Genre: Oorlog / Drama
Met onder meer: Matthew Modine, R. Lee Ermey en Vincent D'Onofrio
Releasedatum: 29 oktober 1987
Bekijk via Prime Video
Plot Full Metal Jacket
"Vietnam can kill me, but it can’t make me care."
Het eerste deel van de film volgt een groep militairen die door Sgt. Hartman op onmenselijke wijze klaargestoomd worden voor de Vietnam oorlog. Het tweede deel van de film laat zien hoe één van deze militairen, Joker, de oorlog verslaat als reporter, tijdens het Tet-offensief.
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- The Short-Timers (BoekMeter)
- Full Metal Jacket (MusicMeter)
- Kijk op Amazon Prime
Lt. Touchdown
Lt. Lockhart
Poge Colonel
buah
Het mooiste stukje is nog de overgang van het einde van de opleiding naar Vietnam.....ze laten een stuk weg, maar je zit gewoon nog in de film!!
GFM
this is my rifle this is my gun, this is for fighting and this is for FUN!! 5*
WB
...maar hem later wel op gemene manier ervan langs geeft met die zeer flauwe, laffe aktie om met een groepje van boven de 5 iemand vasthouden met een handdoek, doek in zijn mond, en er met stukken zeep in een handdoek erop los te rammen. Zo gemeen, zoveel tegen één
Door Pyle moest de gehele bende al die kloteklusjes doen, omdat hij zonodig moest vreten, en stelen! En dat gebeurde niet één keer, maar veel meer! Tja, en als je dat dan zat wordt: Aanpakken...
vache
Eigenlijk een 5* film maar anders moet ie ook in mijn top 10 en daar past ie niet meer in. Drill sergeant blijft meesterlijk. Is op zich ook niet gek aangezien hij er echt 1 is. Hij hielp de makers bij het samen stellen van een profiel maar ze konden geen passende vinden. Toen hebben ze hem gevraagd en quess what??? hij deed het
quote: or I'll skullfuck ur brain!!!!
Vreemde redenatie.
Had ie toch al eens eerder gedaan?
JoeHallenbeck
Had ie toch al eens eerder gedaan?
Apocalypse Now?
ThaMovieVoter
Apocalypse Now?
Klopt, in Apocalypse now speelde hij een piloot van een helicopter tijdens de aanval op een vijandelijk Vietnamees dorp, geleid door Robert Duvall.
sn@ke
- 2077 berichten
Erg indrukwekkende en aangrijpende oorlogsfilm. Het eerste deel ; de drill , komt erg overdreven en hard over met die instructor , spijtig genoeg bleek de realiteit niet ver weg. De eindscene van dat deel sluit het in mineur af en is memorabel. Kubrick toont in al zijn facetten de wanhoop van de vietnamoorlog. Die wanhoop wordt door indrukwekkende scenes in het tweede deel nog eens duidelijk gemaakt. De feitelijke oorlog is minstens even indrukwekkend als de drill. de scene waar ze die sniperzoeken , onder die muziek , was erg spannend , een geniaal stuk meeslepende cinema Kubrick windde er geen doekjes om en schilderde de amerikanen af als wanhopige gasten die niet wisten waar ze mee bezig waren : mismaakt voor te moorden. Op dat gebied biedt full metal jack voor zover ik weet een erg realistische kijk op de vietnamoorlog en is dan ook een meesterwerk.
ThaMovieVoter
Realistisch, ja dat zeker.
Maar in veel Vietnamfilms wordt dat realisme ook vertoond, omdat de oorlog veel aan spraak kwam schepte het dus een negatief beeld over de Amerikanen met hun politiek en schijnmanoeuvres.
In deze oorlog waren de Amerikanen namelijk niet als de good-guys gecast zoals die in '42-'45.
Er is zoveel afkeer tegen deze oorlog dat er geen goed beeld geschapen mag worden over de Amerikanen in Vietnam, er is er namelijk geen.
De soldaten zelf valt weinig kwalijk te nemen, er was namelijk dienstplicht en niemand had eigenlijk behoefte aan die onzinvolle oorlog.
Het waren vooral de conservatieve, semi-christelijke politieke leiders die het heft in handen namen.
Als er een beeld geschapen moet worden over deze oorlog in een film zal dat beide kanten belicht moeten worden.
Als je het zo bekijkt is de 2e wereldoorlog alleen maar lucratief geweest voor de Amerikanen, ze hadden Europa gered, natuurlijk met alle moeite van dien en vele offers.
Hierdoor konden ze beginnen met het uitoefenen van hun politiek in vele delen van de wereld en door middel van McDonalds hun indoctrinatie doorspelen.
Met acteurs zoals John Wayne wisten ze overdreven oorlogsfilms te maken met speciale kijk op hunzelf omdat ze zogenaamd de wereld hadden gered + een dosis propaganda.
Hierdoor werd er grote mate arrogantie geschapen dat inhield dat ze dachten dat ze hun taak als heldenmacht verder moesten uitzetten in de wereld, uiteindelijk werd dat dus Vietnam.
Gelukkig werd hun daar dus een halt toegeroepen.
Één van de vele uitdrukkelijke Amerikaanse dialogen uit de film;
