

Genre: Fantasy / Avontuur
Speelduur: 100 minuten
Oorsprong:
Verenigde Staten
Geregisseerd door: Merian C. Cooper en Ernest B. Schoedsack
Met onder meer: Fay Wray, Robert Armstrong en Bruce Cabot
IMDb beoordeling:
7,9 (93.325)
Gesproken taal: Engels
On Demand:
Niet beschikbaar op Netflix
Niet beschikbaar op Pathé Thuis
Niet beschikbaar op Videoland
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Niet beschikbaar op Disney+
Niet beschikbaar op Google Play
Niet beschikbaar op meJane
Plot King Kong
"A Monster of Creation’s Dawn Breaks Loose in Our World Today!"
Een regisseur van natuurdocumentaires genaamd Carl Denham krijgt een kaart in handen met daarop de locatie van het verborgen Skull Island, waar de god Kong zou leven. Na een werkloze vrouw genaamd Ann Darrow van de straat geplukt te hebben voor de hoofdrol vertrekt hij met zijn crew naar Skull Island voor opnames. Daar komen ze erachter dat Kong een reuzachtige aap is, waar de inboorlingen en vrouw aan willen offeren. De inboorlingen nemen Ann voor dit doel gevangen en bieden haar aan Kong aan.
Externe links
Acteurs en actrices
Carl Denham
Ann Darrow
Jack Driscoll
Captain Englehorn
Ship's Cook Charlie
Mate Briggs
Charles Weston
Skull Island Native Chief
Skull Island Witch Doctor
Press Photographer (onvermeld)
Reviews & comments

Dievegge
-
- 3093 berichten
- 7999 stemmen
Oude avonturen gingen vaak over fictieve ontdekkingsreizen naar de zuidelijke zeeën. Tegenwoordig zouden het verre planeten zijn in plaats van onontdekte eilanden met prehistorische monsters. King Kong onstond uit een nachtmerrie van screenwriter Merian C. Cooper. Als gevechtspiloot tijdens de Eerste Wereldoorlog droomde hij over het bevechten van een monster vanuit vliegtuigen. Door het derde bedrijf in New York te plaatsen wordt het fantastische met het realistische verenigd.
In de eerste twintig minuten is er nogal wat voorafschaduwing: het kleine aapje, de angstige, opwaartse blik van Fay Wray. Zij verschijnt als onbekwame dievegge, al zijn haar kapsel en make-up iets te mooi voor iemand die geen appel kan betalen. Dit was vóór de Hayscode, wat blijkt uit de gewaagde jurk tijdens de fotosessie.
Koning Kong staat voor mannelijkheid. De Empire State Building is een fallus. Het beest vecht niet uit slechtheid, maar om z'n territorium te verdedigen. Jack lijkt op hem. Ook hij is een macho bij wie de zachtaardige kant geleidelijk naar boven komt. Fay Wray werd de scream queen, een zwakke vrouw die gered moet worden, maar ook de schoonheid die de macho verzwakt. De inboorlingen worden als primitieve wilden voorgesteld, zoals meestal in die ouderwetse avonturen.
De technische middelen van toen werden uitgebuit: stop-motion, miniaturen, poppen, schermen met bewegende beelden als decor... De schreeuw van Kong zou een combinatie zijn van het gebrul van een leeuw en een tijger, achterwaarts en vertraagd afgespeeld. Ook al weet je dat je naar een bewegend poppetje zit te kijken, toch ga je meeleven met het misbegrepen wezen.

IH88
-
- 9407 berichten
- 3154 stemmen
“Oh no, it wasn't the airplanes. It was beauty killed the beast.”
Knap gemaakte filmklassieker. King Kong ziet er natuurlijk gedateerd uit, en vooral wanneer King Kong zijn intrede doet moet je even je perspectief en verwachtingen bijstellen. Niet erg, want ik vond vooral de scènes op Skull Island zeer vermakelijk, en Fay Wray haalt het maximale uit een wat ondankbare rol. Ook de andere acteurs doen het goed, en het laatste gedeelte in New York (en op de Empire State Building) is natuurlijk iconisch.

