Genre: Sciencefiction / Horror
Speelduur: 117 minuten / 116 minuten (director's cut)
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Ridley Scott
Met onder meer: Tom Skerritt, Sigourney Weaver en Veronica Cartwright
8,5 (1.053.744)
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 25 oktober 1979
Plot Alien
"In space no one can hear you scream."
De bemanning van een intergalactisch vrachtschip ontdekt op een onbewoonde planeet een ruimteschip dat een noodsignaal uitzendt. Crewleden Kane, Lambert en Dallas gaan aan boord van het onbekende schip en Kane vindt in de catacomben een onbekend organisme dat zich meteen aan zijn gezicht vasthecht. Niet lang daarna baart hij een verschrikkelijk monster dat systematisch jacht maakt op de doodsbange crewleden.
- Trailer (YouTube)
Parker
Alien
Mother (stemrol)
mikey
Ridley Scott begon ook pas goeie films te maken vanaf 2000 met Gladiator. Echt wel!
newG
Alien, blade runner, thelma and Louise, GI Jane, Gladiator, Hannibal, Black Hawk Down, Matchstick Men en Kingdom of Heaven...
9 argumenten waarom deze man het verdient om niet het onderwerp van sarcasme te zijn. De alien films zijn gewoon top (misschien alien 3 wat minder maar toch)
Elke film heeft zijn fans, maar ook zijn tegenstanders. Daar zullen we mee moeten leven.
by_the_way
wat is nou eigenlijk het moraal van het verhaal?
Dat er andere wezens waren op die planeet?:S
- 12092 berichten
Gisteren gezien op TV. Normaal gezien houd ik niet van dit soort films, maar omdat hij zo'n goede score heeft op MM ben in hem toch maar gaan kijken. Dit had ik beter niet kunnen doen, ik heb me verveeld en geergerd gedurende film.
Ik geef hem dus 2* dit omdat sommige dingen knap gemaakt zijn voor die tijd.
Waaraan dan in godesnaam? En welke dingen zijn eigenlijk niet knap gemaakt aan deze film
Film ziet er uit alsof hij een paar jaar terug gemaakt had kunnen zijn, het acteerwerk is nog een stuk overtuigender dan in alle sf-films van de afgelopen 20 jaar.. en er is gelukkig nog zoiets als voelbare spanning aanwezig in plaats van een horde debielen met rubberen monsterpakken en spacepistooltjes
- 12092 berichten
wat is nou eigenlijk het moraal van het verhaal?
Dat er andere wezens waren op die planeet?:S
Weinig horror gezien nog zeker?
climaxx
- 2041 stemmen
Als die er in voor kwamen dan had ik een 1 gestemd.
ILDIB
Heb ik altijd gedacht dat wat ik als alien versleet aliens was. Prima sfeer hangt er in de film, zij het wat monotoon. Minpunt zijn de wat rommelige overgangen van shots. Prima film geen superfilm.
Straks deel 2 maar kijken, die vind ik beter.. Deel 3 is onderhoudend en deel 4 is helaas te veel geld aan besteed.
Angrod_Pallanén
Keek verschrikkelijk uit naar deze film, maar god wat is hij slaapverwekkend, heb echter alleen het eerste stuk gezien en stem niet voordat ik de rest heb gezien, maar nadat ik Star Wars Episode V al had afgezegd en dan ook nog eens Alien, een film die ik al jaren wil zien, kan je tot de conclusie komen dat sf-films mij gewoon niet boeien. Jammer, had me net zo verheugd op een weekje Alien
Amsterdam
Deze films zijn briljant!! Veel realistischer dan de SF films van de afgelopen jaren. Mooi artwork, briljante Alien, goede regie en goede acteurs!!! KORTOM: BRILJANT!!!!
Ik ben dan ook blij dat ze daar ook zo over denk en bij de tv, elk jaar of 2 wordt de hele serie wel weer uitgezonden.
(Veronica of RTL7).
Zoals nu weer op RTL 7.
Maar even een vraag: als ik de verzamelbox wil kopen... ik zie boxsets met 5 en 9 dvd´s. Wat raden jullie aan?
ps onderhond... je moet de films nog maar eens kijken. En dan vergelijken met wat er nu gemaakt wordt en kijken hoe sneu de meeste buitenaardse wezens eruit zien. Alien ziet er dan toch het allerbeste uit...
ps: En echt wel dat ik deze film en alle andere in de Alien reeks een 5 sterren geef!
- 12092 berichten
Nounou, alle andere... Het eerste deel is briljant vanwege de prachtige spanningsboog die wordt opgebouwd en de prima cast (zijn échte mensen, en niet de zoveelste spacecowboys) en de vooruitstrevende beelden die eerder ingetogen zijn dan die (in het gedachtengoed van-)Ed Wood-achtige onzin CGI-decors die er tegenwoordig tegenaan worden gesmeten bij iedere SF-film.
Deel 2 is uiterst vermakelijk als actiefilm van het ietwat dommige soort (de acteurs zijn hier wél spacecowboys met een gezamelijk IQ van een huisvlieg, alleen Ripley en het meisje zijn nog geloofwaardig). Film die het idee uitbuit om er ten koste van een lekkere no-brain actiefilm van te maken. Wat trouwens prima is gelukt.
Maar daar houdt het wel mee op hoor, deel 3 en resurrection zijn om te janken zo slecht.. de koe was toen echt wel leeggemolken!
newG
