• 9.374.385 stemmen

Geregisseerd door: John Madden

Met onder meer: Gwyneth Paltrow, Jake Gyllenhaal en Anthony Hopkins

Releasedatum: 10 november 2005

Plot Proof

"The biggest risk in life is not taking one."

De 25-jarige, geestelijk niet al te stabiele Catherine heeft zojuist haar vader Robert, een briljant wiskundige, begraven. De laatste jaren van zijn leven was Robert ernstig in de war, en Catherine heeft zichzelf weggecijferd om voor haar vader te zorgen. Haar goedbedoelende maar opdringerige zus wil dat Catherine bij haar intrekt, zodat Catherine onder haar leiding haar leven weer op kan pikken. Catherine heeft echter meer aan de steun van Hal, één van haar studenten. Wanneer Hal in de paperassen van Robert een briljante wiskundethesis ontdekt, beweert Catherine dat zij die geschreven heeft.

Catherine Llewellyn

Theoretical Physicist

Band Vocalist

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Dat wiskunde saai was wist ik eigenlijk al wat mij betreft is het nu definitief bewezen door deze nogal saaie, rommelige en nietszeggende film

Enige leuke herinnering die ik ooit aan de wiskunde heb overgehouden was een date met een wiskundestudente. Vrees alleen wel dat het aangename veel meer te wijte was aan het tweede deel van dat samengestelde woord

Enfin... 2* lijkt me meer dan genoeg.

avatar van Rianneke_Dan

Rianneke_Dan

Ik vond er eerlijk gezegt niet veel aan.

De film heeft meerdere ontzettende saaie scene's waarbij ik echt moeite moest doen om niet in slaap te vallen.

Ook heb ik het gevoel dat de film totaal niet op gang kan komen, misschien ligt dat ook wel omdat het onderwerp mij niet echt lag.

Acteerwerk was wel aardig, en er zaten nog wel een paar scene's in die ontroerend waren, maar dat kon niet geheel bij mij overkomen.

avatar van Mug

Mug

Goed drama dat geheel gedomineerd wordt door een acteer-masterclass van Gwyneth Paltrow, die eindelijk eens een rol krijgt waar ze iets mee kan. Vreemd (naar mijn mening) dat ze compleet genegeerd is door allerlei prijzenregens etc.

Grootste probleem van de film is het laatste kwartier van de film waar het compleet misgaat. En het personage van Paltrows zus dat zo aangedikt het tegenovergestelde is van Paltrow, dat enige 'bescheidenheid', dat de rest van de film uitstraalt, ver te zoeken is. Geforceerdheid zou ik het eerder willen noemen. Erg jammer.

Desalniettemin sleurt Paltrow je als kijker compleet mee in dit drama vol tranen die niet van de krokodil afkomstig zijn. Knap: 3,5*

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Te veel abstract geneuzel over wiskunde. Daarnaast ook nog eens slaapverwekkend. Er gebeurt bijna niets.

Hij is niet romantisch, niet grappig, niet spannend, geen ingenieus plot, geen meeslepende sfeer, ik snap niet waarom deze film gemaakt is. Kwinnet Paltro speelt een goed Forrest Gump typetje, maar waar Hanks een aimabel personage neerzette, is die Catherine een irritant mens dat alleen maar loopt te zeiken.

avatar van mer1973

mer1973

Ondanks het thema een zeer boeiend drama. Had een saaie,outbollige film verwacht met wat wiskunde nerds. Het tegendeel is waard. Ik werd vanaf het begin in het verhaal gezogen.

Dit kwam mede door de uitstekende acteerprestaties van Gwyneth Paltrow, Anthony Hopkins en Jake Gyllenhaal. Een pluim voor de cast om met een toch vrij saai thema z'on boeiende en onderhoudende film af te leveren.

avatar van Black Math

Black Math

Omdat ik niet kon slapen heb ik deze film, die ik van mijn zus en zwager heb gekregen omdat ik wiskunde studeer, maar eens opgezet. De andere optie was om te doen wat Hopkins in de film voorstelt: een wiskundeboek lezen. Vaak genoeg gedaan, maar daar had ik nu even niet zoveel zin in.

Ja, wat valt hier over te zeggen? Het eerste dat in me opkomt is weer een film over gekke wiskundigen. Die hadden we nog niet na Pi en A Beautiful Mind.Het lijkt alsof er alleen films over wiskundigen gemaakt kan worden als er een steekje bij los zit, want anders is het niet interessant. Aan de andere kant zie ik ook op de universiteit een aantal wereldvreemde types rondlopen die perfect voldoen aan het clichébeeld, maar toch ook meer dan genoeg gewone jongens waarvan je het niet zou merken dat ze wiskunde doen, behalve als je er naar vraagt.

