Genre: Misdaad
Geregisseerd door: Stanley Kubrick
Met onder meer: Malcolm McDowell, Patrick Magee en Adrienne Corri
Te zien in 2 bioscopen
Plot A Clockwork Orange
"Being the adventures of a young man whose principal interests are rape, ultra-violence and Beethoven."
Groot-Brittannië, de toekomst: een groep tieners gaat elke avond op stap om een spoor van vernieling achter te laten: ze slaan en verkrachten hulpeloze slachtoffers. Als één van de jongens opgepakt wordt, stemt hij toe om een speciale therapie te ondergaan. Als hij uiteindelijk vrijkomt heeft hij een hekel aan geweld, maar stapelen de problemen zich vervolgens op.
- Trailer (YouTube)
- A Clockwork Orange (BoekMeter)
- A Clockwork Orange (MusicMeter)
- A Clockwork Orange (MusicMeter)
Alex
Catlady
Mrs. Alexander
Mum
Dominator33
Wat een zieke en rare film. Doch geniaal, ik ga het niet uitleggen, kijk het zelf maar als je wilt weten wat ik bedoel. 4*
jipt
Wijn is een spoiler? Ik zat ook op het puntje van mijn stoel of het geen priklimonade was
nou joh lachen met jou
83Utreg!
Wat is kunst?
Goede vraag. Voor mij moet kunst mooi zijn of aanspreken, in elk geval moet het bijzonder zijn, of iets wat een ander niet kan.
Deze voldoet slechts aan één van deze dingen, namelijk dat het bijzonder is. voor veel mensen, met name de ''echte'' kunstkenners, is dit genoeg. Voor mij niet, het brengt namelijk niets teweeg dan irritatie.
Je zou de film eens een herkansing moeten geven, misschien slaat de irritatie om in een andere heftige emotie.
barns
Deze film heb ik al een tijdje bij een aantal mensen in de top 10 mogen aanschouwen, zag er wel apart uit, verleidde me toch nooit om te gaan kijken. Vandaag in mijn examenweek het onderdeel Engels. Dus ik krijg een tekst over een film die de titel 'a clockwork orange' draagt en in tegenstelling tot de andere engelsteksten die ik normaal krijg boeide dit me enorm, een erg interessant en gedurfd onderwerp.
Toen ik thuis was zat er dus ook maar een ding op, ik zou en moest de film kijken. Zo geschiedde het, en zo moest het ook zijn.
Wat een geweldige film, heel erg gedurfd om zoiets te maken in de jaren '70, met bewondering gekeken.
Ook direct een plaatsje in mijn top 10 bemachtigd, 5*!
tn2543
Omdat deze film zo hoog gewaardeerd is... heb ik hem bekeken. Ik had dan ook grote verwachtingen van deze film.
Nadat ik de film gezien had vond ik hem eigenlijk niet zo heel bijzonder... zoals hij gewaardeerd is. Overgewaardeerd naar mijn mening. Af en toe kwamen sommige dingen wat 'nep' over.... dit heeft een grote invloed gehad op mijn eindwaardering.
De film is apart qua muziekkeuze. De 'zieke' humor die in de film getoond wordt vond ik wel oke... het stoorde mij niet. Van een groep jonge tieners kan ik dat soort humor begrijpen en het kwam ook overtuigend over op de film. Het verhaal is ook wel oke.
Om een of andere reden heeft deze film me niet echt geraakt...maar ik vond hem ook niet slecht.
Ik geef een 3.
AddictedToMovies
Nog nooit heb ik goed onderbouwde kritiek over deze film gehoord. Degene die 'm niet goed vinden -het is heel flauw om te zeggen maar het is echt zo- snappen hem (nog) niet.
Mwah, het is vooral een kwestie van smaak denk ik. En als de vreemde en bizarre wereld van ACO je niet aanspreekt, zullen de diepere lagen je veelal ook worst zijn. Ik moet zelf toegeven dat ik na de eerste kijkbeurt ook nogal verward en ambivalent naar buiten stapte. Ben een week later weer gegaan (Nachtvoorstelling Calypso 1) en heb 'm vervolgens op 1 gezet in mijn top 10. Pas jaren later is AN daar bij de 4e of 5e kijkbeurt net voorbij geglipt.
Ghost13
Deze film stond al een tijdje op de lijst, maar deze avond heb ik hem eindelijk gekeken.
En om maar meteen met de deur in huis te vallen, ik was er niet van gecharmeerd. Het is een aparte soort film waar je van moet houden en ondanks dat ik hier namen als Donny Darco lees (die ik wel goed vond) kon deze mij helaas niet boeien.
Er zitten wel frisse elementen in de film, dat wel. De 'futuristische' look uit de jaren '70 kwamen apart en leuk gevonden over. De aankleding van de decors, kleding en muziek was orgineel gevonden. Zo moest ik bijv. erg lachen om de 'kunst' penis .
