• 9.374.183 stemmen

The Great Dictator (1940)

Komedie / Oorlog | 125 minuten

Genre: Komedie / Oorlog

Alternatieve titel: De Dictator

Geregisseerd door: Charles Chaplin

Met onder meer: Charles Chaplin, Jack Oakie en Paulette Goddard

Releasedatum: 14 oktober 2021

Plot The Great Dictator

"Once again - the whole world laughs!"

Een Joodse barbier, die terugkeert van de oorlog van '14-'18, lijdt aan geheugenverlies. Nadat hij jaren in het ziekenhuis heeft doorgebracht, vindt hij zijn zaak weer in het getto. Maar het land lijdt nu onder het schrikbewind van de dictator Adenoide Hynkel, die als twee druppels water op de arme barbier gelijkt. De officier Schultz heeft genoeg van de tirannie en plant een aanslag tegen Hynkel. Schultz zoekt in het getto steun voor zijn plan en komt zo bij de barbier terecht.

Adenoid Hynkel, Dictator of Tomania / A Jewish Barber

Benzino Napaloni, Dictator of Bacteria

Commander Schultz

Field Marshal Herring

Madame Napaloni

Mrs. Jaeckel

avatar van You_bastard

You_bastard

Totaal anders dan je zou verwachten van een Charlie Chaplin film maar wel goed. Deze film was toen in Amerika en in veel Europeese landen verboden. Charlie werd toen zelfs uiteindelijk van Amerika verbannen maar gelukkig wel geaccepteerd bij de Britten. Er zit een schitterende scène in waarin Hinkel een belangrijke redevoering houdt en volkomen zinloze, obscene taal uitkraamt. Af en toe versta je een alledaags Duits woord als 'Wiener Schnitzel' of 'Kartoffelstrudel'.

avatar van Tonyvdb

Tonyvdb

heb 'm gezien op school, herinner me weinig, maar weet nog dat ik 'm vrij indrukwekkend vond ... tot nader order : **** 4

avatar van herman78

herman78

chaplin is werkelijk gruwelijk briljant in zijn persiflage op hitler, maar let ook op die gast die mussolini nadoet.

degene die meer van deze film willen weten, doen er goed aan de documentaire "de vagebond en de dictator" te gaan zien. zeer goed!

van mij krijgt the great dictator 4 uit 5.

avatar van yosemite44

yosemite44

You_bastard schreef:

Af en toe versta je een alledaags Duits woord als 'Kartoffelstrudel'.

wat is dit dan ?

maar ik vond het wel een redelijk leuke film, vooral die stukjes met mussolini en dat "duits" gebrabbel inderdaad. toch een stuk minder dan "modern times". op naar "city lights"...

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Niet te missen:

vanavond om 19.00 Ned 1 (geloof ik), een docu over Chaplin, The Great Dictator en het Nazi-regime ...

avatar van tovenaar

tovenaar

Komt nu deze film, of een docu hierover?

avatar van EmDee

EmDee

Een docu:

Titel aflevering: Charlie Chaplin versus Adolf Hitler

Kortgeleden werden unieke kleurenopnames teruggevonden waarin te zien is hoe Chaplin werkt aan zijn anti-nazistische film The Great Dictator. Deze bijzondere filmbeelden laten zien hoe Chaplin werkt aan zijn onvergetelijke en rake imitaties van Hitler en Mussolini

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Bedankt voor de aanvulling, EmDee.

avatar van Quido

Quido

Koop dvd release: The great dictator (24 september 2003). Ik neem aan dat het deze is aangezien ik geen andere film kon vinden met dezelfde naam .

avatar van Noodles

Noodles

Dacht dat die films van Chaplin laatst al allemaal uitgebracht zijn? (meen ik tenminste bij play eens een keer gezien te hebben...)

avatar van Quido

Quido

Noodles schreef:

Ja, er zijn gister veel Chaplin dvd's verschenen, dat klopt.

avatar van agnes

agnes

hoi!

heeft iemand misschien nog de documentaire opgenomen over Charlie Chaplin en The great dictator? Wij zijn namelijk met ons profielwerkstuk bezig en we zouden die documentaire graag willen bekijken! Bedankt!

Heeft iemand nog tips waar we informatie kunnen vinden over deze film?

bedankt!

groetjes Selma en Agnes

Een fenomenale Chaplin!

Met hilarische toespraken waarin hij de Duitse klanken perfect en overdreven uitspreekt. Wiener Schnitzel is al genoemd, ik ontdekte ook Sauerkraut...

De film kent veel geniale vondsten. Bijvoorbeeld Chaplin die met een wereldbol een soort 'luchtduel' aangaat. Uiteindelijk leidend tot het uiteenspatten van de ballon. Hoe symbolisch...

Het verhaal is wat langdradig en de film is te lang.

Ik denk dat de liefhebbers van Dr. Strangelove deze film zeer zullen waarderen. Je zou denken dat Kubrick een deel van de inspiratie (naast het boek) uit deze film heeft gehaald.

