Genre: Fantasy / Avontuur
Geregisseerd door: Merian C. Cooper en Ernest B. Schoedsack
Met onder meer: Fay Wray, Robert Armstrong en Bruce Cabot
Plot King Kong
"A Monster of Creation’s Dawn Breaks Loose in Our World Today!"
Een regisseur van natuurdocumentaires genaamd Carl Denham krijgt een kaart in handen met daarop de locatie van het verborgen Skull Island, waar de god Kong zou leven. Na een werkloze vrouw genaamd Ann Darrow van de straat geplukt te hebben voor de hoofdrol vertrekt hij met zijn crew naar Skull Island voor opnames. Daar komen ze erachter dat Kong een reuzachtige aap is, waar de inboorlingen en vrouw aan willen offeren. De inboorlingen nemen Ann voor dit doel gevangen en bieden haar aan Kong aan.
Carl Denham
Charles Weston
Skull Island Native Chief
Skull Island Witch Doctor
Press Photographer (onvermeld)
Weer had ik het gevoel, zoals ik wel vaker heb bij de hele oude films. Leuk om eens gezien te hebben, maar ook niet meer dan dat.
Het idee is natuurlijk zo orgineel als wat, maar toch deed de film me helemaal niks. Ik kon me op geen één moment echt lekker in leven in het verhaal. Het wordt eingelijk nergens echt leuk of spannend.
Wel vond ik King Kong voor die tijd erg knap gemaakt (ik moest er in het begin toch wel even aan wennen
Maar helaas kan ik hier niet meer dan 2,5* voor geven.
speedy23
Hollywoods beroemste horrorfilm, inmiddels een klassiek werk geworden, heeft geschiedenis gemaakt en indertijd een nieuwe standaard ingevuld. Dit is verplichte kost voor elke filmliefhebber. De speciale effecten en de animatie zijn gezien de tijd waarin de film gedraaid werd, fantastisch. De laatste scène, bovenop de Empire State Building (toen het hoogste gebouw ter wereld) is legendarisch...
*****
neo
Een spektakel op zich, was het niet dat de effecten voor King Kong en andere monsters niet vloeiend zijn.En dat is zoals zo vaak in dit geval de makers niet kwalijk te nemen.De score van Max Steiner is werkelijk legendarisch en weet van geen ophouden.Deze houdt het tempo erin,maar in combinatie met de niet vloeiende effecten, levert dit een merkwaardig geheel op; vaart met geen vaart.3 sterren
bioscoopzaal
Nog steeds erg onderhoudend, maar ondertussen toch wel wat verouderd. Het grappige is wel dat King Kong precies hetzelfde mankement heeft als de gemiddelde moderne blockbuster: het gebrek aan een interessant plot. Natuurlijk was het de eerste echte monsterfilm in zijn soort (waarvan akte), maar het simpele verhaaltje is soms tamelijk repetitief en niet meer dan een kapstok voor de revolutionaire effecten.
Ik was eerlijk gezegd ook een beetje teleursteld door de magere dialogen en bordkartonnen personages; in mijn herinnering waren de hoofdpersonen veel kleurrijker. Alleen Fay Wray als Ann Darrow (in haar behoorlijk risqué-gescheurde jurkje) en Robert Armstrong als durfal Carl Denham waren nog enigszins uitgewerkt; de rest van de cast was niet meer dan een allegaartje van functionele cliché's.
Gelukkig vliegt de film wel in een enorme vaart voorbij en zijn de indruwekkende sets (vooral de gigantische houten poort) en de geweldige stop-motion effecten van Willis O'Brien nog altijd boeiend om te zien. Vooral het gevecht tussen King Kong en de T-Rex (in een soort prehistorische worstelwedstrijd) is ontzettend spectaculair. Naar het einde toe wordt het monster-bashen toch wat eentonig en wordt het schrijnende gebrek van respect voor de natuur en andere culturen zelfs gênant ("Kijk daar! Een zeldzaam, bijna uitgestorven prehistorisch monster - laten we er een bom op gooien!"). Gelukkig heeft de ontknoping op de Empire State Building nog niets van zijn kracht verloren. Toch wel tragisch, zo'n nutteloze dood. En natuurlijk extra overbodig omdat niemand uiteindelijk de verantwoordelijkheid voor zijn daden wil opnemen.
