• 9.375.377 stemmen

What the #$*! Do We (K)now!? (2004)

Documentaire / Drama | 109 minuten

Genre: Documentaire / Drama

Alternatieve titel: What the Bleep Do We Know!?

Geregisseerd door: William Arntz, Betsy Chasse en Mark Vicente

Met onder meer: Marlee Matlin en Elaine Hendrix

Gesproken taal: Tsjechisch en Engels

Releasedatum: 12 mei 2005

Plot What the #$*! Do We (K)now!?

"Time to get wise."

Amanda (Marlee Matlin), wordt wakker in een Alice in Wonderland-achtige wereld. Haar tot dan toe oninteressante leven wordt ontrafeld tot op moleculair en kwantumniveau. Ze ontdekt dat haar neurologische processen onzekerheid met zich meebrengen en de vraag is of de realiteit wel echt is of slechts haar perceptie van de realiteit.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

krabat schreef:

Een film die domme mensen aan het denken zet en verstandige mensen laat weten wat ze al wisten.

Precies!

Niks dus...

avatar van N00dles

N00dles

Walgelijke, pseudo-intellectuele 'docu' met een hoog New Age-tintje.

Zinloos, vaag gezwets van nep-kwantumfysica-experts wordt afgewisseld met lelijke, schreeuwerige computer graphics en een goedkoop, slecht geacteerd verhaal over een dove/slechthorende fotografe.

Zit ook vol rare aannemingen, 'weetjes' en andere ongefundeerde 'feiten'.

Irritant en strontvervelend dus.

avatar van krabat

krabat

[quote Ik heb ondertussen wel gelezen dat dit in de V.S. ondertussen al een mini-hype is geworden. Hij draait daar al meer dan een jaar onafgebroken in de bioscoop. Ik begrijp dat niet, maar gelukkig hoef ik dat ook niet te begrijpen.[/quote]

Onze Amerikaanse vrienden begrijp ik al heel lang niet. Ze zijn of dom of ze worden dom gehouden. Persoonlijk denk ik dat het een combinatie van die twee is.

N00dles schreef:

Zinloos, vaag gezwets van nep-kwantumfysica-experts...

Zit ook vol rare aannemingen, 'weetjes' en andere ongefundeerde 'feiten'.

Buiten het feit dat dit een slechte film is, is wat je zegt juist NIET wat deze film is. Ik weet niet of je bekend bent met quantum fysica, maar wat hier uitgelegd wordt is niet meer dan basis quantum fysica, daarbij zijn de voorbij komende personen al helemaal geen "nep"-experts.

Lees eens wat boeken van Pribram, Bohm of Talbot (tenzij je dat ook "nep"-experts vindt...) en kom dan nog eens wat verder praten over quantum fysica.

avatar van Mounkey

Mounkey

Wat een slechte film!

Niet alle experts zijn nep, maar de meeste hebben wel een twijfelachtige reputatie. En een aantal hebben geklaagd dat hun woorden uit verband zijn gerukt.

Het ergste is dat als je op internet op zoek gaat naar Ramtha of J.Z. Knight (de blonde vrouw) je erg aparte dingen tegenkomt. Een 35.000 jaar oude ziel die miljoenen verdient aan haar volgelingen riekt toch naar een sekte. Kijk maar is op wikipedia bijvoorbeeld.

Daarnaast is het ook erg amateuristisch in elkaar gezet, kortom, kijk deze film alleen als je bestand bent tegen goedkope propaganda.

Zucht...

Shampoo

Deze 'film' is wat mij betreft de slechtste die ik sinds lange tijd gezien heb. Wat slap geklets dat je in elk basisboek wetenschapsfilosofie kan terugvinden, totaal onintressant geneuzel over kwantumfysica met op de achtergrond een bar en boos slechte film die ik na 1 uur en 20 minuten heb uitgezet. 0,5 ster.

