• 9.375.865 stemmen

Geregisseerd door: John Boorman

Met onder meer: Nigel Terry, Helen Mirren en Nicholas Clay

Releasedatum: 27 augustus 1981

Plot Excalibur

"Forged by a god. Foretold by a wizard. Found by a king."

Uther Pendragon krijgt van tovenaar Merlijn het magische zwaard Excalibur. Bij zijn dood, begraaft Uther het zwaard in een rots en de volgende man die erin slaagt het zwaard eruit te halen zal koning van Engeland worden. Jaren later haalt Arthur, het bastaardkind van Uther, het zwaard uit de rots en wordt koning. Geleid door Merlijn zorgt Arthur dat de ridders van de Ronde Tafel bijeenkomen en hij huwt Guenivere. Maar Arthurs slechte halfzus Morgana heeft duivelse plannen.

avatar van neo

neo

het verhaal is erg goed en ook de sfeer duistere,magische sfeer past er goed bij.voor liam neeson was dit volgens mij zijn eerste grote rol.

avatar van th

th

Wie dacht dat LOTR goed was, moet dit maar eens kijken!

avatar van Jos2

Jos2

Precies. LOTR is een lachertje vergeleken bij deze film.

avatar van FisherKing

FisherKing

Hele goede film van Boorman!!

avatar van Foxhollywood

Foxhollywood

Mee eens guys. Kan LOTR totaal niet aan tippen. Top amusement. Echt een visueel verbluffend spektakel. Ga um binnenkort maar eens ff weer kijkuh

avatar van gimli f

gimli f

Komende vrijdag zeker kijken. Ik heb ooit wel een film gezien als dit (volgens mij over Arthur en HET ZWAARD), maar of dat deze film is weet ik niet...

Dat was in ieder geval een zeer mooie film. Zeker kijken vrijdag!

Vergelijkingen met LOTR ga ik niet aan... Lijkt me een beetje overbodig. Beide films staan op zichzelf, denk ik.

avatar van gimli f

gimli f

Zeker een mooie film. Het zag er redelijk realistisch uit, het verhaal is op zichzelf natuurlijk groots, de muziek was ook geweldig (o.a. Wagner enn Orff). Een van de kleine minpuntjes was het niet-Engelse accent van vele acteurs...

Dit was een goede poging om de legende van King Arthur te verfilmen.

Ik heb trouwens net toevallig deze zelfde legende op boek gekocht, erg goedkoop... Precies het hele verhaal, zoals dat in de film naar voren kwam.

Nu te koop bij De Slegte voor erg weinig centjes!!

avatar van Mza

Mza

• 1924 stemmen

Ridders, zwaarden, harnassen en een vleugje magie: Heerlijk

avatar van Tonyvdb

Tonyvdb

Was heel erg benieuwd naar deze, vanavond gezien, maar het was niet wat ik verwachtte.

Blijkbaar niet mijn soort film, ik vond het allemaal niet zo fantastisch en schitterend ...

Ik vond de sommige hoofdpersonages (vooral Arthur en Lancelot) ronduit slecht acteren, enkele sleutelmomenten zijn zwak in beeld gebracht (trekken vh zwaard uit steen, eerste ontmoeting met Lancelot bvb.), de plot sprong van de hak op de tak en de semi-clowneske casting van Merlijn zat helemaal niet lekker.

Er zitten ook een paar prachtige shots in(leger van blinkende harnassen rukt op, kasteel bij nachte in de verte), daarom toch nog 2,5.

avatar van chrissie

chrissie

voor het eerst gezien in de bioscoop met twee vriendinnen erbij die onmiddellijk geshockeerd waren door de seksscenes, we waren toen ook maar 15 en verschrikkelijk naief. beste arthurlegende film aller tijden

avatar van Sjoerd

Sjoerd

Ik snap niet wat iedereen hier zo geweldig aan vindt. Goed geacteerd (behalve Arthur en Merlijn: tenenkrommend slecht), leuke (duistere) insteek van de Arthur-legende, maar het geheel ziet er nogal knullig uit (met als toppunt die idiote muts van Merlijn ).

2,5 *

avatar van Nick Kang

Nick Kang

Ik vind dat die pakken van al die gaten er zo nep uit zien. Net alsof ze op het punt staan om op de maan te gaan lopen. Verder kan ik er alleen nog van zeggen dat Merlijn er niet uit ziet met dat kapje. Een Merlijn moet minstens een meter lang grijs haar hebben vind ik. 1.5 ster

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Nick Kang schreef:

Ik vind dat die pakken van al die gaten er zo nep uit zien.

Ik vond ze er juist erg realistisch uitzien. Ze leken echt heel erg zwaar en niet allemaal netjes opgepoetst maar lekker dirty. Toch altijd leuk als je naam wordt gebruikt in een zin als: Arthur, you are the one!. Ik heb het altijd al geweten .

avatar van bennie jolink

bennie jolink

Geweldig mooie film, ultiem sfeervol en voor zover ik weet de enige film waarin het king-arthur verhaal precies zo wordt verteld als in het boek. In een boel andere arthur films trekken ze wel een zwaard uit een steen of gaan ze op zoek naar een heilige graal (of ze gooien wat ridders om een ronde tafel heen) maar verder gooien ze alles compleet door elkaar.

