Genre: Misdaad
Geregisseerd door: Stanley Kubrick
Met onder meer: Malcolm McDowell, Patrick Magee en Adrienne Corri
Te zien in 2 bioscopen
Plot A Clockwork Orange
"Being the adventures of a young man whose principal interests are rape, ultra-violence and Beethoven."
Groot-Brittannië, de toekomst: een groep tieners gaat elke avond op stap om een spoor van vernieling achter te laten: ze slaan en verkrachten hulpeloze slachtoffers. Als één van de jongens opgepakt wordt, stemt hij toe om een speciale therapie te ondergaan. Als hij uiteindelijk vrijkomt heeft hij een hekel aan geweld, maar stapelen de problemen zich vervolgens op.
- Trailer (YouTube)
- A Clockwork Orange (BoekMeter)
- A Clockwork Orange (MusicMeter)
- A Clockwork Orange (MusicMeter)
Alex
Catlady
Mrs. Alexander
Mum
olivier
Dit is -en nu wik ik mijn woorden- wss de meest geslaagde, hypnotiserende en -ah hell- gewoon de beste film aller tijden! Herinner me nog eerste keer dat ik de film zag dat ik twee uur lang vergat te knipperen met mijn ogen en te slikken. Achteraf kon ik niet meer praten, eten of drinken, alleen nog maar bedenken dat ik die film opniéuw wilde zien. Geheel van pérfécte beelden, extravagantie personages (het taaltje-het taaltje!!), gewaagde camera-snufjes (die zooms, die close-up als opener!), sterke maatschappelijke ondertoon, overdonderende muziek (Ludwig Von!), waanzinnige portie gitzwarte humor ('you're now a murderer little alex') en genoeg stof om de mensheid te choqueren tot het einde der dagen! Als we alles zouden moeten opschrijven wat we zo geweldig vinden aan 'clockwork' zouden we een telefoongids nodig hebben. Kubrick moet geregisseerd hebben vanop een wolk! A clockwork orange hoort véél hoger in top250 thuis! Yihààà. Ik heb gezegd : )
Mister B.
Ik kan alleen maar herhalen wat hierboven staat !!! Waarom staat dit niet op 1 of toch tenminste op 2 ??!! Dit is de beste Kubrick en Kubrick zelf is de beste ... normaal geef ik geen 5 omdat geen enkele film perfect is maar deze benaderd de perfectie toch wel zéér sterk daarom toch een 5 !
JackTorrance
het is heel simpel mensen: dit is gewoon zo ongevreer de beste film ooit : >
Zo simpel is het blijkbaar niet, want ik vond er eerlijk gezegd niet zoveel aan.
Freud
Al een geluk, anders zou er aan deze site ook niet veel meer aan zijn.
Ik heb altijd getwijfeld aan de verdiendheid van die eerste plaats in mijn top tien, dus ik was erg blij toen ik Satantango gevonden had
Maar een meesterlijke film vind ik dit echt wel.
olivier
Spijtig, want dan mis je toch wel één van dé films die de mensheid ooit heeft voortgebracht... Maar is een feit dat wie dit smaakt wel een beetje de zwarte humor in zich moet hebben... If not... dan zal àl de nuance, en het briljante vh script wel aan je voorbij gaan. Hoe dan ook, voorstander van het meesterwerk van anthony burgess of niet, iedereen zal wel moéten erkennen dat 'clockwork orange' wss wel de technisch en visueel vernuftigste film is uit de filmgeschiedenis. Thank you Stanley, Alex, we LOVE you!
Ik denk dat ik met Happiness en C'est Arrivé toch wel blijk geef van zwarte humor te kunnen appreciëren. En hoezo visueel de vernuftigste film ? Je zal wel gek zijn zoiets te erkennen.
olivier
C'est arrivé is absoluut geen blijk van waarderen van zwarte humor, maar van slechte smaak.
Wanneer je àlle visuele hoogstandjes, de uniéke stijl, en het feilloos gebruik maken van decor, kleur en beeld uit clockwork orange niet hebt opgemerkt, dan betekent dat dat je de film niet bekeken hebt of hoogstens met een doek over je ogen.
... wie heeft er hier nu een gebrek aan (zwarte) humor.
En ik heb de visuele stijl in A Clockwork Orange best opgemerkt, daarvoor hoef ik het nog niet mooi te vinden. Genoeg films die dit veel beter doen wat mij betreft.
bisse
c est arrive als slechte smaak betitelen getuigt toch anders ook van enige bijziendheid.
danuz
Fans van A Clockwork Orange, en dan vooral van de mis-en-scene (de aankleding) zullen vast ook heel erg houden van het werk van Matthew Barney. Een video kunstenaar die de vreemde, idiote, schitterende werken Cremaster 1 t/m 5 gemaakt heeft. Dit zijn korte filmpjes (zo'n 30 minuten). Zijn werk is te bewonderen in het Boijmans museum te Rotterdam. Zelf was ik zeer onder de indruk van zijn werk ( Vooral van Cremaster 4) en zou het dolgraag thuis willen hebben.
