• 9.377.161 stemmen

Land of the Dead (2005)

Horror / Thriller | 93 minuten / 97 minuten (director's cut)

Genre: Horror / Thriller

Speelduur: 93 minuten / 97 minuten (director's cut)

Alternatieve titel: George A. Romero's Land of the Dead

Oorsprong: Canada / Frankrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: George A. Romero

Met onder meer: Simon Baker, John Leguizamo en Asia Argento

Gesproken taal: Frans, Japans, Engels, Italiaans, Pools en Spaans

Releasedatum: 8 september 2005

Plot Land of the Dead

"The Dead Shall Inherit the Earth."

De levende doden hebben de Aarde definitief in hun greep gekregen en de laatste overlevende mensen hebben zich in een versterkte stad teruggetrokken. Hun enige verweer tegen de ondoden is een enorme tank, de Dead Reckoning, die in het bezit is van de steenrijke Kaufman. De rest van de bevolking heeft het helaas wat minder goed en moet dagelijks keihard vechten om de ondoden buiten de stadsmuren te houden.

avatar van Quentin

Quentin

Heb al erg lang niet meer zo opgewonden in de bioscoop gezeten, wat een lekkere film! Humor, maatschappelijke reflectie, aktie, coole gore en Romero, de film heeft het. Hoofdrolspelers (m.u.v. van Leguizamo die wat minder is) doen het prima. Heerlijke film, met enkele tekortkomeningen maar heeft een geweldig on-Hollywoods sfeertje, zit erg goed in elkaar en heeft een paar geweldige scenes oa. het oversteken van het kanaal door de zombies, de dominee met zijn hoofd etc.

avatar van Jordy

Jordy

Ken de vorige drie delen niet (alleen de leuke DOTD remake), dus ik zal wel geen recht van spreken hebben. Vond dit allemaal niet zo boeiend. Paar leuke dubbele-bodem momentjes (bijvoorbeeld dat moment dat de zombies zich niet meer door het vuurwerk laten afleiden) maar qua spanning of gore deed het me allemaal niets.

avatar van Macmanus

Macmanus

Wel vermakelijk de tijd vloog voorbij, maar echt goed was het niet helaas.

Qua zombies knallen is de film wel leuk, maar de film heeft een te standaard verhaal en personages. De sympathieke held met lelijke buddy, the egoïstische macho en de Bad guy die alleen maar aan geld denkt. (En dan loopt er nog een te slimme zombie ergens rond.) Zonder de film gezien te hebben, maar met deze info weet je al precies hoe de film gaat lopen. En hij loopt ook precies zo.

Betekend dus niet dat het vervelend was, maar te cliché om me met een bevredigend gevoel achter te laten.

Nipte 3 sterren.

avatar van Linn

Linn

De eerste zombiefilm voor mij en ik moet zeggen dat het best vermakelijk was. Het genre Horror is naar mijn mening niet zo van toepassing op dit soort films maar er zaten wat spannende stukken in..een film om zo eens te zien maar niet om te hebben 3* voor een aardig verhaaltje

avatar van Halcyon

Halcyon

Moet me helaas bij de vorige poster aansluiten. Land of the Dead is een nodeloos vervolg gebleken op de sublieme Trilogy of the Dead.

Wat me vooral irriteerde aan Land of the Dead was de overdaad aan schietgeweld en het te weinig aan ouderwets hakwerk. Ook had het allemaal wat vuiler gemogen. Ok, er waren nog wel enkele vettige scènes, maar over het algemeen zag het er me te proper en te afgelikt uit. Ik vraag me trouwens ook af waarom Romero die eendimensionele soldaten van Kaufman in de film heeft gepropt, totaal overbodig. Beetje verrassend ook, aangezien zijn vorige zombiefilms teerden op uitstekend geschetste personages. Bovendien was er nog de heel matige soundtrack die veel te doorsnee klonk om ook maar iets bij te dragen aan de nu al afwezige sfeer. Over de hele lijn gebuisd dus. Enig pluspuntje was de aanwezige maatschappijkritiek, niet omdat die zo interessant was, maar gewoon omdat je dan toch nog een beetje het gevoel kreeg een echte Romero te kijken. Tja, nostalgie...