Basto
-
- 11061 berichten
- 7147 stemmen
Na twintig ouderwetse en rustige minuten gaat de film helemaal los en krijgen we haast non stop actie voorgeschoteld.. Toen ik de film voor het eerst zag was ik echt verrast door het hoge tempo. Eenmaal op het eiland is er geen moment rust. Is de ene dino verslagen, meldt het volgende monster zich aan. Ook bijzonder knap hoe je snel een band met Kong krijgt omdat niet alleen de avonturiers, maar ook hij het flink te verduren heeft met alle belagers. Wat ook op viel is dat de film lekker bruut was. De makers schromen niet een hoge body count voor te schotelen en brengen dit vaak ook goed in beeld. Hie anders is dat in de meeste Hollywood monsterfilms die voor een pg13 gaan...
Eenmaal in New York stijgen het drama en de actie hand over hand naar grote hoogte. Het is echt een geweldig verhaal en de stop motion actie (tot mijn verrassing) enorm overtuigend. De eindscene is niet voor niet nog steeds misschien wel de beroemdste scene uit 120 jaar filmgeschiedenis.
Ik zou deze dolgraag nog eens in de bios willen zien. Wat een fantastisch meesterwerk.

De filosoof
-
- 2249 berichten
- 1525 stemmen
Naar aanleiding van de remake uit 2005 heb ik besloten eens het origineel te zien. Qua verhaal is er weinig verschil – zodat ik qua thematiek en betekenissen weinig toe te voegen heb aan wat ik daar al schreef – al wordt het verhaal in het origineel beknopter verteld waardoor de vaart er goed in blijft. Het origineel benadrukt het thema van Beauty & The Beast met de twist dat “Beauty killed the Beast” omdat de obsessie van het beest voor de schoonheid hem fataal werd. Uiteraard kunnen de special effects van het origineel niet tippen aan die van de remake, maar dat doet weinig af aan het origineel omdat er genoeg expressie zit in de bewegingen van Kong (en ik begrijp dat King Kong in zijn tijd revolutionaire special effects had en daarin een pioniersrol vervult in de filmgeschiedenis). Qua sfeer zit het ook helemaal in orde. Zelfs anno nu weet de film te imponeren.
Wat me nog opviel is dat het verhaal zich (onbewust) bedient van een religieus respect voor de natuur c.q. natuurgoden zoals Kong: de inlanders wisten een harmonie met de natuur en de vreselijke Kong (al dan niet als metafoor voor de seksuele lust) te handhaven door af en toe een meisje te offeren maar hun hele dorp/beschaving wordt vernietigd als de toorn van Kong is opgewekt en later dreigt New York dus onze beschaving te worden vernietigd als we proberen Kong dus de natuur naar onze hand te zetten. De film is behalve een horrorklassieker en een klassieke avonturenfilm zo ook een klassieke rampenfilm waarin men de film ook kan lezen als een metafoor voor de huidige klimaatcrisis: door onze arrogante exploitatie van de natuur hebben we als het ware de wraak van die natuur over ons afgeroepen want de natuur laat zich niet onderwerpen.
Tot slot heeft de film een interessante en een wat postmoderne verdubbeling: de film gaat over het maken van een film (vergelijk bv. de laatste film van Tarantino) waarbij bv. de romantiek die in de film moest om het publiek te behagen op de filmset ontstaat en centraal komt te staan in de film die wij zien. De film is zo ook nog een liefdesverhaal waarbij twee mannen (Jack en Kong) strijden om Ann en uiteindelijk Kong verliest, welke uitkomst ongetwijfeld het publiek zal hebben behaagd…

