menu

Excalibur (1981)

mijn stem
3,27 (450)
450 stemmen

Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Avontuur / Fantasy
140 minuten

geregisseerd door John Boorman
met Nigel Terry, Helen Mirren en Nicholas Clay

Uther Pendragon krijgt van tovenaar Merlijn het magische zwaard Excalibur. Bij zijn dood, begraaft Uther het zwaard in een rots en de volgende man die erin slaagt het zwaard eruit te halen zal koning van Engeland worden. Jaren later haalt Arthur, het bastaardkind van Uther, het zwaard uit de rots en wordt koning. Geleid door Merlijn zorgt Arthur dat de ridders van de Ronde Tafel bijeenkomen en hij huwt Guenivere. Maar Arthurs slechte halfzus Morgana heeft duivelse plannen.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=fZc0ED-GULk

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van james_cameron
3,5
Herzien op dvd. Apart sfeertje heeft deze film nog steeds. Bepaalde aspecten hebben de tand des tijds niet bijster goed doorstaan (waarom schreeuwt bijvoorbeeld iedereen de hele tijd?), maar andere dan weer wel (bijvoorbeeld de naargeestige sfeer en de vele surrealistische visuele details). Het is tekenend voor de onevenwichtige toon van de film. Sterke en matige scenes wisselen elkaar continu af, maar onderhoudend is de film nog steeds. En de rol van Nicol Williamson als Merlin blijft natuurlijk te gek.

avatar van baspls
4,5
Excalibur is John Boorman's grote Koning-Arthur epos. Gebaseerd op Le Morte d'Arthur van Sir Thomas Malory verhaald de film over Arthurs geboorte en opkomst, het verenigen van het land, de affaire tussen Lancelot en Guinevere, de zoektocht naar de heilige graal, de strijd tussen Arthur en Mordred en tot slot de dood van Arthur.

De film heeft een erg apart sfeertje, een vreemde combinatie van een erg geromantiseerd verhaal, met grauw en realistisch geweld en een echte 80s Fantasy uitstraling. Het begin is alles behalve romantisch, alles is grauw en ridders zijn alles behalve nobel. Vanaf het moment dat Arthur koning wordt, wordt de film steeds 'hoofser' en geromanticeerder. Uiteindelijk eindigen we zelfs met een kasteel van goud en zilver en de graal van Jezus Christus. Uiteraard speelt Boorman een beetje met de vroege versies van het verhaal (die uit de voorhoofse tijd stammen) en de latere versies die erg ridderlijk zijn. Ook grappig was om te zien dat Merlijn's krachten minder worden naarmate het volk christelijker wordt.

Omdat Boorman wilde dat het verhaal de volle aandacht kreeg en niet de acteurs, castte hij voor alle rollen namen die toentertijd nog onbekend waren. Liam Neeson en Patrick Stewart zien we voorbij komen in kleine rollen. Nigel Terry speelt een aardige Arthur, al is die in het begin wat stuntelig. Nicol Williamson wist een Merlijn neer te zetten die zowel komisch als eng kan zijn. Helen Mirren en Cherie Lunghi deden het ook zeker niet slecht als de belangrijkste vrouwen in de film.

Hoewel soms een beetje gedateerd ogend (het kasteel van Arthur) is de film visueel nog steeds een lust voor het oog. Echt een fantasy zoals ze die alleen in de jaren '80 konden maken. De belichting is uitermate sfeervol en de kostuums waren goed verzorgd. Heerlijk ook dat de glimmende harnassen wel werden bedekt met liters bloed en de ledematen in het rond vlogen. De muziek is meesterlijk gemaakt door Trevor Jones die later ook de muziek van The Dark Crystal zou maken. Verder is de score aangevuld met muziek van Wagner en het iconische O Fortuna van Carl Orff.

Zoals eerder al gezegd is de toon van de film onevenwichtig. Soms is het vrij komisch en 'sprookjesachtig' en dan weer erg serieus. Boorman zou oorspronkelijk The Lord of the Rings hebben willen verfilmen en vandaar dat Fantasy veel de boventoon voert in de film.