Wat deze film betreft ben ik blij dat ik de omschrijving hier niet heb gelezen. Wat mij betreft een grote spoiler, gezien het feit dat de openbaring dat het bewijs van haar afkomstig is, pas halverwege de film komt. Verhaal kon op zich wel redelijk boeien, met als uitschieter in het script het moment waarop Hopkins Paltrow dwingt om naar zijn bewijs te kijken. Echt ontluisterend. Men doet wel erg moeilijk over of het bewijs nu van haar of van haar vader is. Ook als haar vader het haar uitgelegd zou hebben, kan je altijd dusdanige vragen stellen dat uit het antwoord blijkt of iemand het echt heeft geschreven. Snap ook niet dat het karakter van Gyllenhaal zo'n "omg, allemaal revolutionaire technieken waardoor ik er niets van snap" houding heeft. Voortgang in de wiskunde gaat nu eenmaal vaak hand in hand met het ontwikkelen van nieuwe technieken en als je je een nieuw vakgebied eigen wilt maken, kom je ook onherroepelijk nieuwe technieken tegen.
Karakters vond ik overigens maar lomp en vooral het karakter van Paltrow vond ik wel erg hysterisch en irrationeel, zeker gezien het rationele werk waar ze zich mee bezig houdt. Maar goed, zulke mensen bestaan vast ook binnen de wiskunde. Ben ze alleen nog niet tegengekomen. Gyllenhaals karakter was wel een beetje lulletje rozenwater met z'n bewering dat ie collega's fysiek heeft bedreigd. Kom op zeg, jongen!
Audiovisueel was het allemaal aardig. Niet slecht, maar ook weer niet fantastisch. Muziek was aangenaam, maar niet heel erg opvallend en het camerawerk beviel me ook wel, ik kon me er wel mee vermaken. Maar echt opvallende dingen heb ik nu ook weer niet gezien.
De film heeft een beetje de pech dat het onderwerp wiskunde me te dicht aan het hart ligt, zodat ik wellicht enigszins overdreven kritisch ben over hoe de wiskundige wereld wordt neergezet. Nu kost de uitwerking hiervan de film een halve ster. De ultieme wiskundefilm blijft voor mij Pi waar de manische gedrevenheid van de hoofdpersoon wat mij betreft meer in de buurt komt bij hoe wiskundigen echt kunnen zijn.
Voor Proof in ieder geval 2,5*. Moet erbij zeggen dat ik van te voren minder had verwacht.

Noot voor de vertalers: algebraic geometry vertaal je met algebraïsche meetkunde en niet met geometrische algebra (hetgeen een andere tak van sport is) en differential equations zijn differentiaalvergelijkingen en geen differentiaalquotiënten.

avatar van scorsese

Mooie en onderhoudende film over de dunne scheidingslijn tussen genialiteit en krankzinningheid. Alhoewel de film over vergevorderde wiskunde gaat, wordt het nergens ingewikkeld. En het zijn dan ook de personages die centraal staan. En deze zijn boeiend, goed geschreven en bijzonder goed ingevuld door een uitstekende cast.

avatar van flaphead

flaphead

matig drama met een vleugje mystery, die net iets te lijzig uitgewerkt wordt. ik verwachtte geen snelle film, dus stoorde me daar niet teveel aan. het eerste kwartier is erg sterk met een aantal aardige wisselingen, maar als de verplichte romance zijn definitieve intrede heeft gemaakt zakt de boel toch wel weg en de laatste helft is dan ook moeilijker verteerbaar. de mysterie rond het notitieblok wordt dan teveel uitgesmeerd en het drama eromheen is net iets te. Hopkins speelt wat vlak, vond de rol van Paltrow erg prettig om naar te kijken (die trieste blik in de opening!) en het viel me nu eigenlijk ook pas op hoeveel zij en Sophie Hilbrand op elkaar lijken

avatar van blurp194

blurp194

Lief breekbaar klein verhaal dat de overgang van toneel naar film prima verdraagt. Gwyneth Paltrow is heel, heel goed als de af en toe knettergekke en briljante dochter van de knettergekke wiskundige. Door de details die je steeds meer te zien krijgt komt langzamerhand het verhaal er uit. Of is het alleen de zoveelste illusie? En wat is dan de werkelijkheid helemaal?