Die Cholo deed me overigens erg hard aan Robbie McEwen denken.

avatar van gotti

Aardig vervolg op de vorige drie, maar heb nou niet het idee dat het echt veel bijdraagt of totaal vernieuwend is ten op zichte van de vorige drie. Dawn of the Dead (het origineel) blijft mijn favoriet, met Land en Night op en gedeelde tweede plaats.

avatar van Film Pegasus

Zeer goeie zombiefilm. Alleen is het acteerwerk van de zombies soms beter dan dat van de acteurs die de levenden moeten voorstellen... Het gegeven is wel origineel. Niet zozeer het gevaar van een hoop zombies waar je plots moet van vluchten door een onbekend virus of zo (28 days later, resident evil, dawn of the dead) maar een nieuwe verhaallijn: zombies zijn er nu en de overlevenden leren er mee leven door een gebied af te bakenen en zo goed mogelijk een nieuwe beschaving op te bouwen.

Alleen wordt er met dat gegeven niet zo heel veel gedaan en is het niet altijd even sterk. Maar de zombies zijn hier wel echt zombies zoals vroeger (wat megaman een post eerder al vermelde) Absoluut een aanrader voor de liefhebbers van het genre.

Battle Angel Alita meets Lemmings, of zoiets.

Matig zombiefilmpje. De zombies zijn er deze keer wat slimmer op geworden (iemand enig idee waarom, of is die autovent gewoon een natuurlijke evolutie ?) maar zijn nog steeds even sloom. Jammer, want de film zit weer vol schuifelende zombies die in de volgende cut over een zwerm mensen heenwalsen. De beam me up Scotty zombie leeft nog steeds.

Gore viel ook wat tegen. Matige death scenes (zoals het stukje met de soldaat die een handgranaat probeert te gooien, z'n arm verliest en landt op z'n eigen granaat.. Erg zwak. Ook het schaduwspel hoeft niet zo.

Verder het matige verhaaltje, waarbij het "rijkeluis oord waar de armen van dromen" concept veel beter uitgewerkt werd in Alita, en waar die auto vent de andere zombies een beetje bestuurt als Lemmings. Hoe die man steeds alle aanvallen overleefd blijft een groot mysterie (want hij loopt steeds vooraan), waarom de zombies plots niet meer geïnteresseerd zijn in vuurwerk wordt volgens mij ook niet uitgelegd.

Blijft er gewoon een wat vermakelijk zombiegedoe over. Het ziet er aardig uit, maar zombies als deze zijn redelijk saai, ook niet echt eng.

Kleine 2.5*

avatar van otherfool

otherfool

Zwak typewerkje dat niets toevoegd aan het opgeleefde zombie-genre. Geen verrassingen, geen hoogstandjes, niet spannend, met een ongeïnspireerde cast (Hopper spant de kroon) en slappe soundtrack. Slechts voer voor hen die een zo hoog mogelijk onthoofdingen per minuut ratio zien.

1,5*.

avatar van mister blonde

mister blonde

Haalt niet het niveau van de eerste twee films (natuurlijk niet, zou ik bijna zeggen) maar is tenminste beter dan het derde deel en dat is al heel wat. Deze film gaat vooral verder met het evolueren van de zombies en dat is direct het grote pluspunt. Jammer vond ik dat niet echt duidelijk wordt dat het om de laatste overlevenden gaat en wat dat betreft niet verder gaat dan Day of the Dead waar er ook al bijna geen overlevenden meer te bespeuren waren (buiten de bunker). Ik hoorde hier ook nog iets over een burcht in Cleveland.

Nogmaals de film is op elk punt iets beter dan Day of the Dead, die af en toe wat saai was. Hier ligt het tempo hoog, is er veel gore dat er goed uitziet en is eigenlijk op elk punt een vooruitgang. Positieve verrassing die mee kan met de sterke remake van Dawn uit 2004. Geslaagd project. Rond naar boven af. 4 sterren.

avatar van Theunissen

Van deze film had ik van te voren hoge verwachten maar na hem gezien te hebben valt hij behoorlijk tegen. De zombies zien er werkelijk fantastisch uit en soms zijn ze ook wel heel goor. Maar het hele verhaal slaat nergens op waardoor het ook nooit spannend wordt.

Alleen de zombie scènes redden deze film nog van een onvoldoende.

avatar van The Oceanic Six

Heerlijke zombiefilm! Ik hou sowieso van het genre en deze viel er zeker niet negatief buiten. Veel geweld en spanning. Wel was het verre van origineel omdat de gemiddelde zombiefilm verre van origineel is, maar bij dit soort films kijk ik er zonder problemen even doorheen.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Zwakke film , vond het een erg korte film.

als ze nou ff de oorsprong van de zombies enzo hadden uitgelegd.