Shampoo schreef:

Wat slap geklets dat je in elk basisboek wetenschapsfilosofie kan terugvinden,...

En welke was dat ook al weer?

avatar van jan42

jan42

Een goede film, vooral voor degenen die erkennen dat er meer is dan we met het verstand kunnen bevatten. De wereld is zoals we die zelf zien, en dus heel subjectief. Dat laat deze film heel goed zien. Voor degenen die strikt rationeel aangelegt zijn en erg onzeker van zichzelf is dit geen goede film om te kijken, voor hen komt het verhaal van deze film niet aan.

Shampoo

Dat klopt idd wel, ik ben heel onzeker van mezelf, vandaar ook die 0,5 ster.

En EEE.

Smith, M.J. (1998). Social Science in question. SAGE Publications: London

avatar van pietje punk

pietje punk

interessant maar overschat vind ik.

Shampoo schreef:

Dat klopt idd wel, ik ben heel onzeker van mezelf, vandaar ook die 0,5 ster.

En EEE.

Smith, M.J. (1998). Social Science in question. SAGE Publications: London

Alsjeblieft zeg, laat me niet lachen..

Shampoo

Hoezo? Je vraagt mij toch om een bron?

avatar van Zavo

Zavo

Vreselijk irritant dit. Slecht gemaakt en inhoudelijk blijft het erg vaag, het wordt nooit concreet. Vooral die computeranimaties, of wat er voor door moet gaan, zagen er echt niet uit.

flipsen

Ik vond dit pseudowetenschappelijke geswets, afgewisseld met computeranimaties die er niet uit zagen en acteerwerk dat echt om te janken was zo slecht, best wel geinig eigenlijk.

Het is leuk om zo eens even een beetje over na te denken, maar je moet absoluut niet alles wat deze beste "experts" vertellen klakkeloos aannemen.

Ik vond het hele stuk over biochemische processen achter allerlei emoties die wij hebben best wel goed eigenlijk, goeie vertaalslag naar michey mouse niveau over hoe ons eigen menselijke biochemische schakelbord werkt. Volgens mij was hier wetenschappelijk gezien niet zo heel veel mis mee. Verder herinner ik me dat er wel leuke/passende muziek onder zat.

Popcornwetenschap, 3 sterretjes

avatar van jherb

jherb

ik snap niet zo goed waarom mensen zo fel op deze film reageren. propaganda? van wie dan? met welk doel? het lijkt wel of men stiekem bang is dat god niet dood is.

3,5 voor deze interessante docu

avatar van MarkFish

MarkFish

Okee jherb, ik snap al dat hysterische gelul van die mensen ook niet. Je gaat deze film toch niet kijken als je niet een beetje kan meegaan in deze theorien? En al die mensen die het hebben over pseudo- en nep-weet ik wat.....Who are you to judge? Stelletje wijsneuzen.

avatar van elry

elry

argg leek wel een voorlichtingsprogramma.

MarkFish schreef:

Nou, kijk, een belangrijke eigenschap van een wetenschappelijke theorie is dat je haar kan toetsen, voorspelling kunt doen aan de hand van de theorie en evt. de theorie kunt verwerpen als er niks van blijkt te kloppen.

Voorbeeld: Zo vertelde einstein vroeger dat licht afgebogen kon worden door grote massa's (bijvoorbeeld onze zon). Vervolgens kon er bij een zonsverduistering overdag naar een ster gekeken worden die vlak naast de zon zichtbaar is, en wat bleek? De ster leek inderdaad op een andere plek te staan dan 's nachts omdat het licht van de betreffende ster overdag afgebogen werd door de zon. Voorspelling: licht buigt af door massa --> toets: wachten op zonsverduistering en meten. Een prachtig voorbeeld van een goed te toetsen theorie en een theorie die voorspellingen doet! Nietwaar? Wetenschap.