Helaas vond ik voornamelijk het acteerwerk hier en daar wat tegenvallen. Ik vond de rol van Malcolm McDowell en de schrijver erg goed gedaan, zeker de wijnscene was erg sterk. Ook de overijverige gevangenisbewaarder bracht een glimlach rond mijn lippen. Helaas waren veel tegenspelers niet interessant genoeg of zelfs irritant, zoals
de domme ganglid van het stel.
Ik vond dat het verhaal, ondanks leuk gevonden, niet echt boeiend genoeg om een film van 137 minuten goed te houden. Het duurde allemaal veel te lang en sommige scenes waren zelfs geheel overbodig, zoals die veel te lange scene waarbij hij ingecheckt wordt bij de gevangenis .
Na 50 minuten zat ik al op de klok te kijken. Het verhaal slingert een beetje tussen het wal en het schip en er gebeurde eigenlijk te weinig.
Uiteindelijk was het verhaal weer eens wat anders, de aankleding leuk gedaan, maar het acteerwerk en het magere verhaal laat veel te wensen over. Misschien was een goede film in 1971, maar de gebreken maken het voor mij geen klassieker. Jammer, gemiste kans.
Voor mij dus matig en daarmee 2 **
jipt
Je moet hem ook vaker kijken, denk ik iig. Eindelijk, na research, snap ik het einde
Iemand het boek gelezen? Hoe was die??
Karl van H.
Bovendien is 't een stuk minder leuk een boek te lezen nadat je de verfilming hebt gezien. Het boek is inderdaad heel aardig, maar is (voor mij) niet te lezen zonder Kubricks film in mijn hoofd af te spelen.
AddictedToMovies
Same here. Ik heb echt genoten van het boek, maar ik had de wereld van Kubrick voor me dus ja. Wel is het einde de moeite waard. Verder is het op sommige delen wat uitgebreider. Beter? Dat durf ik niet te zeggen. Ik vind het de perfecte film bij het perfecte boek.
SnakeDoc
Ik ben niet iemand die met vijf sterren strooit.
Ik ben ook niet iemand die heel veel films ouder dan de 90tiger jaren heeft gezien.
Ik moet me er altijd een beetje tot toe zetten deze werken te bekijken.
Heb deze film afgelopen week binnen gekregen nadat ik hem hier op het forum van iemand heb kunnen kopen, dus moest er aan geloven!
Ik heb er compleet van genoten. Vond het een heerlijk verhaal.
Er werd apart maar goed geacteerd. Eigenlijk is de hele film een soort van prettig gestoord verhaal.
Deze film is absoluut een top 10 plekje waard! En dus een 5!
Een absolute topper als je het mij vraagt. Al bleef ik wel met een paar vragen achter:
Vanwaar die debiele witte pakjes bij deze gang?
En is Alex door zijn val nu weer de oude? En dus niet genezen?
Misschien dat iemand mij dit nog is kan toelichten
Die pakken waren gewoon gang outfits, zit geen diepere laag achter. Door zijn val was hij niet de oude geworden, maar wel in het ziekenhuis belandt. Dit bracht een storm aan kritiek op de regering op gang (hun behandeling had hem immers tot zelfmoord gedreven), waarna de behandeling weer ongedaan werd, en de minister zijn baantje had veilig gesteld en met de 'genezen' Alex op de foto ging. Dus uiteindelijk was hij wel weer de oude.
JDSsmetje
Hij is wel al op tv geweest, niet zoveel omdat dit niet bepaald een film is voor de commerciele massa. Alhoewel ik vind dat dit wel meevalt.
televisie:
woensdag 28 augustus 2002, 22:10 uur (V8)
zaterdag 22 november 2003, 0:15 uur (Veronica)
JDSsmetje
In België (als nachtfilm), maar hij bedoeld waarschijnlijk wel Nederland hé.
laundromat
televisie:
woensdag 28 augustus 2002, 22:10 uur (V8)
zaterdag 22 november 2003, 0:15 uur (Veronica)
dit had ik ook gezien ja. 2x = praktisch nooit. canvas is vaak wel goed bezig met niet al te commerciële films. ga deze wel huren dan. 7 films voor 7 dagen voor 7euro
killerfreak
wat een film...
Een unicum in zijn genre. Aan het begin van de film weet ge niet wat te verwachten, en de film ontplooit zich tot een ... nja geen idee welk genre ik hier op moet plakken of waarmee ik het moet vergelijken. Ben er een beetje stil van geworden. Wat een meesterwerk
4*!
SnakeDoc
heb 'm inmiddels gehuurd
Gehuurd
In je collectie ermee

