A Scanner Darkly (2006)
Genre: Animatie / Sciencefiction
Geregisseerd door: Richard Linklater
Met onder meer: Keanu Reeves, Winona Ryder en Robert Downey Jr.
Plot A Scanner Darkly
"Everything is not going to be OK."
In de nabije toekomst heeft Amerika de strijd tegen drugs verloren en laten geheim agenten naast hun identiteit ook hun gezicht veranderen. Fred (Keanu Reeves) is zo'n undercoveragent, die een probleem krijgt wanneer hij teveel drugs (het populaire Substance D.) gebruikt, waardoor hij schizofreen wordt. Hierdoor ontstaat Freds alter ego Bob, een meedogenloze drugsdealer.
Bob Arctor
James Barris
Ernie Luckman
Donna Hawthorne
Charles Freck
Brown Bear Lodge Host
Additional Fred Scramble Suit stemrol (stemrol)
Stemrol from Headquarters (stemrol)
Waitress
Phoenix
Hoe zit dit? Het is animatie met de stemmen van Reeves, Ryder en Harrelson? Zoals Waking Life zeg maar?
Diesel
Klinkt erg goed inderdaad. Kijk er naar uit.
as
volgens mij is dit weer dezelfde procedure als waking life van Linklater. Eerst gefilmd en daarna overgeschilderd. kan erg interessant worden.
Gorro
Van alle films die in 2005 uitkomen, kijk ik hier het meest naar uit. Ben erg benieuwd.
Goodfella
Rotoscoping
Jammer dat Cunningham dit niet van de grond kreeg, maar Linklater is ook niet mis natuurlijk. Zéér benieuwd!
Jordy
Ik ben het er persoonlijk niet mee eens dat dit "animatie" genoemt wordt. Over bijna elke film wordt een grafisch filter gelegd, hier alleen wat sterker dan elders.
*edit* ik zie hierboven het woord "overgeschilderd" staan, als dat zo is:
*edit* ik zie hierboven het woord "overgeschilderd" staan, als dat zo is:
Het wordt op dezelfde wijze gemaakt als Waking Life, dus de aanduiding animatie is zeker terecht in mijn ogen.
Jordy
Daar zijn de beelden dus ook geanimeerd, en niet alleen door een grafisch filter heengehaald?
Hier zijn ze door een Darkly(R) scanner gehaald.
Gorro
Inderdaad. Bij Waking Life hebben verschillende animators handmatig met de computer de beelden overgetekend. Met behulp van software wordt er wel voor gezorgd dat niet elk frame helemaal handmatig gedaan hoeft te worden, maar voor het grootste gedeelte is dat wel het geval geweest. Het is zeker meer dan alleen een grafische filter. Op de R1 DVD van Waking Life staat een featurette waarin het hele proces uitgelegd wordt.
Trailer is te vinden (ergens, even geen zin om te zoeken waar juist). Ziet er enorm pover uit, zie het nut er ook niet van in. Beetje dat Polar Express effect, waarbij de 'animatie' zo realistisch wordt dat het totaal niet werkt, en je je eerder stoort aan de beperkingen.
Menni
Onderhond, vertel even welke films jij naar uitkijkt, dan kom ik de sfeer daar ook vantevoren alvast even voor je verpesten!
Goodfella
Vind ik ook, al is het nog even afwachten of die animatie bij dit verhaal ook echt gaat werken (Waking Life is ervoor gemáákt). Maar 't ziet er een zeer fris en interessant uit, ik blijf zeer benieuwd
BoordAppel
Wow ziet er echt heel apart uit. Doet me een beetje aan cell shaded computerspellen denken. Ben benieuwd.
Hmm, lijkt me nogal vermoeiend om heel lang naar te kijken.
Izo, Vital, Survive Style 5+ ... maar heb dat al eens in een topicje ergens neergepend. Al wil ik je wel vriendelijk waarschuwen dat het mij amper wat uitmaakt wat jij bij zulke films neerschrijft.
Menni
Wat zijn 'zulke films'? De films die je noemt, zien er voor mij ook erg aantrekkelijk uit. Ik was 't ook niet serieus van plan hoor. Films waar ik NIET naar uitkijk, laat ik gewoon met rust, of ik vraag me geïnteresseerd af waarom anderen er WEL naar uitkijken, in plaats van dat ik wederom alleen maar wat ga zitten zeiken.
Menni
Waking Life was al formidabel, deze lijkt me qua inhoud wat 'wereldlijker', politiek betrokken misschien zelfs. Fascinerend!
gondwana
Welke beperkingen bedoel je? Vind het vooral een meerwaarde dat er zonder problemen kan geskiped worden van realistische bewegingen/mimieken naar fantasietjes, zoals de illustraties van de uitleg van sommige personnages in waking life.
Aan de andere kant: misschien zijn cgi-beelden tegenwoordig realistisch genoeg te noemen om dat zonder animatie te bereiken...
Heb er wel zin in... Wel bang voor Matrix-flashback.
De GeuS
Kan best interessant worden. De teaser zegt me iets te weinig....
Freud
Vind het maar een waardeloos resultaat, straalt geen enkele authenticiteit uit. Doet me teveel denken aan de hopen 'realistische' strips die tegenwoordig uitkomen, grafisch allemaal een pot nat en meestal met een totaal ongeinspireerd verhaal.

Team van HBO Max blijft ook na overname Netflix gewoon bestaan

Misdaadserie 'Memory of a Killer' trekt de aandacht: 'Keerpunt voor Dempsey'

Kijkcijferhits op Netflix: deze tien films worden nu goed bekeken

Nu op Netflix: documentaireserie over Take That vanaf vandaag beschikbaar

Kôkaku Kidôtai
Animatie / Sciencefiction, 1995

Les Triplettes de Belleville
Animatie / Komedie, 2003
schizofreniecaliforniëdetectivegebaseerd op boekdroomundercovercocaïnebrainexamtoekomstdystopieassignmentcyberpunkdrugssurveillancetotalitarian corporationspeculativesubstancecondition neo-noirdubious