Mooie settings, mooie beelden, mooie locaties. Mooie film.

avatar van K. V.

K. V.

Deze stond al een hele tijd in m'n kast en eens bekeken. Tja, het was geen misse film, maar 'k vond het zeker geen meesterwerk, daarvoor was hij toch niet meeslepend genoeg.

De cast deed het wel overtuigend en 'k heb hier niet direct een slecht woord over.

Niet direct een must-see, maar 'k heb het me ook niet beklaagd. Goed voor een keertje.

avatar van Tasha27

Tasha27

In het begin een krachtig en boeiend drama met veel emotie, diepgang en een opbloeiende liefde. Uiteindelijk verzandt het verhaal in nogal langdurige en saaie verhandelingen over wiskundetheorieën en het bewijs over wie deze geschreven heeft. Af en toe komt er weer wat vaart in het verhaal. Het blijft echter de vraag of de dochter, die zich de laatste jaren over haar dementerende vader heeft ontfermd, nu wel of niet lijdt aan een psychische aandoening. Sterke cast met prima acteerprestaties en rustig en helder camerawerk waardoor de film goed te volgen is. Helaas vind ik het geheel toch iets te langdradig waardoor de film me niet helemaal kon blijven boeien. De afsluiting van de film viel me tegen en ik heb het gevoel dat het einde open blijft. Mijn waardering: 3 sterren.

avatar van Movsin

Movsin

De film is gebaseerd op een toneelstuk en dat is in de lange scèens wel te merken, het onderwerp op zich zelve is niet bepaald boeiend, er komt wat psychologie met zwaarwichtige inzichten aan te pas en bovendien zijn de vele tijdssprongen niet altijd van aard om het geheel echt boeiend, duidelijk en levendig te maken.

Niet echt enthousiast om deze film. De acteurs maken er wel het beste van en uiteindelijk vond ik Jake Gyllenhaal goed in zijn studentikoze rol.

Wellicht zullen toneelliefhebbers van stukken met karakterstudies hier meer van genieten.

avatar van Decec

Decec

Een goede drama/mysterie film...

Prima verhaal...

Prima acteerwerk..

Redelijk kwaliteit breedbeeld, geen HD aanwezig...

Redelijk achtergrond geluid/muziek, geen Dolby Digital aanwezig..

Bekende acteurs Jake Gyllenhaal en Anthony Hopkins...

Onrustig camerabeweging...

avatar van Dievegge

Dievegge

Wiskunde heeft de reputatie saai en gevoelloos te zijn, maar beoefenaars kunnen in een bewijsvoering opgaan als in een kunstwerk, met het gevaar dat ze wereldvreemd worden. Het woord proof wordt op twee manieren gebruikt: enerzijds het wiskundige bewijs, anderzijds het bewijs van het handschrift. De academische mentaliteit wordt realistisch weergegeven. Je hoeft geen wiskundige te zijn om te kunnen volgen. De uiteenzetting over het getal 1729 is gemakkelijk na te rekenen. De zwaardere theorie komt slechts beknopt aan bod. Het zou geïnspireerd zijn door de hypothese van Riemann.

Het toneelstuk van David Auburn heeft slechts vier personages. John Madden en scenariste Rebecca Miller hebben de dialogen centraal gehouden, maar ze hebben het wel opengetrokken door er wat nevenpersonages aan toe te voegen en enkele drukkere locaties. De flashbacks met Anthony Hopkins hebben een grijzere tint. Gwyneth Paltrow, die dezelfde rol speelde in de Londense productie, zet een getalenteerd maar kwetsbaar personage neer dat lijdt onder de betuttelende houding van haar omgeving en de twijfel aan zichzelf. Jake Gyllenhaal ziet er volgens sommigen te goed uit, maar een wiskundige hoeft niet lelijk te zijn.

avatar van Baboesjka

Baboesjka

• 1922 stemmen

Voor een klein prijsje gekocht bij de kringloopwinkel. Ik vind ‘m niet geweldig, maar ook geen miskoop. Het is gewoon een film die ik oké vind. Het verhaal wist mij redelijk te boeien, het acteerwerk is goed, maar de uitwerking vind ik niet bijzonder. Het maakte weinig indruk op mij. Catherine (Gwyneth Paltrow) vind ik een interessant personage. Dat maakte de film ook interessanter om naar te kijken. Een 6. 3*