Shadowed
-
- 10134 berichten
- 6061 stemmen
Leuk avontuur.
Ik verkies wel de remake uit 2005, puur omdat ik daar ook echt in volledige spanning zat. Hier kwam die eigenlijk pas in het tweede deel, maar de gehele film is dan ook eigenlijk opvallend boeiend. Zo zie je maar dat stop-motion ook vroeger leuk was.
Zo spectaculair als de 2005 is het (zoals verwacht) bij lange na niet, maar deze is op sommige stukken nog heel leuk eigenlijk. Vooral eenmaal het avontuur een beetje op gang komt gaat de film in een hoog tempo aan je neus voorbij.
Stop-motion is erg grappig. Heel serieus kan je de grappig kijkende aap niet nemen, maar het heeft toch wel een bepaald soort charme hier. Het zorgt er ook voor dat ze de grote dino's en andere beesten wel neer kunnen zetten ermee.
Voor de rest is het cameragebruik opvallend statisch, zeker omdat het wel flink los gaat bij aap op gebouw. Het zorgt er wel voor dat het avontuur niet heel intens, maar vooral vermakelijk gebracht is uiteindelijk. En dat is hier wel goed genoeg.
Acteerwerk is niet heel bijzonder. Dat geschreeuw ging me wel een beetje in de weg zitten op een gegeven moment. Maar het is vooral de actie die hier dan centraal staat, en dat is dan ook het element dat het best geslaagd is.
Erg leuke actie en avontuur, zeker voor die tijd. Heb je goed vermaakt, en bovendien duurt de film precies lang genoeg om te blijven boeien. Lekker tempo, kom ik weinig tegen in films uit de jaren 30.

Collins
-
- 6795 berichten
- 4050 stemmen
Een wereldberoemde film. In 1933 was de film meteen al zeer succesvol en dat is zo gebleven. Toen de film uitkwam bracht hij in het eerste weekend maar liefst 90.000 dollar op. Dat bedrag klinkt belachelijk laag, maar in 1933 was het een recordbedrag.
Een klassieker dus. Skull Island, de blonde schone met de afsgrijselijke gil en natuurlijk de scènes met de grote aap in New York. Het beeld van de grote gorilla bovenop het Empire State Building met in zijn hand de blonde schone, zal een ieder wel bekend zijn.
De stop-motion effecten die King Kong tot leven brengen, ogen hedentendage uiteraard gedateerd, maar konden mij ook nu nog bekoren. De aap beweegt wat houterig en zijn gelaatsuitdrukkingen zien er wat onbeholpen uit, maar het geduldige vakwerk zie je er goed aan af. De aap is dan wel niet heel angstaanjegend meer, maar hij fascineert absoluut en pakte me heel retrocharmant in.
De film zelf is erg prettig kijkbaar. Een avonturenfilm met spannende settings, vraatzuchtige dinosauriërs, prima personages en een behoorlijk tempo. Het tempo verbaasde me echt. De film kent maar weinig rustmomenten. Hectiek, rumoer en chaos beheersen de film.
Ik heb de film ooit eerder als jochie bekeken. Toen zag ik een spannende avonturenfilm. Die zie ik nog steeds. Toch zie ik daarnaast bij deze volwassen schouwing iets meer dan een onschuldige spannende avonturenfilm.
King Kong gaat stevig te keer en maakt behoorlijk wat slachtoffers. Kong is geen mensvriendelijke aap. In de film is hij het monster. Zeker gezien door een kinderbril. Maar ja, als je de film met volwassen ogen bekijkt dan wordt duidelijk dat de aap niet het enige monster is.
Het personage dat King Kong ten koste van vele slachtoffers doelbewust van zijn eiland haalt om hem in New York tentoon te stellen en daarbij heel gemakkelijk een eeuwenoude en evenwichtige cultuur vernietigt, is vele malen monsterlijker dan King Kong. De grote trotse aap wordt door deze rijke arrogante blanke koning uit zijn koninkrijk verbannen, aan de ketting gelegd en tot bron van vermaak gereduceerd ten behoeve van geldelijk gewin.
Na afloop vroeg ik mij af of de maker dit arrogante gedrag in deze film serieus aan de kaak stelt of juist helemaal niet. Misschien hield de samenleving zich immers wel helemaal niet bezig met deze vragen. Misschien vond men op koloniale leest geschoeide arrogantie nog heel gewoon en zag het publiek in de jaren 30 het monsterlijke aspect er helemaal niet van in.
Maar goed. Ik dwaal af. Ondanks deze overpeinzing beleefde ik aan het weerzien met King Kong veel plezier. Het is nog steeds een fijne film.

