• 9.380.130 stemmen

Geregisseerd door: Alexander Payne

Met onder meer: Paul Giamatti, Thomas Haden Church en Virginia Madsen

Releasedatum: 17 februari 2005

Plot Sideways

"In search of wine. In search of women. In search of themselves."

Miles is leraar Engels, mislukt schrijver en nogal neerslachtig sinds zijn scheiding twee jaar geleden. Zijn studievriend Jack is een soapacteur die op het punt staat te gaan trouwen. Een week voor het huwelijk trekken de twee veertigers er samen op uit voor een wijntoer door de Santa Ynez-vallei in Californië. Jack's doel is om deze week minstens één keer met een vrouw het bed in te duiken, nu het nog kan. Hij is van mening dat dit Miles ook goed zou doen.

avatar van Luke

Luke

Ik vind dit een geweldige film! Zoals de recensie van De Volkskrant al zegt: Hilarisch en bitter tegelijk. Zo is het maar net. De film komt wat traag op gang, maar naar het einde toe komt er steeds meer vaart in. Er zit hele typische humor in deze film. Lang niet alle grappen konden mij bekoren, maar een groot aantal ook wel!! Giamatti acteert echt geweldig in deze film. Zijn gelaatsuitdrukkingen, zijn stem en zijn fysiek: schitterend!! Hij deed mij een beetje denken aan Bill Murrey in Lost in Translation. Op de versie die ik gehuurd heb bij de videotheek staan ook leuke extra's. Een kijkje achter de schermen is wel aardig. Maar het beste zijn de verwijderde scene's. Die worden heel mooi weergegeven. Bij die verwijderde scene's staat ook commentaar van de regisseur over waarom die scene's nou verwijderd zijn. Al met al een dikke 4*!!!

avatar van jurriaan15

jurriaan15

avatar van as

as

jurriaan15 schreef:

Waarom is dat bah?

avatar van Badalamenti

Badalamenti

Heerlijke film, sterke cast (vooral Giamatti) en veel humor.

De "wijn" in de film is bijna een personage op zich en je krijgt direct zin om een fles te kraken.........

ps: wat is er mis met een goede Merlot ??

avatar van (Syn)

(Syn)

Alleraardigste, wat lange, film.... een must voor de wijnliefhebber. Het is moeilijk de film te plaatsen, drama, komedie of romantiek.... van alles wat.

avatar van Bas17

Bas17

jurriaan15 schreef:
Open einde... bah bah bah..

zo open was het einde niet, verhaal was gewoon afgerond.... het was iig duidelijk dat ze weer interesse in elkaar hadden en hij had de moed gevonden haar te bezoeken, das alles wat ik wilde weten, als hij nog door zou gaan zou de film er niet beter op worden

avatar van SpaM!

SpaM!

Wat een saaie film, ik vind normaal elke film bijna wel mooi maar heb me nog nooit zo verveeld tijdens een film, echt zonde van je tijd en geld

Echt een saaie film!

avatar van kelu

kelu

Erg leuke en grappige film heb me heerlijk 2 uur lang vermaakt. De personages komen goed over en het verhaal is heerlijk.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Erg leuke film. Church en Giamatti zijn perfect gecast en Church wist vaak een brede smile op mijn gezicht te toveren. De ene hilarische scene volgt de andere hilarische scene op. 4,5*

avatar van homerjay

homerjay

Af en toe erg komisch maar over het geheel genomen toch niet zo goed als ik gehoopt had. 3,5*

avatar van Reinbo

SpaM! schreef:

Echt een saaie film!

