• 9.379.415 stemmen

A Clockwork Orange (1971)

Misdaad | 136 minuten

Genre: Misdaad

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Malcolm McDowell, Patrick Magee en Adrienne Corri

• Bioscoop Te zien in 2 bioscopen

Plot A Clockwork Orange

"Being the adventures of a young man whose principal interests are rape, ultra-violence and Beethoven."

Groot-Brittannië, de toekomst: een groep tieners gaat elke avond op stap om een spoor van vernieling achter te laten: ze slaan en verkrachten hulpeloze slachtoffers. Als één van de jongens opgepakt wordt, stemt hij toe om een speciale therapie te ondergaan. Als hij uiteindelijk vrijkomt heeft hij een hekel aan geweld, maar stapelen de problemen zich vervolgens op.

daslekker schreef:

de vergelijking met Conan gaat in zoverre , dat ik maar wil aangeven dat er betere films zijn met een beter verhaal..

En dan uitgerekend Conan noemen...

avatar van daslekker

daslekker

Reinbo schreef:

En dan uitgerekend Conan noemen...

ik begrijp dat deze film je kindje is,dus ik zal er verder maar niks meer van zeggen...

dat geldt waarschijnlijk ook voor mij wat betreft Conan..de meeste indruk maakt een film toch in je tiener-jaren, nietwaar?..

avatar van Reinbo

Nee hoor, deze film is volwassen genoeg om op eigen benen te staan. en ook ik heb Conan in mijn tienerjaren gezien. Was toen veel meer onder de indruk van deel twee. Heb deel 1, tot mijn spijt, altijd matig gevonden. Enkel de eerste 20 minuten loopt t lekker. Bovendien zie ik geen enkele overeenkomst, behalve misschien de geweldadigheid. Daarbij is Kubrick gewoon de ultieme perfectionist, terwijl Milius veel meer iemand is die voor stoer en lomp gaat. Kortom totaal verschillend en zoals gezegd vind ik Conan helaas nogal mislukt daar waar het gaat om een goede vertelling.

avatar van goongumpa

goongumpa

mikey schreef:
Dat lijkt ook een thema uit de film: eten/gegeten worden of survival of the fittttttt...

In boeken van M. de Sade zit ook zo'n moraal: natuur is wreed, mens is natuur dus het juiste wat de mens kan doen is wreed zijn. En deze mensen bereiken daarmee de hogere regionen in de maatsschappij. Dat gebeurt ook in deze film.
Ik weet weinig over Markies de Sade, maar wel waar de term sadisme van afgeleid is, dus die uitspraak verbaast me niet echt. Er zit ook wel een grond van waarheid in.

Reinbo schreef:

Maar is de beschaving en die zogenaamde moraliteit niet gewoon en truukje die we toepassen omdat, dat ons beter uitkomt? Leeuwen zijn ook groepsdieren, maar dat maakt ze niet minder moordzuchtige roofdieren....

En kijk hoe wij onze zwakkeren behandelen, die stoppen we het liefst weg in tehuizen. En Afrika laten we gewoon keihard verhongeren. etc. Wat een geweldige moraal...... Nee, ik deel daarom het mensbeeld van Kubrick, kan het verder enkel meevallen.

Grappig dat je met leeuwen aan komt, een van de weinige sociale katachtige roofdieren.

Wanneer een troep leeuwen genoeg te eten heeft zijn het helemaal niet zulke machtige moordzuchtige roofdieren. Ze zullen eerder van kadavers eten dan zelf gaan jagen. Waarom? Jagen kost energie, en energieverspilling is een doodzonde in de natuur. Leeuwen zijn net zo goed als mensen van nature liever lui dan moe, ook voor de fun of verveling zullen ze niet elkaar gaan aanvallen of erger vermoorden. Ook leeuwen zijn prima tevreden met een vredig lui leventje...

Het probleem ontstaat wanneer te veel leeuwen met te weinig bronnen van voedsel moeten doen, dan is er stront aan de knikker en gaan troepen met elkaar de confrontatie aan.

Zelfde geldt eigenlijk voor mensen, wij zijn immers ook een soort sociale roofdieren. Wanneer mensen vredig kunnen samenwonen met elkaar en niet hoeven te vechten over de beschikbaarheid van voedsel of grondstoffen zullen we elkaar echt niet de hersens inslaan. Waarom omdat de kans dat je zelf verliest gewoon te groot is, er is geen duidelijke winst bij te halen.

Het is imo niet de mens die van nature slecht is het zijn de "natuurlijke" omstandigheden die mensen doet terugvallen op hun donkere overlevingsintincten en die voor de misstanden zorgen in de huidige wereld.

avatar van Reinbo

Goed en slecht zijn 'bedachte waardes'. Bovendien wat voor de een goed is, is voor de ander slecht. Ik denk ook niet dat de mens slecht is (of goed). Ben er wel van overtuigd dat de mens tot erg veel in staat is als de overleving in gevaar komt.

En dat voorbeeld van de leeuw was natuurlijk weloverwogen gekozen..

avatar van mikey

mikey

Madecineman schreef:
Dat is ook wel een typisch Kubrick thema, zit zowat in al zijn films maar dat maakt Alex nog geen held of zelfs niet dat zijn beslissing ook maar enige morele juiste grond hebben. Het maakt de film wel interessant natuurlijk
Dat is een kwestie van persoonlijk perspectief natuurlijk. De Sade zou hem een grote held hebben gevonden. Sterker nog het (dit) verhaal geeft ALex ook gelijk, de politiek, zijn omgeving... Aan de andere kant (en gelukkig maar) springt de film hier luchtig en neemt dit geweld en Alex niet al te serieus.