De theorien die de b este mensen in deze film ons proberen te vertellen, die zijn niet te toetsen door een experiment en ze voorspellen niks. Ik weet niet meer precies wat de moraal van dit verhaaltje was (ik moet dit filmpje absoluut nog eens even een keer huren), maar volgens mij was het iets als "De quantummechanica dicteert een bepaalde onzekerheid in alle deeltjes en wij mensen en ons brein kunnen die onzekerheden voelen en sturen, waardoor we met ons eigen lot kunnen speleln, oid." Knappe kerel die dit aan kan tonen, voorspellingen doet dit theorietje evenmin..... Geen experiment te bedenken en geen voorspelling aan te doen. --> pseudo (NEP) wetenschap dus.

Shampoo

Ik kan me vergissen hoor, maar ik denk dat Mark Vis sarcastisch was.

flipsen

hmm, ja, nu je het zegt....

Neemt niet weg dat dit docuutje over het algemeen geen f@!c te maken heeft met wetenschap.

avatar van JingleBells

JingleBells

Mijn moeder is erg fan van de boeken: Her-inneren en Welkom Thuis van Steve Rother het zijn best onbekende boeken.

Deze film is een beetje wat erop lijkt.

mensen begrijpen dit beter en die vinden dit leuker als je eerst die boeken leest denk ik, en sowieso moet je de dvd eerst 100 keer bekijken voordat je het echt snapt

Dit is niet echt "mijn ding" hoe ze dat zeggen

Vooruit, ik geef het een 1,5

avatar van WanderingStar

WanderingStar

Okee, het is misschien geen meesterwerk (jaja understatement), maar geef de film (ondanks de vormgeving, e.d.) een beetje credit voor het willen wakker schudden van de grote massa..

Misschien niet allemaal gefundeerde uitingen, en niet bewijsbaar blah blah enz enz.. Maar het gaat er m.i. wel om dat de grote massa een x tegen de hersenpan getikt wordt (op voor sommigen noodzakelijke begrijpelijke/speelse wijze) en wat verder kijkt dan hun reukorgaan lang is..

avatar van Devastation HCT

Devastation HCT

Die discussies hier zijn interessanter dan die film.

avatar van Menghini

Menghini

Geweldige film! It's party time!!!

avatar van Zonderiaan

Zonderiaan

jan42 schreef:

Poeh gelukkig toch nog een reactie die enigszins klopt.

De film is helemaal niet bedoeld om fantastische computeranimaties te laten zien of goed acteerwerk of natuurkundige theoriëen, waar maak je je in vredesnaam druk om. Ik bemerk bij zoveel films dat mensen er gewoon echt totaal niet uithalen wat er uit te halen valt en dat is zo ontzettend zonde. En dan gaat deze film daar grotendeels zelfs over en dan heb je het nog niet door. Wat een gigantisch gemis aan appreciatie loop je hierdoor mis. Maar goed ik ben dan ook een filosofisch kunstzinnig positief ingesteld figuur die overal wel iets positiefs van inziet en ik had voor dat ik naar deze film keek al dezelfde soort opvattingen over hoe ik het beste in het leven kan staan.

En hebben jullie dan geen vragen over het leven, of de neiging om anders te leven zoals ieder ander mens dat doet?

Ik wel namelijk, en heel sterk ook, en ik kan je vertellen, dat is echt een heerlijk gevoel.

Hopeloos

Kan me herinneren dat die vrouw die iets met geneeskunde deed een opmerking maakte over de jeugd, dat ze zich niet meer bezig houden met het ontwikkelen van hun denkvermogen, en sja jullie illustreren dit perfect, bravo!

avatar van Yuma Q.

Yuma Q.

jan42 schreef:

Ahh, je moet dus domme mensen hebben die eigenlijk geen reet van de redenaties snappen en die vooral niet kunnen volgen en vervolgens op hun gevoel moeten zeggen of ze al misselijk zijn of niet? Of moeten ze juist een onevenwichtig evenwichtsorgaan hebben om door deze film beduzeld te kunnen worden?

