Genre: Komedie / Roadmovie
Geregisseerd door: Alexander Payne
Met onder meer: Paul Giamatti, Thomas Haden Church en Virginia Madsen
Releasedatum: 17 februari 2005
Plot Sideways
"In search of wine. In search of women. In search of themselves."
Miles is leraar Engels, mislukt schrijver en nogal neerslachtig sinds zijn scheiding twee jaar geleden. Zijn studievriend Jack is een soapacteur die op het punt staat te gaan trouwen. Een week voor het huwelijk trekken de twee veertigers er samen op uit voor een wijntoer door de Santa Ynez-vallei in Californië. Jack's doel is om deze week minstens één keer met een vrouw het bed in te duiken, nu het nog kan. Hij is van mening dat dit Miles ook goed zou doen.
Miles
Christine Erganian
Mrs. Erganian
Pete_033
Wat dan wel?
Een speelfilm met romantiek, drama en komedie elementen.
Davidus
Een speelfilm met romantiek, drama en komedie elementen.
Juist
AC1
Een wat lastige term. In Amerika noemen ze films zoals Sideways een 'bittersweet comedy'. Sommige Nederlandstalige reviewers vertalen dit letterlijk en dan wordt het een "bitterzoete komedie".
Sergio
Prachtig komisch drama over een onwaarschijnlijke vriendschap. Het is daarbij ook nog eens een film over wijn.
Davidus
Geen komedie in de zin van the Hangover , Meet the Fokkers of Police Academy.
De humor zit hem meer in het subtiele, in de droge dialogen, in absurde wendingen tijdens "zware" onderwerpen.
Hier is de humor meer een ontlading tussen de overheersende serieuze zaken van het leven.
Geen dijenkletsers dus. Meer; herkenning van pijnlijke situaties, melancholie en idd bittersweet komedie
Thomas83
Komedie kan in vele vormen komen, zoals je binnen bijvoorbeeld het horrorgenre ook allerlei soorten horror hebt.
booyo
Giamatti in absolute topvorm, wat zet hij goed een depressieve man neer... 123 minuten genoten van met name die beste man maar ook van de heerlijk droge dialogen. Toppertje.
mrwhite
Geen komedie in de zin van the Hangover , Meet the Fokkers of Police Academy.
Ja maar ik heb toch serieus plat gelegen van het lachen hoor.
dave
Heerlijke tragikomische film waarin de mistroostige Miles centraal staat. Een man met vele talenten, alleen vindt hij deze, overigens volledig onterecht, weinig voorstellen. De reis doorheen wijnland met zijn vroegere kamergenoot staat bol van de contrasten tussen beide hoofdpersonages en biedt een overdaad aan boeiende gesprekken, details uit het verleden, enzovoort. De humor leunt vooral op de interactie tussen het ietwat gekunstelde duo. Ik ken Giamatti niet erg goed als acteur, maar hier hoort hij alleszins perfect thuis. Vooral dankzij zijn kleurloze uiterlijk en schorre stemgeluid. Iedereen loopt heel soepel in beeld en krijgt door de erg aanwezige jazz een bijkomstig duwtje in de rug. Verder zijn de metaforen zeer subtiel in de dialogen verweven en is 'Sideways' in feite op meerdere manieren te interpreteren. Het open einde vormt een mooie afsluiter.
4,00 (3,75)
Davidus
Ja maar ik heb toch serieus plat gelegen van het lachen hoor.
Ja, ik ook, maar is toch weer een ander soort ( subtielere) humor. Dit om mensen een teleurstelling te voorkomen als ze een soort American Pie of zo verwachten.....
93.9
Wat een verademing is die Payne!
Zo worden mijn vooroordelen over Amerikaanse films een beetje weggenomen.
Nog beter dan About Schmidt!
Ab-so-lu-te topfilm!
Fryce
Gewoon een lekkere weg kijk film, met een goeie sfeer en prima spel, leuke humor af en toe.
Mambanda
Vond hem erg traag op gang komen, maar de laatste 20/30 minuten zijn toch wel om van te smullen. Sideways lijkt qua humor veel op The Big Lebowski, erg subtiel neergezet, misschien wel iets te subtiel. Af en toe was de humor ver te zoeken en leek het meer op een middelmatig drama, maar het eind maakt veel goed.
benni
Vond ook de humor ver te zoeken,paar geglimlacht, en ik denk 1 keer gelachen. Als hier nou die typische Engelse humor in had gezeten, was het denk ik beter geworden. Wel mooie beelden, en als wijnliefhebber ook wel genoten van de wijn gesprekken.
