Der Untergang (2004)
Genre: Historisch / Oorlog
Speelduur: 155 minuten / 178 minuten (extended version)
Alternatieve titels: Downfall / The Downfall
Duitsland / Italië / Oostenrijk
Geregisseerd door: Oliver Hirschbiegel
Met onder meer: Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara en Corinna Harfouch
Gesproken taal: Hongaars, Duits en Russisch
Releasedatum: 4 november 2004
Bekijk via Videoland
Plot Der Untergang
"April 1945, a nation awaits its... Downfall"
De Duitse tiran Adolf Hitler (Bruno Ganz) brengt de laatste dagen van zijn heerschappij door in zijn bunker onder Berlijn. Het Rode Leger heeft met grote overmacht Berlijn omringd en daarbij vooral burgerslachtoffers gemaakt. De bunkers zitten vol met zwaar gehavende soldaten en het ontbreekt aan verpleging en medicijnen. Hitler wil Berlijn in geen geval verlaten en bevindt zich, na zijn 56e verjaardag te hebben gevierd met Eva Braun en zijn handlangers in een benauwende, uitzichtloze situatie.
Adolf Hitler
Prof. Dr. Ernst-Günter Schenck
SS-Gruppenführer Hermann Fegelein
Reichsführer SS Heinrich Himmler
Gerda Christian
Overschat is natuurlijk ook altijd een persoonlijke mening. Als NW deze film niet goed vindt en de rest van de aarde wel, vindt NW dat deze film overschat is. Niks mis mee.
RoD
Ik vind dit echt een zeer indrukwekkende film,
de scene's waarbij de vrouw van goebbels haar kinderen ombrengt maakte mij aan het lachen. Maar niet van plezier, van ongemak.. zoveel indruk maakte het! een aanrader. 5*
Naomi Watts
Zoals sb aangeeft. Het is mijn mening, ik vind hem erg overschat, anderen weer niet.
SillyWilly
Ok
ik interpreteerde het iets anders.
RoD, spoilertags?
RoD
hmm.. ik ben net nieuw hehe.. enne ik heb me berichtje nu aangepast door er spoiler tags in te zetten.. maar het enige verschil dat ik nu zie is dat de tekst kleiner is
Dat klopt. Omdat je op de film gestemd hebt, zijn spoilers wel zichtbaar, alleen in een kleiner font.
Mensen die de film nog niet gezien hebben, en dus nog niet gestemd, zien de spoiler niet (pas na selecteren).
RolfWolf
Voor de liefhebbers: Dr. Joseph Goebbels, de Virtuoos van de Leugen
Bedankt voor de interessante link! Al zou ik mezelf in dit verband geen liefhebber willen noemen.
HiLL
Kort? Vond hem nogal aan de lange kant.
ik denk dat ie zijn beoordeling bedoeld.
farhad
Er waren overal berichten over tegenstanders van deze pracht film, gewoon omdat een Duitser de regiseur van de film is, wat een onzin, ik vraag me af Als Hiersbiegel mag geen film over ondergang en uiteindek opgang van zijn land mocht maken, wie dan wel. Kijk naar de film voordat je iets over zegt, film staat als een huis, je kan hem niet met paar zelbedachte onzin kapoot krijgen. Social Nasionalizme zoals vele andere ideeologien als komonisme of religieoze opvatingen onze wereld verpest, maar vroeg of laat verdwijnen ze, dit zijn de menselijke opvatingen die zullen voortleven. Door deze film ben ik op zoek naar goede ducomenteres over die periode, weet iemand welke ducos de kijken waard zijn?
RUBO
Deze film lost zijn verwachtingen geheel in.
Ik was wat bang voor een te geromantiseerd beeld van Hitler.Dat is dus niet gebeurd.Schitterende vertolking van Bruno Ganz...
Trance
Ben niet zo'n oorlogsfilmliefhebber maar deze film boeide me vanaf het begin tot aan het eind.
Waku
De film vertelt de laatste dagen van Hitler.
Niet geromantiseerd, niet overdreven gedramatiseerd!!En in het Duits uiteraard.Daardoor zeer geloofwaardig
TIP: Kijk voorafgaand aan deze film de Amerikaanse miniserie Hitler..dan is het hele verhaal compleet...
Rujar
Als er een schaap over de dam is…..
De film wordt een beetje overschat. De documentaires zijn boeiender om naar te kijken. Informatief is de film zeker niet. Een aantaal handlangers van Hitler lopen er als figuratie een beetje bij die toch een groot aandeel in de geschiedenis hebben.
Een aantal mensen hier roepen maar dat het uitgangspunt van de film de laatste dagen van Hitler was (??). Dat is sowieso al onzin. Brengt mij dan gelijk op het volgende wat weer een absoluut dieptepunt aan deze film is. Er wordt te weinig van de oorlog zelf getoond. Af en toe worden er dan fragmenten getoond die dan ook nog eens zeer en zeer slecht zijn. Ze hebben geen totaal geen toegevoegde waarde. Zullen wel oorspronkelijk zijn bedoelt om de film niet te saai te maken.
Er worden maar mensen en generaals naar het front gestuurd. God mag weten waarom Worden ze aangevallen door de russen?? Het wordt gezegd in de film, maar die indruk had je totaal niet in de film.