Persoonlijk vond ik ressurection toch vernieuwend ten opzichte van alien3. Special effects waren beter en er zat voldoende spanning in.
- 12092 berichten
Alien3 vond ik ook verreweg de minste.. Maar Resurrection had dan weer zo'n vergezocht stomzinnig verhaal dat ik er mijn aandacht amper bij kon houden.
De grootste zwakte van deze film. Men neme Giger's alien, en wat doet men ermee ? Hem niet tonen
Diegene die het verzonnen heeft hier een suspense thrillertje van te maken is hopelijk al lang onslagen.
- 12092 berichten
Nee, je moet het scherm volstouwen met bloeddorstige aliens vanaf het begin, subtiel
Uh ja. Helemaal niets subtiel aan dat beest, integendeel zelfs. Beetje lam om er dus een suspense film van te maken.
mister blonde
Ik heb je al een hoop onzin horen verkondigen, maar je weet je zelf keer op keer te overtreffen.
Kevin13
Echte topfilm. Iedereen die deze film dom vindt heeft geen smaak
Want ?
Hangt er maar vanaf hoe je er tegenaan kijkt. Ik ben veel meer fan van de alien zelf dan dat ik fan ben van de film. 't Is inderdaad een goed suspense filmpje, maar dat hadden ze kunnen maken met 100 andere ruimtemonsters.
Een film als deze rond de alien bouwen vind ik weinig respectvol tov het bronmateriaal.
as
Lijkt me een overbodige opmerking als je weet dat Giger nauw betrokken bij de film was en er zeer tevreden over was.
Ben ik mij goed van bewust, maar Giger is niet de eerste die z'n eigen creaties verkloot. Ik vind het filmpje totaal niet stroken met het beest.
En puur uit nieuwsgierigheid, maar heeft Giger ooit wat gezegd over hoe de film eruit zou gezien hebben moest hij totaal carte blanche gekregen hebben ?
't Is dat ik het nog maar vier keer herhaald heb of zo
Ik snap ook niet wat er zo moeilijk te begrijpen is. Gigers creaties zijn vrij geniaal en als je dan een film maakt waar ze zo'n creatie als basis nemen mag je er wel van verwachten dat er iets meer mee gedaan wordt natuurlijk.
(overigens vraag ik me af of dat geen spoiler is eigenlijk).
as
Waar het mij verder om gaat is dat als je teveel laat zien er ook een grote hoeveelheid spanning verloren gaat. Het beest werd uiteraard ook om technische redenen vaak in de schaduw gehouden. Maar vooral het feit dat je niet alles te zien krijgt, werkt adrenaline verhogen, maakt suggestiever en werkt daardoor het spannender. Zo beleefde ik de film in ieder geval.
Dat is ook zo. Ik ontken verder ook niet dat Alien een sterk staaltje suspense is. Ik zeg alleen dat ik het jammer vind dat ze er een suspensefilm van gemaakt hebben.
Ik vind alleen de alien niet "spannend". Het is een geweldadig, ruw, genadeloos beest. Niet geschikt om in donkere hoekjes te zitten kwijlen, wel om ruw, genadeloos en gewelddadig in beeld gebracht te worden.
Ik neem aan dat je trouwens het "alien ruimteschip" bedoelt. Niet die witte kamer met gekleurde lichtjes die de supercomputer moet voorstellen
. Ik kan me trouwens wel voorstellen dat Giger er blij mee was, want qua designs en sfx is de film nog steeds erg knap. Alleen als film vind ik het een verkeerde keuze.
Redlop
Klinkt beetje tegenstrijdig. Wat voor soort film had je dan liever gezien?
...Niet geschikt om in donkere hoekjes te zitten kwijlen, wel om ruw, genadeloos en gewelddadig in beeld gebracht te worden.
Een rondrennende Alien is verre van eng lijkt me zo. Weten dat er een eng beest is maar niet waar lijkt me stuk enger.
Als ik een vogelspin zie rondrennen heb ik daar minder angst voor dan als ik 'm niet zie maar weet dat hij in mijn slaapkamer zit.
Klinkt beetje tegenstrijdig. Wat voor soort film had je dan liever gezien?
Niks tegenstrijdigs aan. Met het Predator wezen valt ongetwijfeld ook een sterke musical te maken maar ik vind dat verspilling van het concept. Al is het nog zo'n leuke musical.
De alien schreeuwt voor mij cyberpunk actie. Iets wat de massa heel wat minder ligt, maar voor mij de enige logische keuze als je het beestje ziet. Dat het dan minder eng is zal mij worst wezen.
Redlop
...De alien schreeuwt voor mij cyberpunk actie...
en wat moet ik me daar dan bij voorstellen als dat in ieder geval dus geen suspense oplevert?
ToNe
Dus wat jij zegt, Onderhond, is dat het concept (design ed) de overhand had moeten krijgen boven de visie van de regisseur?

Alien: Resurrection
1997

Alien³
1992

Aliens
1986

'Alien: Earth' is een hit op Disney+: zó kijk je alle 'Alien'-films in chronologische volgorde

Twee astronauten zitten vast in de ruimte: Deze tien films geven aan hoe het nóg erger kan

De beste tien films om de zomerhitte mee door te komen

'Het kreng is weer terug': filmjournalisten overspoelen 'Alien: Romulus' met lof in eerste reacties

Apocalypse Now
Oorlog, 1979