Police Lieutenant:
Well, Denham, the airplanes got him.
Carl Denham:
Oh no, it wasn't the airplanes. It was beauty killed the beast.
3.5 sterren.
Linn
Ik weet dat dit het origineel is..maar er is gewoon niet hetzelfde gevoel als dat ik had bij King Kong van Jackson...Ann Darrow schreeuwde TE veel. al met al toch een goede film 3* Misschien ben ik teveel special effects van nu gewend?
Maar ik vond Naomi Watts een betere Ann Darrow omdat ze meer een band kreeg met King Kong. Ook vond ik t beter dat ik die van Jackson de karakters wat meer uitgediept werden
otherfool
Lekkere avonturenfilm met legendarische scenes (natuurlijk vooral die op het Empire State Building). Het acteerwerk is matig maar Kong ziet er naar mijn mening prachtig uit.
3,5*.
mister blonde
Deze film is toch wel een beetje het bewijs dat velen verzot zijn op goede sfx. Onbegrijpelijke kritiek en een erg laag gemiddelde (die hoort natuurlijk in de top 250 thuis) bij deze film uit 1933.
Ten eerste moet dit een van de meest sterke screenplay's allertijden zijn. Alleen de tocht van Kong naar New York gaat wel erg snel (ik bedoel lijkt me nogal wat om zo'n aap de halve stille oceaan over te krijgen). Verder is het absolute perfectie en het schoolvoorbeeld van hoe een verhaal verteld moet worden.
De scènes op het schip, op het eiland en in New York zorgen allemaal voor het ene na het andere hoogtepunt. Naast de vele sterke momenten is ook alles prima in orde -Goede acteerprestaties (Wray was een beauty) en Armstrong erg charismatisch en overtuigend als geflipte filmregisseur. - Mooie locaties en schitterende decors. - Een tempo dat nooit eerder gezien is, denk ik.
Dan komt het discussiepunt bij de film. De sfx. Feit; nu kunnen ze meer en ziet het er beter uit. Geen twijfel. Maar is het nu niet juist de charme van deze film, dat (hoewel vooruitstrevend, want dat was het) de effecten niet zo gelikt zijn als tegenwoordig? Ik vind van wel. Daarbij komt dat het er helemaal niet zo slecht uitziet. Ik weet niet precies hoe het allemaal werkt met stop-motion, maar ik was verbaasd hoe aardig het eruit zag. Je moet Kong niet van dichtbij in beeld nemen, maar verder...
Ik denk dat als je de effecten in de juiste tijd kan plaatsen en je je eroverheen zet dat het er allemaal wat oud uit ziet, iedereen dit een topfilm vindt.
ik vind het in ieder geval top. Een van de beste avonturen films ooit. 4,5 sterren.
dutchtuga
Viel me toch een tikkeltje tegen. Begint erg sterk als een veelbelovend avonturenfilm maar zodra Kong wordt geïntroduceerd krijgen we een stortvloed aan actiescènes. Op zich knap dat een film uit 1933 gedragen kan worden door SFX maar bij mij kwam het ten koste van het avontuur. Ik snap nu waarom Jackson's remake volgestampt zit met actiescènes. Kwam die film ook niet echt ten goede trouwens. Blijft over de superieure versie uit 1976 die mij wel geeft wat ik verlang van een King Kong.
Vinokourov
Spektakel van jewelste
. Hier zijn geduldige filmmakers bezig geweest, die lef toonden plus een grote dosis voor het medium film. Je moet het maar verzinnen om in 1933 met zo'n reusachtige aap op de proppen te komen. Ik kon me wel vermaken met dit beest en al zijn avonturen. Eerst die toestanden op dat eilanden en vervolgens ook nog de grande finale op het Empire State Building, alhoewel ik de gebeurtenissen op het eiland wel iets toffer vond.
