Genre: Sciencefiction / Actie
Speelduur: 137 minuten / 154 minuten (special edition)
Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: James Cameron
Met onder meer: Sigourney Weaver, Michael Biehn en Carrie Henn
Releasedatum: 9 oktober 1986
Plot Aliens
"This time it's war."
Na 57 jaar hyperslaap wordt Ripley toevallig opgepikt door een ruimteschip. Ze krijgt tijd om zich te ontspannen en hoopt dat de nachtmerrie met het levensgevaarlijke buitenaardse monster eindelijk voorbij is. Helaas heeft een kolonie terraformers op de planeet LV-426 het ruimteschip ontdekt waar de Alien vandaan kwam. Een paar weken na Ripley's terugkeer verliest het controlecentrum het contact met LV-426. Ripley besluit om samen met een elite-commandogroep naar LV-426 te gaan om te kijken of ze de kolonisten kunnen helpen. Maar bij aankomst op de planeet blijkt dat de kolonie helemaal verlaten is. Of toch niet?
- Trailer (YouTube)
Sergeant Apone
Private Drake
boozebelly
- 1915 stemmen
De eerste 2 delen uit de Alien-reeks heb ik deze week achter elkaar bekeken en ik vind dit 2e deel toch een stuk minder dan de 1e.
Alhoewel er meer actie & tempo zit in dit 2e deel, vond ik de spanning toch een stuk minder. Zeg maar een soort 'overkill' aan actie i.p.v. de meer subtiel gedoseerde spanning uit het 1e deel.
Ook had ik zo'n gevoel dat het einde maar een stuk uitgerekt is omdat ze wilden laten zien wat voor technische foefjes ze allemaal in huis hadden. Het wrong zich in allerlei bochten en dat vond ik ten koste van de kwaliteit gaan.
Waarom gaat Ripley bijvoorbeeld terug om dat meisje te halen? Dat is totaal niet spannend omdat je al weet hoe (zoetsappig) het af zal lopen. Ik had liever gezien dat ze gewoon weg waren gevlogen.
Maar goed, dat is typisch het handje van Cameron die zich zo focust op de effecten waardoor het verhaal tot een standaard puddinkje transformeerd (zie ook Avatar, The Abbys). Kwestie van 'even laten zien wat we kunnen'. Ik ben dan ook verre van een fan van het werk van deze man.
De pluspunten:... Degelijk acteerwerk (enkele uitzondering daargelaten), mooie setting, lekker opbouwende spanning (dat dus helaas door de 'overkill' afneemt naarmate de film vordert) en leuk gemaakte Aliens.
Nu moet ik Aliens3 nog zien te regelen en daarna kan ik Resurrection gaan bekijken en heb ik de hele reeks gezien.
Krappe 3,0* voor dit deel.
Skycrawler
Als je niet snapt waarom Ripley teruggaat voor Newt dan moet je de film nog maar eens bekijken, want het loopt als een rode draad door de hele film.
Karl van H.
En trouwens, in deel 1 ging ze ook al terug om d'r kat (!) te halen, dus om nou te zeggen dat dit echt als een verrassing kwam, nee
SnakeDoc
Ze kan mij niet vaak genoeg terug gaan
AC1
Newt hadden ze beter uit de film gelaten. Het zou het Disney-gehalte wat afzwakken en ... het scheelt een hoop ouderwets gekrijs. Of misschien was het beter geweest dat ze Newt met haar popje door de nauwe buis lieten kruipen i.p.v. Bisschop. De missie mislukt, de buis ontploft (Drama! Ripley roept "Nooooo!" terwijl ze met haar vuisten op het raam klopt) en dat geeft Ripley de gelegenheid om haar moedergevoelens eindelijk terug op te bergen.
Akron777
Als Newt op die manier zou sterven, zoals je beschrijft dan zou de film nooit zo'n geweldig einde hebben gehad. En sowieso zou Ripley niet meer zo'n sterk personage zijn zoals ze nu is.
AC1
Ripley zou haar moedergevoelens volop hebben kunnen geuit tot het moment dat ze het weer afpakken van haar. Geef toe, dat is toch veel minder Hollywood. Het einde gaat gewoon door want Ripley keert terug om ... het popje te halen. Maar het popje is vastgebonden, klaar om bevrucht te worden door de king alien. Nou ja, je moet je inbeelden dat Terry Gilliam de regisseur is!
Akron777
