• 9.378.933 stemmen

Alien (1979)

Sciencefiction / Horror | 117 minuten / 116 minuten (director's cut)

Genre: Sciencefiction / Horror

Speelduur: 117 minuten / 116 minuten (director's cut)

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Ridley Scott

Met onder meer: Tom Skerritt, Sigourney Weaver en Veronica Cartwright

IMDb beoordeling: 8,5 (1.053.744)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 25 oktober 1979

Plot Alien

"In space no one can hear you scream."

De bemanning van een intergalactisch vrachtschip ontdekt op een onbewoonde planeet een ruimteschip dat een noodsignaal uitzendt. Crewleden Kane, Lambert en Dallas gaan aan boord van het onbekende schip en Kane vindt in de catacomben een onbekend organisme dat zich meteen aan zijn gezicht vasthecht. Niet lang daarna baart hij een verschrikkelijk monster dat systematisch jacht maakt op de doodsbange crewleden.

Redlop schreef:

en wat moet ik me daar dan bij voorstellen als dat in ieder geval dus geen suspense oplevert?

Actie in een cyberpunk esthetiek zeker ? Typische fetish cinema, die de alien op een verhoogstuk plaatst.

ToNe schreef:

Dus wat jij zegt, Onderhond, is dat het concept (design ed) de overhand had moeten krijgen boven de visie van de regisseur?

Het enige wat ik zeg is dat ik vind dat de regisseur een totaal verkeerde keuze gemaakt heeft. Toen Kitano de kostuums zag die Yamamoto gemaakt had (Dolls), heeft hij er ook zijn film aan aangepast. Als een regisseur iets in handen krijgt als de "alien", vind ik dat hij het potentieel moet (h)erkennen. En Scott heeft dat wat mij betreft niet gedaan.

avatar van ToNe

ToNe

Ik ga ervan uit dat zulke zaken de visie accomoderen.

Vergelijkbaar vind ik films die juist aangepast worden aan starpower, de zgn vehicles, hypes, objecten of andere bedenkelijke randzaken.

Dus hoe mooi de auto dan wel niet is, je maakt van een heistfilm niet opeens een racefilm.

Right, alsof de alien een "prop" is. Toch van een iets andere orde dan de wagen in een heistfilm lijkt me. Of ken jij toevallig films die vernoemd zijn naar de wagen die gebruikt wordt om een heist uit te voeren ?

Deze film is rond het wezen gebouwd. Misschien valt Scott weinig te verwijten (zie die vent geen alien waardige cyberpunk film maken), maar het resultaat vind ik verkwisting van potentieel. Jammer dat niemand dat ingezien heeft.

avatar van newG

newG

Onderhond schreef:

Een film als deze rond de alien bouwen vind ik weinig respectvol tov het bronmateriaal.

De 1ste film is misschien wel rond de alien gebouwd (wat voor mij redelijk logisch is omdat ze in dat schip opgesloten zitten en niet weg kunnen), maar ik denk wel dat de quadilogie rond het personage Ripley gebouwd is. In de 2de film is het toch wat nafief als je gelooft dat de vrouw een bende matchmannen kan beschermen omdat zij al een keertje op die planeet is geweest en de alien kent...) En in Alien Ressurection heb je het verhaal van Ripley kloon en dat ze verbonden is met de alien enz...
Alien is gewoon Ripley, dat is trouwens een groot pijnpunt van Alien VS Predator

Onderhond schreef:

het resultaat vind ik verkwisting van potentieel.

Vreemde redenering toch. Hoe kom je er toch bij dat Scott de creatie onrecht heeft aangedaan, het potentieel heeft laten liggen? Nee, je ziet inderdaad geen Full Frontal Nudety alien en tegen het scherm aanknallende gore maar dat is ook helemaal niet nodig om het wezen en zijn bedenker eer aan te doen.