'We are here in Vietnam because we believe that in every googe is an American, tryin to get out'.
Verrukkelijke satire
Dat zijn één van de factoren die deze film anders maken dan gelijksoortige genrés.
Een topper in zijn soort dus.
eerdekes
Het eerste gedeelte van de film was schitterend.
Meer nog : memorabel !!
Het tweede gedeelte was sterk daar niet over.
Maar zeker niet zo sterk als het eerste gedeelte v/d film.
Krijgt hij van mij
AHWA
Wat is dat eerste deel toch zo enorm goed.
Ik kan het niet laten om er enorm bij te lachen. Ik weet dat dat niet de bedoeling is, maar de scheldwoorden die die man allemaal verzint, vind ik gewoon erg grappig.
Ik zou het zelf niet kunnen
bioscoopzaal
"Are you quitting on me? Well, are you? Then quit, you slimy fucking walrus-looking piece of shit. Get the fuck off of my obstacle. Get the fuck down off of my obstacle. Now. Move it. I'm going to rip your balls off, so you cannot contaminate the rest of the world. I will motivate you, Private Pyle, if it short-dicks every cannibal on the Congo."
Zoiets bedoel je?
Rujar
Sergeant: How tall are you, private?
Soldier: Sir, five-foot-nine, sir.
Sergeant: Five-foot-nine, I didn't know they stacked shit that high.
Ja is idd erg sterk
AHWA
Inderdaad. Dat is toch gewoonweg briljant.
Dat vind ik tenminste.
Het tweede deel haalt er een half sterretje vanaf, omdat er iets minder vaart in zit.
Maar dat eerste deel is gewoon 12 sterren, dus dan kan het best wel een half sterretje lijden.
AHWA
I'll bet you're the kind of guy that would fuck a person in the ass and not even have the goddam common courtesy to give him a reach-around.
Hier lig ik altijd dubbel om.
Don Gertus
vol metaal jasje rulet
Het is de bedoeling dat je dit soort berichten vermijdt, denk daaraan in je toekomstige berichten.
gemaster
'Private Pyle, you climb obstacles like old people fuck'.
LOL!
De film zelf is een meesterwerk. Het 1e gedeelte is inderdaad een stuk beter dan het 2e, maar dat zegt meer over de briljantie van het 1e stuk. Het laatste beeld van het 1e gedeelte, de hersens van Pyle op de witte tegels van de latrine, is echt zo ongelooflijk indringend. Fantastisch!
4,5 ster.
Treht
het is trouwens een vol metalen patroon (kbegrijp wel dat je grapje maakte)
Mister_Pink
'Private Pyle, you climb obstacles like old people fuck'.
LOL!
4,5 ster.
Ik zie de film als drie delen, en daarvan vindt ik het derde deel het beste deel.
Thorak
het is trouwens een vol metalen patroon (kbegrijp wel dat je grapje maakte)
Maak er maar volmantel patroon van
Eens denken; 1e deel 4 ****, 2e helaas een stuk minder 3 ***
afgerond dus een 3,5*
t_v_b
Zeer goede oorlogsfilm met zeer mooie actiescenes vooral voor die tijd zeer knap gemaakt.
Maar ook het trainen van de soldaten wordt goed weergeven in deze film. 5*
Ik heb deze film gekocht op dvd het is de kubrick editon maar deze is wel 5.1 Dolby Digital maar is 4:3 i.p.v 16:9
en dat viel me wel een beetje tegen want op het doosje stond digitaal gereconstueerd en heropgenomen. Dus had verder niet gekeken achterop het hoesje.
Maar de film maakt veel goed.
Weet een van jullie of deze film wel in 16:9 verkrijgbaar is?
tvb:
Wilde Kubrick zelf. Maar niet getreurd. Hij draaide open gate en wat je ziet is het hele negatief. Dus als je zelf met je breedbeeld TV de boel beeldvullend opblaast is alles weer OK.
Dus er zal nooit een 16:9 versie komen en die is ook niet nodig.
*sabientje*
Eerste gedeelte van de film waar de soldaten getraind worden is fantastisch. Ook hoe de uitdrukking op het gezicht van Pyle later verandert in zo'n helse blik wanneer hij de sergeant onder schot houdt in de latrine...
Tweede gedeelte van de film vond ik iets minder, maar toch nog steeds heel goed. Maar al met al echt 5*!!
t_v_b
Bedankt: starbright boy
Weet ik dat ik geen miskoop gedaan heb!
Edit: Wat dvd betreft; film was dus wel zeer goed!

Legendarische Vietnamoorlog-film 'Full Metal Jacket' van Stanley Kubrick is vandaag te zien op televisie

In de ban van de geprezen bioscoopfilm 'Civil War'? Dan zijn deze films waarschijnlijk ook iets voor jou

Geboortedag Stanley Kubrick (1928): Zijn tien best beoordeelde films

Absolute Vietnam-oorlogklassieker vanavond op tv te zien

The Godfather

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966

Schindler's List
Oorlog / Drama, 1993
zelfmoordprostituerenhelikoptergebaseerd op boekjournalistieksluipschutterpropagandavietnamvietnamese oorlogrecruitwar photographerwar correspondentoorlogboot campreddenjungleinfantrysergeantracismegeweldgenocidevechtenplatoongevechtdisciplineu.s. marineobstacle course legeranti warmass graveblanket party