A Scanner Darkly (2006)
Genre: Animatie / Sciencefiction
Geregisseerd door: Richard Linklater
Met onder meer: Keanu Reeves, Winona Ryder en Robert Downey Jr.
Plot A Scanner Darkly
"Everything is not going to be OK."
In de nabije toekomst heeft Amerika de strijd tegen drugs verloren en laten geheim agenten naast hun identiteit ook hun gezicht veranderen. Fred (Keanu Reeves) is zo'n undercoveragent, die een probleem krijgt wanneer hij teveel drugs (het populaire Substance D.) gebruikt, waardoor hij schizofreen wordt. Hierdoor ontstaat Freds alter ego Bob, een meedogenloze drugsdealer.
Bob Arctor
James Barris
Ernie Luckman
Donna Hawthorne
Charles Freck
Brown Bear Lodge Host
Additional Fred Scramble Suit stemrol (stemrol)
Stemrol from Headquarters (stemrol)
Waitress
Tarkus
Deze film viel me zwaar tegen.
De gebruikte animatietechniek vind ik bijzonder irritant en zeker niet mooi.
De dialogen zijn veel te lang en saai en slaan bij momenten nergens op.
Deze film stond op mijn verlanglijst bij aankopen, maar ik heb altijd geaarzeld hem te kopen, gelukkig dat ik het niet heb gedaan (heb hem uit de bib) want het zou verloren geld zijn geweest.
Goed voor de toekomst, zulke filmen zijn niet mijn "cup of tea", en dus zal ik ze nooit aanschaffen.
0 Sterren is hier beter op zijn plaats, maar helaas is die mogelijkheid er niet.
DragQueen
Een verassende film met een sterk plot, de rollen van reeves harrelson en downey jr. zijn vermakelijk. en hoewel het verhaal sterk is uitgevoerd, is het af en toe best vaag. niet dat ik dit storend vond, het hoort bij het stijl verhaal. verder een erg originele prent, die mij visueel nogal verrast heeft. deze techniek mogen ze van mij wel vaker toepassen. ik geef de film 4 sterren.
DevendraBan
Eén van de betere films die ik al mogen aanschouwen heb. Ik ben het oneens met de negatieve kritiek maar nog minder met de argumentatie van de enthousiaste zijde. Het acteerwerk blonk niet uit, het verhaal was niet geweldig innovatief en de plotwendingen gaven weinig extra dimensie.
De animatie was het grootste pluspunt. Vanaf het begin al (de scène met de insecten) geeft dit een bizarre, opgefokte sfeer weer.
Het verhaal zelf is gewoonweg slecht weergegeven. Het tempo verandert constant, er was geen overheersend gevoel maar voortdurend een andere stemming en er bleven dingen een tijdlang onduidelijk, maar...
dat vond ik een enorm pluspunt aan de film, wonder boven wonder. Niets in deze film weet hetzelfde te blijven, er is een continue stroom van verandering.
En net dat was het dat me de hele film bleef uitkijken en het een fantastische film deed vinden.
In al mijn enthousiasme deel ik een 5* uit en overweeg ik een plaats in m'n top 10. Ook al denk ik dat de film binnenkort zal dalen, met herziening of niet.
MarkFish
Je krijgt pas aan het einde van de film wat gevoel bij bepaalde karakters. Het eerste uur heb je een beetje het idee alsof je op een big brother achtige manier naar een stelletje maffe verslaafden zit te kijken. Ik vond het acteerwerk wel aardig en ook de boodschap van de film, of eigenlijk van het boek van PK Dick, over de staat die alles ziet en controleert. Zeer actueel ook natuurlijk, met name in VS waar steeds meer inbreuk wordt gepleegd op de privacy, (zogenaamd) voor de nationale veiligheid. Een soort van Orwelliaans '1984-beeld' dat geschetst wordt.
Matchostomos
A Movie Vagely
"Nu kijken wij nog in een spiegel, we zien raadselachtige dingen, maar straks zien we van aangezicht tot aangezicht. Nu ken ik nog slechts ten dele, maar dan zal ik ten volle kennen zoals ik zelf gekend ben" (1 Korintiërs 13, 12).
