Genre: Komedie / Roadmovie
Geregisseerd door: Alexander Payne
Met onder meer: Paul Giamatti, Thomas Haden Church en Virginia Madsen
Releasedatum: 17 februari 2005
Plot Sideways
"In search of wine. In search of women. In search of themselves."
Miles is leraar Engels, mislukt schrijver en nogal neerslachtig sinds zijn scheiding twee jaar geleden. Zijn studievriend Jack is een soapacteur die op het punt staat te gaan trouwen. Een week voor het huwelijk trekken de twee veertigers er samen op uit voor een wijntoer door de Santa Ynez-vallei in Californië. Jack's doel is om deze week minstens één keer met een vrouw het bed in te duiken, nu het nog kan. Hij is van mening dat dit Miles ook goed zou doen.
Miles
Cammi's Husband
Christine Erganian
Mrs. Erganian
T-Dog
Opvallend krachtige film blijft dit na herziening, wat vooral is te danken aan de meesterlijke Giamatti en uiterst treffende dialogen.
MEE EENS!! Maar dan wel 5 sterren!
Reinoir
Prima filmpje maar niet geweldig, de humor sloeg niet echt aan. Telkens een glimlachje maar daarbij blijft het. En visueel gezien, bah. Dat bloom effect erover maakte het goedkoop en kitscherig. Maar net zoals iedereen zegt het sfeertje in de film was wel fijn en loom.
AC1
De humor is nooit echt ontzettend lachen, meer glimlachen, maar toch zo leuk! Persoonlijk zie ik het ook meer als een drama.
Daarom is Sideways ook een 'bittersweet comedy'.
Gatvol
ik ga het niet zeggen..nee...oh crap..ja, het is een steengoeie film. church is nog steeds mijn favoriet..echt schitterend neergezet die typjes.. 5*
Lekker wegdromertje voor op een broeierige zaterdagmiddag. Kleurrijke landschappen tekenen deze film op een mooie manier.
Ook de hoofdrolspelers Giamatti en Haden Church zijn lekker op elkaar ingespeeld en spelen leuke rollen als beste vrienden, maar tegelijkertijd ook elkaars tegenpolen.
Verhaaltechnisch is het allemaal niet zo bijzonder, mar het maakt nie echt uit, het is vooral een lekker rustige film dat ook rustig de tijd neemt om z'n verhaal te vertellen. Ook zit er her en der lekkere subtiele humor in waardoor het niet erg inkakt.
Het einde was een beetje te abrubt naar mijn mening, had wel een leuke knuffel o.i.d. willen zien, nu toch niet helemaal bevredigd.
Nergens echt superbijzonder, maar wel een zeer aangename kijkbeurt achter de rug.
powerman
'Sideways' is een heel eenvoudige, van echte emoties doordrongen film over vriendschap, liefde, trouw, verlangen en vooral wijn. De film ziet zwart van humor en cynisme en gaat bovendien erg traag. De film zal dan ook maar door een beperkt publiek gewaardeerd worden. Eigenlijk heeft Payne hier gewoon het leven geschilderd, dat duidelijk niet altijd even gemakkelijk en rooskleurig is. 'Sideways' kreeg maar liefst vijf Oscarnominaties, maar won er spijtig genoeg slechts een. Een echte aanrader.
niethie
Gister ook maar even meegepakt op tv, wat moet je anders met die WK gekte door het hele huis heen? Had stiekem toch wel op een klein meesterwerkje gehoopt met al die positieve berichten hier. Misschien dat ik iets gemist heb maar hij viel mij helaas toch wel een klein beetje tegen. Het kabbelt allemaal op een aangename manier voort en Giamatti is weer aardig op dreef, maar verders vond ik er niets bijzonders aan, heel gewoontjes eigenlijk...
Misschien toch maar de finale mee koekeloeren?
Er had geschiedenis geschreven en je had er ook getuige van kunnen zijn, ook al houd je niet van voetbal
Mescaline
Blijft zelfs na een derde keer kijken een film die makkelijk over eind blijft!
De mooie beelden van de natuur en de velen soorten wijnen die voor bij komen maken deze film een erg smakelijk geheel.