Ik ken niet veel van Gilliam, maar ik kan het me wel voorstellen.
Tonypulp
Nogal matig. Waar het eerste deel nog een beetje sfeer had, is dit echt oninteressante rotzooi geworden. Alleen dat eerste uur al, verschrikkelijk! Hoe Sigourney Weaver (
) zich 1, 2, 3 aanpast, een zwaar neppe woede uitbarsting heeft en daarna de zorgzame moeder en heldin uit gaat hangen, 1 + 1 = 2 en het is uitzitten geblazen. Het uitzitten van 2 en een half uur aan middelmatige actie en gekloot tussen oninteressante personages is geen pretje, kan ik je vertellen..
Met hun landing op LV-426 hoopte ik op wat verbetering. Die macho marine bullshit vind ik altijd wel tof, big-ass guns
Maar zodra de aliens tevoorschijn komen wordt het een vlakke schietpartij op alles wat los en vast zit, waardoor er geen sfeer, geen verrassing en voor mij geen plezier meer te behalen valt. Nu ben ik daar doorgaans ook wel fan van, maar een goede richting voor het 'Alien universum' vind ik dit alles behalve. Erg origineel of groots pakt het ook niet uit, viel me bijzonder tegen na alle grootspraak hier.
De toevoeging van het meisje Newt is ook te belachelijk voor woorden, waar zat hij met z'n kop
Beetje dezelfde fout die hij met T2 maakte, fu-cking zielig gedoe blijft dat, totaal geen toegevoegde waarde, tenzij je je kijkers probeert te frustreren. Good job! Wat verder nog overblijft zijn aliens zonder dreiging (leggen makkelijk het loodje, meer = niet beter) en actie zonder verrassingen. Alleen de queen was verschrikkelijk tof
Maar ook dat werd opgevolgd door een flauw einde, beetje sneue beslissingen die Cameron allemaal neemt..
Ben benieuwd hoe Fincher het doet met 't 3e deel..
Skycrawler
Toch wordt dit deel veelal beschouwd als het beste deel in de reeks. Je mening lijkt ook meer gericht op onvrede naar de regisseur dan de film zelf.
Tonypulp
Het is toch het werk van een regisseur
Tuurlijk zijn de voor mij mindere aspecten dan zijn schuld, hij brengt ze immers op het scherm.
Daarnaast ben ik fan van Avatar en Terminator dus om te zeggen dat ik iets tegen Cameron heb? Integendeel, ik verwachtte veel meer van zo'n man.
nakada
maerk
Ben benieuwd hoe Fincher het doet met 't 3e deel..
Veel slechter, Alien 3 is totaal niet wat je van Fincher verwacht en als je deze al slecht vond houd dan je hart maar vast.
Akron777
Kom nou, Alien 3 was juist een fantastisch derde deel. Heerlijk duistere sfeer. Het zag soms wat onafgemaakt uit, maar voor de rest prima.
Tonypulp
Dat stelt een beetje gerust, sfeer ben ik meer naar opzoek, zoals het 1e deel dat al met vlagen aardig deed. Ben niet van de kwaliteit, dus dat werkt wellicht nog in het voordeel ook dan.
Akron777
Ik had er zelf eerst lage verwachtingen van, maar daar was niks van uitgekomen. Ik zou hem zeker gaan zien.
SnakeDoc
Deel 3 is inderdaad nog bijzonder goed te doen, maar in deel 4 is de koek wel op.
Skycrawler
Persoonlijk vind ik Resurrection een stuk vermakelijker dan het saaie deel van David Fincher. Deel 4 ziet er visueel ook fantastisch uit, dankzij de fantasie van Jean-Pierre Jeunet en Darius Khondji.
DB10
Eindelijk eens volledig gezien. Kende de film eigenlijk al wel, maar nu eens helemaal gezien. Hoewel de film op zich niet verkeerd is, wordt het toch wel een beetje verpest door Sigourney Weaver en dat kind. Heb het nooit echt op kinderen in een film en al helemaal niet in een cliché-rol als deze. Desalniettemin nog wel oké. 3.0*
Akron777
Newt is anders de Jonesy van de vorige film.
Akron777
Je hebt helemaal gelijk, niet goed nagedacht
Awake78
Leuke slasher. Na Alien, een paar maanden terug, ook deze maar eens opgezet.
Moet zeggen dat Cameron toen al wist wat de kijker 'lekker' vindt en wat de kijker wilt zien. Echte blockbuster-cinema, met wat humor, wat opgedirkte one-liners, grappige gadgets, typische personages en gewoon vlot camerawerk. Leuk hoor. Deed me wat denken aan Pitch Black.
