Genre: Komedie / Oorlog
Geregisseerd door: Charles Chaplin
Met onder meer: Charles Chaplin, Jack Oakie en Paulette Goddard
Releasedatum: 14 oktober 2021
Plot The Great Dictator
"Once again - the whole world laughs!"
Een Joodse barbier, die terugkeert van de oorlog van '14-'18, lijdt aan geheugenverlies. Nadat hij jaren in het ziekenhuis heeft doorgebracht, vindt hij zijn zaak weer in het getto. Maar het land lijdt nu onder het schrikbewind van de dictator Adenoide Hynkel, die als twee druppels water op de arme barbier gelijkt. De officier Schultz heeft genoeg van de tirannie en plant een aanslag tegen Hynkel. Schultz zoekt in het getto steun voor zijn plan en komt zo bij de barbier terecht.
Adenoid Hynkel, Dictator of Tomania / A Jewish Barber
Hannah
Mr. Jaeckel
Mrs. Jaeckel
hobbit
fantastische film.aanklacht van chaplin tegen het niets doen van de wereld en ten onrechte werd hij gemerkt als een communist.pas na mccarthy zagen de amerikanen de film zoals chaplin hem bedoeld heeft ,als aanklacht tegen het facisme.dus bekijk de film nog eens linda enzoek de verschillen achter de humor
Freud
Ik vond hem niet zo heel sterk eigenlijk. Sommige stukjes zijn wel enorm knap (al kreeg ik al op voorhand de wubben toen ik op de achterkant van de dvd dat overdreven gedweep las over de vele 'onsterfelijke scenes') en Chaplin is even schitterend als altijd, maar ik vond de film weinig interessant, er zat ook weinig lijn in. Knap dat hij dat heeft gemaakt in die tijd, maar ik vind Dr. Strangelove in ieder geval stukken beter (het schijnt hier verplicht te zijn om die twee te vergelijken, al zie ik weinig verband) Deze krijgt 3 sterren.
Anatolia
Ik ziet het verband dus in de scènes waarin de spot wordt gedreven met twee hypocriete staatshoofden die op dat moment aan de macht zijn.
zoutzak
volgende week op tv! zelfde tijd, zelfde zender als vandaag 'modern times'
J.S.
Dit schijnt de beste Chaplin te zijn!
Kan niet wachten tot volgende week!
J.S.
Paniek!!
Ik zie in Humo En op de Site van TV1 dat De film Funny Girl wordt gespeelt inplaats van The Great Dictator!!
Wat is dat voor onzin dat kan VRT toch niet maken!
DidiusTheGreat
Idd schandalig.
Ik was vandaag aan het opzoeken of het nu vrijdag of zaterdag was en vond hem nergens, nu weet ik hoe het komt.
Volgens de TV1 website komt deze film op 8 januari. Probleem opgelost.
speedy23
Wat er spijtig niet bj vermeld staat, is dat dit de eerste film is waarin ook Esperanto gespoken werd.
avalanche
Zopas deze film gezien op tv1, ik was gewoon wat aan het zappen toen ik plots het begin zag van de film tijdens oorlogsgevechten, het zag me er wel leuk uit en heb blijven kijken zonder te weten welke film het precies was. 3,5*
Quentin
Interessante film, maar niet geweldig. Aantal erg sterke stukken, maar ik ben niet zo'n liefhebber van slapstick en het einde kon me ook niet zo bekoren. 3,5*
mister blonde
na een half uur kijken, viel Belgie 1 uit bij mij in de regio tijdens een spannende scene (de joodse kapper werd net opgepakt). wat een ellende. tot op dat moment een geweldige film.
eerdekes
Puike film ja !
In zijn doel als komedie vind ik hem eigenlijk niet zo geslaagd ( daarmee bedoel ik dan wel niet dat de film slecht is ofzo ).
Maar het overdreven 'grappig' zijn begon mij af en toe wel te irriteren.
Maar ja, dat is typisch Chaplin, dus ja ..
Chaplin's parodie op het Überswein vind ik dan héél erg geslaagd. Het schitterende eindpleidooi op 't eind van de film is niet anders dan touchant.