Voorgaande Bijbelpassage diende als inspiratiebron voor de titel van zowel het boek als de prent en kan bijgevolg verder worden vertaald naar het gegeven van 'A Scanner Darkly'. Een gegeven dat zijn oorsprong bovendien vindt in de gelijknamige roman van Philip K. Dick. Het lijkt echter moeilijk om daarbij de Orwelliaanse invloeden ('Big Brother is watching you') ongenoemd te laten. Of toch niet?
Het minste wat we namelijk kunnen zeggen, is dat Linklater een incoherent en inconsequent geheel heeft afgeleverd. 'A Scanner Darkly' wenst te bouwen op een interessante mix tussen maatschappijkritiek (als een aanklacht tegen drugs en voyeurisme) en intens, psychologische paranoia, maar lijkt geen middenweg en vervolgens geen correcte balans te vinden tussen beide. En gezien de vage opbouw die Linklater er op nahoudt, komen de voorgaande elementen allesbehalve voldoende tot uiting.
Het futuristische vormexperiment zou, aan de hand van de weinig aantrekkelijke en onverzorgde rotoscopietechniek, verdere diepgang moeten geven aan de psychologie en inhoudelijke thema's, maar het moge bij deze reeds duidelijk zijn dat de waarheid iets anders poneert. Linklater kan deze bewuste techniek niet koppelen aan een toevoegende waarde, en wekt dan ook het gevoel op dat deze techniek louter fungeert als een gimmick.
Hetzelfde kan gezegd worden van zowel de rollen als de vertolkingen van respectievelijk Robert Downey Jr. en Woody Harrelson. Twee regelrechte en empathieloze karikaturen, die eveneens louter fungeren als een gimmick.
Ten slotte voegt Linklater alsnog een pijnlijke nasmaak toe aan zijn prent. De namen bij de aftiteling, waar Linklater eer aan wil betuigen voor hun lijden, dringen een niet welgekomen moraal op, die de ambities plots lijkt te verleggen.
Corcicus
Een vreemde film, dat is mijn evaluatie. Het verhaal is mij compleet ontgaan, soms waren er zeer saaie stukken, dan weer vermakende scènes, maar wat ik verbluffend vond was het visuele. Zeer knap gemaakt, maar de zwakte van het verhaal is overkoepelend, vandaar de lage score.
Doom
Het idee achter Scanner Darkly is erg leuk gevonden: Beelden opnemen met een simpele handycam, om deze vervolgens te bewerken op de computer. Helaas is de uitvoering alleen zeer matig. De animatie ziet er namelijk niet uit. Het is saai, emotieloos en ronduit lelijk.
Helaas wist het plot mij ook totaal niet te interesseren. Het lijkt allemaal erg interessant, echter het is eigenlijk een behoorlijk simpel verhaal. Het einde zag ik dan ook al aankomen. De dialogen waren verder behoorlijk saai en begonnen al gauw te vervelen. Verder helpen de kleurloze acteerprestaties, emotieloze vervormde stemmen en oppervlakkige personages ook absoluut niet. Scanner Darkly is gewoon een rampzalige film.
djkoelkast
Verschrikkelijk irritant om naar te kijken, die 0,5 ster nog niet eens waard.
Donkerwoud
Met de nieuwste animatietechniek wordt echt geschoten materiaal omgezet in een psychedelische tekenfilm. Het is zowel bloedstollend mooi als spuuglelijk tegelijkertijd en het past daarom goed bij het hallucineren van drugs. Maar juist die geniale stijl creeert een afstand van de acteurs naar de kijker toe. Het kon me echt geen reet meer schelen wat er op het scherm gebeurde. Dat wordt nog eens extra bemoeilijkt doordat het script heel erg aanvoelt als een te letterlijke adaptie van het bronmateriaal. De schitterende, bloemrijke taal van Philip K. Dick wordt veel te geforceerd vertaald zodat het hier houterig en nep aanvoelt. Om nog maar te zwijgen over de plotwendingen die volstrekt random plaatsvinden zonder verdere verklaring. Het boek was vermoedelijk beter, maar dat kan ik niet met zekerheid zeggen ( niet gelezen...;) ).
centurion81
- 2067 berichten
- 1989 stemmen
Ik vond het wel een aardige wegkijkfilm. Afgezien van de cellshading van de geschoten graphics had ik wel bij de hele film een been there / done that gevoel. Het idee was om alles en iedereen achterdochtig te maken omdat realiteit en fantasie nonstop door elkaar heen lopen had in mijn ogen veel beter uitgewerkt kunnen worden....Je wordt als kijker niet echt meegenomen hierin.