Net een voldoende, 5,5. Helaas kun je die niet geven, dus 2,5*
Nicolage Rico
- 20220 berichten
Wat heeft Engelse humor te zoeken in een film als deze?
benni
Omdat de types en bepaalde gebeurtenissen wel grappig hadden kunnen zijn.Maar op de 1 of andere manier worden ze in mijn ogen verkeerd gebracht. Misschien druk ik me verkeerd uit. Is ook moeilijk uit te leggen. Spijt me..
Nicolage Rico
- 20220 berichten
Ik probeer het te begrijpen, maar Engelse humor zou heel de sfeer uit deze film wegzuigen.
goelian
Totaal niet wat ik had verwacht. Aan RoadKomedies denk ik niet direct aan dit soort type films. Ook na het lezen van deze samenvatting had ik niet verwacht zoiets voorgeschoteld te krijgen. Hoewel ik het niet verwachtte, heb ik me aardig vermaakt met deze film. Echt mijn humor is het niet. Ik houd toch wel meer van de duidelijke droge directe humor, dus echt veel gelachen heb ik niet. Duidelijke en interessante personages, met veel herkenbare situaties.
Boenga
Rustig voortkabbelend drama met af en toe een portie lekker droge humor, met 2 acteurs in een rol die hen op het lijf geschreven is. Alleen...
...het is de iets te uitgebreide portie aandacht voor wijn, die er voor zorgt dat het woord 'prachtig' hier net niet op z'n plaats is; die er voor zorgt dat de film de eerste 90 minuten niet continu kan boeien. In elk geval niet voor een geheelonthouder...
Robi
Erg Amerikaanse cliché film over twee vrienden op middelbare leeftijd en hun "problemen" met sex en dat soort zaken. Een film die ik eigenlijk helemaal de grond in zou boren, ware het niet dat ik toch ook moet toegeven dat ie ondanks z'n twee uur toch erg makkelijk wegkeek en dat de twee hoofdpersonen wel sympathiek en met humor acteerden. Het gegeven over de wijn was wel erg leuk als onderwerp van de film. Maar het bleek uiteindelijk toch vooral een erg lange en doodlopende "sideway" die niet echt noodzakelijk bleek voor de film. Het had ook ieder ander onderwerp kunnen zijn. Oude Saabs bijvoorbeeld. Minstens zo interessant.
Davidus
Zeker geen "cliche" film. Gaat wel over zeer herkenbare issues, problemen, twijfels, verborgen verlangens, etc van mannen die teleurgesteld zijn in vrouw, gezin, kinderen, baan zichzelf, kortom het leven, maar desondanks er toch iets van het leven willen maken.
Heeft er wellicht mee te maken dat je dit soort dingen zelf moet hebben meegemaakt om dit te kunnen waarderen en de geniale humor te vatten
Knisper
Aardig en verpozende film, die voor mij persoonlijk niet het meesterwerk was, dat sommige er in zien. De twee hoofdpersonages zijn twee mensen waarmee ik mij maar moeilijk mee kan identificeren en datzelfde geldt voor de situaties waarin ze terechtkomen. Het blijft echter constant leuk om te volgen.
De film wint echt aan waarde door het escapisme van Jack, die eerst een verhouding begint met een aantrekkelijke vrij en in haar opeens de ware ziet. Het sterkste deel van het plot is dat hij daarna ook nog eens met de reeds getrouwde en licht obese serveerster aanpapt. Erg mooi, maar ook pijnlijk in beeld gebracht/.
Verder voor mij niet heel bijzonder, maar toch veel geglimlacht; een aangename film.
Bottleneck
Erg genoten van de grappige situaties, jammer dat 'ie afgelopen was. Relaxed ondergaande-zon-sfeertje, muziekje, leuk geschoten en toffe personages van Giamatti en Church. Het werkt perfect met zulke tegenpolen, eigenlijk is het een aaneenschakeling van momenten en oneliners zoals bij de 'Merlot-scene' voordat ze dat restaurant binnenlopen.
In de tweede helft komt het depressieve karakter meer bovendrijven (en de omschrijving van z'n favoriete wijn gaat net zo goed over hemzelf), maar het zijn vooral de irritaties van Miles die het 'em blijven doen. Leukste vind ik ook wanneer Jack doodleuk nog een snelle move maakt op die serveerster in dat hap-slik-weg restaurant.
That chick must be two tons of fun. You know... the grateful type?
en Miles snel naar de wc (naast de cheap ass bison)
