Der Untergang (2004)
Genre: Historisch / Oorlog
Speelduur: 155 minuten / 178 minuten (extended version)
Alternatieve titels: Downfall / The Downfall
Duitsland / Italië / Oostenrijk
Geregisseerd door: Oliver Hirschbiegel
Met onder meer: Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara en Corinna Harfouch
Gesproken taal: Hongaars, Duits en Russisch
Releasedatum: 4 november 2004
Bekijk via Videoland
Plot Der Untergang
"April 1945, a nation awaits its... Downfall"
De Duitse tiran Adolf Hitler (Bruno Ganz) brengt de laatste dagen van zijn heerschappij door in zijn bunker onder Berlijn. Het Rode Leger heeft met grote overmacht Berlijn omringd en daarbij vooral burgerslachtoffers gemaakt. De bunkers zitten vol met zwaar gehavende soldaten en het ontbreekt aan verpleging en medicijnen. Hitler wil Berlijn in geen geval verlaten en bevindt zich, na zijn 56e verjaardag te hebben gevierd met Eva Braun en zijn handlangers in een benauwende, uitzichtloze situatie.
Adolf Hitler
SS-Gruppenführer Hermann Fegelein
Reichsführer SS Heinrich Himmler
Gerda Christian
Deek
Wat staat er boven de poster?
nvt ik heb hem vanavond in een illegale gebrande versie, ik zal hem vanavond is gaan bekijken.
Je bent hier geen bink als je illegale DVD's hebt, dus hou dat svp voor je.
Nieke
Gisteren nogmaals bekeken en verhoog mijn stem met een halve ster. Ganz zet Hitler meesterlijk neer, je zou op bepaalde momenten een zekere sympathier beginnen voelen voor deze man.
Nog even erbij: vanaf 26 april '05 verkrijgbaar
Ook verkrijgbaar als 3-disc special extended edition (voor de liefhebbers).
Quido
Nog even erbij: vanaf 26 april '05 verkrijgbaar
Ook verkrijgbaar als 3-disc special extended edition (voor de liefhebbers).
Je wordt er niet vrolijk van en qua kijkervaring gaat het een beetje richting The Passion Of The Christ, maar ik kan niet ontkennen dat ik erg onder de indruk was. Sporadisch wat knullig gefilmde aktiescenes leiden de aandacht wat af van de emotionele kern van het verhaal, maar naarmate de film vordert wordt je de claustrofobische bunker ingezogen en leef je mee in de hel van de laatste dagen van Hitler. Emotioneel uitputtend, tragisch en deprimerend. Erg goed gespeeld, niet alleen door Bruno Ganz maar door de hele cast. Na Das Experiment weer een uitstekende film van regisseur Hirschbiegel.
dutchtuga
Goeie film ,ook na de dood van hitler gaat de film nog een goed uur door en het blijft boeiend . Een echte aanrader om te kijken.
Erg bedankt voor deze spoiler..
Het gaat fors achteruit met de kennis van het verleden als je dat zo leest
Pacino88
Hij bedoelt vast,dat hij dan weet dat hij na zijn dood,dat de film nog een uur door gaat:P
zo nee,pleeg ook zelfmoord.
on topic: nog nooit gezien,waarschijnlijk zal ik deze blind gaan aanschaffen.
RolfWolf
Bijzondere film, vind ik: knap geacteerd, indringende beelden. Een koele en daarom overtuigende registratie van de ondergang van het Derde Rijk, zonder moraliserend commentaar of sentimentele vioolklanken. En eindelijk een film waarin Hitler en zijn trawanten Duits spreken.
Inhoudelijke kanttekeningen:
Ten eerste vind ik het jammer en vreemd dat het politieke testament van Hitler niet uitvoeriger wordt behandeld. Deze tekst was volgens mij het logische dramatische 'hoogtepunt' van de film geweest. De Führer verklaart in zijn laatste woorden, opgetekend nota bene door Traudl Junge, namelijk zijn motieven en geeft wederom de joden de schuld van alle onheil. Ook van de door hem begonnen Tweede Wereldoorlog:
"Es ist unwahr, dass ich oder irgend jemand anderer in Deutschland den Krieg im Jahre 1939 gewollt haben. Er wurde gewollt und angestiftet ausschliesslich von jenen internationalen Staatsmännern, die entweder jüdischer Herkunft waren oder für jüdische Interessen arbeiteten."
Bovendien verklaart hij dat de joden de holocaust aan zichzelf te danken hebben. Hij stelt dat de nazi's zich hierbij bediend hebben van 'humaner Mittel'. Zou hij dat zelf echt geloofd hebben?:
"Ich habe weiter keinen darüber im Unklaren gelassen, dass dieses Mal nicht nur Millionen Kinder von Europäern der arischen Völker verhungern werden, nicht nur Millionen erwachsener Männer den Tod erleiden und nicht nur Hunderttausende an Frauen und Kindern in den Städten verbrannt und zu Tode bombardiert werden dürften, ohne dass der eigentlich Schuldige, wenn auch durch humanere Mittel, seine Schuld zu büssen hat."
Kortom, in plaats van verantwoordelijkheid te nemen voor zijn eigen misdaden, schuift hij ze in de schoenen van de mensen die het ergst onder hem geleden hebben.
Ten tweede vond ik het verhaaltje rond het nazi-jongetje erg dun en overbodig. Aan het eind zelfs ongeloofwaardig, als hij Traudl Junge het leven redt. Waarom heeft de regisseur niet gekozen voor louter 'sfeerbeelden' van de gruwelijkheden in het bovengrondse Berlijn?
pikedre
Je bent hier geen bink als je illegale DVD's hebt, dus hou dat svp voor je.
Nou, nou.... o-)
Tara
Het is interessant om te zien hoe het was aan de kant van de Duitsers.
Het acteerwerk van Bruno is geweldig, ervan uitgaande dat Hitler inderdaad zo was.
Verder vond ik de film iet wat langdradig, maar dus wel boeiend genoeg om deze 3.5* te geven
dutchtuga
Sterke film die eens een andere kant van de 2e wereldoorlog laat zien. Dit is een heel interessant uitgangspunt. Je ziet de wanhopige laatste dagen van een verloren dictator. Eentje die meesterlijk wordt neergezet door Ganz. Hij ziet er misschien ietwat oud uit maar dat feit stoort niet echt. Ik ben blij dat deze film door de duitsers zelf is gemaakt en niet door het amerikaanse hollywood. Die hadden waarschijnlijk een heel ander beeld gegeven met nog eens een happy end erachteraan. Der Untergang geeft denk ik een goed beeld van hoe het ongeveer gegaan moet zijn in die bunker. Enigszins nadelig vond ik de manier waarop de gebeurtenissen buiten de bunker zijn gefilmd. De vechtscenes en de ontploffingen vond ik niet denderend. Verder een uitstekende film. 4,5*
Rujar
Ik ben niet overtuigd dat dit een meesterwerk is.
Het had inderdaad veel beter geweest om de oorlog in Berlijn beter in beeld te krijgen.
Het gevoel dat er oorlog was ontbrak echt in deze film....Echt een heel groot gemis
En wat er was is inderdaad niet best. Al met al bleef de film zeker wel boeien.
Een 3,5 (een magere 4) als eindresultaat.
dikmans
Zeker een van de beste films die ik de afgelopen tijd gezien heb. Of het allemaal erg authentiek is wwet ik niet, maar het zou best kunnen. Erg beklemmend. Nooit gedacht dat ik voor een stelletje oude nazi's zoveel sterren zou geven ( ahum)
speedy23
Indrukwekkend oorlogsdrama met een ijzersterke Bruno Ganz in de hoofdrol die mijn nekharen omhoog deden kruipen. Hierboven is haast alles al aangehaald, maar wat ook grote indruk op mij maakte was de vrouw van Joseph Goebbels, Magda Quandt, gespeelt door Corinna Harfouch. Als moeder je zes kinderen ombrengen getuigt van een ongekend fanatisme voor het nationaal-socialisme en een ongelooflijk grote aanbidding van Hitler, terwijl ze de kans kreeg om haar leven én dat van haar kinderen te redden. Onbegrijpelijk.
Voor de liefhebbers: Dr. Joseph Goebbels, de Virtuoos van de Leugen
zoefdehaas