Ondanks de onevenwichtigheid, paste de toon ook wel bij de verschillende facetten van het verhaal. Zonder twijfel de beste adaptatie van de beroemde Arthur-legende en nog steeds een erg genietbaar Fantasy-epos.

avatar van FlorisV
4,0
Ook ik vind dit een veel interessantere film dan Lord of the Rings, toch een filmreeks die wel heel keurig binnen de lijntjes heeft gekleurd om commercieel niet te veel risico's te nemen. Om de zoveel tijd is Excalibur weer een fijne fantasy om van te genieten en opvallend volwassen en bruut: seks, lugubere beelden en geweld worden niet geschuwd. Om maar een paar voorbeelden te noemen: een arm die wordt afgehakt en waar het bloed uitspuit, een vogel die een oog uit een lijk pikt. Maar alles is indringend mooi gefilmd en de meeste effectien zijn niet eens zo gedateerd. Zo zien we een mooie truc met een zwaard die uit een wond wordt getrokken.

Het eerste uur is wat minder genietbaar door het vele geschreeuw. Hier en daar ook knulligheid zoals een man in harnas die van bil gaat (hebben de geavanceerdere uitrustingen een klepje in het kruis voor de manknots?). Zodra Arthur koning is en zijn ronde tafel formeert (wat best even op zich laat wachten) wordt de film interessanter. Williamson is geweldig als Merlijn en Mirren is de lekker geile feeks Morgana.

Opvallend zijn de beelden: vaak wordt bijzondere (gekleurde) belichting gebruikt in combinatie met glimmende harnassen en zwaarden...kitscherig maar het ziet er speciaal uit.

Ik zag hierboven Zack Snyder gesuggereerd worden als nieuwe regisseur...van mij mag hij het proberen, maar laat hij eerst nog eens goed naar dit juweeltje kijken.

avatar van Grindhouse62
4,0
Een geweldige film, visueel prachtig, een overdonderend spektakel. Top.

avatar van kissyfur
1,0
Wat een draak van een film. Prima om een Wagneriaans epos te proberen te vertellen. Maar wat een miserabele uitvoering! En dan heb ik het niet over de special effects, die gewoon op het niveau van 1981 zitten. Dit is meer alsof een lokale toneelgroep een dikke erfenis heeft gekregen, een film wilde maken, maar tijdens het opnemen onderling ruzie heeft gekregen. En dat geschreeuw!
Het is allemaal niet serieus te nemen. Ik verwachtte de hele tijd een Tim The Enchanter of een Gorge of Eternal Peril tegen te komen. Dat ze deze film serieus hebben proberen te maken nadat hij zes jaar daarvoor al zo gepersifleerd is op zich al tovenarij.
Enige pluspunt is de muziek (ook al wordt die weer niet-subtiel wordt ingestart, of past ‘ie niet echt bij de scène). Puur daarom 1* i.p.v. 0,5*.


avatar van AC1
2,0
AC1


Director Zack Snyder is a huge fan of the film, discussing its themes and techniques in the Summer 2010 edition of DGA Quarterly. “The thing about Boorman is he’s one of those rare guys who combines drama and being a visualist. The drama of the movie is clearly the most important thing to him, but the way he sees it is incredibly painterly. This is like the stylized other England you want the Middle Ages to be. It’s as if it takes place in no particular time in history. Like it’s another planet in some ways.”


ik wist dat het iets voor Zack Snyder was!

avatar van de grunt
4,0
Excalibur 2.0

avatar van AC1
2,0
AC1
De jonge Mordred in dat gouden engelen harnas vond ik destijds behoorlijk 'disturbing'.