MNV2
Eigenlijk behoorlijk schandalig dat ik deze film nog nooit eerder heb gezien maar de film was nu ook niet zo gemakkelijk te verkrijgen. Dit moet zo ongeveer één van de meest tot de verbeelding sprekende films zijn geweest die ik in een heel lange tijd gezien heb. De film is dan ook op deze site duidelijk ondergewaardeerd in vergelijking met de score op IMDb.
Een week geleden had ik nog The Lost World gekeken uit 1925, wat een matige avonturenfilm was. Wat me opviel bij die film was dat de animatie van de dinosaurussen redelijk acceptabel is maar niet om te zeggen realistisch. Ik heb horen zeggen dat Willis O'Brien het genie is achter de stop-motion effecten in die film, de man zou die techniek ook gebruikt hebben voor deze film. Ik kan maar tot één conclusie komen en dat is dat O'Brien veel vorderingen heeft gemaakt. King Kong beweegt minder houterig dan de dino's in The Lost World, beter zelfs, ik vond hem er behoorlijk realistisch uitzien. Dat kan natuurlijk ook wel komen doordat alles in deze film veel mooier in beeld gebracht is, de sfeer van een naderende King Kong die afgaat op zijn prooi, Ann Dorrow, is gewoon ijzingwekkend. Ik zou er geld voor willen geven om deze film op het grote doek te kunnen zien, waarvoor deze film bedoelt was want de sfeer en de luide kreten van King Kong zouden er beter tot z'n recht komen.
Wat me verder ook opviel is de gelijkenissen tussen het origineel en de remake van Peter Jackson. De geheimzinnige sfeer van het naderende eiland gehuld in mist vond ik behoorlijk knap in Jackson's versie, maar komt toch beter tot zijn recht in de originele zwart/wit versie. Qua sfeer is deze film trouwens ook niet te overtreffen: de scènes wanneer John Driscoll en Carl Denham merken dat Dorrow ontvoert is of de scènes wanneer King Kong in een gevecht is met een T-Rex zijn gewoon legendarisch. Ook het klouteren op de Empire State Building met die 2-dekkertjes die rond Kong's hoofd vliegen is zo memorabel als zijn kan.
Verder was ik blij dat Kong hier niet weer een emotionele band krijgt met Ann Dorrow zoals in de remake van Peter Jackson, King Kong wordt hier afgebeeld als een gevoelloos monster wat toch echt wel een pluspunt is. Het enige negatieve aan deze film was misschien het acteerwerk aan het begin van de film dat behoorlijk slecht was. Je zag duidelijk dat de personages hun tekst uit het hoofd aan het opzeggen waren, gelukkig betert dat naarmate de film vordert. Deze film is een klassieker die iedereen gewoon hoort gezien te hebben.
5.0 sterren
Weer zo'n gevalletje eerste-in-zijn-soort. Hoeveel films zijn niet direct of indirect nakomelingen hiervan?
Wat me vooral opviel was het hoge tempo. En de charme, het hart. Eng vond ik het helemaal niet, maar wel verrassend, met dat grootse bizarre decor op dat eiland en die rare inheemse stam. En duidelijk nog in de pre-Hays-code fase zo'n scene waarin King Kong stukjes jurk van Wray afscheurde hadden ze zelfs twee jaar later niet meer gemaakt.
Door deze film wel nog minder zin gekregen om ooit die van Jackson te zien, vooral door zijn lengte. Deze had een lekker tempo, maar een dubbele lengte? Tsja.
Legendarische film natuurlijk die ik al heel lang wilde zien. De enige film van King Kong die ik tot nu toe zag ik die van Peter Jackson en ik moet zeggen dat hij op veel punten redelijk trouw is gebleven aan dit origineel. Wat me vooral opviel aan dit leuke origineel, is dat het vooral een erg vlotte film is met een hoog tempo en een verhaal dat voor die tijd absoluut baanbrekend geweest moet zijn. De stop-motion techniek die hier voor King Kong en de andere wezens op het eiland wordt toegepast werkt prima. Kong ziet er prima uit en het gevecht met de T-Rex ziet er prima uit en is bovendien uiterst amusant om te volgen. Sowieso zijn de gebeurtenissen op het eiland uiterst vermakelijk en mede ook doordat de film een stuk korter is dan de versie van Jackson, loopt het allemaal veel vlotter en zitten er geen saaie of ietwat langdradige momenten in de film. Mooie film dus, die terecht een klassieker genoemd mag worden.
movie acteurs
Erg mooie film die nogal vergeten wordt door de versie van Jackson. Misschien de beste film uit de jaren 30.
