• 9.376.713 stemmen

Geregisseerd door: Joel Schumacher

Met onder meer: Sandra Bullock, Samuel L. Jackson en Matthew McConaughey

Releasedatum: 12 september 1996

Plot A Time to Kill

"Experience a time you'll never forget."

Het verhaal gaat over de strijd van een zwarte man voor gerechtigheid in het hedendaagse Amerika. De dochter van Carl Lee wordt op een beestachtige wijze verkracht . De daders worden opgepakt maar voordat zij veroordeeld kunnen worden, neemt Carl Lee het recht in eigen hand en schiet de daders dood. De jonge advocaat Jake Brigance neemt de verdediging van Carl Lee op zich. Hij maakt zich daarmee niet geliefd onder de veelal plaatselijke Ku Klux Klan gezinde bevolking. Uit voorzorg stuurt hij zijn vrouw en kind naar een veilige plaats en zet samen met rechtenstudente Ellen Roark zijn eenzame strijd voort.

Carl Lee Hailey

Rufus Buckley

Carla Brigance

Lucien Wilbanks

Harry Rex Vonner

Ethel Twitty

Freddie Lee Cobb

avatar van Zinema

Prima thriller die een tikkeltje clichématig is maar wel prima onderhoudend. De cast is sterk en het verhaal spannend. Goed.

avatar van Timothyvdmeer

Timothyvdmeer

Idd beetje cliché maar dat maakt mij weinig uit. Heb enorm van de film genoten. 4.5*.

avatar van Legan

Legan

Een aardige film ondersteund met een degelijk verhaal, goede acteerprestaties en redelijke sfeer. Toch blijft het allemaal gewoontjes (lees: cliché) en druipt het van de emoties waarvan Hollywood wil dat de kijkers die voelen. Daardoor is het in mijn ogen te nep en verliest het zijn waarde.

avatar van Jan met de pet

Jan met de pet

Goede film, niet meer en niet minder, heb echt genoten: 4.0

avatar van G to the J

G to the J

Goede film..

Prachtig einde..

Verhaal is wel tikkeltje over de top.. maar de film heeft me vermaakt..

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

In het begin erg aangrijpend, later wordt het spannend. Acteerwerk is top! Heel leuk verhaal die me toch wel heeft kunnen meenemen.

avatar van tottenham89

tottenham89

Aardige thriller die je bijna gedurende de hele tijd wel bezighoudt, kan niet klagen over de acteerprestaties van eigenlijk bijna alle acteurs, want die deden het echt goed, maar naar mijn eigen mening vond ik L. Jackson toch wel minder goed overkomen als de anderen, terwijl in vergelijking met andere films van hem hij toch beter is. Verder vond ik het beste moment en sterkste moment van de film toen de advocaat van hem het verhaaltje vertelde, dat was echt zo'n sterk moment waarbij je letterlijk echt mee kon huilen. En vandaar de extra 0,5.

avatar van BlueVelvet

BlueVelvet

Ik sluit me vrijwel volledig aan bij een oud bericht van Black Math. Clichématig. Maar vooral een fout, zelfs abject uitgangspunt.

avatar van unexpected_faith

unexpected_faith

ja ik vind dit een leuke film, boeiend

en ook al is dit genre wel bekend, kan mij wat schelen!

ik vond sandra bullock een geweldige rol hebben, kon dr echt om lachen/huilen

eerst moest ik wennen aan matthew als advocaat maar ik vond dat hij het erg goed deed! hij heeft mij overtuigd

kevin spacey vond ik wel wat irritant in deze film

vooral de speech op het ende van matthew vond ik geweldig!

hij kreeg iedereen mee o.a. het publiek!

en Kiefer sutherland moest ik echt aan wennen dat hij zo'n gemenerik speelt.

hij was wel freaky, goede acteur vind ik dat.

en lekker jong is hij daar nog.

al moet ik toegeven dat ik hem 10 jaartjes ouder veel leuker vind haha.

ik vind hem geweldig in 24 waar hij een erg goede kerel speelt.

4.5 ster van mij

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Indrukwekkend verhaal. Goede cast. Prima acteerwerk. Niets om op aan te merken. Vooral Kiefer Sutherland vond ik erg goed in zijn rol als badguy. Donald Sutherland is sowieso altijd mijn held qua acteren. Maar ook Matthew, Samuel L Jackson en Sandra Bullock vond ik prima over komen.