Mirckje
Was wel een leuke afwisseling van de normale trend van komedie films. Wat realistischer neergezet met een voor mij nieuw onderwerp in films 'wijn'. Wel grappig om in de gekke wereld van wijn mensen te kijken, ik heb dr zelf helemaal niks mee.
Eigelijk was het ook wel een 'gewone' speelfilm met drama met een humoristische toon d'r in. Het was mij wel een beetje onduidelijk waarom die twee zulke goede vrienden waren aangezien ze compleet verschillend zijn, maargoed dat leidde wel tot nuttige confrontaties voor de twee waarbij ze zichzelf beter leren kennen.
christoph80
Een overgewaardeerde film wat mij betreft, waarbij het me vooral verbaast dat veel mensen hier de karakters zo sympathiek vinden. Blijkbaar herkennen velen zichzelf in dit soort types. Jack is om te beginnen nogal een onbetrouwbare kerel. Hij bedriegt zijn vrouw door vreemd te gaan, zijn vriend Miles door ipv met hem leuke dingen te gaan doen (een vriend te zijn dus), achter de vrouwen aan te gaan en vervolgens door die Aziatische vrouw ook nog eens voor de gek te houden. Jack is acteur van beroep maar acteert in zijn dagelijkse leven ook (een lading ondrinkbare wijn kopen alleen maar om te slijmen bij een vrouw). Dit is niet wat ik sympathiek vind, Jack is niet iemand in wie ik me kan inleven. Dat zou voor meer mensen moeten gelden. Miles is daarentegen betrouwbaarder en eerlijker, maar ook een vent zonder ballen (die liggen misschien nog bij zijn ex) die na twee jaar nog steeds om zijn ex loopt te janken. Bovendien had hij zijn vrienden beter moeten uitzoeken. Een beetje een zielig figuur dus. Deze komische film over wijn had iets meer kunnen gaan over de elitaire sfeer die om wijn heen hangt en twee vrienden die zich daar zo nu en dan niets van aan trekken en op die manier een in een komische tegenstelling komen te staan met hun omgeving. Daarnaast had het meer over vriendschap mogen gaan, maar dat is helaas met zo'n eikel als Jack niet mogelijk.
Kiros
Tja, komedie of niet? Die discussie is al gevoerd hier, zag ik.
Wat mij betreft niet, of het moeten die hoofdschuddende glimlach momenten zijn , die de film het predicaat 'Komedie' geven. Enkel de scene`s waarin Giamatti de portemonnee terug gaat halen, en het moment dat hij de wijnspuugbak tot zich neemt, kon rekenen op een flinke lachstuip.
Hoewel ik absoluut geen fan ben van het drama genre, kon ik deze film uitstekend waarderen. Heeft er ook mee te maken dat ik Paul Giamatti graag zie spelen. De lulligheid druipt van die man af en maakt het heerlijk om naar te kijken.
Een vermakelijk kijkje in de elitaire wijsneuzerige wijnproeverij-wereld. Lekker interessant doen over de geur en je verheven voelen boven de rest wanneer je de smaken kan benoemen.
De afkeer is van Giamatti`s gezicht af te lezen wanneer Jack het gewoon heeft over 'een lekker wijntje'.
Een erg fijne en misschien wel de mooiste scene is wanneer hij met Maya bespreekt waarom hij zo`n fan is van Pinot. De manier waarop hij de wijn omschrijft, is een metafoor van zijn eigen ik.
Net iets minder dan Giamatti`s 'Barney`s Version' maar zeer zeker de moeite waard.
wendyvortex
In de herziening!
Heerlijke film over twee compleet verschillende vrienden die beiden met compleet andere intenties een gezamenlijke reis maken.
Giamatti natuurlijk weer heerlijk neurotisch, terwijl z'n vriend de bloemetjes buiten gaat zetten.
Tegen road-movie aan, maar nog meer een schitterende romance die alle cliché's omzeilt.
Bij herziening goed gerijpt.
Meesterwerkje!
AC1
De chemie tussen Giamatti en Church is ook geweldig. Ik zou ze nog eens samenbrengen.

Drie goed beoordeelde films over alcoholische dranken

De tien best beoordeelde films met de jarige Sandra Oh (51)

Alexander Payne door Rose McGowan beschuldigd van seksueel misbruik

Hotel Rwanda
Drama / Oorlog, 2004

Walk the Line
Muziek / Biografie, 2005
californiëgebaseerd op boekgolfwinerondritstag nightmarihuanaauteurbuddysanta barbara, californiawinerywine tasting