• 9.374.037 stemmen

Alien (1979)

Sciencefiction / Horror | 117 minuten / 116 minuten (director's cut)

Genre: Sciencefiction / Horror

Speelduur: 117 minuten / 116 minuten (director's cut)

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Ridley Scott

Met onder meer: Tom Skerritt, Sigourney Weaver en Veronica Cartwright

IMDb beoordeling: 8,5 (1.052.407)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 25 oktober 1979

Plot Alien

"In space no one can hear you scream."

De bemanning van een intergalactisch vrachtschip ontdekt op een onbewoonde planeet een ruimteschip dat een noodsignaal uitzendt. Crewleden Kane, Lambert en Dallas gaan aan boord van het onbekende schip en Kane vindt in de catacomben een onbekend organisme dat zich meteen aan zijn gezicht vasthecht. Niet lang daarna baart hij een verschrikkelijk monster dat systematisch jacht maakt op de doodsbange crewleden.

avatar van stinissen

Ik hou me aan de regels van de site.

avatar van cornelis

cornelis

Doet me denken aan die van Theo Maassen, iets van: "mensen die midden in de nacht op een verlaten kruispunt wachten voor een rood stoplicht, dat zijn hele enge mensen, die denken niet na."

Nee alle gekheid op een stokje, ben benieuwd wat er tegen het melden van re-releases is.

avatar van Jordy

Jordy

De reden is dat er momenteel technisch nog geen mogelijkheid is om meerdere bios-release data per film op te geven. Dit zal ik dan even mee moeten nemen in een volgende updatel...

avatar van cornelis

cornelis

Jordy schreef:

Het zal wel aan mij liggen, maar ik begrijp het nog steeds niet. Henk had de film in het releaseschema staan, moest hem eruit halen omdat het een re-release is, en nu blijkt de reden dat een re-release niet kan?

avatar van Jordy

Jordy

Stel, een film komt in 2002 uit. We voeren een release datum in. Dan komt ie in 2003 opnieuw uit. In de huidige situatie moeten we dan de release datum uit 2002 overschrijven, zodat de film niet meer in de release lijsten van 2002 staat. Allemaal niet zo'n ramp, maar het moet eerst even gefixed worden. Heb gewoon geen rekening gehouden met dit soort gevallen bij het uitdenken hiervan.

Ik ben het er, bij nader inzien, overigens wel mee eens dat grote re-releases gewoon in het overzicht moeten. Maar als een film een keer in een Pathe Comeback zit niet. Ik zal vanmiddag of morgen wel weer even aan de site gaan knutselen, er moet nog meer gebeuren.

avatar van Wolkenmeter

Wolkenmeter

Eindelijk Alien op groot scherm gezien, en het was echt een overrompelende ervaring. Het was natuurlijk de nieuwe directors cut, maar ik kan echt niet zeggen of deze veel beter is dan het origineel, dat ik dus alleen op klein scherm zag. In ieder geval is het één van de weinige films die ik met elke visie beter vind worden. De spanningsopbouw in het eerste uur is echt ongeëvenaard, en op groot scherm werd het me pas echt duidelijk hoe mooi het allemaal in beeld is gebracht. Voor mij nu met de afstand de beste uit de reeks: opwaardering naar vijf sterren.

BoordAppel

Gisteren pas voor de 2e keer gezien en ik verhoog met een 0,5 naar 4,5. De spanningsopbouw in deze film is gewoon perfect en de film ziet er prachtig uit. Bijna niet gedateerd (op de computerschermen en het jaren '70 slipje van Weaver na dan) en nog een paar uitstekende schrikmomenten. Ik vind het alleen nogal raar dat het schip een zelfvernietigingsmechanisme heeft terwijl de orders van Ash toch heel duidelijk waren, maar dat kan de pret niet drukken.

BoordAppel schreef:

Zelfs die ziet er nauwelijks gedateerd uit.

avatar van Redlop

Redlop

Ligt er maar aan wat je gewend bent Emdee

Haha LOL

avatar van lngrid

lngrid

Heb wel eens gehoord dat in deze film de eerste was met het typische alienuiterlijk (plaatje) dat nu inmiddels standaard is. Klopt dat, of heb ik het verkeerd onthouden?

avatar van Redlop

Redlop

Juist niet. De alien uit Alien lijkt in de verste verte op de alien die we gewend waren.

avatar van pjotr

pjotr

Dat heb je zeker verkeerd onthouden.

Misschien bedoel je Close Encounters of the Third Kind.

lngrid schreef:

Klopt niks van....

avatar van Sparkle

Sparkle

Wouter schreef:

Klopt niks van....

