• 9.374.485 stemmen

A Scanner Darkly (2006)

Animatie / Sciencefiction | 100 minuten

Genre: Animatie / Sciencefiction

Geregisseerd door: Richard Linklater

Met onder meer: Keanu Reeves, Winona Ryder en Robert Downey Jr.

Plot A Scanner Darkly

"Everything is not going to be OK."

In de nabije toekomst heeft Amerika de strijd tegen drugs verloren en laten geheim agenten naast hun identiteit ook hun gezicht veranderen. Fred (Keanu Reeves) is zo'n undercoveragent, die een probleem krijgt wanneer hij teveel drugs (het populaire Substance D.) gebruikt, waardoor hij schizofreen wordt. Hierdoor ontstaat Freds alter ego Bob, een meedogenloze drugsdealer.

Bob Arctor

Ernie Luckman

Donna Hawthorne

Charles Freck

Brown Bear Lodge Host

Additional Fred Scramble Suit stemrol (stemrol)

Stemrol from Headquarters (stemrol)

avatar van gotti

Vond het in Waking Life er goed werken. Ben nog steeds erg benieuwd.

avatar van BS

BS

net de trailer bekenen, nou ja eigenlijk 2 keer want de animatie-manier is toch wel erg apart.

Dat gaat wel opvallen!

losse feitjes van IMDB:

Charlie Kaufman wrote a screenplay adaptation of the novel. When the project changed hands, Kaufman's script was no longer involved.

Terry Gilliam originally wanted to make a motion picture version of the novel in the early 1990s.

Based on Philip K. Dick's personal drug experiences.

Jopa

wie weet waar je zijn boeken kan kopen? Bij voorkeur in het Engels..

de Nederlands vertaling van Snanner Darkly is

"schimmige beelden"

het is denk ook al vaak uit de handel, heb um nog nergens gezien, ook niet in de ABC in Amsterdam, waar ze een uitgebreide afdeling hebben voor sci fi boeken...

avatar van as

as

Moet je even bij een tweedehands boekhandeltje kijken. Daar kom ik ze regelmatig tegen.

avatar van Gizzmann

Gizzmann

Lijkt me een fantastische film!

avatar van kinjutsu

kinjutsu

mooie trailer, wil deze zien!

as schreef:

toch nog bij de ABC op de Kalverstraat gevonden, wist niet dat er ook een classical sci fi boeken afdeling stond..

maar in elk geval stond er een zeer uitgebreide collectie Philip K Dick boeken

avatar van Wouter

Lelijke poster

avatar van gotti

De stijl van de film. Zie ook Waking Life, ook van Linklater.

avatar van Goodfella

Goodfella

Nieuwe trailer!

rawr!

Ziet er alleen al zo achterhaald uit, met Renaissance en de nieuwe Oshii op til. Daarbij is het animatieniveau nog maar zo weinig abstract dat je je kan afvragen wat het nu toevoegt aan een film als deze ?

Ofwel is het gewoon een joke, Reeves als animatiefiguurtje. Zo acteert hij normaal ook

Blijf erg benieuwd.

avatar van Jordy

Jordy

Onderhond schreef:

Reeves als animatiefiguurtje.

The most animated we've ever seen him!

(badum ching)

avatar van Gizzmann

Gizzmann

Onderhond schreef:

Het voegt absoluut iets toe. Het heet eigelijk zo geen animatie meer, maar je krijgt zo natuurlijk interessante beelden met interessante kleuren. Zonder deze techniek zou ik hem niet zo nodig hoeven te zien, maar nu ben ik echt helemaal verkocht!

avatar van RoBoTBeNDeR

RoBoTBeNDeR

Gizzmann schreef:

Helemaal mee akkoord. Ik vind het echt origineel en vernieuwend. Door de anime technieken ziet de film er leuk uit en zit er toch nog diepgang in de emoties. Een film die ik zeker en vast wil zien!

avatar van stino

stino

Wanneer komt ie eigenlijk in de filmzalen

avatar van krang74

krang74

Ja, wanneer komt deze film uit??

avatar van kalashnikovboy

kalashnikovboy

Hier kan je alvast 24 minuten bekijken uit deze film.

Ziet er allemaal goed uit. Helaas allemaal een beetje te vaag om mij warm te maken om hem te zien.

avatar van jex

jex

Ik vond het einde teleurstellend, wel mooi gedaan allemaal.

avatar van silverfaustx

silverfaustx

dvd is al uit

Teleurstellend hoopje film.

De kritiek is simpel. Het ziet er niet uit, het is butt lelijk, smakeloos en brak. Niet om aan te zien en flets. Al even nodeloos als waardeloos. Zet je windows op 8bit kleuren en je hebt quasi hetzelfde effect. Er mag dan manuele tweaking aan te pas komen, het is er niet aan af te zien. Het lijkt alsof de film door een filter gehaald is en dat de kous daarmee af is.