Dit werk is (denk ik) niet voor iedereen weggelegd, omdat het nogal asbtract en verschrikkelijk vreemd is. Maar als je van die vreemde pakken houd en de jaren '70 aankleding van A Clockwork is dit zeker het uitproberen waard!!
mikey
Sorry maar ik vond het boek beter, toch is dit een briljante verfilming. De auteur burgess is (helaas voor hem); diegene die het boek van die film schreef. Die Kubrick analyseerde frame voor frame van verschillende camerastandpunten om zo het perfecte shot te krijgen. dat kan je ook wel zien. visueel een genot. Over een jonge man met gewelddadige trekjes die wordt opgepakt, maar hij maakt kans op vrijspraak als hij een experiment ondergaat. Dat pakt erg slecht uit.
Epitaph
Dit vond ik een erg nare film om naar te kyken,maar zal wel de bedoeling wezen.Een kleine 2**
Mrblackwell
Persoonlijk vind ik dit de beste film die ooit is gemaakt. Het camera werk is meer dan schitterend. Het acteerwerk is absurd goed. De karakters zijn werkelijk schitterend. De muziek is om van te smullen. De film is niet te kort en niet te lang. Ik kan zo nog wel eventjes door gaan. Een dikke 5
as
Yak
Zojuist was er een reportage over extreem rechtse voetbalsupporters in Madrid op tv. Een verslaggever was in deze supportersgroep geïnfiltreerd en filmde één en ander met een verborgen camera. Regelmatig kwamen shots voorbij van alle nazi-relikwieën, en daar zag ik dat aan een muur naast allerlei vlaggen met hakenkruizen e.d. ook deze Clockwork Orange-poster hing. Wordt deze film werkelijk geprezen door neonazi's?
FisherKing
Wordt deze film werkelijk geprezen door neonazi's?
Zou helaas goed kunnen, die kijken natuurlijk alleen het begin van de film en de rest snappen ze niet. Zie ook American History X.
Goodfella
Er is een bepaalde tak van (extreemrechtse?) skinheads die deze film helemaal omarmt volgens mij. Vroeg me laatst ook al af waarom eigenlijk. Zal inderdaad zijn wat FK zegt.
Yak
Het zal met de geweldsverheerlijking te maken hebben waarvan mensen deze film beschuldigen. Uit wat desk research bleek dat een bekend skinhead-magazine ook Clockwork Orange heet en dat sommige skins met dit soort tattoos rondlopen.
Clueless Dork
AHX is een perfect voorbeeld. Dit zegt trouwens meer over de Lonsdale rakkers dan de film, dat mag duidelijk wezen.
FisherKing
Ja, dan zouden ze zelfs Novecento kunnen omarmen, maar wat door de tijdsduur gelukkig niet opvalt
Yak
De ironie wil zelfs dat in de docu van Twee Vandaag een aantal keren in koor antisemitische teksten werden geroepen, maar dat de maker van het bij hun schijnbaar zo geliefde Clockwork Orange joods is.
Blokland
Er is niets nazistisch aan deze film. Dat nazi's deze film omarmen toont alleen maar aan hoe dom ze zijn. Vergelijkbaar met mensen die de bijbel of de koran aangrijpen om moorden te rechtvaardigen. Stelletje idioten.
as
bisse
Blokland heeft helemaal gelijk! Volgens mij komt dat alleen maar doordat er op de kaft van "Pariah "staat dat deze strontfilm een clockwork orange voor de jaren 90 is.
Een tijd geleden ving ik een gesprek op met dat soort racistische oerdomme kaalkoppen en hadden ze het over American History X en wat voor geweldige film dat niet was....selectief geheugen denk ik.
mikey
Ergens kan ik de neonazi's wel begrijpen. Deze film gaat er over mensen die buiten de samenleving staan. Net als zij. Misschien rechtvaardigt de film die groep extreem rechtsen als outkast. Ik weet het niet en doe maar een gok. Het begin van deze film ben ik jammer genoeg vergeten.
Treht
Het begin van deze film ben ik jammer genoeg vergeten.
Ze slaan iedereen die tegen komen kort en klein.
"een groep tieners gaat elke avond op stap om een spoor van vernieling achter te laten: ze slaan en verkrachten hulpeloze slachtoffers."

Je hebt nog 30 dagen - of minder - om deze absolute fillmhits te bekijken op Prime Video

Geboortedag Stanley Kubrick (1928): Zijn tien best beoordeelde films

Vijf goed beoordeelde films die voor opschudding zorgden

Malcolm McDowell noemt opnames 'A Clockwork Orange' een absolute martelgang

American History X
Misdaad / Drama, 1998

The Silence of the Lambs
Thriller / Misdaad, 1991
londen, engelandstraatbendediefstalseksualiteitgebaseerd op boekouder-kindrelatiegreat britainnihilismsocial workermaatschappijdystopiepsychopaatsatirebeatingcontroversialdonkere komediegeweldjeugddelinquenthuisinvasiecultfilmsex crimemade up language speculativefuturistic society philosophicalultraviolencesocial decay teenage protagonistdrearycautionaryfaithful adaptationcriticaltenseintenseaudaciousmean spirited