Je houdt niet van wijn?

avatar van timo18

timo18

Wat een achterlijke wijnfilm is dat zeg en het gaat maar door over wijn, van mij een 0,5 voor de moeite, ik snap niet dat deze film zoveel sterren heeft, zeker veel wijnliefhebbers

avatar van Jordy

wat eeen bagger film!!!

humor ver te zoeken

avatar van jay73

jay73

Wat een commentaar voor een vent van 35 zeg!

avatar van Ozarklynch

Ozarklynch

Na American Splendor, waarin Giamatti op sublieme wijze de omstreden Harvey Pekar vertolkte, werd ik vrij nieuwsgierig hoe hij het er in Sideways vanaf zou brengen. Veel tijd om me te overtuigen heeft hij niet nodig gehad. Direct na aanvang trekt hij ook nu weer m'n aandacht en weet enorm veel fascinatie op te wekken voor z'n personage. De sombere, nogal pessimistische Miles en z'n tegenbeeld Jack zorgen voor een mooi contrast wat zowel hilarische als ontroerende momenten oplevert. Sideways belicht deze karakters op een prachtige manier en laat zien hoe deze ondanks grote verschillen, welleswaar met de nodige botsingen, mooi met elkaar samen gaan. De dialogen in de film zijn subliem (Met name de dialoog tussen Miles en Maya op het balkon) en vaak poëtisch en filosofisch. Niet minder dan 4,5* voor deze unieke ervaring.

avatar van Jorick

Jorick

Wederom een goede film van Alexander Payne, maar toch kon de film in mijn ogen niet tippen aan About Schmidt. Vooral Giamatti laat zien wat hij in huis heeft met betrekking tot acteren, maar ook Church doet het goed. De film wisselt dramatische en komische scenes goed af, maar de film moest het in mijn ogen toch het meest hebben van het sombere personage van Giamatti.

Al met al een geslaagde film.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Als Stephanie Miles en Jack mee vraagt naar huis... die reactie van Jack is gewoon té grappig . We lagen onder tafel van het lachen, raaaowr!, en die kop ook van Haden Church erbij, geweldig. Verder zitten er nog veel meer absoluut hilarische dialogen/situaties in.

Net zoals de komedie is ook het drama in deze film perfect uitgewerkt. De acteurs dragen hier erg veel aan bij. Giamatti en Haden Church zijn werkelijk fenomenaal in hun rollen en ook de acteurs in de bijrollen doen het erg goed.

De muziek vond ik erg apart, nergens gebruikt om iets een extra lading mee te geven maar je hoort het gewoon af en toe op de achtergond.

Het enige wat ik op deze film kan aanmerken is dat het even duurde voordat ik in de film zat maar als dat eenmaal is gebeurd laat het je niet meer los.

avatar van LittleBox

LittleBox

Heerlijke film. Ik kan niet anders zeggen. Eén van de grappigste feelgoodmovies. Super! En wat een mooie streek is dat deel van California toch...

avatar van gerre

gerre

Er zijn hier mensen die weinig smaak hebben. Dit is een topfilm. Realistisch (menselijk), en perfecte balans tussen tragiek en humor.

avatar van Ghola

Ghola

Wat heerlijk om na een week waarin ik twee keer Dead Leaves en het even geschifte Calvaire zag, je weer even helemaal mee te laten slepen in een film waar het ouderwets om de karakters gaat. De film wordt echt gedragen door de acteurs, die humor en drama schitterend combineren. Wat dat betreft een film voor een lach én een traan. Dan wil ik nog zeggen dat het einde van de film briljant getimed was.

avatar van Shampoo

Shampoo

gerre schreef:

Precies! Wat pubers die klakkeloos een 0,5 ster geven aan deze topfilm, maar de eeste de beste domme actiefilm "dik 5 sterren".. Maar goed..