Toegegeven, het acteerwerk is even wennen, vooral in het begin, maar ik vind merlijn juist wel erg leuk. Lekker cynisch en niet zo'n standaard tovenaar met lange grijze baard en puntmuts.....

avatar van FisherKing

FisherKing

bennie jolink schreef:

niet zo'n standaard tovenaar met lange grijze baard en puntmuts.....

Nee, die hangt hier al rond.

avatar van tovenaar

tovenaar

Newbie

Nu, mijn mening is precies wat anders ten opzichte van de rest. Ik vind LOTR een stuk beter als deze. Al moet ik zeggen dat dit erg goed meeviel, vooral als je weet wanneer het gemaakt is. Over "King Arthur" zouden ze weer een film moeten maken (liefst door peter jackson).

Maar om over de film zelf te hebben, ik vond het een beetje onsamenhangend, te hard ingekort. Omdat het een 20 jaar geleden gemaakt is, kan ik moeilijk iets zeggen over de slechte special effects die in zo'n film onmisbaar zijn.

Maar over het algemeen is dit wel het kijken waard. Zeker voor een liefhebber van "Ridder verhalen".

Ik geef het 3,5*.

Newbie

Moet je weten dat ik door deze positieve reacties gewoon de film op dvd heb gekocht. Ik had het beter ergens proberen te huren, dan had ik van dat geld wel een andere gekocht.

Newbie

Bij nader inzien geef ik het toch maar een 2.5*, en dat is waarschijnlijk nog te veel.

avatar van montenegro

montenegro

Newbie, newbie, newbie

avatar van Freud

Freud

Gezien in de klas, er is niets effectiever om een film te verknoeien. Iets te veel mist meen ik mij te herinneren, maar wel grappig.

avatar van Dimi

Dimi

Fantastische film, letterlijk en figuurlijk. Ik zag deze film toen ik heel jong was en steeds is hij me blijven intrigeren. De sfeer is echt hoe een magische ridderfilm hoort te zijn. Ongetwijfeld de beste Arthurfilm die er is. Veeleer iets anders dan de moderne versie van Jerry Bruckheimer die claimt "realistisch" te zijn...

avatar van ThaMovieVoter

ThaMovieVoter

geslaagde fantasiefilm, misschien nog wel het meest accuraat i.v.m. de andere delen

3,5 minimaal.

avatar van predator

predator

• 1951 stemmen

steengoed, zeker als je king Arthur hebt gezien. Luguber, eng, spannend, raar, weirdo film. Geeft een mooi beeld van de mythe rondom Arthur. Geen spectaculaire gevechten, maar dat heeft deze film helemaal niet nodig. En Helen Mirren speelt de pannen van het dak!!

geen twijfel, 5*

avatar van Jorick

Jorick

Een mooie, sfeervolle en magische ridderfilm met

tevens het échte verhaal van King Arthur.

avatar van Henry Spencer

Henry Spencer

Tja, Hollywood verfilmt dit soort films ongetwijfeld steevast slechter dan slecht... maar dit kwam voor mij toch een beetje van een andere planeet!
Boorman haalde volgens mij zijn mosterd bij Monty Python and the holy grail. Dit is minstens even surrealistisch en absurd! Voorbeelden?
Alles gewoon!
Die harnassen zijn precies van oud ijzer of spatborden van oldtimers gemaakt: die ridders verdrinken er gewoonweg in.
Acteerprestaties: Waren de Middeleeuwers echt zo'n halvegaren??? (En dan heb ik het niet alleen over Merlijn...) Het lijkt wel een musical waar de acteurs niet mogen zingen.
Scenario: In Engeland naakt onder de blote hemel vrijen en slapen... Wil je't eens proberen?
Stunts: Van de derde verdieping naar beneden op je paard springen... Jaja... Die door Excalibur afgehakte arm in het begin van de film komt toch recht uit Monty Python, geef toe.
Kostumering: Middeleeuwse vrouwen in japonnen met een decolleté van jewelste? Ik dacht dat die in corsetten en kuisheidsgordels rondliepen...
Ik lig plat van het lachen telkens als ik de film zie. Briljant gewoon! Hoe komen ze erop!

avatar van Henry Spencer

Henry Spencer

Na al 't voorgaande zou ik enkel dit willen toevoegen:

'A dream to some...

A NIGHTMARE TO OTHERS!!!!!!!!!!!!!'

(Merlijn)

avatar van allesfoto

allesfoto

Ja jaren geleden al gezien, echt een goede film, maar in de vroege middeleeuwen liep men niet de hele dag in een harnas. Maar als je de legende in het vizier houd, is het een goede film en een hoofdrol voor merlijn. De film first knight valt mij dan erg tegen en word door mij ook niet aangekocht.

Kastelenteam

avatar van evwi

evwi

Henry Spencer schreef:.....

Het "preutse" is pas iets van de voorlaatste eeuw hoor. Daarvoor was het allemaal lekker los...

avatar van Carl

Carl

Mooi verhaal boordevol symboliek. Heel goed dat 'De Graal' er bij gehaald werd. Onverwacht en niet gebruikelijk bij Arthurfilms, maar het voegt wel e.e.a. toe aan het geheel. niet in het minst door het Mordredkarakter in het gouden harnas.

Okay, nogal anachronistisch in vergelijking met de echte middeleeuwen maar daardoor kreeg het geheel ook een tijdloos effect. En andere dingen waren wel degelijk zoals het in de vroege middeleeuwen geweest moet zijn: geen massale veldslagen zoals bv in Braveheart, maar eerder groepjes gewapenden die op elkaar inhakten.

4,5 sterren