De alien wordt hier in zijn element geplaatst. De benauwde clautrofobische gangen van het ruimteschip, de donkere schimmige hoekjes waar de alien zijn prooi opwacht, de slijmerige spookachtige alien kraamkamer. Imo allemaal net zo belangrijk om de essentie en het artwork van de alien goed uit te dragen. Ik vind dat het wezen door dat mysterieuze zo veel meer de esssentie van een echt roofdier heeft, het heeft iets veel dreigenders. Denk dat dat element in jouw visie voor een groot deel verloren zou zijn gegaan in een overdosis aan visueele uitspattingen, dat zou een compleet andere film worden met een heel andere insteek. Denk niet dat ik dat zo geweldig zou vinden uiteindelijk. Goed je ziet de alien dan misschien beter, kan je ook net zo goed een boek kopen over het artwork van Giger.

alien waardige cyberpunk film

Soms kan ik onze lieve heer wel op mijn blote knietjes danken dat een van mijn favoriete alien horror suspense thrillers niet door Dhr. Onderhond maar door Dhr. Scott is gemaakt

avatar van Redlop

Redlop

Onderhond schreef:

Actie in een cyberpunk esthetiek zeker ? Typische fetish cinema...

Ja nou je het zegt...eigenlijk van den zotte dat Ridley Scott daar zelf niet op gekomen is.

Madecineman schreef:

Tja, als je het een geslaagde suspense film vind zal het wel niet, vind de film maar redelijk doorsnee op dat gebied. Echt spannend vind ik het nergens.

Maar krijg vooral de indruk dat hier maar weinig mensen voeling hebben met de term "cyberpunk".

Madecineman schreef:

Helemaal geen bezwaar dit. Met de hele setting vind ik ook niks mis (behalve dan het ruimteschipje van de mensen). Denk wat betreft de cyberpunk esthetiek aan films als Pi, Tetsuo, Electric Dragon, Rubber's Lover ... dat velen mensen de film dan minder zouden vinden is verder mijn probleem niet.

Onderhond schreef:

Tja, als je het een geslaagde suspense film vind

Vind dit een hele geslaagde suspense, vooral de eerste keer dat ik hem keek heb ik op het puntje van m'n stoel gezeten. Mooie van Alien is dat ik er nu nog steeds van kan genieten, mischien met wat minder adrenaline door m'n lijf maar qua claustrofobische, donkere sfeerschepping vind ik deze film fantastisch.

Ik heb er niet zoveel mee, van de films die je noemt heb ik er maar een gezien (Pi) en bij de rest kan ik me wel wat proberen voor te stellen. En nee, ik geloof inderdaad niet dat dat de film voor mij beter zou maken.

Chaotische stroboscopische scenes, felgekleurde laserstralen, aziaten in zilveren stakke pakjes, hoop geschreeuw gebrul en chaos en dat alles begeleid door een stevige stampende technotrack. Niet echt mijn ding, geef mij maar de creepy suspense van Scott, daarin komt de alien toch het beste tot zijn recht. Misschien vind jij het wat minder zo, maar ach... dat is verder mijn probleem ook niet

avatar van tukkerstein

tukkerstein

Briljante film, ontzettend spannend, behoorlijk knappe special effects voor die tijd, staat in mijn top 10. Deel 2 vind ik net iets beter, maar deel 1 is van mysterieuzer. Deel 2 moet het meer van de actie hebben.

Deel 3 en 4 daar heb ik het niet meer over, die zijn gewoon puur uitgemolken uit de Alienkoe deel 1 en 2.

Er wordt trouwens in alle delen uitmuttend goed geacteerd door Weave.

avatar van kinjutsu

kinjutsu

is Ridley Scott degene die de aliens zoals we ze nu kennen (lange achterhoofden en dubbel gebit enzo) heeft vormgegeven?

avatar van The One Ring

The One Ring

Nee, hij heeft ze niet zelf ontworpen. Hij was wel de eerste die het ontwerp van ene Giger in een film gebruikte.

avatar van euroburger

euroburger

Ik kan me niet anders herrinneren dan angst bij het uitkomen van de film. Ik droop haast net zo als dat vieze ding. Ik was nog jong en de tweede keer dat ik net zo bang was, was bij The Thing. Bij horror is dit 80% van de waardering, vandaar een klein handje sterretjes.

avatar van Stephan

Stephan

@Onderhond:

Waarom blijf je zo hameren op het Giger-onwaardige, als de beste man zelf uiterst tevreden was? Weet jij iets dat Giger niet weet?