Ook de casting is erg goed gedaan met toch wel in het bijzonder de sombere rol van Paul Giamatti die hem op het lijf geschreven stond, let voor al goed op de gezichtsuitdrukkingen van hem, geweldig gewoon
Verder voelt de film vrij realistisch aan voor een Comedy en past het half om half open einde prima bij de rest van het geheel.
Blijft voor mij gewoon 1 van de beste Comedy´s die er is, deze film pakt je of hij pakt je totaal niet, bij mij is dat natuurlijk de eerste optie
Blijft in mijn top 10 en zelfs van de 4de naar derde plek, omdat deze film dat gewoon meer dan verdiend heeft.
AddictedToMovies
Leuke en mooie roadmovie met twee geweldige hoofdrollen/personages, die allebei (min of meer) kampen met een midlife crisis. Paul Giamatti speelt bijzonder sterk en Thomas Haden Church is erg grappig. Dialogen zijn ook erg goed. Ik heb een beetje moeite om hier iets fatsoenlijks over te zeggen, het was gewoon allemaal erg sterk en leuk. Hele fijne film om te kijken, met een erg mooi eindshot.
FMHZ
1 van mijn favoriete films allertijden. Een mooie combinatie van veel humor en een flinke, flinke dosis drama. Giamatti speelt fantastisch en de film bevat sterke dialogen.
jikamajoja
Ik verwachtte waarschijnlijk teveel van deze film omdat hij 5 oscar- nominaties in de wacht sleepte. Helaas, kwam het er voor mij niet uit... Het verhaal was redelijk, maar ik heb me echt geërgerd aan de 2 hoofdpersonages Paul Giamatti en Thomas Haden Church.
Jammer...
ikkie01
Het ge OH over wijn brengt de score omlaag voor deze verder prima film. Paul Giamatti doet het erg goed vind ik
Movsin
Wijn en romance...
Payne maakt er een mooie komedie van met ook wat dramatiek en emotie (arme Miles), satire en filmisch erg goed geslaagd.
Hoofdacteurs zijn om ter best
samslam
De film is als een matige fles tafelwijn, 't zal je niet bijblijven maar je hebt er toch maar avondje mee gevuld.
Ondanks die overbodige en ferm overdreven dialogen over de wijn, en de veel te eenzijdige personages is de film al bij al wel best sympathiek.
devidia
barslecht. oersaai (als ik wil leren over wijn ga ik wel naar een degustatie), 2 uitermate achterlijke personages die op geen enkel moment medeleven opwekken bij mij. het verhaal slaat nergens op, volstrekt ongeloofwaardig. enkel als uitermate wijnliefhebber en als complete lamzak op een zondagmiddag, zou deze film aangenaam kunnen zijn. oscarnominatie? nuja,iedereen weet dat de oscars de laatste tijd een lachertje zijn
ArnoldusK
- 2060 stemmen
Nee, dit was hem toch ook niet voor mij.
Had me er op verheugd, een roadmovie door Amerika met een fragiel persoon en een tegenkarakter, dat klonk wel leuk + een hoog gemiddelde hiero.
Maar helaas. Allereerst was het de muziek van de film die écht dramatisch is. Dit is geen filmmuziek, dit is muziek voor in een lift.
Zoals hierboven al is aangegeven maakt dat 'bloom effect' het echt een kitscherige en gortdroge, weinig sprankelende film. (Deed me heel erg denken aan 'Happiness', ook al zo'n visueel flauwe film) Als laatste waren de dialogen en het gelul over wijn ook ernstig overbodig.
Uiteindelijk is het toch weer een vrij standaard verhaallijn, en dus blijft er weinig positiefs over aan deze film. Op de acteerprestaties van Giamatti na. Dat viel nog enigszins mee...
Een 2,5, dus geen voldoende.
P.S. Sommigen durven dit te vergelijken met Garden State? No way...
Een erg leuke film dit, waarvan je ook duidelijk kunt zien, dat het van de regisseur van About Schmidt is, wat zeker een compliment is.
Paul Giamatti is iemand die op sommige momenten echt supergoed kan acteren en gelukkig is deze film zo’n moment waarop hij zijn kwaliteiten volop tentoonspreid. Echt een supergoede rol zet hij hier neer. Thomas Haden Church is ook lekker bezig als de man die eerst zaken doet en dan pas nadenkt, wat op den duur natuurlijk de nodige irritatie oproept. Zijn rol is wat komischer dan die van Giamatti en dat zorgt er ook gelijk voor dat de scènes tussen de twee hoofdrolspelers vaak erg goed zijn.