Ongelooflijk knap dat deze film al anno 1940 werd gemaakt (en niet na WOII).

avatar van FisherKing

FisherKing

Geniale film inderdaad, Chaplin was zijn tijd ver vooruit. Ik denk de eerste keer dat iemand het aandurfde een film te maken geinspireerd op politieke figuren. Bovendien ook een vlammende/subtiele aanklacht tegen fascisme. Als een van de weinige van die tijd ook. Wrang.

Chaplin schreef de film al in 1938, nog onwetend over het lot van de joden later.

Deze film heeft natuurlijk iedereen behoorlijk beinvloed, da's waar.

4.5

avatar van renske

renske

Ik huurde deze een keertje maar had het geduld niet om 'm uit te zitten. Het duurde ook lang voordat ik het verschil zag tussen de verschillende soldatenhelmen (dus nationaliteiten) in de eerste wereldoorlog in het begin (ja toch? of was dat nu een andere oorlog?).

Op gegeven maar uitgezet.

Dr. Strangelove vond ik wél heel mooi.

Dat was juist de grap, dat hij het verschil niet zag toen hij middenin vijandelijk gebied stond.

'Geduld niet hebben om 'm uit te zien' ?

Heeft dat ook niet te maken met je 'kijkvorm van de dag' ?

avatar van jacom

jacom

fantastisch hoe deze film, hoewel meer dan 60 jaar oud, nog steeds hilarisch en betekenis vol is.

een fantastische mix van drama en komedie, alleen vond ik de eind speech een beetje té melig, maar voor de rest een uitstekende film

**** 1/2

avatar van mc rosss

mc rosss

je moet wel durven om zo een film net voor de 2de WO te maken. ook word er veel symbolisch geacteerd en dat maakt het nog beter.

avatar van vdc

vdc

Ik vond de slapstick grappen nogal flauw en gedateerd ; maar ja, in die tijd zal het wel top geweest zijn. De film lijkt me er nodeloos lang door gemaakt.
Maar het thema boeide me wel, en ik vond de slotspeech overweldigend. Bush zou er waarschijnlijk bij blozen.

avatar van thagirl

thagirl

ik heb een klein vraagje...ik moet voor school een beetje commentaar schrijven over the great dictator maar ik heb de documentaire gezien die om ned 1...en nu had ik de vraag...waarom speelt hij met die wereldbol...of is charlie ooit gestraft geweest voor zijn film?

antwoord terug aub

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

thagirl schreef:

"...waarom speelt hij met die wereldbol?"

Het spelen met de wereldbol staat symbool voor het spelen met (lees: het manipuleren van) de wereld door Hitler.

avatar van Noodles

Noodles

Na herziening opgewaardeerd van 4 naar 5 sterren: GENIALE film.

Linda

Teleurstelling. Een hele grote zelfs. Ik vond er werkelijk geen bal aan. Misschien een paar grappige stukken maar daar bleef het ook bij. Chaplin speelde geweldig Hynkel, als kapper was hij ook goed maar lang niet zo meesterlijk als Hynkel. De film deed me ook sterk aan Dr. Strangelove denken, dat vond ik ook al niet veel soeps. Bovendien duurde de film me gewoon veels te lang. 1,5 sterren.

Linda schreef:

The Great Dictator werd 24 jaar voor Dr. Strangelove gemaakt.

Linda

Dr. Strangelove zag ik eerder.

Diesel

Dat je tijdens het kijken naar deze film moest denken aan Dr. Strangelove kun je natuurlijk niet verwijten aan deze film en dat doe jij dus duidelijk wel.

Linda

Verwijten? Waar heb je het in godsnaam over? Ik zeg alleen maar dat deze film me aan Dr. Strangelove doet denken. Ik zeg niet dat hij daarom slecht is, dat maak jij ervan.

Linda schreef:

Ik dacht dus dat je het niet veel soeps vond dat The Great Dictator je deed denken aan Dr. Strangelove.

Maar je bedoeld dus dat je Dr. Strangelove niet veel soeps vond.

Als je nou zei -> die vond ik ook al niet veel soeps

in plaats van

dat vond ik ook al niet veel soeps

Anyway, now I get it Linda.

Linda

Ik zal de volgende keer wat duidelijker zijn

avatar van Anatolia

Anatolia

Geweldig geacteerd door Chaplin en zeker niet te vergeten: Jack Oakie. De scènes met Hynkel en Napaloni waren dan ook het sterkst, wat ik dan juist op een positieve manier vergelijk met het gesprek tussen de Amerikaanse en Russische staatshoofden in Dr. Strangelove. Het is duidelijk waar Kubrick zijn inspiratie vandaan heeft gehaald.

Ik heb inmiddels gelezen dat dit de eerste geluidsfilm van Chaplin is. Toch is nog steeds de invloed van zijn 'stomme' periode goed te merken. De kapper moet het vooral hebben van slapstick en zegt heel af en toe een klein zinnetje (tot het einde in ieder geval). Stoort echter totaal niet: de Hungarian Dance is bijvoorbeeld geweldig.

Fantastisch toch.