Je weet op een gegeven moment precies wie er het eerst de pijp uitgaat en wie het nog een tijdje uithoudt. Wat dat betreft een beproefd concept. Binnenkort maar eens deeltje 3 opzetten.
Skycrawler
Deze film valt in ieder geval niet onder het slasher genre.
dave
In mijn stoffig geheugen een ongezien pareltje, maar thans een tamelijk overgewaardeerd vervolg, zeker in vergelijking met zijn magistrale voorganger. Gelijkenissen tussen sequel en origineel zijn weliswaar voorradig, zeker op het spannende einde. Momenten zoals die op het winderige platform en de wanhopige reddingsmissie van Ripley zijn als het ware op mijn netvlies gebrand en zullen steeds onder de dubieuze, doch vaak erg prettige noemer 'nostalgie' vallen. De laatste twintig minuten waren sowieso uitermate zenuwslopend, mede dankzij de verrassend pientere koningin. Wat betreft clichés maken ze het echter wel bont. Een zeer voorspelbaar verhaalverloop dat haast nergens de bek doet openvallen. Er werd voorzichtig gespeeld, met veel respect voor de arbiter van filmland. Enfin, de SFX oogt daarnaast compleet achterhaald. Meer nog dan in de eerste 'Alien', al waren er hier een pak meer snufjes te zien. De 'videotelefoon', het kleine vliegtuig dat op potsierlijke wijze heen en weer slingert, de koddige bliksemschichten, enzovoort. Charmant gedateerd, zij het tot op zekere hoogte. De aliens daarentegen, die nu in bosjes neergemaaid worden, zien er treffend uit. Slijmerig, kwiek, dodelijk. In combinatie met een stoer commandoteam kan dat in feite niet mislopen.
Goed.
3,50
Awake78
Deze film valt in ieder geval niet onder het slasher genre.
vind ik wel
Akron777
Ik vind het dan weer meer een musical met western-elementen.
Vertel!
psycholamp
- 1960 berichten
Onzin, natuurlijk. Maar deze film heeft evenveel van een slasher (=film waarin een seriemoordenaar zijn slachtoffers gruwelijk ombrengt) als een musical of een western. Aliens zijn gewoon een dierachtige levensvorm met instinctief gedrag. Het bevat, naar mijn mening, nog minder horror, dan bijv. Blade. Een film die ik in hetzelfde genre zie. Deze film is vooral gericht op actie en waar in het eerste deel nog wel wat horrorelementen zaten, valt dat in dit deel behoorlijk tegen.
Ik weet ook niet wat Cameron heeft met stoere wijven, maar ze irriteren mij mateloos. (Sara Connor in T2 en Vasquez in dit deel.) "I only wanna know one thing... Where they are!" Wauw, wat een geweldige... Dooddoener! Moest je daar Ripley voor onderbreken? Dit soort duffe oneliners en ongeloofwaardige karakters maken, dat deze film nooit het niveau halen van het veel betere eerste deel. Ook als leuke stand-alone actiefilm vind ik dit deel niet zo geslaagd, daarvoor zitten er te veel irritante elementen in.

Alien: Resurrection
1997

Alien³
1992

Alien
1979

'Alien: Earth' is een hit op Disney+: zó kijk je alle 'Alien'-films in chronologische volgorde

'Het kreng is weer terug': filmjournalisten overspoelen 'Alien: Romulus' met lof in eerste reacties

Nauwkeurigheid is troef voor Fede Álvarez: 'Alien: Romulus' moest stylistisch geheel overeenkomen met origineel

De Xenomorph is terug: eerste beelden van 'Alien: Romulus' uitgebracht

Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back
Fantasy / Sciencefiction, 1980

Terminator 2: Judgment Day
Actie / Sciencefiction, 1991
androidextraterrestrial technologyspace marinespaceman cryogenicsvacuum ruimtekoloniewarrior womansettlerruimtereiscolonyhorrorruimtebuitenaards wezenvrouwelijke hoofdrolspelerschepseldesolatefemale hero aggressivexenomorphdesolate planet criticalstrong female protagoniststrong female leadfemale lead hilarioussinisterassertivecommandingempatheticexhilarated