PS: Sinds wanneer gaat strikt rationeel en onzeker samen?

Zonderiaan schreef:

Veel plezier met het materialisme ik ga weer even mediteren

Ik moet zeggen, je hebt wel een punt en eigenlijk ben ik het wel met jeens wat betreft de manier waarop je in het leven staat. En de film komt ook absoluut met interessante levenslessen. Ik heb hem van de week nog een keetje beken.

Wat wel het gevaar is bij deze documentaire is dat mensen dit gaan zien als echte wetenschap (want volgens mij hebben de makers wel een klein beetje die pretentie), want dat is het niet. Ook vind ik het wel kwalijk als mensen onvolkomenheden en onzekerheden in wetenschappelijke theorien aangrijpen om spirituele bouwwerken te bouwen die vervolgens in overeenstemming lijken met met de wetenschap (denk bijvoorbeeld ook aan de Intelligent Design hype).

Zonderiaan schreef:

Veel plezier met het materialisme ik ga weer even mediteren

Fijn voor je dat je zo'n filosofisch-kunstzinnig verantwoord leven leidt, of moet ik zeggen lijdt?

Als dat voor jou werkt, prima toch? Voor mij werkt het duidelijk niet. Ik ben gelukkig, sta met beide benen op de grond en voel me straks (net als jij), zoals iedereen zich ook voelde voor zijn geboorte.

Hou jij jezelf maar lekker voor de gek, maar besef je wel dat niet iedereen dit kan op commando. Ik bedoel, dit is jouw waarheid en die geldt niet voor iedereen. Mohammed B. zal ongetwijfeld net zo gelukkig zijn als jij. Succes met de meditatie!

avatar van Zonderiaan

Zonderiaan

haha wat een mooi antwoord. Wat voelde je toen je dit typte, woede, verontwaardiging, de drang om gelijk te krijgen?

Tuurlijk heeft iedereen zijn eigen waarheid, zijn eigen realiteit, maar dat is toch juist waar de film over gaat, je eigen wereld creereren en wat is daar dan mis mee?

Uit jouw post komt niks anders dan irritatie rollen en sja wat mij betreft is dat niet echt een kenmerk van gelukzaligheid maar goed je hebt helemaal gelijk hoor blijf jij maar met je beentjes op de grond en wees maar gelukkig met de fantastische persoon die je blijkbaar bent.

En sja dat je Mohammed B gaat aanhalen dat is al helemaal een toppunt van zieligheid, ik pleit helemaal niet voor een geloofsovertuiging of beweer dat iets zo is. Ik zeg alleen dat wanneer je er voor openstaat het je perceptie drastisch verandert want ik ben ook zo'n gefrustreerd persoon als jij geweest die er heilig van overtuigd is dat iets op een bepaalde manier zal verlopen, en ik dacht ook dat ik gelukkig was, maar gelukkig is een achterhaald woord, in het leven kan je veel meer zijn dan dat.

Mohammed B had wel smaak want hij gebruikte een Cold Steel LTC Kukri, en dat zijn echt kwaliteitskukri's (Kukri's zijn kromzwaarden overigens), maar dit terzijde. Het is echt betreurenswaardig dat je iemand die zo goed mogelijk in het leven probeert te staan vergelijkt met iemand die juist uit het leven wil omdat hij het leven totaal niet waardeert.

Maar goed ik ben niet boos hoor ik kan inderdaad niet van iedereen verwachten dat ze een heldere visie hebben waarin kwetsen nooit ten sprake zal komen.

Ik ben benieuwd naar je reactie Shampoo probeer het nog maar eens een keer

En wat flipsen in de laatste alinea zegt is zeker interressant, maar ik vind juist die combinatie van wetenschap en spiritualiteit erg essentieel om tot een beter begrip te komen, maar dan moet je het inderdaad niet gaan proberen te verantwoorden in de wetenschap.