En hoe kan die lelijke neger zombie nou nadenken als zombies geen hersens hebben , laat staan ze te gebruiken.

Komt op een 2** neer , sommige stukjes waren aardig leuk.

avatar van Zinema

Het is best jammer te noemen dat meester der zombies Romero in een nieuwe stroom van goede zombiefilms niet iets beters kan maken. Toch is deze film enigszins onderhoudend en bij vlagen vermakelijk. Redelijk.

avatar van neo

neo

Bij een goede zombie film kan ik zowel medeleven tonen voor de zombies en ze tegelijkertijd eng vinden. De nieuwe generatie zombies van Land of the Dead zien er eng uit, maar dat zijn ze niet. En dat was nu juist wat de vorige films delen zo fijn maakte, al was Day of the Dead ook al een stuk minder.

avatar van Spetie

Hoewel dit op zich geen heel slechte film is, heeft deze film het probleem dat alles een beetje achterhaald en clichématig is. Het lijkt soms wel alsof Romero een beetje stil is blijven staanBovendien heeft de remake van "Dawn of the Dead" het zombiegenre destijds nieuw leven ingeblazen en vergeleken daarbij valt de film toch een beetje tegen. Desondanks valt er verder nog genoeg te genieten van al het bloed, de zombies en het schieten. Probleem is alleen dat het nergens eng of spannend wordt en dat is voor mij toch wel een voorwaarde voor een goede horrorfilm. Desondanks is de film verder nog wel redelijk onderhoudend. Een voldoende zit er echter net niet in.

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

uiteraard niet eng.. maar wel vermakelijk en grappig

avatar van Tommeh

Tommeh

Denkende zombies...

Het creatieve vaatje was zeker leeg bij Romero. Want om met deze heiligschennis op de proppen te komen, moet je toch wel heel erg met de handen in het haar zitten. Zombies denken niet, punt. Zombies lopen en zombies eten, that's it. Op deze manier heeft hij zowel de spanning als de magie van zombies weggehaald.

De hele film is trouwens een ongeïnspireerd zootje. Eigenlijk straalde niets enige vorm van creativiteit uit. De gore elementen zijn maar matig, de kills zijn praktisch identiek aan die van Romero's vroegere werken en zijn de personages ook alles behalve origineel. Zo vond ik Cholo af en toe wat weg hebben van Capt. Rhodes uit Day of the Dead.

De opzet van de micro-maatschappij was leuk geprobeerd, maar faalt ook jammerlijk. Dat enorme klasse verschil slaat natuurlijk nergens op. Alsof geld in zo'n wereld ook maar iets van waarde heeft.

Dan was Dead Reckoning eigenlijk het enige wat ik wel geslaagd vond, goed gevonden en sterk design. Daar hadden ze wel wat meer mee mogen doen. 1,5*

avatar van JTV-kijker

JTV-kijker

• 2017 stemmen

De film is op zich wel goed, maar die tankstationnegermonteurzombie was iets te slim naar mijn mening voor een zombie te zijn. De afwerking van de zombies viel nog wel mee. Ik heb al erger gezien, maar je ziet vaak dat het allemaal redelijk low-budget is.

Het verhaal is op zich wel leuk, maar ze hadden het beter kunnen maken. Het einde is wel redelijk voorspelbaar. Ondanks alles heb ik toch wel genoten van deze film. Een leuke zombiefilm op een voor vrijdagavond als er echt niets beters is.

avatar van Lennert

Lennert

Vanaf hier ging het toch langzaamaan fout met de serie. Uiteindelijk zijn de zombies nu voornamelijk metaforische wezens en blijft er vrij weinig over van het hele horror idee. Ook al werden er weer wat ledematen en hompen vlees afgescheurd, in vergelijking met het superieure Day Of The Dead valt het allemaal wel mee. Te clean, te donker en vooral te snel. Wat de eerdere films zo gruwelijk maakte was juist de tergende traagheid waarmee slachtoffers werden aangepakt, nu is het voornamelijk een hap/slik/weg principe.

Het acteerwerk was verder niet slecht. Ook niet briljant, maar helemaal Argento kon er goed mee weg komen. Simon Baker blijft echter net niet stoer genoeg om zo'n rol te kunnen spelen. Hopper had vrij weinig te doen met de karikaturale rol die hij kreeg en was dan ook een grote teleurstelling.