anne J
-
- 1525 berichten
- 965 stemmen
Zo zo... Dat was echt vele malen gewelddadiger dan ik ooit had verwacht. Duidelijk nog ontsnapt aan de Hays Code. Ook best wat bloot erin, wanneer Kong stukken kleding weghaalt bij Ann bijvoorbeeld.
Leuk om eindelijk gezien te hebben. Kan de animaties / animatronics zeker waarderen. Het geheel neemt je prima mee in het avontuur.
Wel een gewone 3.0* van mij, want het script is flinterdun. Deze film is er puur voor de monsters en al die gevechten tussen de monsters onderling en tussen de monsters en de mensen. Puur een spektakelfilm. Dat is niet helemaal mijn ding. Ik zie samen met actie ook graag wat (meer) diepgang gepaard.

T.O.
-
- 2334 berichten
- 2644 stemmen
Bijzondere kijkervaring, met special effects die zowel knullig als knap zijn, op één of andere manier. Tevens een vlotte film met duidelijke, niet gladgestreken pre-code elementen.
Grappig detail uit de actiescènes die ik volgens mij nog niet voorbij heb zien komen in de commentaren hier: Kong die een paar keer na gevechtswinst nog even checkt of alle botten van z'n vijand wel goed zijn gebroken, nogal droogkomisch komt dat over

ikkegoemikke
-
- 3191 berichten
- 4605 stemmen
Eindelijk eens de originele King Kong film kunnen kijken. Waarschijnlijk voor die tijd een adembenemend spektakel voor het publiek. Nu ziet het er redelijk gedateerd uit. De stop-motion techniek werkte wel, alleen het perspectief was soms niet perfect. Ook de close-up van Kong's gelaat zorgde voor hilariteit. Het leek wel alsof deze bloeddorstige primaat telkens een grijns opzette. Toch redelijk gewaagd voor die tijd volgens mij. Het monster was niet bepaald mild voor zijn slachtoffers. En de hoofdrolspeelster had soms weinig verhullende kledij aan. Sowieso op het einde als Kong haar kledij wegscheurde en ze verwoedde pogingen deed om bepaalde lichaamsdelen te bedekken. Ik kan me best voorstellen dat het vrouwelijke publiek toendertijd nogal verontwaardigd was hierover. Al bij al een prettige ervaring om dit stukje filmgeschiedenis te bekijken.
3.5*

Fisico (moderator films)
-
- 9909 berichten
- 5360 stemmen
Sterke oerklassieker die reeds vele remakes kende. En ondanks het feit dat het er allemaal behoorlijk knullig uitziet, is het toch allemaal erg degelijk en vakkundig gemaakt. Zeker voor de periode van 1933 moest het een huzarenstukje geweest om alles in elkaar te knutselen.
Kong heeft de afgelopen decennia wel enkele positieve gedragswijzigingen ondergaan. In de versie van 1933 echter is hij weinig sympathiek en gaat hij erg bruut en meedogenloos tekeer tegen de mensheid. Er sterven toch wel wat onschuldigen - ook in New York - waardoor Kong monsterlijk wordt voorgesteld. Het is natuurlijk maar zeer de vraag hoe verantwoordelijk de mens zélf is voor dit gedrag. Daar waar in latere versies de romance (toch alvast vanuit 1 kant) meer aandacht krijgt, is het hier een onvervalste ontvoering. Ook bij Ann Darrow is er weinig begrip voor Kong en het enige wat ze kon was dan ook gillen. Gillen uit angst en paniek.
De andere monsters en dino waren eveneens knullig, maar toch erg vermakelijk en fijne gevechten. Er komt toch wel wat op je af en de makers hebben niet op een beest meer of minder gekeken. Ook de moerassen en de boomstam-scène werden mooi weergegeven. Het hoogtepunt blijft natuurlijk The Empire State Building, legendarische scène. Mooi!

scorsese
-
- 12550 berichten
- 10641 stemmen
Goeie film waarin een regisseur een film wil maken op een mysterieus eiland. Uiteraard zijn de special effects verouderd. Maar na bijna 90 jaar is er nog voldoende actie, spanning en avontuur. De muziek van Max Steiner is hier ook bepalend voor. De iconische scene op het Empire State Building vormt zowel letterlijk als figuurlijk het hoogtepunt.

