• 9.374.535 stemmen

What the #$*! Do We (K)now!? (2004)

Documentaire / Drama | 109 minuten

Genre: Documentaire / Drama

Alternatieve titel: What the Bleep Do We Know!?

Geregisseerd door: William Arntz, Betsy Chasse en Mark Vicente

Met onder meer: Marlee Matlin en Elaine Hendrix

Gesproken taal: Tsjechisch en Engels

Releasedatum: 12 mei 2005

Plot What the #$*! Do We (K)now!?

"Time to get wise."

Amanda (Marlee Matlin), wordt wakker in een Alice in Wonderland-achtige wereld. Haar tot dan toe oninteressante leven wordt ontrafeld tot op moleculair en kwantumniveau. Ze ontdekt dat haar neurologische processen onzekerheid met zich meebrengen en de vraag is of de realiteit wel echt is of slechts haar perceptie van de realiteit.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Mug

Mug

Het zou best wel een interessante documentaire geweest kunnen zijn, als de makers niet zo'n suf verhaaltje met in de hoofdrol een dove vrouw in de docu hadden verwerkt. Met als dieptepunt de Poolse bruiloft inclusief puberale humor, Jellabees, en een polka-nummer...

Gruwelijk irritant. Hierdoor staan de interviews in een zeer donkere schaduw. En dan nog, de interviews. De documentaire is een typische introductie-cursus. Op de Sesamstraat-manier, veel herhalingen en herhalingen en herhalingen en herhalingen en herhalingen... waardoor de basis-informatie er wel te ingepeperd wordt, zonder ook maar enige vorm van zelfkritiek.

Toch nog wel een aantal interessante dingen opgestoken, maar als documentaire an sich is dit een draak van jewelste. 1,5* met moeite.

En dan op het einde ook nog even reclame voor de website, voor meer 'rabbit-holes' tevens de link naar het vervolg van dit wan-produkt.

avatar van Phoenix

Phoenix

Als film te slecht voor woorden, als introductie kwantummechanica voor beginners of reclame voor een sekte misschien voor sommigen nog wel effectief.

Jammer voor deze film dat ik filmfan ben, en geen kwantummechanicus of sektelid.

avatar van otherfool

otherfool

vizie schreef:

Flink gezocht naar deze film, omdat ik "What the bleep: down the rabbithole" erg leuk vond. Maar wat een misser: deze hele film staat op "down the rabbithole " en daar heb je bovendien nog uitleg extra bij...... Slechts 2 sterren dus.....

Hmm ik zag deze eerst en daarna (een weekje later) pas Down the Rabbithole. Een herhaling met extra uitleg, misschien wel de goede volgorde.

De experts zijn soms wat gezocht (zo'n Ramtha bestelt nog een kopje koffie met grote gebaren) en persoonlijk heb ik de informatie liever in overzichtelijke blokken. Wel interessante materie, maar met Down the Rabbithole erbij kan ik er pas wat mee. Dit bleef nog wat te ontastbaar en de eindeloze feestscene is wel erg genant.

2*.

avatar van stephan73

stephan73

Ondanks dat het grootste gedeelte van de theorie over kwantumfysica niet echt is doorgedrongen, was dit toch een interessante docu. Enkele onderwerpen waren fascinerend en hebben me wel aan het denken gezet.

Probleem met deze docu is dat de geacteerde beelden niets toevoegen en het allemaal behoorlijk rommelig maakt.

Of ik me hierin verder ga verdiepen? Ik denk het niet, daarvoor is het me toch net iets te ingewikkeld.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Als je dit minder als vastliggende waarheid ziet (want dat is wetenschap immers ook nooit) maar als prikkelende theorieën of zelfs gewoon speculaties, dan kun je deze film zien als informatief en tevens als discussie object. Ik vind dat deze film daartoe uitnodigt op een vrolijke manier en dat is punten waard. Het is zeker niet al de tijd onzin.

Wetenschappelijk is er nu veel interesse in een overal aanwezig energieveld dat informatie bevat. En er is onderzoek naar donkere materie die je niet kunt waarnemen, etc. Dat is waar Boeddhisten bv ook vanuit gaan.

En dit boek is ook interessant. Weleens de foto's van de ijskristallen gezien? Daar plaats ik dan wel de kanttekening bij dat de proefnemer ook zelf niet van heavy metal kan houden en wel van Mozart en zo de uitslag met zijn eigen emotie kan beïnvloeden. Dat moet uiteraard uitgesloten zijn.

Mensen die kritiekloos alles opzuigen kunnen deze film beter overslaan.

Maar daarbuiten: Keep your mind open. Niet alles is onzin omdat de wetenschap het op dit moment als niet bestaand verkondigt. Ons instrumentarium kan nog niet alles vastleggen en meten wat er is. Het bewijs hiervoor is de vooruitgang in de wetenschap zelf.

Zou het verhaal met de doofstomme vrouw niet een parallel zijn met de toestand in welke wij als mens verkeren?

Inderdaad, what the bleep do we know?

avatar van jipt

jipt

Wat een bizarre feel good propaganda docu/film. De moralistische pseudo-wetenschappers tussendoor waren erg vervelend en mogen ze van mij een enkeltje Syrië geven. Maar het geheel was wel lekker trippende onzin, daarom toch 2*