Wat me echter nog het meeste teleurstelt is de zombies zelf. Ik heb zombies altijd gezien als wezens die prima in het science fiction genre kunnen rondlopen en wel degelijk wetenschappelijk bestudeerd kunnen worden, maar hier overtreft men het allemaal: Zombies rotten, want ze zijn in feite dood. Hoe de hersenactiviteit echter bij een steeds verder weg rottend lijk kan toenemen om uiteindelijk vrije wil te ontwikkelen is me een raadsel. Ik noemde al eerder de zombie als metafoor en dat lijkt me uiteindelijk ook wat de Argento bedoelde, maar het werkt gewoon niet goed. De balans van moraliserend en gruwelijk slaat te ver door naar moraliserend en dat vind ik persoonlijk funest voor een genre wat het uiteindelijk toch ook moet hebben van de gore.

Verder blijf ik me altijd ergeren aan de complete inefficientie waarmee men de ondoden te lijf gaat. Iedere keer weer maken getrainde soldaten de fout door, indien er een zombie (of een horde zombies) op hen afkomt, om in plaats van keurig netjes de hersenen uit te schakelen als een debiel op het bovenlijf te gaan schieten, tot men na plusminus 20 kogels eindelijk een hoofd raakt. Je reinste tijds- en munitieverspilling als je het mij vraagt.

Uiteindelijk ziet de film er verzorgd uit en is de gore bij vlagen realistisch, maar het maakt allemaal niet zo veel uit. De gruwelijkheden blijven uiteindelijk te glad en het hele 'last man standing' principe maakt plaats voor een politieke boodschap die eigenlijk helemaal niets boeit. Erg jammer.

avatar van gizmo_o

gizmo_o

Deze film is op de meeste momenten noch een horror noch een thriller. Het acteren is doorgaans onvoldoende, alsmede de spanningsopbouw.
Verder gebeuren er onbegrijpelijke dingen in zoals bijv. het moment dat Kaufman een van zijn collegae afschiet en dat Denbo die grote negroide opperzombie laat leven met een aantal anderen in de laatste scene, terwijl hij nog een hele horde zombies juist hiervoor met kruisraketten aan stukken schoot . Trouwens het stuk dat al die zombies vanuit het water verschijnen, deed mij een beetje aan Pirates of the Caribbean denken, of was dat pas in deel 2 die na deze film verscheen? Ik vond Charlie overigens wel een goed gecaste rol, zo zie je Robert Joy als een brave vader in "It's a boy girl thing" en zo zie je hem zombies afschieten, hehe.

Het totaalplaatje was ondermaats, maar niet zo slecht dat het 2* verdient, dus vandaar 2,5*!

avatar van jordandejong

jordandejong

Toch wel weer een lekker vermakelijk filmpje! Dat de zombies een heel leger vormen was leuk gedaan. Acteerwerk was voor een horrorfilm best goed, mede door de bekende acteurs. Wat ik wel jammer vond is dat de echte Romero sfeer zoals bij zijn eerdere films er wel een beetje uit was, nu was het meer een degelijk zombie popcorn vermaak filmpje. Aan de ene kant maakt dat niet uit, daar ben ik namelijk liefhebber van. Maar aan de andere kant weet je ook dat deze regiseur meer kan.

Verder zag de gore er leuk uit maar was het niet super bijzonder zoals bij Day of the Dead.

3,5*. Ik had van Romero een iets minder standaard film verwacht, daarintegen is het gewoon goed vermaak om een avondje door te komen.

avatar van Shinobi

Shinobi

Redelijk filmpje, vond ik 'm eerlijk gezegd wel wat tegenvallen.
Verhaallijn is niet boeiend en zombies die opeens slim zijn en met machinegeweren, hou maar op...

De actie was op zich wel oké en de zombies zagen er echt goed uit, dat dan weer wel. Helaas werd het nergens echt eng.

Nipt 2,5 sterren.

avatar van Perry Meer

Perry Meer

tja het ziet er allemaal gelikt uit, het heeft wat gekost en er gaat regelmatig een hoofd

van een zombie door de lucht maar er is geen spanning, de film sukkelt 1 1/2 uur door

maar een spanningsboog ontbreekt, is er niet, en met de zombie's een 'gezicht' geven

gaat de film helemaal de mist

nu een cijfer, mmmm ik geef deze film voor straf omdat de regisseur er zich met een Jantje van leiden heeft afgemaakt 2,5 zombies

avatar van ibendb

ibendb

Niet best.