james_cameron
-
- 6522 berichten
- 9450 stemmen
Onverwoestbare klassieker, nog steeds geweldig. Wat zou ik graag naar 1933 willen afreizen om dit in de bioscoop te kunnen zien. De impact die dit destijds gehad moet hebben... De spannende plot, de leuke personages, de mooie production design en de eersteklas stopmotion-effecten- alles draagt bij aan de magie van het geheel. En wat een ambitie hadden de makers destijds, niet te geloven. Om in 1933 op deze schaal allerlei monsters spectaculair tegen elkaar te laten vechten, daar was heel wat lef voor nodig. Het tempo ligt ook verrassend hoog, met vanaf het moment dat de hoofdpersonen op het mysterieuze eiland aankomen een niet aflatende stroom van aktiescenes en spektakel, resulterend in één van de meest iconische finales uit de filmgeschiedenis.

Bobbejaantje
-
- 2110 berichten
- 1971 stemmen
Eerste kennismaking met deze klassieker der monsterfilms. En ik vind het echt wel een heel goeie film. Ondanks de ouderdom zat ik helemaal in het verhaal, genoten van de special effects m.n. de stop motion, met als apotheose de iconische scene die zich afspeelt op Empire State Building. Het verhaal is een raamwerk voor allerlei spectaculaire scènes maar niettemin vind ik het intelligent geschreven met een dubbele haast maatschappijkritische bodem. De ondertitel van de film luidt “The 8th Wonder of the World” wat verwijst naar de exploitatie van het grote beest in freakshows te lande. Het dubbele hieraan is dat het even goed inspeelt op de sensatiezucht van een cinemapubliek. Ook dubbelzinnig is de intro waarbij men op zoek is naar een knappe actrice (voor de film in de film) omdat dat is wat het publiek wil. En uiteindelijk vinken de makers daadwerkelijk elk noodzakelijk vakje aan om van de film een kassucces te maken.
Meer specifiek gaan docu-etnografische films evenzeer op de rooster, wanneer blijkt dat de actrice al op voorhand bepaalde scènes moet instuderen. Zeer vermakelijk allemaal.
De achtervolgingen van de crew tijdens de catastrofale expeditie en de gevechten tussen gigantische monsters zijn een feest voor het oog. Ook al komt het soms houterig over, het hangt er toch altijd vanaf in hoeverre je je als kijker zelf wil inleven. In dit geval helpt het wel dat de film in zwartwit is, wat 100 % bijdraagt aan de sfeer. De momenten dat mensen levend verslonden worden, vond ik ook wel vrij hard overkomen.
En de muziekscore van Max Steiner vind ik van topniveau. Voor een vrij vroege talkie zit het toch helemaal goed met integratie van film en muziek.
RKO associeer ik altijd wat met (goeie) B-films maar dit is toch wel een A-productie van formaat die voor mij staat als een huis.

Gerlof78
-
- 654 berichten
- 476 stemmen
Een grote klassieker die met bijna 90 jaar dat ook mag zeggen, hij mag misschien gedateerd zijn maar dat maakt hem er niet minder om. Het alom bekende verhaal kent men wel, de cast met oa Fay Wray, (de 1st echte scream queen) Robert Armstrong en Bruce Cabot spelen zeker goed hun rol. En ja dan natuurlijk King Kong die geweldig mooi tot leven is gebracht door Willis O'Brien, die op zijn beurt de leermeester was van Ray Harryhausen en ja vooral de Empire State Bulding scene is om van te smullen. Ook was de film een grote invloed op het genre avontuur en ook monster films, zeker als je hem nog niet hebt gezien ga hem kijken

woeler82
-
- 381 berichten
- 745 stemmen
King kong uit 1933 was vroeger een epische film voor naar te kijken en dat vind ik nou nog steeds .
Ik vraag me nog steeds af hoe ze dat vroeger voor elkaar kregen.
Ik was 14 of 15 jaar toen ik de film voor eerst zag, ik was meteen onder de indruk.
Alle King Kong filmen die daarna gemaakt zijn waren van wisselend kwaliteit, soms beter maar ook soms slechter
Ik heb deze al 4 x gezien , ik kan soms niet genoeg van krijgen
Nou zie ik soms nog een uitblinker van King Kong zoals Kong Skull Island en de King Kong uit 2005.
Helaas is deze grene een uitgemolken koe , een betere film als de 2 bovengenoemde films zal niet niet zo vlug meer komen

