• 9.376.964 stemmen

Alien (1979)

Sciencefiction / Horror | 117 minuten / 116 minuten (director's cut)

Genre: Sciencefiction / Horror

Speelduur: 117 minuten / 116 minuten (director's cut)

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Ridley Scott

Met onder meer: Tom Skerritt, Sigourney Weaver en Veronica Cartwright

IMDb beoordeling: 8,5 (1.053.223)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 25 oktober 1979

Plot Alien

"In space no one can hear you scream."

De bemanning van een intergalactisch vrachtschip ontdekt op een onbewoonde planeet een ruimteschip dat een noodsignaal uitzendt. Crewleden Kane, Lambert en Dallas gaan aan boord van het onbekende schip en Kane vindt in de catacomben een onbekend organisme dat zich meteen aan zijn gezicht vasthecht. Niet lang daarna baart hij een verschrikkelijk monster dat systematisch jacht maakt op de doodsbange crewleden.

avatar van Dionysos

Dionysos

Onderhond schreef:

Wel, een bias ... beetje moeilijk te verklaren in het Nederlands, daarmee dat ik het maar in het Engels gehouden heb. Zal hierbij toch een poging wagen. 'Bias' is een soort van onverklaarbare (voor)liefde voor iets. Alles waar de 'aliens' in voorkomen, boeit mij, gewoon omdat ik iets heb met die beestjes.

Je kan ook gewoon zeggen dat je er een zwak voor hebt .

Ik geef je helemaal gelijk trouwens.

Wouter schreef:

Waardoor ze wel minder sterk zijn. Kon men nog maar net van eentje winnen in het eerste deel. In deel twee worden ze bij bosjes afgeknald.

Idd. Dus zou Onderhond dat helemaal een kutfilm moeten vinden.

Onderhond schreef:

Beetje gezond verstand. Een alien is een echte predator, build to kill, en Ripley loopt zomaar wat rond als een kip zonder kop. Als je dan nog ziet wat de aliens voorheen van planeten ingenomen hebben (de alien in de stoel)

Build to kill zeker, maar een leeuw is ook build to kill en die maak je met een flinke vlammenwerper ook af. Mensen zijn gewoon slimmer dan Aliens en dus zijn ze af te maken en is het logisch dat een mens er van kan winnen. Wat een klets opmerking over Hollywood trouwens.

Nee ik vind deel 2 geen kutfilm, omdat m'n zwak (bij deze bedankt Dionysos) veel meer opweegt tegen het minpunt.

In Aliens zit trouwens een scene waarin de aliens de mensen te slim af zijn, en blijkt dat ze zeker niet totaal onintelligent zijn. En zeg nu zelf, vind jij dat er ook maar iemand in heel de film intelligent handelt ?

Fact: Slechte eindes verkopen niet in Amerika. De gemiddelde Amerikaan heeft hier geen behoefte aan (net zo met subtitles). Hollywood speelt hier zeer graag op in, en dit is dus zeker geen 'klets opmerking'. Happy ends zijn de norm, zelf al druist dit in tegen de realiteit in de film.

BoordAppel

Echt een happy end heeft deze film niet vind ik. De toekomst van Ripley is heel erg onzeker, voor hetzelfde geld zou ze eeuwig in het heelal blijven rondzweven. Ik denk dat als deze film ergens anders dan Hollywood gemaakt zou zijn, hij nog een 'happy end' zou hebben. Dat past nu eenmaal beter bij deze film en is zeker niet in tegenspraak met de filmrealiteit.
Ik zeg ook niet dat Aliens dom zijn, mensen zijn gewoon slimmer, wij hebben niet voor niets ruimteschepen en pulse guns.

Echt een happy end heeft deze film niet vind ik.

Waarschijnlijk iets te veel Disney films gekeken dan. Het iets openere einde is gewoon een achterpoortje voor vervolgen.