Ik keek deze film eigenlijk enkel omdat Simon Pegg en Edgar Wright een bijrol hadden, maar dat was ook alles. De film valt al direct met de deur in huis. Ik zie eerlijk gezegd liever ook het begin van een zombie-aanval. Maar ja, het is ook een sequel. Niet zo best. 2,5*

avatar van Metalfist

Metalfist

In a world where the dead are returning to life, the word "trouble" loses much of its meaning

De films van George A. Romero hebben altijd een raar effect op mij gehad. Zijn eerste film The Night of the Living Dead wordt als een zombie meesterwerk beschouwd maar persoonlijk vind ik die film het zwakste uit zijn oeuvre. Zijn latere films zoals Diary of the Dead en Survival of the Dead vond ik een stuk vermakelijker en met Land of the Dead begon Romero terug aan zijn zombies na een afwezigheid van 20 jaar. Het is dan ook de eerste van zijn nieuwe Dead trilogie (waar Diary en Survival dus de vervolgen op zijn) en mijn interesse was wel gewekt.

Nu is het ook alweer lang geleden dat ik Diary en Survival heb gezien maar Land of the Dead viel een beetje tegen. Het concept is op zich nochtans wel vrij vermakelijk. Romero levert hier een mix van kritiek op de huidige maatschappij en zombies af en dat blijft wel boeien maar de spanning is jammer genoeg soms nogal ver te zoeken. Wel schudt de regisseur hier en daar een geweldig moment uit zijn mouw (de oversteek van de zombies doorheen het kanaal ziet er erg mooi uit) maar het is vooral wachten op een uitleg waarom de zombies opeens slimmer zijn geworden. Het wordt nooit duidelijk of dit via evolutie is gebeurt of via iets anders en dat miste ik toch een beetje. Qua special effects ziet het er allemaal vrij degelijk uit, al ben ik meer te spreken over Day of the Dead (die ik gisteravond na deze heb gezien) maar dat heeft hier natuurlijk geen belang.

Goede cast met veel bekende namen, iets wat ik eerlijk gezegd niet had verwacht. John Leguizamo neemt de rol van Cholo (een Spaans woord dat naar inwoners van Ecuador, Peru en Bolivia verwijst en dus niet te verwarren is met het belachelijke yolo) op zich en weet de aandacht redelijk goed vast te houden. Een ietwat typisch personage zonder veel diepgang maar bon, hij doet wat hij moet doen. Tof om Simon Baker eens te zien voor zijn Mentalist periode. Als tough guy is hij niet altijd even geslaagd maar net als Leguizamo doet ook hij wat hij moet doen. Neen, de leukste rol was voor mij die van Dennis Hopper. Niet noodzakelijk een fan van de man maar dit soort rollen zijn hem natuurlijk op het lijf geschreven. Er komt dan ook nog eens wat vrouwelijk geweld aan te pas via Asia Argento, dochter van Romero's goede vriend Dario Argento, en dan is de cirkel rond.

Vermakelijke film en ik zou Night of the Living Dead eigenlijk eens opnieuw moeten zien. Zou mooi zijn als ik Dawn of the Dead ook nog te pakken zou krijgen want Romero begint meer en meer mijn interesse te wekken. Land of the Dead is in ieder geval een geslaagde zombie film die jammer genoeg iets te vaak een net niet gevoel teweeg brengt.

avatar van Insignificance

Insignificance

Zomaar een zombiefilm. En dat is met Romero aan het roer niet echt goed nieuws. Hij heeft nog wel wat te zeggen, het ligt er zelfs dik bovenop, maar wat hij laat zien, laat een vluchtige indruk achter. Met drie succesvolle voorgangers is het natuurlijk ook een beetje vechten tegen de bierkaai.

Vooral het sfeertje wil maar niet loskomen. Ietwat extravagant en van tijd tot tijd mikkend op al dan niet bloederige gein, maar het komt vaak nogal dommig over. Die grote Samoaan bijvoorbeeld. Niet erg leuk. Net als het ideetje om de trage ondoden een vorm van intelligentie mee te geven.

Dan zit je te kijken naar een brullende Neanderthaler op ontdekkingstocht. Hopper valt tegen, te timide. Veel bloedvergieten en daar zit af en toe wel eens iets aardigs tussen, maar met een oninteressant plot, saaie personages en een overdaad aan gunplay, treedt stilletjes aan verzadiging op.

avatar van U96

U96

van begin tot einde een goor & bloedrige zombie slachting met veel bloedrige kills, het verhaal is opervlakkig goedkoop, was wel een leuk tijdverdrijf met veel komische taferelen, meer kan ik er niet over vertellen 2,5*

avatar van Chainsaw

Chainsaw

De jaren 90 waren niet echt een vruchtbare tijd voor meneer Romero. Een samenwerking met Argento, een vergeten Stephen King verfilming en een thriller die bijna niemand is bijgebleven. En aangezien Zack Snyder anno 2004 scoorde met een remake van zijn film Dawn of the Dead kon de zombiekoning zelf niet achterblijven en begon hij aan een nieuw deel van zijn Dead serie, wat uiteindelijk een nieuwe trilogie zou worden. Maar net als Peter Jackson en George Lucas had ook Romero die tweede trilogie beter kunnen laten.