Het thema van het verhaal is natuurlijk behoorlijk aangrijpend en zorgt ervoor dat je gespannen naar de uitkomst van deze film kijkt. Op zich worden films die zich in rechtbanken afspelen wat sneller saai maar dat was bij deze film niet het geval.

En wat betreft het uitgangspunt van het verhaal (zoals hier eerder aangehaald). Ik geloof niet dat ze in deze film de boodschap hebben dat je altijd het recht in eigen hand moet nemen. Ik kan me een scene herinneren waarin Jake en Roark een gesprek hebben waarin Jake aangeeft dat hij voor de doodstraf is en dat hij vind dat niemand voor eigen rechter mag spelen. Maar in sommige gevallen kan je wel zover gedreven worden dat je zo'n wanhoopsdaad doet.

Ik denk dat iedereen zich na de film gaat afvragen of hij ook tot zoiets in staat zal zijn als je kind dat wordt aangedaan. Ik denk dat dat meer het doel van de film was. En ja ... de discussie of hij vrijgelaten moet worden of niet. Ik vind dat juist wel het boeiende aan de film. Ikzelf had ook het idee dat hij op zich geen levenslang verdiende maar ik vond wel dat hij wel een straf moest krijgen. Maar persoonlijk heb ik niet het idee dat ze in dit verhaal het eigen rechter spelen helemaal goed praten. De discussie erover openbreken, dat wel ....

avatar van leidsehoodie

leidsehoodie

BlueVelvet schreef:

Zooo, als ik die plotomschrijving lees... Wat de fak?! Hoe 'fout' kan een film zijn! Ben er nu wel extra benieuwd naar

avatar van o0Timmy0o

o0Timmy0o

Het is misschien 1 of 2 jaar geleden dat ik deze film heb gezien. Ik ben nu 18.

Ik kan me het verhaal van Matthew McConaughey, de advocaat aan het einde nog steeds goed herinneren.

... Now imagine she's black.

Het feit dat ik dit verhaal en deze woorden onthoud heb, zegt voor mij wat over de boodschap en kwaliteit van deze film.

4 ****

avatar van TheRisingSun

TheRisingSun

o0Timmy0o, de spoiler is niet helemaal correct!

Het moet zijn: Now imagine she's white!

avatar van Many

Many

Er zitten een aantal punten in die niet kloppen, maar dat neemt niet weg dat dit een film met een sterk verhaal is dat geen moment verveelt.

avatar van 009

kan iemand me uitleggen wie de gast met de mickey mouse tattou was...

???

avatar van Elineloves

Elineloves

Voorspelbare film, vol met clichés en hier en daar inderdaad een paar fouten. Dat achterwege gelaten, is het een mooie film die je zeker meesleept en waar je ook begrip voor kunt opbrengen. Dat wil echter niet zeggen dat het maar zomaar goed is zoals hier al eerder werd beschreven. Ben hem destijds gaan kijken vanwege de grote namen, zonder al te veel over deze film te weten. Het acteerwerk is dan ook prima, maar toch is het het allemaal 'net niet'.

Al met al een aardig filmpje.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Ik citeer even wat Black Math zegt (dit omdat BlueVelvet zich er bij aansluit). Ik kan me daar niet in vinden!

De film brengt namelijk als boodschap over dat je voor eigen rechter mag spelen. Als jou iets overkomt, mag je blijkbaar de dader(s) gewoon koud maken, waarna je vrijgesproken wordt. Ik kan me voorstellen dat deze film alleen maar aanzet tot het spelen voor eigen rechter.

Met alle respect, ..... maar als jou dochter wordt verkracht en je komt de beste man tegen .... dan ga je niet wachten tot dat wat de rechter beslist.

Dan pak je het eerste beste voorwerp wat je tegen komt en daarmee mep je de beste man mee naar de ***************

Dan maar eigen rechter!

Op zulke momenten denk je niet meer volgens de regels, maar handel je volgens menselijk instinct: Woede = Wraak = .................. (dat lijkt me duidelijk).

