Genre: Sciencefiction / Horror
Speelduur: 117 minuten / 116 minuten (director's cut)
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Ridley Scott
Met onder meer: Tom Skerritt, Sigourney Weaver en Veronica Cartwright
8,5 (1.053.223)
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 25 oktober 1979
Plot Alien
"In space no one can hear you scream."
De bemanning van een intergalactisch vrachtschip ontdekt op een onbewoonde planeet een ruimteschip dat een noodsignaal uitzendt. Crewleden Kane, Lambert en Dallas gaan aan boord van het onbekende schip en Kane vindt in de catacomben een onbekend organisme dat zich meteen aan zijn gezicht vasthecht. Niet lang daarna baart hij een verschrikkelijk monster dat systematisch jacht maakt op de doodsbange crewleden.
- Trailer (YouTube)
Alien
Mother (stemrol)
eerdekes
Gisteraaf gezien.
Voor die tijd echt oververdonderende special effects. Alluwel de ontploffing op 't einde van 't schip erg fake was maar kom
Spannende film met enkele schrikmomenten
Ongetwijfeld de beste alien film die er is. Heb er dan ook ma 1 gezien
Devastation HCT
Ik heb hem nog niet gezien (en ik schaam me er diep voor), maar kan iemand een aantal vragen over die film beantwoorden?
1: is het een trage of een snelle film, wordt alles vlot verteld?
2: is het over-the-top of, voor zover mogelijk, natuurgetrouw?
3: bevat het humor of is ie serieus?
Alvast bedankt, wie dan ook de vragen beantwoord.
mister blonde
1. geen van beide. alles wordt goed/ rustig opgebouwd, maar de film is niet onnodig traag.
2. zeker niet over the top. natuurgetrouw? belangrijker is de vraag: 'is het geloofwaardig uitgevoerd?' en alien is geloofwaardig (ondanks dat je weet dat het onzin is).
3. serieus.
Devastation HCT
tnx, mr. blonde. Nu denk ik dat die film me wel zou bevallen. Ik heb er wel scènes van gezien, maar daar kan ik niet veel uit maken.
Gubbeschubbetje
Ooit omschreven in de speelfilmencyclopedie als een klassieke space-horror film, en vervolgens beoordeeld met 2 1/2 uit vier sterren. Dat laatste ben ik het absoluut niet mee eens, de film krijgt van mij 4 1/2 uit 5 sterren. Ik heb deze film als de meest spannende film ervaren die ik ooit gezien heb. De eerste keer dat ik deze film zag zat ik op het puntje van mijn stoel vanaf het moment van de landing op die maan/planeet tot aan het einde van de film. De film bevat naast deze goed opgebouwde spanning een voortreffelijke cast, goede begeleidende muziek en enkele zeer memorabele scenes. Een absolute aanrader.
mister blonde
trouwens ongeloofelijk dat ze die scene waarin Dallas aan de muur geplakt zit en nog net 'Kill me, Kill me' weet uit te brengen eruit hebben gehaald.
Voor het eerst gezien. Het uiterlijk van de film was interessant. Rauw en grauw. Dat gaf de film sfeer. En het heeft de tand des tijds erg goed doorstaan. Verder is de film vooral een sterk staaltje spanningsopbouw. Vaak met heel subtiele geluiden (ruis van machines, voetstappen) wordt een een traag tempo naar een hoogtepunt toegewerkt.
Op het einde zakt het allemaal net een beetje in. De muziek wordt dominanter en verder ben ik het met onderhond eens dat Ripley wat al te eenvoudig zichzelf ontdoet van de alien. Ongeloofwaardig vond ik dat in de context van de film.
Desalnietemin heb ik me geamuseerd.
aiRraiD
Al een behoorlijke tijd een klassieker met een benauwende donkere sfeer. Voor de liefhebbers van het genre beslist een aanrader. Het nivo van dit origineel is door de opvolgers niet meer gehaald.
****1/2
Devastation HCT
Leuke film, heel erg geloofwaardig. Het is vaak spannend, maar af en toe toch nog erg voorspelbaar en soms saai. Voor de rest wel een goede.
zombie
Dit is en blijft mijn favoriete film aller tijden!!! Ik denk ook niet dat dat ooit zal veranderen...alhoewel Aliens eerst mijn voorkeur had, door de brute actie. Maar nadat ik Alien en Aliens beide op 't grote doek heb gezien, ben ik van mening verandert. Alien is qua sfeer veel beklemmender, angstaanjagender, duisterder en dus beter! Ik ben ook trotse eigenaar van de verzamelbox met 9 dvd's
en browse nog regelmatig rond door de talrijke menu's met storyboards, foto's en design-stuff...Zo kom ik nog steeds leuke dingen te weten over de film die ik nu toch al ruim 10 keer gezien heb. Ik ben blij dat ze in dat toen in ieder geval nog geen computer animated effecten tot hun beschikking hadden en dus lekker met echte ingewanden, oesters en mosselen zaten te knoeien!!! :d
zombie
...Ik ben blij dat ze in dat toen in ieder geval nog geen...
hipz
Johan van Ee