Land of the Dead voelt als een oude man die probeert mee te komen met de jeugd. Was Romero baanbrekend in de jaren 60 en leverde hij met Day of the Dead in de jaren 80 nog steeds zombiefilms van hoog niveau, bij Land of the Dead loopt hij achter. De zombiefilm kende anno 2005 al talloze vormen; van rennende zombies in 28 Days Later of de Dawn of the Dead remake tot komische films als Braindead en Shaun of the Dead. Dan zit je niet echt meer te wachten op een inwisselbare zombieflick en zéker niet van de grootmeester zelf. Inhoudelijk probeert Romero zijn zombiefilm nog veel mee te geven door het stukje maatschappijkritiek er flink bovenop te leggen en verder te gaan waar hij was gebleven met Bub uit Day of the Dead, de zombie die bepaalde elementen uit zijn vorige leven kon herinneren en hergebruiken. Alleen ditmaal hebben we geen Bub, maar een lachwekkende automonteur-zombie, die steeds om het minste of geringste moet janken als hij onrecht ziet. Dat zielige geschreeuw van hem werkt al snel op de lachspieren.

Maar het is nog altijd leuker om deze slenterende automonteur te volgen dan de hoofdpersonages. Ons hoofdfiguur is Mr. Boring McBland. Hij heeft een komische sidekick, ontmoet een love interest, heeft een rivaal en er is een grote schurk in de vorm van Dennis Hopper. En zelfs die laatste speelt een vrij zoutloze rol. En dat is toch knap, Dennis Hopper saai weten te maken. En terwijl onze automonteur-zombie een leger met zombies verzamelt, zien we Mr. Boring McBland saaie dingen doen. We zien een dealtje met een waarschijnlijk komisch bedoelde mini-pooier. We zien hem verliefd worden op Asia Argento. En we zien John Leguizamo champagne drinken met Dennis Hopper. Oftewel, een hoop oninteressant geneuzel, maar het is nog altijd interessanter dan de oneindige shots van soldaten in vuurgevechten. Romero was al geen geweldige actieregisseur, maar wil wel Land of the Dead voornamelijk vullen met mensen die pistolen en geweren leegschieten. Een conflict tussen twee mannen in een huis wist Romero in Night of the Living Dead nog uiterst spannend te krijgen. Het rondschieten in Land of the Dead is daarentegen oersaai.

Nog twee elementen die Romero niet zo best afgaan in Land of the Dead zijn de humor en de CGI. Zat de humor in een Dawn of the Dead nog best subtiel verstopt, hier is het voornamelijk geforceerd en - erger nog - zelden grappig. De CGI is ook enorm lelijk. Zo’n grap waarin een zombie hoofdloos lijkt, maar z’n kop nog deels aan zijn romp blijkt te hangen kan heel leuk zijn, maar ziet er hier uit alsof je naar het spel Resident Evil 2 zit te kijken. Wat dat betreft heeft Romero hier en daar nog wel een paar leuke ideeën en geestige vondsten, maar jammer genoeg komen deze veelal niet uit de verf en is Land of the Dead uiteindelijk vooral een saaie, inwisselbare zombiefilm. En dat is een groot contrast met Romero’s voorgaande trilogie.

2 sterren.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Ondergewaardeerd. Weer een fijne herziening, waarbij eens temeer duidelijk werd hoe fijn Romero zijn eerder gezaaide ideëen hier -tot in het extreme- oogst. Dat blijkt ook 15 jaar later nog behoorlijk fris en de over de top verpakking geeft het de juiste toon mee. Goed gedoseerd wat betreft cheesy one liners en een bevredigende hoeveelheid gore. Eugene Clark met een inmiddels iconische zombierol en een extreem foute Dennis Hopper zijn de kers op de taart. Er zijn niet veel 'traditionele' zombiefilms uit deze periode (of überhaupt sindsdien) die overeind blijven, maar Land of the Dead flikt dat wel. En daarmee is het ook meteen Romero's laatste noemenswaardige film.