goongumpa
orbit
- 12092 berichten
Nou, in veel gevallen ben ik het wel met hem eens.. het lijkt erop alsof veel users die hem laag beoordelen ook met een volstrekt verkeerde blik hebben gekeken, de abstractie en vormgeving dientegevolge niet hebben gesnapt/ gevoeld. Niet om hooghartig te klinken, maar ACO is nu ook weer geen simpel wegkijk filmpje, meer een acquired taste, voor mensen die al wat meer hebben gezien dan de doorsnee hollywood troep. Iemand die dat eruit haalt met een top10 van Terminator 2 en LOTR zie je niet vaak hier, en dat vind ik dan ook een goed teken als het wél zo is..
laundromat
Gehuurd
In je collectie ermee
Wie weet...bouw mijn collectie rustig op
Ik koop vaak films die ik al gezien heb. Ben bezig met (ouwe) films van IMDb te checken. Waaronder deze dus.
Karl van H.
Terminator 2 is in zijn genre wel een meesterwerk, daar mag geen twijfel over bestaan. Qua diepgang wint A Clockwork Orange het natuurlijk met gemak, daar niet van.
Dat spreek ik hard grondig tegen, T2 is een kinderachtig vervolg. Deel 1 is het meesterwerk.
Karl van H.
Totaal de verkeerde plek voor deze discussie, natuurlijk, maar Terminator 2 is een van de meest enerverende en meeslepende actiefilms die ik ooit heb gezien. De eerste Terminator is een klassieker, uiteraard, maar wel behoorlijk ingehaald door de tijd. Schwarzenegger speelde in deel een overigens beter dan in deel twee, dat dan weer wel.
Over meesterwerken gesproken, laten we het nu weer over ACO hebben

Je hebt nog 30 dagen - of minder - om deze absolute fillmhits te bekijken op Prime Video

Geboortedag Stanley Kubrick (1928): Zijn tien best beoordeelde films

Vijf goed beoordeelde films die voor opschudding zorgden

Malcolm McDowell noemt opnames 'A Clockwork Orange' een absolute martelgang

American History X
Misdaad / Drama, 1998

The Silence of the Lambs
Thriller / Misdaad, 1991
londen, engelandstraatbendediefstalseksualiteitgebaseerd op boekouder-kindrelatiegreat britainnihilismsocial workermaatschappijdystopiepsychopaatsatirebeatingcontroversialdonkere komediegeweldjeugddelinquenthuisinvasiecultfilmsex crimemade up language speculativefuturistic society philosophicalultraviolencesocial decay teenage protagonistdrearycautionaryfaithful adaptationcriticaltenseintenseaudaciousmean spirited