Wel, die andere ruimtewezens hadden ook spaceships, en zagen er ook goed gewapend uit. Waren dan nog een serieus stukje groter dan de Aliens, en die hebben blijkbaar wel het onderspit moeten delven.

Moest Alien in Italie zijn gemaakt, de happy end zou ver te zoeken zijn waarschijnlijk (mij enkele zombiefilms voor de geest halend).

BoordAppel

Er zit 7 jaar tussen Alien en Aliens dus ik denk niet dat ze bewust een open einde voor vervolgfilms hebben gebruikt. Je doet trouwens net of een happy end een slecht iets is, bij deze film past het gewoon. Het is helemaal niet geforceerd. Ik snap er echt niets van dat je hier gaat zeuren dat de film niet slecht af loopt. En nee, ik heb niet te veel Disney films gekeken.

avatar van EmDee

EmDee

Deze film is iig niet gemaakt met het idee er een vervolg op te maken.

avatar van Safri

Safri

De film moet het duidelijk niet hebben van het verhaal, maar meer van de sfeer. Deze is zo verschrikkelijk beklemmend dat je het angstzweet letterlijk op je handen hebt staan. De setting(donkere, claustrofobische ruimtes), de muziek(industrieel) en het realistische acteerspel dragen hier sterk aan bij. Daarnaast moet het geluid van de ‘motion tracker’ apart vermeld worden. Dit apparaat detecteert beweging en gaat sneller piepen wanneer er iets dichtbij beweegt. De spelers zien niks, de kijker ziet niks, slechts alleen de piep is hoorbaar. Zeer beangstigend.

Hoewel de Alien zelf haast nooit expliciet in beeld wordt gebracht is het toch een gruwelijke kijkervaring. Je hoort alleen de geluiden van krakende botten en je ziet flitsen van het gebeuren en dat maakt het allemaal des te enger. Door al die verschillende stijlelementen is het moeilijk om de film puur als een sf film te bestempelen. Het is meer een thriller/suspense/horror/sf film, gelardeerd met een vleugje inktzwarte humor.

SilverGun

Ik geef vier sterren voor het sterke spel van de acteurs, het ingenieuze scenario, de prachtige beelden, de zorgvuldige spanningsopbouw en de sfeer.

De alien uit de titel zorgt er echter voor dat de spanning niet echt werkt; het is algemeen bekend dat het een gelikt ontworpen beest is dat niet veel meer doet dan moorden voor de lol. Met dat gegeven in het achterhoofd doen de suggestieve delen van de film me niet echt veel. De sterke uitbeelding van de verhoudingen tussen de personages, is voor mij persoonlijk de grootste trekpleister van de film.

SilverGun schreef:

De alien uit de titel zorgt er echter voor dat de spanning niet echt werkt; het is algemeen bekend dat het een gelikt ontworpen beest is (...)

Hoe bedoel je dat? Een van de sterkste punten van deze film is m.i. juist dat je de alien amper te zien krijgt, waardoor het juist niet in een special-effectsshow vervalt. Het werd pas een 'gelikt ontworpen beest' in het vervolg.

Queto Yurlunyur schreef:

ze hebben goed gekeken naar Jaws, Q.... (was dat ook niet een van je favoriete films)??

pjotr

Jaws krijg je toch echt wel goed te zien dacht ik zo...(in de film Jaws hè...;) ).

mister blonde

de kracht van het eerste uur van Jaws is, net als hier, dat je het monster niet te zien krijgt en de kracht van de suggestie zijn werk doet. de haai krijg je pas in het laatste half uur echt te zien.

pjotr

Ja maar dan ook wel overduidelijk...

mister blonde

doet toch niets af aan de kracht van het eerste (ruime) uur? de momenten dat je hem te zien krijgt is trouwens ook indrukwekkend.

de alien krijg je trouwens ook een aantal keren vol in beeld...

mister blonde schreef:

Mwa, heb Jaws 1 * gegeven, dus niet bepaald. Maar ik zie de overeenkomst wel, met name met het eerste uur. Alleen concentreert Alien zich volledig op de spanningsopbouw, terwijl Jaws een hoop tijd besteed aan allerlei niet terzake doende dingen, die de stereotype personages dan wat meer diepte moeten geven (maar ik vind de personages in Alien uiteindelijk een stuk levendiger). Bovendien heeft Alien tenminste het lef om een paar belangrijke personages halverwege af te maken.

mister blonde schreef:
de alien krijg je trouwens ook een aantal keren vol in beeld...