Nee, ik voel zijn creaties gewoon iets anders aan waarschijnlijk. Daarbij heb ik nog steeds geen bron gezien waar Giger aangeeft wat hij, carte blanche, met een Alien film zou gedaan hebben.

avatar van Stephan

Stephan

Giger is niet iemand die met minder genoegen neemt dan Carte Blanche v.w.b. de Alien films. Gezien het conflict dat hij had met deel III en de aantekeningen dat hij had gehoopt op een samenwerking als in deel I ga ik ervan uit dat hij erg tevreden was over deze film. Hij hoopte in deel III ook de foutjes die in deel II waren geslopen te kunnen corrigeren.

Giger's eigen ontwerp.

Voor Scott was het in ieder geval een Ode aan Giger. Verschil van inzicht met jou wellicht, maar Giger is vooralsnog op Scott's hand.

avatar van Artie

Artie

Alle vier de films zijn erg goed

Madecineman (moderator films)

Ben erg in m'n nopjes met de pas aangeschafte Alien DVD box, deze week meteen de eerste 2 delen weer eens bekeken en nu natuurlijk de Directors Cut. Vooral grappig om te zien dat het twee totaal verschillende films zijn dat was me eigenlijk nog niet eerder zo duidelijk opgevallen op de een of andere manier.

Blijf deze veruit de beste uit de serie vinden, het geniale artwork, de beste sfeer en de engste meest dreigende alien. De bemanning van het ruimteschip is uitstekend gekozen, de acteurs en actrices hebben karakter en spelen gewoon erg lekker.
Het viel me deze keer ook op dat dit best een trage film is. Het verhaal is vrij rechtlijnig maar er wordt wel gewoon erg ruim en goed de tijd genomen om het helemaal tot zijn recht te laten komen. Genoeg tijd om de mooie, sterk uitgewerkte details in je op te laten nemen. Alleen het begin al met de doodstille Nostromo wat langzaam tot leven komt of de spookachtige ontdekking van het alienschip op LV-426. Het is erg sfeervol, onheilspellend en gedetailleerd. En natuurlijk niet te vergeten de alien zelf in al zijn fascinerende levensfases (van ei via facehugger naar beest), toch wel het meest geweldige monster wat ooit op het witte doek is verschenen. Een en ander is natuurlijk te danken aan de zwitserse ontwerper/kunstenaar Giger die wezens en omgevingen weet te creeëren die zo uit een van je meest gruwelijke nachtmerries afkomstig lijken te zijn. Alsof ze de onbewuste angsten van de menselijke natuur verbeelden, een soort van oerangst, echt heel goed!

Mooi is ook de subtiele, dreigende muziek afgewisseld met de doodse stiltes waarin slechts de menselijke ademhaling en het kloppen van het hart hoorbaar is. Het versterkt het angstige claustrofobische gevoel wat toch al door de hele film heen sijppelt (de jacht in de ventilatieschacht is onovertroffen).
En zo rustig als het ontwaken is bij aanvang de film zo chaotisch en verwarrend is de uiteindelijke destructie van het schip. De sirenes, de overal ontsnappende stoom, de zwaailichten en een losgeslagen alien op jacht zorgen voor een voortreffelijke climax.

Vind dat de Directors Cut een paar goede toevoegingen bevat, vooral de ontdekking van wat de alien met de bemanning heeft gedaan is een waardevolle aanvulling. Het feit dat de alien mensen gebruikt als een soort levende broedmachienes maakt hem/haar nog weerzinwekkender en ziekelijker. Ook de confrontatie van Ripley met haar in helse pijn verkeerende schipmaatjes is sterk en griezelig en geeft net een beetje extra aan de film.

Het verhaal is eenvoudig maar ik denk dat deze film in zijn uitvoering en vormgeving niet beter zou kunnen. Wat hem voor mij eigenlijk perfect maakt. Na nu al 4 keer gezien te hebben en me er nog nooit ook maar een seconde bij verveelt te hebben denk ik dat Alien wel een maximale score van 5* verdient heeft!