Verder kent de film een heerlijk rustig tempo, waarbij de meeste scènes worden ondersteund door lekkere rustgevende muziek, die waarschijnlijk net zo ontspannen werkt als het drinken van een goed glas wijn. Al kan ik hier niet echt over meepraten, want ik houd niet zo van wijn en geef liever de voorkeur aan een lekker biertje.
Ondanks dat ik dus verder niets met wijnen heb zijn de dialogen van hoog niveau en blijft de film constant interessant. Dat komt ook doordat de personages de nodige diepgang meekrijgen en al hun handelingen echt zo typisch menselijk zijn.
De film weet ook goed de balans tussen drama en komedie te vinden. Ik heb regelmatig met een glimlach naar alles zitten kijken, maar het hoogtepunt qua humor zit toch wel richting het einde van de film. Twee scènes springen er voor mij dan wel echt uit. Het moment dat Giamatti de portemonnee van Church gaat terughalen is erg komisch, maar helemaal dubbel van het lachen lag ik bij het moment dat ze de auto bewust tegen een boom willen laten aanrijden en die auto de boom mist en in een slootje daarachter rijdt.
Dikke 4,0*
MaartenF
Een aangename film met een prettige sfeer, goed camerawerk en leuke humor. Het verloop van de film is echter vrij traag en op een bepaald moment kwamen de gesprekken over wijn mij nogal de strot uit. Ondanks dat wist de film goed mijn aandacht vast te houden en heb ik mij er prima mee vermaakt. Vooral Paul Giamatti zet hierin een sterke rol neer.
blitzz
De film had een lange aanloop nodig om mij te boeien. Giamatti is niet echt mijn favoriet. Nu twee films van hem gezien met eenzelfde soort rol. Wat een zeurpiet. Maar na driekwart film toch een paar keer smakelijk gelachen: Ik ben een duimafdruk op het raam van een wolkenkrabber. Ik ben een veegje uitwerpsel op een stuk wc papier dat met miljoenen tonnen rioolafval naar de zee kolkt.
wibro
Inderdaad. Een van de weinige hilarische momenten in deze komedie maar in zijn geheel genomen vond ik dit maar een saaie film die bovendien ook nog eens veel te lang duurde. 1½ uur is eigenlijk meer dan genoeg voor zo'n soort komedie en om aan die tijd te komen hoef je eigenlijk alleen maar dat eindeloos geouwehoer over die wijnen er uit te knippen. Paul Giametti acteerde best goed, dat wel.
hel1
Wat een tegenvaller na alle goede kritieken. Ik vond de dialogen slaapverwekkend en de depressieve schrijver zeer irritant.
Pete_033
Ik vond de dialogen slaapverwekkend en de depressieve schrijver zeer irritant.
Nou ik vond deze anders wel erg goed:
[talking about Maya and walking by a golfer and his son]
Jack: Don't you just want to feel that cozy little box grip down on your johnson?
Vacationing Dr. Walt Hendricks: Hey, you mind keeping it down, buddy?
Verder was dit een mooie roadmovie met goede acteurs en veel wijn. Je leeft mee met Giammati maar aan de andere kant vond ik hem ook wel een 'eikel' want hij jatte geld van zijn moeder. Tevens kwam hij soms wat dom over maar dit kwam omdat hij zijn gestrande huwelijk nog niet helemaal goed had verwerkt. Was dit niet het geval dan had hij allang een relatie gehad met Madsen.
Thomas Haden Church had ik nog nooit van gehoord maar is een goed acteur en Virginia Madsen is ook mooi 'oud' geworden.
Voor mensen die van roadmovies, wijn, levenslessen houden is dit een aanrader.
Davidus
Roadmovie, Winemovie, Buddymovie, Marriage/Divorce movie
Alles zat hier in. Genieten.
Waarschijnlijk een film voor mensen die iets van de dramatiek van het leven hebben gevoeld.
Herkenning op zoveel punten: de euforie van goeie wijnen, coldfeet voor huwelijk, vriendschap, de pijn/vertwijfeling na een echtscheiding.
Personages waren goed, dialogen (incl ruzies) herkenbaar, de alcohol vloeide rijkelijk; wat wil je nog meer..