Zeer bijzondere animatie die beeldschoon is maar al snel ontaard in rommeligheid. De cast is erg sterk. Redelijk.
Vinokourov
Erg hippe stijl natuurlijk en het heeft ook wel een toegevoegde waarde in deze hippige film. Sommige scenes zijn ook wel aardig, maar qua geheel schiet het toch tekort. Na het zien van deze film is me ook duidelijk wat er zo irritant aan dat dolle mens van een Winona Ryder is: haar stemgeluid
kimberlyVD
één van de 'lelijkste' films die ik ooit gezien heb. Vond er echt niks aan, het verhaal boeide me niet, de karakters vond ik irritant, om dan nog maar te zwijgen over de animatie... Nee, deze sloeg de bal helemaal mis. 0,5*
_Moonwalker
Animatie is toch wel cool gedaan, maar de eerste uur was veel te langdradig en soms had ik geen idee waar ze het over hadden. Jammer, want met zo een cast zou het toch veel beter moeten zijn.
Ceeda7
Ik ben meer optimistisch
En het einde ja, dat maakt deze nog unieker vind ik...
Ik ben meer optimistisch
. Het is zeer moeilijk om dit boek te verfilmen, en deze stijl past het er best bij vind ik. Het is eigenlijk een aaneenschakeling van plotwendingen, die mij best wel bevallen.Mijn vraag aan jullie is dan ook of jullie de film begrepen hebben? Je mag je idd niet te veel ergeren aan de stijl, maar als je de film op zich ziet is hij zeer goed in elkaar gestoken!
En het einde ja, dat maakt deze nog unieker vind ik...
Het is al een half jaar dat ik de film gezien heb, maar je mag me gerust uitleggen waar het over ging. Het enige wat ik begreep was dat de hoofdpersoon zelf ook aan de drugs was en dat hij gebruikt werd om in de gevangenis te komen zodat hij kan aantonen dat de politie zelf het spulletje maakte
Kan me ook vergissen, want ben het meeste van de film alweer vergeten...
Ceeda7
Bij mij is het ook al een tijdje geleden hoor maar dat is idd een goede samenvatting.
Reaves wordt aangespoord door zijn instelling om te infiltreren bij mensen die die welbepaalde drugs gebruiken en eventueel verdere sporen te vinden. Maar hij raakt er zelf verslaafd van waardoor zijn missie volledig mislukt.
Ondertussen wordt hij gemanipuleerd ( is een groot woord) door zijn vriendin, die weet dat Reaves undercover is en wil aantonen dat er corruptie is. Ze gebruiken hem idd om hem in het onwennings-instelling te krijgen, waar er juist drugs aangemaakt word. Uiteindelijk hopen ze dat Reaves zijne frank valt, zodat hij het complot kan bewijzen en aantonen.
En daar stopt de film. Maar wij weten alles dan ondertussen. Beschouw het als een open einde.
Dit is wat ik d8 gezien te hebben. Verbeter mij waar nodig.
Metalfist
What Does A Scanner See?
Ik heb de film al een tijdlang in bezit en had hem ook ooit al eens gezien. Toen had ik hem beoordeelt met 3* maar omdat ik me echt niets meer van het verhaal kon voorstellen werd het gisteravond een herziening.
De animatie ziet er eigenlijk best wel speciaal uit. Als ik het goed snap hebben ze dus eigenlijk gewoon heel de film 'normaal' gefilmd om hem daarna, met behulp van een antimatieprogramma à la Photoshop, over te tekenen. Eigenlijk best wel cool ware het niet dat het op het einde toch wel begint te vervelen. Ik had trouwens ook de indruk dat het niet overal even gedetailleerd was, zo leek het soms dat je 'echte' auto's zag i.p.v. de geanimeerde.
Het verhaal begint wel sterk met Rory Cochrane (Dante uit The Last Don) die constant aan zijn hoofd zit te krabben waardoor er allerlei beesten uit zijn haar lijken te vallen. Perfecte weergave van Substance D maar voor de rest is het eigenlijk allemaal niet zo speciaal. Het verhaal trekt zich voort met horten en stoten om uiteindelijk tot een ietwat voorspellend einde aan te komen.