Komt daarbij dat het kleurgebruik nog eens erg lelijk is en qua camerawerk werkelijk niks boeiend te bespeuren valt. Lelijk geschoten film door een lelijke filter, die amper sfeer herbergt en een boeiend uitgangspunt vreselijk los en belabberd uitwerkt. Harrelson ziet eruit als een travestiet en die andere kerel acteert barslecht. Wat ook erg goed opvalt, aangezien het "animatie"laagje zo flinterdun is dat het niks masqueert.

Het einde wint wat aan sfeer, maar de rest is zielloos gebral, waarbij een poging werd gedaan het op te fleuren met een stijl die gebrek aan creativiteit schreeuwt.

Nee, geef mij maar Renaissance dan. Deze hele mislukkig krijgt 1*. Linklater kan maar beter terug naar de gewone cinema.

avatar van Mc

Mc

• 2092 stemmen

Verwachtte hier heel veel van, maar de film kon die verwachtingen niet echt waarmaken. Waar de animatie in Waking Life echt wat toevoegde, is het hier gebruikt als een aandachttrekker. De door het filter heen zijn de acteurs normaal te zien, en het heeft dus het zelfde effect als zonder het filter, het enige dat het toevoeg is de wat uitgebreidere mogelijkheden voor de 'scramblesuit', maar dit mag geen naam hebben.

Aan het begin lijkt de film een interessante richting in te slaan. We zien hoe iedereen constant geobserveerd wordt, maar de effecten hiervan worden niet uitgewerkt. Ook van de werking van het substance D had naar mijn mening beter uitgewerkt kunnen worden. Nu is het enige wat we te zien krijgen iets wat ook mogelijk geweest was zonder filter. Als je zo'n filter tot je beschikking hebt, doe er dan ook wat mee.

De acteerprestaties vielen me ook nogal tegen, Winona Ryder moet erg lang op gang komen, het lijkt of ze aan het eind van de film pas echt in haar element is. De rest van de cast was nog erger, Reeves overtuigt nergens echt, het lijkt dan ook voor het grootste gedeelte van de film helemaal niet alsof hij aan de drugs is. Harrelson en Downey zijn als twee slappe aanhangsels, die pas aan het eind van de film nut blijken te krijgen, maar tijdens de film weinig toevoegen.

De film is wel mooi om te zien, er is duidelijk veel werk besteed aan het maken van de scramblesuit, en daarom heb ik me dan ook wel de volle tijd kunnen vermaken. Toch had je dit verhaal veel beter uitgewerkt kunnen zien, en een gebrek aan spanning, lopend verhaal en acteerprestaties is niet wat je van Linklater verwacht.

Voor de poging: 2*

avatar van Cwk

Cwk

Ook hoge verwachtingen. Had beter moeten weten. Waking Life was niets en ASD al helemaal niets.

Zoals onderhond zegt voegt de animatie (itt Waking Life) hier echt niets toe. Downey Jr. is niet UIT te staan en het verhaal inspireert geen enkele seconde. Psycho lulkoek in het kwadraat. Yeck.

avatar van Koek

Koek

Inderdaad een teleurstelling. Hoewel vermakelijk, en hier en daar zijn momenten, wordt er te weinig gedaan met deze vorm van animatie. Juist in een film die draait om hallucinerende drugs is het vreemd te noemen dat er niet een aantal fantasierijke(re) scenes in zitten. Het had net zo goed live action kunnen zijn.

En ja, het Polar Express-effect slaat ook hier toe, vaak leidt het visuele juist af van de inhoud op negatieve wijze.

Verwacht dat het boek interessanter is dan deze uitwerking ervan. Alsnog een krappe voldoende (3*) omdat het onderhoudend genoeg is.

avatar van CreativeStar

CreativeStar

Mwah, ik vind hem wazig.. Kwam er moeilijk doorheen, ofschoon de animatie erg ruig gemaakt was.

Downey was idd een pain in the ass, bRr ...

Had meer erwacht, maar je, helaas..

Niet de moeite waard ..

* voor de animatie ..

avatar van Flashbot

Flashbot

Waarom maken ze het zo? ik vind het echt lelijk..

Als ze de film gewoon gelaten hadden.. of sommige stukjes ff in tegen style.. gemaakt hadden..

Dan was ik deze wel gaan zien.

Maar nu laat ik um mooi voorbij glijden..

avatar van Nephilim

Nephilim

Gister gezien en in tegenstelling tot blijkbaar een hoop mensen vond ik hem geweldig. Lekker trippy en weird. Beetje Naked Lunch goes scifi. En die animatie was weer eens want ander. Had het nog nooit eerder in een film gezien.

Walking Life (zelfde regisseur, 5 jaar eerder) doet net hetzelfde. Iets minder high-tech, dat wel.