Na Das Boot van Wolfgang Petersen weer een klasse film die gezien mag worden.
Gewoon meestelijke film geen minuut verveeld.
klein minpuntje de rol van Joseph Goebbels komt wat zwak over als je weet hoe deze persoon in werkelijkheid was.
Maar ik geef toch 4½ aan deze film.
A. Pete
Geweldig film voor mensen die zich nog niet zo in de 2e WO hebben verdiept. Het beschrijft het leven van hitler in zijn laatste jaren perfect. Er zitten uitstekende scenes in, maar ook iets mindere, maar daar ontkom je niet aan. Geweldige prestatie en absoluut het petje af voor Bruno Ganz, die zich zelf geweldig neerzet als de Dictator Adolf Hitler. Voor deze film een mooie 4,5
michdoes
Ik heb de film gezien. Het is geen film voor de fun denk ik. Het berust "mischien" op de waarheid rond de laatste dagen van hitler. Ik heb er naar gekeken omdat mijn interesse op dit gebied ligt. Geschiedenis. Het is geen familie film om eens lekker popcorn bij te kauwen en cola bij te drinken. Op zich een goede film als je uit dit oogpunt de film bekijkt.
SillyWilly
Goh, dan wil ik eigenlijk niet weten hoe erg hij in het echt was... Ik vond Goebbels in de film namelijk nog 'enger' en indrukwekkender dan Hitler zelf. Die ongelofelijk kille en harde manier van doen, geholpen door het gezicht van de acteur, dat op zich ook niet het vrolijkste is. Brrr.
speedy23
Klik dan eens op de link een berichtje of vijf hoger, dan kan je zien hoe de echte Goebbels er uit zag. Brrrr...
rupie
zeker indrukwekkende film!! en wat ook op mij de meeste indruk maakte was Magda Quandt!!! je kinderen niet op willen laten groeien in een wereld zonder het nationaal socialisme!!
bedankt voor de link!!
interessante site!!
Voor de liefhebbers: Dr. Joseph Goebbels, de Virtuoos van de Leugen
HiLL
Bruno Ganz speelt geweldig, medespelers ook.
De film vind ik op alle momenten met Bruno na..toch wat saai en lichtelijk langdradig. Er zitten hele goeie stukken in, maar ik was toch niet zo heel erg onder de indruk. Zoals velen die mij voorgingen wel waren. 4*
HiLL
wat een heerlijke film. en die hoofdrolspeler is echt net hitler.. angstaanjagend
Heerlijke film? Heerlijk vind ik dan weer bijvoorbeeld Ocean's 11 of Italian Job. Een lekkere actiefilm met 'mooie' mensen, locaties enz..
Dit is meer een interessante film, of een gruwelijke (in de goede zin van het woord:))
luuk1988
Ja hitler word echt goed na gedaan in de film , vooral zijn woeden uit bartingen. zijn haar had korter gemogen want ik vond het wat lang
3.5 *
Naomi Watts
Matige film. Na al die lovende woorden over deze film kan ik er niks goeds in zien. Ganz speelde goed maar de film was ontzettend saai en langdradig. Erg overschatte film. 2*
SillyWilly
Erg overschatte film. 2*
Kan je na 454 stemmen en een gemiddelde van 4,12 nog spreken van een overschatte film? Ik denk eerder dat je persoonlijke mening gewoon afwijkt...met alle respect.

Welke biopics mag je behalve 'Oppenheimer' nog meer niet laten liggen?

In de ban van 'Napoleon'? Deze vijf films zou je ook moeten bekijken

Netflix-verwijderalarm: de dienst verwijdert 40+ titels, dit zijn de best beoordeelde

Drie ijzersterke WOII-films op Netflix die nog maar korte tijd beschikbaar zijn

Schindler's List

Nuit et Brouillard
Documentaire / Historisch, 1956

Das Boot
Oorlog / Drama, 1981
berlijn, duitslandvergiftigendictatorgebaseerd op boekclerkideology tweede wereldoorlogtraitordespairbunkerdestroynazitestamentcapitulation soviet militaryrace politicsnational socialismultimate victory ministernational socialist partysterven en doodhistorisch figuurgerman shepherdjaren 40nazi bunker adolf hitleradolf hitler