Klopt inderdaad niet (maar goed ook); maar is het niet de eerste die met het 'Ei' is begonnen? Altijd al een zeer sterke filmposter gevonden.

avatar van lngrid

lngrid

Okee, dat is dan duidelijk. Gelukkig ben ik van dit misverstand afgeholpen

Weet iemand dan in welke film dat typische alien-uiterlijk wel voor het eerst voorkwam? Close Encounters (zoals pjotr zei)?

EmDee

Was dat niet in een film/docu over Roswell en/of Area 51?

avatar van Wouter

Volgens mij kwam dat door die kerel die als eerste een boek schreef over hoe hij obducted werd.

BoordAppel

Leuke theorie ook dat wij gewoon 'the grey' zijn maar dan over een x aantal jaren. Tijdreizigers dus. Niet eens zo vergezocht.

Vind je...?

BoordAppel

Niet dat ik t geloof, maar het is iig wel onderbouwd.

avatar van Dionysos

Dionysos

Zo, afgelopen weekend m'n eerste Alien-film gehuurd en gezien.

Hij hakte er wel in, moet ik zeggen. Erg toffe film.

Er hing een "lekker" rauw en nihilistisch sfeertje op dat schip dat een zeer beklemmend gevoel teweeg bracht.

Het uiteindelijke kat-en-muisspel is onderhand overbekend, maar ik begreep dat deze film hierin wel een standaard heeft gezet, dus dat valt hier moeilijk als kritiek aan te leveren. Ik heb me er ook niet aan gestoord, eigenlijk.

Mooi ook om te zien hoe de bemanning handelt vanuit dat ontzettend misplaatste menselijke gevoel van superioriteit, waardoor ze fout op fout stapelen en de boel continu onderschatten. Op het einde leidde dat wel een beetje tot reacties van: "kijk nou achter je!", maar gelukkig hield de film op tijd op voor het irritant werd.

Tenslotte nog mijn complimenten voor het regiewerk dat Scott hier heeft afgeleverd. Zeer strak gedaan allemaal, knap hoe hij de spanningsboog door de gehele film gespannen weet te houden.

Ik weet niet of het een lang houdbare film is, maar aangezien ik vandaag te lui ben om hem terug te brengen zal ik dat gelijk maar eens testen.

Laat deel 2 maar komen!

De film is matig ... maar heb nu eenmaal een bias voor Giger. Wat zijn die aliens toch lekker slijmerig, druiperig, gemeen en gewoon plain evil. Daarnaast zien er nog eens extreem sexy en gestroomlijnd uit. Kan me moeilijk een beter gedesigned 'monster' voorstellen. De film op zich is best draagbaar, en krijgt ergens rond de 2.5* a 3*, de aliens (en de Giger landschappen, zoals het kanon) verdienen nog een extra *.

Wat me wel stoort aan deze film is dat Ripley het overleeft. Zeg nu eerlijk, tegen een alien ... wat voor kans maak je. Zal wel m'n bias zijn die meespeelt, maar kan het toch niet goed hebben. Aliens zijn veel te cunning en evil om het onderspit te delven. Maar jah, wat doe je eraan. Het doorsnee filmpubliek wil het nu eenmaal niet.

Onderhond schreef:
Aliens zijn veel te cunning en evil om het onderspit te delven.

Dus niet.

Dus niet.

In de stomme filmrealiteit niet nee. Vind ik dus een grote flater.

BoordAppel

Dan zou ik deel 2, 3 en 4 maar niet gaan kijken. Zeker deel 2 niet.

Heb ze allemaal al gezien. Deel 2 maakt het grotendeels goed door meer Aliens in de film te steken. 't Is misschien een tamme reden, maar ben nu eenmaal weg van die beestjes Niettemin blijf ik het inderdaad een grote nalatigheid vinden in de opvolgers.

Onderhond schreef:

In de stomme filmrealiteit niet nee.

Eh... met welke realiteiten wil jij het vergelijken?

En wat is 'bias'?

Onderhond schreef:

Waardoor ze wel minder sterk zijn. Kon men nog maar net van eentje winnen in het eerste deel. In deel twee worden ze bij bosjes afgeknald.

Wel, een bias ... beetje moeilijk te verklaren in het Nederlands, daarmee dat ik het maar in het Engels gehouden heb. Zal hierbij toch een poging wagen. 'Bias' is een soort van onverklaarbare (voor)liefde voor iets. Alles waar de 'aliens' in voorkomen, boeit mij, gewoon omdat ik iets heb met die beestjes.

Eh... met welke realiteiten wil jij het vergelijken?

Beetje gezond verstand. Een alien is een echte predator, build to kill, en Ripley loopt zomaar wat rond als een kip zonder kop. Als je dan nog ziet wat de aliens voorheen van planeten ingenomen hebben (de alien in de stoel) ... tja, dan voel je gewoon het Hollywood gevoel bovendrijven.