Zie foto

avatar van CINEMATEKbe
"De beste verfilming van Tolkiens ‘Lord of the Rings’ is van de hand van John Boorman en heet ‘Excalibur'" volgens Erik Stockman in het Belgische magazine Humo. We spelen de film in november 2019 twee maal CINEMATEK - Programma - Excalibur

avatar van alexspyforever
3,5
Om de challenge af te sluiten heb ik voor een herziening van deze film gekozen. De eerste keer dat ik em zag was misschien 30 jaar geleden en daartussen heb ik die niet meer terug bekeken. Mijn herinnering aan Merlin met dat zilveren kapje was nog levendig en ik herinnerde me ook nog de lady of the lake. De rest was al een stuk vager geworden. Nu goed een herziening van Conan the Barbarian viel me flink tegen maar dat had ik ergens wel verwacht gezien ik dat soort films nu minder goed kan hebben. Deze Arthur verfilming herinner ik me evenwel als duister en dat ligt meer in mijn straatje. De andere Arthur verfilmingen die ik in de loop van de jaren nog heb gezien zijn vrij mak of gewoon onnozel zoals die uit 2004 hoewel er wordt beweerd dat die historischer correcter zou zijn. Nu zie ik de legende van King Arthur ook wel als een legende. Ik ben niet zo bezig met de historische correctheid zeker niet als er geen afdoende bewijs voor is. Bovendien leveren de historisch correcte films vaak geen onderhoudende films op naar mijn mening en zijn ze meer interessant als documentaires.
Ok ik heb er zoals verwacht meer van genoten dan Conan, het komt een pak minder gedateerd en lomp over. Maar... herinneringen zijn een gek iets. Dat epische beeld dat ik had van de film was nu een stuk minder. Ik dacht dat Morgana een veel actievere rol speelde in het hele gebeuren, veel meer aanwezig ging zijn. Misschien verwar ik haar wel met de Morgana uit andere verfilmingen. Nu goed er bleven voldoende duistere scènes over om toch van begin tot het eind geboeid te blijven en te genieten van het duistere sfeertje. Mordred in dat gouden harnas was disturbing vooral wanneer de ridders op zoek gingen naar de graal. En hoewel een speelduur van 140 minuten lang lijkt, gaat het verhaal toch vrij snel iet te snel bij momenten. Het lijkt van de hak op de tak te gaan door grote tijdsprongen. Dat is het gevaar natuurlijk van zo een lange periode in dergelijke speelduur te willen proppen. De karakters zelfs die van Arthur en Merlin worden nooit erg uitgediept. het zijn slechts fragmenten weliswaar goede fragmenten. Een wat langere speelduur had de film evenwel veel goed gedaan.

avatar van Brix
1,0
AC1 schreef:
De jonge Mordred in dat gouden engelen harnas vond ik destijds behoorlijk 'disturbing'.

Zie foto

Ik vond eerlijk gezegd ieder harnas behoorlijk disturbing

avatar van alexspyforever
3,5
Brix schreef:
(quote)

Ik vond eerlijk gezegd ieder harnas behoorlijk disturbing


Mijn vriend ik vond jouw waardering van 4* voor die pulp film uit 2004 even more disturbing

avatar van Brix
1,0
alexspyforever

Ik krijg acuut zin om die weer eens uit de kast te halen.
De favoriete versie blijft voor mij wel de sobere BBC mini-serie "The Legend of King Arthur" (1979)
Die heeft waarschijnlijk minder gekost dan de gage van de cameraman v. "Excalibur", maar weet exact de juiste toon te zetten.

avatar van Lebarron
1,5
Excalibur is niet mijn ding. Ik hou wel van Arthurachtige films en ben ook erg geneigd de minputen voor lief te nemen als de film onderhoudend is maar dat was bij deze film nagenoeg onmogelijk. Het was mij te pretentieus en te protserig. Overdreven bekakt sprekende ridders met keurig gecoiffeerde haren in shiny armors. Rare lichtshows en bombastische muziek. Het leek af en toe meer een Pink Floydconcert. Niks ten nadele van Pink Floyd want die gasten geven een prima show weg maar dit verwacht ik niet in een Arthurfilm. Nee, deze film legt het wat mij betreft af tegen King Arthur 2004, The Last Legion en zelfs King Arthur: The legend of the sword. Die waren op zijn minst nog entertaining maar dit pompeuze product was gewoon not my cup of tea en hij duurde ook nog eens tergend lang. Waar die andere 3 films voorbij vlogen leek deze wel een week te duren.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:57 uur

geplaatst: vandaag om 02:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.