Ook een prachtige weergave over het leven in de getto.
Uniek allemaal, en dan typisch voor de chaplin films ... Een mooi opgebouwd liefdesverhaal.
Sterkste scène uit de film vind ik als ze allemaal aan tafel zitten met 'n dessertje voor hun neus.
Erg geniaal!
Wel knap als je ziet dat deze film pas in '40 is gemaakt, bij mijn weten nog voor de tweede wereldoorlog jammer genoeg begon. Dat verdient op z'n minst al 'n grote bejubeling.
Maar toch, poeeh.. Gemengde gevoelens!
The Great Dictator
-3.5*-
speedy23
Wereldoorlog Twee was al uitgebroken. In de VS was de release van deze film op 15 oktober 1940 en in GB op 16 december 1940. In andere landen was het wachten tot 1945 en langer om dit meesterwerk te aanschouwen.
FisherKing
Chaplin zelf in zijn autobiografie:
In 1937 had Alexander Korda mij voorgesteld een film te maken over Hitler, die gebaseerd was op een persoonsverwisseling. Hitler had namelijk dezelfde snor als de zwerver. [..]
Het was niet gemakkelijk de film te maken. Er waren allerlei miniatuurmodellen en coulissen nodig en de voorbereidingen duurden meer dan een jaar. Zonder deze hulpmiddelen zou hij vijf maal zoveel gekost hebben. Hoe dit alles ook zij, voordat de camera's begonnen te draaien had ik meer dan een half miljoen dollar uitgegeven. [..]
ik zou wel eens last met censuur te maken kunnen krijgen. Ik was echter vastbesloten er mee door te gaan, want Hitler moest belachelijk gemaakt worden. Als ik iets over de werkelijke verschrikkingen in de Duitse concentratiekampen had afgeweten, had ik The Great Dictator niet kunnen maken, evenmin als de grappen over de moordzuchtige waanzin van de nazi's.
[..]
Tijdens het maken van de film ontving ik al dreigbrieven, en nu de film gereed was, begonnen ze in aantal toe te nemen. Eerst dacht ik erover om naar de politie te gaan, maar later overwoog ik dat een dergelijke publiciteit die mensen wel eens uit het theater weg zouden kunnen houden
Poisonthewell
Briljante film, maar Modern Times blijft toch mijn favoriete Chaplin.
sn@ke
- 2077 berichten
the great dictator ****
Geniale film uit de oude doos , zonder meer. Eén van de meest unieke films ooit , enkel al omdat het gaat om een parodie op hitler , ook nog eens gespeeld door een briljante Chaplin. De twee rollen die hij voor z'n rekening neemt zijn beiden totaal anders. Als hitler overtuigt Chaplin op een erg geestige manier door perfecte nabootsing , woedeuitbarstingen en andere flauwe moppen. Achter die,moppen zat soms wel veel achter ( wereldbolscene). Z'n rol als Jood is zodoende nog beter , zeker het begin waar de Jood samen met die offcier neercrasht zonder het te weten en waar hij ruzie krijgt met de SA zonder te weten hoe de huidige situatie daar was . De eindspeech was te verwachten en ik had er dan ook geen problemen mee , spijtig enkel dat het niet heeft mogen baten. Hitler valde toen juist 7 buurlanden binnen.
viscom
Ik zou deze film gaan kijken afgelopen zaterdag echter door omstandingheden is het er niet van gekomen en natuurlijk ook niet opgenomen. Mijn vraag is kan iemand mij vertellen of deze film op dvd uitgebracht is?
speedy23
The Great Dictator. Dit is bij FRS België, dus zal hij hoogstwaarschijnlijk ook te verkrijgen zijn in Nederland.
predator
- 1952 stemmen
Geweldige film, met afstand de beste film van Charlie Chaplin. Enorm knap hoe hij beide rollen invult. Een toonbeeld van een vrijheid van meningsuiting.

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'

Nog niet gezien? 'Escape at Dannemora' kijk je nu gewoon op SkyShowtime