Je hebt het wel over je dochter. Reken maar dat je dan dolgraag eigen rechtertje wilt spelen!

avatar van yeyo

yeyo

SnakeDoc schreef:

Dan maar eigen rechter!

Natuurlijk is zo een reactie begrijpelijk, maar er is nog een verschil tussen 'begrijpelijk' en 'gerechtvaardigd'.

avatar van erik1677

erik1677

heb deze thriller al tig malen keer bekeken.

En hij blijft sterk.\

Enigzins misschien vergelijkbaar met jasper/texas, maar hier gelukkig zonder en christelijk moraal.

Deze racisme thriller/drama steekt er met kop en schouders boven uit.

1 van de beste films gemaakt op dit gebied

avatar van GuyB

GuyB

Film waar ik nu nog maar op bots, had hem al lang geleden eens gezien.

Je hebt echt te doen met de vader, en wat hij doet is helemaal te verstaan.

* *,5 ondanks de cast.

avatar van Partyboooi

Partyboooi

Destijds gezien en op het eind moest ik een traantje wegpinken na de zin van Matthew....dat gebeurd me niet vaak bij een film. Nu is het nog steeds een sterke film met een goed them wat voor een hoop discussie zorgt lees ik hier wel...dan is het een goeie film.

avatar van mnrk

mnrk

Een zeer sterke film met een thema om over na te denken...

De film wordt zeer goed gebracht en mede door het prima acteerwerk van de gehele cast krijgt dit alles nog meer kracht.

Het boek was al goed maar de film doet er niet voor onder.

avatar van vistrida

vistrida

in 1 woord geweldig.....

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Goede film met sterke rechtbank-scenes en die ook een realistisch kijk geeft in de rassen-relaties in Zuiden.

Toch net geen 4,0 sterren, omdat de boodschap en de slot-scene mij niet echt konden overtuigen.

Tuurlijk is het verdiend dat die twee gasten om zeep geholpen zijn, maar dat de vader vrijkomt na moord is wel vreemd . Elke moord moet gestraft worden, wat de reden ook is, anders is einde zoek.

Slotscene vond ik te makkelijk, de juryleden sluiten even hun ogen en na opgenoemde feiten door de advocaat (die allang bekend zijn) opeens besluiten tot vrijspraak

avatar van 606

Hele heftige recht bank film met racistisch ook als thema.

Ben ook blij met de uitslag dat gegeven is, en denk dat vele er ook zo over denken en ook zouden doen.

Goed geacteerd door de cast ook.

avatar van gauke

gauke

Een sterke, gedegen, lange, zo nu en dan melodramatische en clichématische Grisham-verfilming over racisme, de kloof tussen zwart en wit, geweld en vervolging, morele en juridische (on)gerechtigheid, over het recht in eigen hand nemen, over de misstand dat bij rechtspraken de kleur van je huid bepalend is. Een boeiende en kritische film die tot nadenken stemt, met een uitstekend spelende cast.

avatar van DragQueen

DragQueen

Hoewel de film grotendeels de standaardlijn volgt, is het toch een vermakelijke thriller. Die over de gehele speelduur onderhoudend blijft. Verder is het verhaal goed, en heeft de film een sterke cast te bieden. 3 Sterren.

avatar van Quido

Quido

Je gooit een brandend kruis twintig meter voor het huis van Brigance, en vervolgens fikt zijn hele onderkomen af? Iemand die me dat uit kan leggen?

avatar van dudebag

dudebag

Tja, simpelweg gewoon erg goed. Niets aan te merken op Jackson, Bullock was briljant en voor de eerste keer applaudiseer ik voor McConaughey. De film geeft een geloofwaardig beeld van 'racial equality' in de tijd van the Civil Rights Movement en verkoopt ook nog eens de wat sappigere verhaallijn eromheen. Maar, A Time to Kill houdt een extreem serieuze toon aan terwijl het interessant blijft voor een persoon met het concentratievermogen van een goudvis als ik. Uitzonderlijk knap. 3,5*

avatar van annakin

annakin

Na vele jaren weer eens terug gezien ik was toen nog jong en gaf hem 5 sterren nu geef ik hem het liefst 6 sterren... 1 van de weinige films die mij vanaf begin tot eind kan vast houden.. absoluut in mijn top 5 beste films..