(poster is mooi, subtiel; omgevallen fles wijn; zegt alles)
Thomas83
Bijzonder sterke en leuke komedie die vrij klein is gehouden, maar de film is nou ook weer niet zo clichéloos en eigenzinnig en met zulke geweldige acteerprestaties als ik in veel recensies teruglees. Vind ik in elk geval niet dat Giamatti zo fantastisch was dat hij een Oscar verdiende. Zulke grote hoogtes bereikt hij uiteindelijk ook weer niet, en de dramatische kant van zijn rol moest aanvankelijk nog een beetje op gang komen. Voor mij is het juist Thomas Haden Church die de show steelt in de film met zijn geweldig droge humor en timing. Zijn rol is dan wel een vrij lichtzinnige, en veel credits gaan ook naar de verantwoordelijken voor de vaak sterke grappen en dialogen.
De drama-kant van de film vind ik ook goed werken. Het gaat niet heel erg de diepte in, maar de karakters staan stevig genoeg om je te raken. Vooral Miles dan natuurlijk. Het is ook hartverwarmend om te zien hoe er heel voorzichtig wat opbloeit tussen Maya (ook al zo'n sterke rol) en hem. Hoewel de beelden lekker zonnig (maar nooit écht bruisend) zijn gebeuren er nog wel genoeg sombere dingen. Omdat de film net wat te lang duurt gaat dat klagen en depressief zijn van Miles op een gegeven moment een klein beetje tegenstaan, maar de opbouw van de film en het einde zijn sterk genoeg om het niet meer te maken dan een voorzichtige irritatie bij mij.
Zoals gezegd, clichés zitten er wel in de film. Zo zijn Miles en Jack natuurlijk wel een beetje typetjes en het zoveelste voorbeeld van de onwaarschijnlijke vrienden, maar ze zijn leuk genoeg en hebben genoeg een klik om daar geen echt zwak punt van te maken. De verwikkelingen tegen het einde van de film hebben we ook al vele malen kunnen zijn, maar ook hier zorgt een sterke uitwerking er weer voor dat het niet hindert. Wel vond ik het een minpuntje hoe Jack nadat hij naakt bij het motel aankomt opeens alle berouw toont en toch wil trouwen. Zo loopt het wel vaker af bij een man met drempelvrees, maar de manier waarop het hier werd gebracht vond ik niet zo goed. Het einde van Miles' verhaallijn vond ik dan weer wel zeer aangenaam.
De montage verdient ook echt een compliment. Die are you chewing gum-grap in de trailer is bijvoorbeeld standaard en zelfs een beetje flauw met een Jack die de vraag beantwoord en een gezicht trekt.In de uiteindelijke film wordt de scène direct na de vlaag afgekapt en is de grap zoveel droger en subtieler. Sowieso is de humor soms nog best subtiel. Al zijn er ook wat meer expliciete scènes, zoals die inbraak en auto tegen boom-scène.
Sideways is een erg leuke kleinschalige, hilarische en soms ook lichtelijk ontroerende komedie geworden, en dat wijnliefhebbers centraal staan vind ik ook wel erg leuk. Je krijgt gewoon zin in wijn van de film. 4.0* net aan.
silent_force89
Tegenvaller!
Voor mijn idee duurde de film uren, maar echt iets heftigs gebeurde er niet.
Kon me totaal niet inleven in de hoofdrolspelers.
De humor was ook ver te zoeken (Of gewoon niet mijn soort humor).
Alleen Miles was af en toe nog een heel klein beetje grappig.
Maar dat was het dan ook!.
Davidus
Tegenvaller!
De humor was ook ver te zoeken (Of gewoon niet mijn soort humor).
Alleen Miles was af en toe nog een heel klein beetje grappig.
Maar dat was het dan ook!.
Is ook niet bedoeld als komedie

Drie goed beoordeelde films over alcoholische dranken

De tien best beoordeelde films met de jarige Sandra Oh (51)

Alexander Payne door Rose McGowan beschuldigd van seksueel misbruik

Hotel Rwanda
Drama / Oorlog, 2004

Walk the Line
Muziek / Biografie, 2005
californiëgebaseerd op boekgolfwinerondritstag nightmarihuanaauteurbuddysanta barbara, californiawinerywine tasting