badfans69
-
- 3435 berichten
- 5680 stemmen

teigertje
-
- 2572 berichten
- 2758 stemmen
Een oude classic wat vroeger in die tijd natuurlijk zeer bijzonder was gemaakt.
Nu is deze film inmiddels erg verouderd, maar toch heeft deze film,zijn charmes nog.
Toch is deze wereld beroemde classic, zeker nog vermakelijk en leuk om te zien, zeker omdat King Kong een iconische film legende blijft.
Pre- en sequels

The Son of Kong
1933
13 reacties
Het laatste nieuws

'La La Land' is morgenavond (24 maart) weer op de buis: 'Waanzinnige en meeslepende acteerprestaties'

Wacht niet te lang, want 'Superbad' gaat uit het aanbod van Netflix verdwijnen: 'De film staat als een huis en verveelt nergens'

Welke films worden vanavond uitgezonden op televisie?

'Grand Theft Hamlet' is de meest gestreamde film op MUBI: 'Een ontroerende ode aan het werk van Sheakespeare'
Bekijk ook

The Music Box
Komedie, 1932
15 reacties

Father and Daughter
Drama / Animatie, 2000
9 reacties

Das Testament des Dr. Mabuse
Mystery / Misdaad, 1933
46 reacties

Safety Last!
Komedie, 1923
64 reacties

Deliverance
Thriller / Avontuur, 1972
490 reacties

A Night to Remember
Drama / Historisch, 1958
85 reacties
Gerelateerde tags
new york cityscreenplayfilm bedrijfexotic islandeilandschipgrote depressieunsociabilityking kongdinosauruszwart en witpre-codesea voyagedamsel in distressempire state buildinggiant apeanimal horrorgreat ape adapted into stage play or musicaladapted into play or musicalking kongpre-unix
Nieuwsbrief MovieMeter
Het laatste film- en serienieuws per e-mail ontvangen?
Populaire toplijsten
- Top 250 beste films aller tijden
- Top 250 beste sciencefiction films aller tijden
- Top 250 beste thriller films aller tijden
- Top 250 beste familie films aller tijden
- Top 250 beste actie films aller tijden
- Top 100 beste films van de laatste jaren
- Top 100 beste films op Netflix
- Top 100 beste films op Disney+
- Top 100 beste films op Pathé Thuis
- Top 50 beste films uit 2020
- Top 50 beste films uit 2018
- Top 50 beste films uit 2019
- Top 25 beste films in het Nederlands
Corporate & Media
Realtimes Network
Innovatieweg 20C
7007 CD, Doetinchem, Netherlands
+31(315)-764002
Over MovieMeter
MovieMeter is hét platform voor liefhebbers van films en series. Met tienduizenden titels, die dagelijkse worden aangevuld door onze community, vind je bij ons altijd de film, serie of documentaire die je zoekt. Of je jouw content nou graag op televisie, in de bioscoop of via een streamingsdienst bekijkt, bij MovieMeter navigeer je in enkele klikken naar hetgeen dat voldoet aan jouw wensen.
MovieMeter is echter meer dan een databank voor films en series. Je bent bij ons tevens aan het juiste adres voor het laatste filmnieuws, recensies en informatie over jouw favoriete acteur. Daarnaast vind je bij ons de meest recente toplijsten, zodat je altijd weet wat er populair is op Netflix, in de bioscoop of op televisie. Zelf je steentje bijdragen aan het unieke platform van MovieMeter? Sluit je dan vrijblijvend aan bij onze community.
Social media
Realtimes Network
- Registreer |
- Contact ons |
- Over ons |
- Adverteren |
- MovieMeter Films Wiki |
- Series Wiki |
- Algemene voorwaarden en privacybeleid |
- Consent wijzigen |
- RSS Feeds |
- API

© 2025 MovieMeter B.V.