avatar van Fred Neil

Fred Neil

Een van de beste nieuwe films die ik de afgelopen tijd heb gezien. Een topper.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Nou ja, ondanks het vele ophemelen van deze film op de vorige paginas viel hij me toch een beetje tegen. Het is best een degelijke film, mooie plaatjes genoeg maar de film kon mij niet echt raken. Nou heb ik mischien ook wel niet zoveel met wijn, golfen, ex-vrouwen en ook niet met 40-ers die daar tot in den treure over door blijven zeuren. Maar dat neemt niet weg dat ik de film vrij voorspelbaar vond en dat hij toch wel de nodige standaard ingrediënten bevat.
Snap ook niet zo goed dat iedereen zo lyrisch is over het acteerwerk van beidde heren. Het acteren is op zich niet slecht maar het zijn toch ook niet bepaald zware karakterrollen. De heren spelen gewoon de hele film door een typetje met alle daarbij behorende clichés. De een de depressieve loser, compleet met niet verwerkte ex-relatie, antidepresieva en een maar niet uit de verf willen komende jeugddroom. De ander de levensgenieter, leeft alsof er geen morgen is, neukt alles wat los en vast zit. Maar uiteindelijk vindt de loser natuurlijk zijn nieuwe liefde en leven en de levensgenieter krijgt spijt van zijn daden en realiseert zich dat hij toch niet zo goed zonder z'n aanstaande kan.
De film heeft best een paar hele leuke en ook onverwachte momenten hoor maar het constant aanwezige wat zielige gemekker van deze 40-ers kon mij toch niet altijd boeien.
Nou vooruit 3* en volgende keer trek ik wel een pintje open en kijk ik gewoon weer naar About Schmidt, Proost!

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Weer eens herzien en het blijft een sterke film maar mijn 4,5* was toch iets 'too much'. Goed acteerwerk van Giamatti en Church, een geweldig verhaal die zowel emotie als een lach weet op te wekken. 4*

avatar van The One Ring

The One Ring

Wat een film is dit zeg, ik heb er haast geen woorden voor. Ik had best hoge verwachtingen, maar zelden worden verwachtingen zo erg overtroffen als in deze film. Zo'n beetje alles in de film beviel me en ik heb van de eerste tot de laatste seconde geboeit zitten kijken. De term tragikomedie past nergens anders zo goed als bij deze film. Bijna alle scènes hadden een bepaalde tragedie over zich, maar waren tegelijkertijd grappig.

Giamatti is echt een geweldig acteur. Hij zet zijn rol ongelooflijk realistisch neer en weet er de juiste gevoel voor humor in te leggen. Hij speelde op de een of andere manier een voor mij persoonlijk zeer herkenbaar personage, ondanks dat ik nooit in een dergelijke situatie terecht ben gekomen en helemaal niet van wijn hou. De film wist mij wel zo ver te krijgen om weer eens een wijntje te proberen maar met weinig succes helaas. Thomas Haden Church speelt ook erg leuk en weet vooral de lachers op zijn hand te krijgen. Virginia Madsen en Sandra Oh versterken het geheel verder met hun bijrollen.

Naast dit uitzonderlijke acteergeweld zijn er ook nog de uitzonderlijke dialogen. Elke zin maakt opzichzelf al een goede quote. Zo achter elkaar is het gewoon perfect. De mooie beelden van de omgeving waar de twee hoofdrolspelers doorheen trekken en de grappige achtergrondmuziek maken de film af.

Het geven van 5 sterren lijkt misschien wat voorbarig, maar ik ben zelden zo geraakt door deze film. Meesterwerk Gaat dit zien!

avatar van Drezic

Drezic

Dit is mijn favoriet. Ik heb zelden zo gelachen om een film! Dat de film af en toe wat traag is versterkt juist de hilarisch komische scenes.

Niet iedereen zal hem warderen, maar ik trek nog een flesje wijn open en ga mij nog een keer bescheuren!

Cheers!

avatar van predator

predator

• 1954 stemmen

Erg herkenbare film, met sterk acteerwerk van Church en Giamatti. Hoewel ik niet zo veel heb met wijn (meer een bierliefhebber) vond ik het wel een erg leuke leidraad in de film. Misschien geen topfilm, maar zeker een hele goede film.

avatar van Art

Art

Uhm, geen topfilm? Je geeft hem maar liefst 4,5 ster!

avatar van predator

predator

• 1954 stemmen

Art schreef:

Uhm, geen topfilm? Je geeft hem maar liefst 4,5 ster!

Bij een topfilm geef ik 5*. Maar ik moet zeggen dat ik nog steeds zit na te genieten van de film, dus misschien ooit nog een halfje erbij.