Madecineman (moderator films)

Imo zijn 'goed en slecht' zeker geen bedachte waardes, het is zelfs een vrij universeel gegeven. Er zal geen een mens of samenleving zijn die moorden en plunderen als 'goed' zullen bestempelen.

Nu ben ik geen expert op het gebied van De Sade maar als hij zegt dat de mens van nature slecht is dan zou Alex zijn gedrag juist niet veroorzaakt worden door zijn omgeving en de politiek (dat is namelijk wat oa ik beweer ).

Ik denk meestal bij sociale roofdieren altijd als eerste aan hondachtige, wolven zeg maar. Leeuwen zijn vrij uniek in hun sociale gedrag binnen de katachtige namelijk.

Madecineman schreef:

Dan heb je het over mensen, die hebben het concept ook bedacht. Geldt dit ook voor dieren, planten en hoe zie je het op de lange termijn? Op lange termijn zijn de effecten van rampen, moord en doodslag heel anders dan op korte termijn. Zo is het arm houden van de arme landen bijvoorbeeld goed voor het broeikaseffect.

Bovendien is zoals ik al aangaf wat voor de een goed is, is voor de ander slecht. Maar ook de morele goed en slecht zijn bediscussieerbaar. Het verschilt ook per cultuur..... Mijn standpunt is dat de mens als wezen noch goed, noch slecht is, maar volgens dezelfde primaire overlevingsinstincten beweegt.

Vrees dat we deze discussie echter niet hier moeten voeren....

Madecineman (moderator films)

Nee, dan dwalen we wel erg ver van de film af... Kan me in sommige punten ook prima vinden alleen benader ik het anders.

Laten we het daar maar op houden en dat Kubrick een van de grootste filmmakers is ooit of ik het nu 100% met hem eens ben of niet

avatar van Asaharo

Asaharo

Reinbo schreef:

Behoorlijk fout bericht waar ik toch even iets moet tegenin brengen. Het arm houden van armere landen is goed voor de westerse portemonnee aangezien men grondstoffen aan een veel voordeligere prijs kan aankopen. Verder is het de Westerse Maatschappij die voor het grootste deel verantwoordelijk is voor een fout milieu-beleid en voor een grotere vervuiling. Veel mensen vergissen zich als men denkt dat de armere landen verantwoordelijk zijn voor klimaatopwarming etc..

1 westers gezind persoon creert 4 ton co-2 per jaar mede door overdreven consumptie( dit is het grootste probleem).

avatar van riesma

riesma

Leeuwen en CO2-uitstoot, ik denk dat Alex in de verste verte niet over die onderwerpen zou peinzen. Of hebben jullie ook van de melk gesnoept, dan begrijp ik het.

Asaharo schreef:

Volgens mij heb je mijn betoog slechts half gelezen. Ik geef deze stelling juist als voorbeeld van iets dat als slecht wordt gezien. Verder klopt jouw onderbouwing dus we zijn het er over eens dat het arm houden van de 3e wereld goed is voor het broeikas effect.

avatar van Asaharo

Asaharo

Ik heb je bericht inderdaad fout geinterpreteerd. excuses

Verder ben ik het wel met je eens dat goed en kwaad iets is wat de mens zichzelf heeft wijsgemaakt. Een Terrorist is in de ene zijn ogen het pure kwaad terwijl iemand anders deze kan bestempelen als een martelaar en vrijheidsstrijder.

avatar van decicco

decicco

Heb deze film vandaag voor de 1e x bekeken, vond het nogal een freaky film. Overigens super goed geacteerd door de hoofdpersoon, en een raar maar doordacht verhaal.

avatar van Hemelbewoner

Hemelbewoner

avatar van Rodehaan

Rodehaan

niet in de goeie zin vh woord.

Het is inderdaad een raar meesterwerk

dat is Donnie Darko ook.

Pot verwijt de ketel dat hij zwart is om maar een iets te zeggen.

Raar is niet altijd slecht.

avatar van Aazhyd

Aazhyd

niet in de goeie zin vh woord.

Vertaling: ik begrijp de film niet, dus geef ik maar een 1.

avatar van Hakunamatafaka

Hakunamatafaka

Wil deze film graag nog zien, alleen ben bang dat dit niet mijn type film is, met welke films valt hij te vergelijken?

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Kijk 'm gewoon, dan kom je er vanzelf achter.

Hakunamatafaka schreef:

Het mooie aan deze film is dat hij onvergelijkbaar is.

avatar van 83Utreg!

83Utreg!

MaxiJazz schreef:

Het mooie aan deze film is dat hij onvergelijkbaar is.

Klopt, geen enkel ander misbaksel van deze catagorie is ooit zo opgehemeld en ipv onder bagger, onder kunst geplaatst.

83Utreg! schreef:

Die lijn is meestal smal.Net als geniaal-krankzinnig

Jij kiest voor de ene,ik voor de andere.

avatar van domkey

Karl van H.

Een kitscherige fallus

avatar van Willie_Baas

Willie_Baas

Het eerste gedeelte is brilliant. het therapie-gedeelte is heel slecht. Het laatste gedeeltje daarentegen is weer goed.

3 ster.

avatar van jipt

jipt

Beetje een dubbel gevoel over deze film

Maar de scène met de fles wijn was echt geweldig!!

avatar van riesma

riesma

Wijn is een spoiler? Ik zat ook op het puntje van mijn stoel of het geen priklimonade was .

Dat dubbele gevoel heeft iedereen wel denk ik, helemaal na de eerste maal kijken. Er komt zo veel over je heen, medelijden, woede, angst et cetera. En dat allemaal tegelijkertijd vóór en tégen Alex.

avatar van domkey

domkey

Volgende week op vijftv! Voor de Belgische kijkertjes.