De acteerprestaties worden ook de hemel in geprezen. Bruno Ganz kwam bij mijn gewoon belachelijk over als Hitler en dus ongeloofwaardig. De film valt vaak in herhaling. Shockerend was hij zeker niet er zijn tal van oorlogsfilms op te noemen die dit toch overtreffen.
Als de film gewoon 90 minuten had gebeurd was het nog leuk geweest om naar te kijken.
Ik geef een drie 3 sterren.
HiLL
De man speelt enorm overtuigend!! Heel erg goed zelfs!
Edie
Vond de film ook tehoog gewaardeerd... En veel feiten met Rujar eens. 2.5 sterren is zat op voor mij.
mr_noname
Zeer mooie film, ik heb hem net gezien...
De man die Hitler speelt vindt ik wat minder..
, kwam niet bepaald overtuigend over..
Maar verder een zeer goede film om 1 keer te kijken... niet vaker!
HiLL
Zeer mooie film, ik heb hem net gezien...
De man die Hitler speelt vindt ik wat minder..
, kwam niet bepaald overtuigend over..
Maar verder een zeer goede film om 1 keer te kijken... niet vaker!
ik vind juist Bruno Ganz het hoogtepunt van de film en de medespelers middelmatig.
T_fuckin_montana
Ik ben even de titel kwijt maar er komt binnenkort een 5DVD box uit (of is net uit) met 5 dvd's over de tweede wereld oorlog, een daarvan dacht ik over hitler en zijn ondergang. stuur even een prive berichtje als je de titel wilt weten, dan kijk ik even op mijn werk (ik werk in cd zaak).
The One Ring
Als er een schaap over de dam is…..
Tja, deze film is toch ook niet bedoelt als documentaires. Zelf vind ik documentaires over de oorlog altijd saai, met zo'n vage zwartwitbeelden die vlug aan elkaar geplakt zijn en nooit iets echt relevants tonen en er dan ook nog zo'n saaie verteller bijkrijgen. Zzzzzzzz. Je noemt de film te lang en wil toch dat al die handlangers uitgediept worden? Dan zou de film noug wat uren duren. Ze hebben zich vooral bij Hitler gehouden. En wees eerlijk, hij is toch ook de interessantste.
De film gaat niet echt over de gevechten, maar meer over de psuche van Hitler en al die andere in de bunker. Daarbij, als je meer oorlog had willen zien was de film nog langer geworden, en dat wil je toch niet? En volgens jou gaat het niet over de laatste dagen van Hitler. Waar gaat het dan wel over? De laatste dagen van Churchill?
Er zijn wel degelijk Russen te zien in de film, let op het einde een beetje op. Verder krijg je ze natuurlijk niet te zien, want de film laat bijna alleen Hitlers bunker zien. Nogal logisch dat daarbinnen niet gevochten wordt met de Russen.
Niet schokkend? Tja, dat lijkt me persoonlijk. Als jij Bruno niet goed vind daag ik je uit het beter te doen.
En dan is er nog minder tijd voor al jou ideeën.
HiLL
Zucht het gaat ook helemaal niet om de oorlog zelf. Daar zijn al tig films over gemaakt...het gaat hier wel degelijk over die laatste dagen van Hitler. Hoe gek hij wordt, wat hij doet met zijn naasten enz...het gaat er dus helemaal niet om de oorlog als geheel. Dan kijk je maar andere films.
HiLL
Nog even iets over de film en wat ik misschien wel het beste van deze film vind. De charmante, aardige kant van Hitler naar de vrouwen toe, zijn eigen vrouw die kids. Je ziet ook de mens Hitler en dat speelde in op mijn gevoelens. Erg goed van de film.
Anjin
Die Hitler speelde leek meer op Mr.Bean met een
klein snorretje.
Zwak verhaal wat volgens mij niet eens echt is gebeurd
Die Hitler speelde leek meer op Mr.Bean met een
klein snorretje.
Zwak verhaal wat volgens mij niet eens echt is gebeurd
uitleg aub...
straks zeg je nog dat die hele Hitler niet heeft bestaan..
SillyWilly
Tja, je hebt ook mensen die beweren dat de Holocaust nooit heeft plaatsgevonden...
speedy23
Hier bij ons (Vlaanderen) heeft er eentje wegens ontkennen van de holocaust, vorige week één jaar effectief gekregen. Dat is al de tweede keer dat hij daarvoor veroordeeld is.
HiLL
Is het zo...? Terecht wegens domheid.

Welke biopics mag je behalve 'Oppenheimer' nog meer niet laten liggen?

In de ban van 'Napoleon'? Deze vijf films zou je ook moeten bekijken

Netflix-verwijderalarm: de dienst verwijdert 40+ titels, dit zijn de best beoordeelde

Drie ijzersterke WOII-films op Netflix die nog maar korte tijd beschikbaar zijn

Schindler's List

Nuit et Brouillard
Documentaire / Historisch, 1956

Das Boot
Oorlog / Drama, 1981
berlijn, duitslandvergiftigendictatorgebaseerd op boekclerkideology tweede wereldoorlogtraitordespairbunkerdestroynazitestamentcapitulation soviet militaryrace politicsnational socialismultimate victory ministernational socialist partysterven en doodhistorisch figuurgerman shepherdjaren 40nazi bunker adolf hitleradolf hitler