Verita
Alien... Alien... Alien....
De eerste keer dat ik deze film zag, werd ik helemaal gek
. Zo verdomd spannend, en geweldig in elkaar gezet!
4 sterren!
Johan van Ee
Je zou hem eens een keer met het commentaar van Ridley Scott moeten bekijken. Dan zie je pas hoe ze met redelijk beperkte middelen een SF film in elkaar hebben gezet die 25(!) jaar later nog goed mee kan.
robin00787
Ik had Alien laatst op DVD gekocht en ik vond hem erg tegenvallen. Ik vond hem gewoon veel te langzaam op gang komen. Misschien was ie 25 jaar geleden wel spannend maar nu kon ie me afgezien van een paar scenes in het begin totaal niet boeien. 2*
Bane
jammer dat als je deze film kunt meepraten, de spanning toch minder wordt. De sfeer is iets waarvan je kunt blijven genieten.
mikey
Artistieke film met mooie aankleding en echt spannend. Beklemmende momenten vol sexuele symbooltjes. soms goor. 4. Ene striptekenaar moebius (?) ontwierp de ruimtepakjes. Hij was vooral bekend van bleuberry.
Flipman
Geweldig sfeervol en erg geloofwaardig, behalve dan dat er in dat schip zwaartekracht blijkt te zijn en dat... de explosie van de Nostromo ook te horen is, want in de ruimte is dat niet mogelijk wegens gebrek aan atmosfeer.
aegron
wel aardig, maar ik denk dat sf niet zo heel erg aan mij besteed is. Ook had ik het gevoel alsof er een paar enorme gaten in zaten qua logica...
maar dat kan ook goed aan mij liggen. 3 *
nathan_666
whaah LOL:D hoe kom je erbij^^ Alien in 30 seconden...
om nog maar eens te zwijgen dat freddy vs jason, scream, texas chainsaw massacre,titanic,the shining en jaws ook in 30 seconden zijn gedaan :d :d je moet gewoon deze films hier op deze site zoeken.ik heb bij elke film de link ervan gegeven
oja, pulp fiction, the rocky horror picture show, karate kid, en nog meerdere klassieke film ook binnenkort zo zullen zijn.
leverafronny
voor diegene die em nog een keer willen zien, hij is volgende week vrijdag om 23.20 op kanaaltwee...

Alien: Resurrection
1997

Alien³
1992

Aliens
1986

'Alien: Earth' is een hit op Disney+: zó kijk je alle 'Alien'-films in chronologische volgorde

Twee astronauten zitten vast in de ruimte: Deze tien films geven aan hoe het nóg erger kan

De beste tien films om de zomerhitte mee door te komen

'Het kreng is weer terug': filmjournalisten overspoelen 'Alien: Romulus' met lof in eerste reacties

Apocalypse Now
Oorlog, 1979