Een paar keer een flits in het donker, meer niet, volgens mij.

pjotr

Op het eind in de Narcissus (die escape-pod) zie je 'm redelijk goed en als 'ie de ruimte in geslingerd wordt.
Maar dit gebeurt met meer 'ruis' en met de nadruk op de spanning , minder op de 'show off' -
dat vond ik in Jaws wel het geval (ik vind het overigens wel een goede film hoor...).

pjotr schreef:

Dan is de alien ook al verslagen, dus dan hoeft de spanning niet langer aan te houden.

Queto Yurlunyur schreef:

Ja, daar heb je gelijk in. Toch blijf ik er bij dat er iets te veel op het suggestieve wordt geleund. Het basisgegeven vind ik te banaal om daar zoveel tijd voor uit te trekken; een monster komt aan boord van een ruimteschip en maakt de passagiers op meestal erg voorspelbare momenten af.
Het enige verrassende en beangstigende in de film vond ik het plotselinge doordraaien van Ash, de onthulling dat hij niet menselijk is en de eigenlijke reden van zijn aanwezigheid op het schip. Maar misschien had ik wel te veel voorkennis en kan ik het de film niet aanrekenen. Dat is alleen moeilijk te zeggen achteraf.

Maar die vier sterren geef ik ook niet voor niets, zoals ik in m'n vorige bericht al aangaf.

Queto Yurlunyur schreef:

Mwa, heb Jaws 1 * gegeven, dus niet bepaald.

dat wist ik wel. ik vind het alleen frapant dat, hetgeen dat voor jou hier als kwaliteit geldt, bij Jaws genegeerd lijkt te worden....

Een paar keer een flits in het donker, meer niet, volgens mij.

op het eind een paar shots heel duidelijk en bij de geboorte van de alien. ook nog een keer halverwege de film krijg je de alien redelijk goed te zien....

avatar van Bobje

Bobje

ik vind het wel een aardige film, er is wel aardig geacteerd ook al irriteerden de 2 vrouwen me wel met hun idiote gedrag. ook was het einde een beetje voorspelbaar.

ik zit te twijfelen tussen 3 of 3,5

toch maar 3,5 omdat de vrouw die het overleeft best lekker is.

avatar van Redlop

Redlop

Fraaie analyse van deze klassieker Bob

SilverGun

toch maar 3,5 omdat de vrouw die het overleeft best lekker is.

Haha

avatar van Goodfella

Goodfella

Gisteren de laatste drie kwartier gezien en 't blijft toch wel een bijzonder sterke film zeg. Ripley met een vlammenwerper, sluipend door een met stroboscopen verlichte gang, gierende sirenes, stoom uit pijpen .. en dan die slijmerige alien die uit iedere donkere hoek tevoorschijn kan komen.. wat een sfeer zeg! Echt wel wat meer dan de gemiddelde monsterfilm .

avatar van silverfaustx

silverfaustx

best n vette spoiler die opmerking >_>

avatar van Goodfella

Goodfella

Ik was bewust heel algemeen met m'n opmerking, maar de haakjes zijn geplaatst hoor.

avatar van silverfaustx

silverfaustx

nee ik bedoel jouw niet maar bobje

avatar van Bobje

Bobje

hmmm ja je hebt gelijk, sorry.

avatar van Purmerend

Purmerend

3,5 ster voor de prachtig gemaakte Alien en voor een perfecte sfeer.