"Here kitty, kitty, kitty...."

avatar van tukkerstein

tukkerstein

Het lijkt in deze film wel "hoe meer lampjes hoe beter".

Ik heb het aantal sterren trouwens verhoogd naar 5*. Gewoon omdat ik het een briljante film vind. Supergoed en ontzettend spannend

avatar van JurassicPark

JurassicPark

een 5,0. een heele goede film is dit. dit is bijna de beste uit de reeks deel 2 is iets beter. de aliens zijn heel mooi gemaakt

avatar van Alien 3

Alien 3

Alien.

Ik vind dit de beste van de Alienreeks.

Ik vind dat er veel spanning in deze film zit,

niet te veel actie maar wel genoeg.

De Alien zelf, vind ik ook mooi afgewerkt.

Het enige nadeel vind ik dat ze de alien iets te weinig laten zien.

Ik vind dit een zeer goede film en ik geef hem 4 sterren.

avatar van jasha

jasha

Alien 3 schreef:

Het enige nadeel vind ik dat ze de alien iets te weinig laten zien.

Ik vind dit een zeer goede film en ik geef hem 4 sterren.

Wat misschien ook de bedoeling was van Ridley. De Alien in het eerste deel is waarschijnlijk de minst bloeddorstige van alle aliens uit deze quatrologie. De alien is een echte roofdier die eigenlijk alleen moordt om zijn eigen belangen te verdedigen, namelijk eten en zelfverdediging wanneer deze onraad voelt. Dat maakt hem des te gevaarlijker aangezien je dan nog minder de fatale aanval ziet aankomen. Dat maakt hem volgens mij de beste van de serie.

avatar van jasha

jasha

jasha schreef:

Wat misschien ook de bedoeling was van Ridley. De Alien in het eerste deel is waarschijnlijk de minst bloeddorstige van alle aliens uit deze quatrologie. De alien is een echte roofdier die eigenlijk alleen moord om zijn eigen belangen te verdedigen, namelijk eten en zelfverdediging wanneer deze onraad voelt. Dat maakt hem des te gevaarlijker aangezien je dan nog minder de fatale aanval ziet aankomen. Dat maakt hem volgens mij de beste van de serie.

avatar van milus

milus

Ik vind het wel ok als je die alien niet teveel ziet. anders is ie helemaal niet eng. Waar zit ie nu weer ? Wat gaat er straks gebeuren. En steeds wordt er een beetje meer duidelijk.

Bovendien scheen op de set het allemaal maar net op tijd rond te komen en de Alienpop en kostuums steeds te verkleuren door dat slijmgedoe. De tafelscene is belangrijk en ik begreep dat in de bioscoop mensen het erg naar vonden (geweldige vondst van Giger, die hele levenscyclus), maar special effects zijn dan opeens te doorzichtig.

Must see, Puur filmhistorie.

avatar van somebody

somebody

hele toffe film ik ben dol op alien films en dit was naar mijn smaak de beste

4.0

avatar van Linn

Linn

Na het hoge gemiddelde hier had ik wel iets meer van deze film verwacht. Al die ruimtevaart rompslomp in het begin maakte me erg slaperig. Pas toen de Alien in beeld kwam werd het echt spannend. 3* voor de alien dus

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

milus schreef:

Dat heet subtiliteit, en is niet aan iedereen die naar film kijkt besteed

Moet je ook echt bij een film als Alien voor zijn, subtiliteit

avatar van Redlop

Redlop

subtiliteit

Waarom vind je 'Alien' niet subtiel?

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Moet je ook echt bij een film als Alien voor zijn, subtiliteit

Het ging over of je het monster wel of niet vaak in beeld krijgt, als het aan jou ligt zit Weaver met 2 spinnende aliens op schoot vanaf het begin..

avatar van Kevin13

Kevin13

een echte topfilm. Ik heb nog altijd een klein beetje schrik als

ik er naar kijk maar dat maakt hem ook beter