De acteerprestaties in A Scanner Darkly zijn moeilijk te beoordelen doordat eigenlijk het uiteindelijk allemaal animatie is. Wel vond ik Keanu Reeves hier is niet zo verschrikkelijk irritant en nietszeggend. Robert Downey Jr. daarentegen stelde teleur.
Uiteindelijk is A Scanner Darkly eigenlijk alleen doenbaar door zijn animatiestijl want het verhaal kabbelt naar het einde toe gewoon maar voort. Normaal 2* maar voor de zogenaamde zelfmoord van Freck toch een halfje erbij.
Wat was eigenlijk de bedoeling van het tekstje van Philip K. Dick aan het einde van de film?
v1ce
Een film waar je echt goed voor moet gaan zitten. De ontzettend lange dialogen maken de film traag en zonder spanning. Maar op de één of andere manier bleef ik toch geboeit. Met name de duisternis die een bittere smaak aan het verhaal gaf vond ik zeer geslaagd.
(met name het einde...)
De animaties vond ik ook erg gepast bij deze film.
Dit is eigenlijk gewoon een film die je vaker moet gaan kijken om hem te kunnen waarderen.
_Moonwalker
Dit is wat ik d8 gezien te hebben. Verbeter mij waar nodig.
Goed samengevat.
Ch33538411
Voor mij een héél nieuwe soort animatie-film, en ik vond hem erg boeiend. Geen topfilm, maar zeker ook geen flutfilm
parvus_flamma
waah. deze film wordt hier zo ondergewaardeerd :O
vaag verhaal, ja, duh, dit is geen standaart filmpje waar alles duidelijk wordt uitgelegd omdat het anders niet begrepen wordt, het is juist prachtig. en die gesprekken die nergens op slaan, ja, zo gaat dat in het echt toch ook, en ik vind de karakters zeer krachtig. en als het lijkt alsof je naar een bende verslaafden zit te kijken, dan is dat goed, want dat zijn het ook.
ik vond het een geweldige film, ik hou van de dialogen, ik hou van de vaagheid, ik hou van de absurdheid en ik vind de personages geniaal.
Rosicky
A Scanner Darkly heeft mij positief verrast. Prachtige vormgeving. Geweldig geacteerd, vooral door Downey jr., maar zelfs door Reaves. En een interessant verhaal met meerdere zware thema's. Het bekijken meer dan waard, en bovendien erg ondergewaardeerd op MM. Jammer.
Leo1954
- 2073 berichten
Boring, boring. Slechte film, stompzinnig filtertje over de opnames.
sinterklaas
Was opzich niet slecht bedacht en ook wel mooi getekend. Soms lijkt alles wel zo echt dat je de wereld tussen animatie en realiteit verliest. Keanu Reeves, Robert Downey JR zijn ook mooi nagetekend. Alleen wat erg jammer is is dat deze film totaal geen genre heeft. En diepgang is ook ver te zoeken en blijft het gewoon een moeilijke verwarrende film. Wel erg jammer aangezien het idee wel erg goed is. Ze hadden nu alleen het verhaal van K Dick beter uit moeten werken.
Het inhoud is gewoon teleurstellend, maar de visuele effectjes en tekeningen zorgen dan wel weer voor aandacht
roelv
Boring, boring. Slechte film, stompzinnig filtertje over de opnames.
Filter? Handgetekende animatie heet dat.
Alleen wat erg jammer is is dat deze film totaal geen genre heeft.
Moet alles dan in een hokje geplaatst worden?
gauke
Visueel bijzonder knap gemaakt: ik heb begrepen dat er 27 maanden aan de film is gewerkt en dat is te zien. Jammer dat het verhaal op een of andere manier niet spannend wil worden en tegelijkertijd verwarrend is.

Fan van 'The Wrecking Crew'? Met deze films weet jij ook wel raad

AppleTV komt deze zomer met een nieuw seizoen van 'Ted Lasso'

Pi

Kôkaku Kidôtai
Animatie / Sciencefiction, 1995

Les Triplettes de Belleville
Animatie / Komedie, 2003
schizofreniecaliforniëdetectivegebaseerd op boekdroomundercovercocaïnebrainexamtoekomstdystopieassignmentcyberpunkdrugssurveillancetotalitarian corporationspeculativesubstancecondition neo-noirdubious