Prachtige decors zoals op het eiland. Special effects zijn kei nep maar dat maakt niet uit aangezien het in de jaren 30 was. Ook prachtige is de scene waarbij Kong op de Empire State Building klimt, met al die oude vliegtuigjes eromheen. Erg mooi gemaakte film. Krijgt een 5,0.
The One Ring
Na 5 jaar eindelijk weer eens kunnnen zien. Dit was indertijd een van de eerste klassieke films die ik zag, op dat moment geloof ik zelfs ook de oudste. Kong is echter nog altijd King.
Het vreemde hier is dat veel van de latere berichten hier Kong beschrijven als een gevoelloos beest. Vreemd, aangezien dit duidelijk niet het geval is. Of liefde het juiste woord is weet ik niet, maar Kong voelt duidelijk affectie voor Anne en doet alles om haar te beschermen. Het beest is zelfs opvallend expressief. Wat de film voor een groot deel zijn unieke kracht geeft is dat ik op het einde vooral medelijden met het arme dier voel als hij tentoongesteld wordt in New York en uiteindelijk van de Empire State Building wordt afgeknalt. Het is de anti-heldachtige benadering van Kong die de film meer maakt dan een eendimensionale monsterfilm. Begrijp me niet verkeerd, films waarin de beesten gewoon wilde beesten zijn zoals in Jaws, Gojira, The Birds en Alien kan ik ook waarderen, maar net als het monster van Frankenstein is Kong zowel held als monster hier en werkt als dramatisch personage en horrorfiguur. Maakt het allemaal net iets leuker. De echte schurk hier is de regisseur Carl Denham, waarvan het me altijd verbaast heeft dat hij het overleefd. Ergens dient hij in een verhaal als deze te sterven, als aanstichter van alle ellende. Aan de andere kant is het wel het beste dat hij uiteindelijk de slotzin 'It was beauty killed the beast' uitspreekt.
Het voordeel van deze versie in dit opzicht ten opzichte van Peter Jacksons interpretatie is dat Kong '33 niet overgeromantiseerd wordt. De film verliest niet teveel tijd aan sentiment en Kong laat zijn affectie voor Anne nog altijd zien als een beest. Achteraf gezien is het ook een betere keuze dat Anne niet valt voor de aap. Het maakt alle daden van het onbegrepen dier alleen maar tragischer. De versie uit 2005 is meer melodrama met een gorilla, waar de versie van 1933 meer film noir met een gorilla is. Ik weet wat ik verkies.
De details van de animatie zijn vaak adembenemend. Dat de stegosaurus niet sterft nadat hij neergeschoten wordt, maar nog leeft als de mannen er langs lopen en nog wat laatste bewegingen met zijn staart maakt voegt veel toe aan de scène. King Kong komt uit een tijd waarin de filmmakers zelf nog onder de indruk leken van hun eigen special effects. Het gevoel voor verwondering is groot. Zo'n beetje iedere avonturenscène is geweldig en je vergeet snel dat het eerste half uur voorbereiding in de film niet bepaald briljant was en dat de acteurs ook ondermaats zijn. Het heerlijke tempo wordt terecht geroemd en roept nogmaals de vraag op waarom Jackson dacht de dubbele lengte nodig te hebben.
Ik verhoog naar 4,5*. De ultieme monsterfilm wat mij betreft.
Leland Palmer
Klasse film hoor, deze King Kong uit '33. De film is oud, maar dat is er niet aan af te zien, want het is prachtig gemaakt allemaal. Ik heb me meer dan vermaakt...
... met deze klassieker - want de status van deze film is ongelofelijk natuurlijk. Het heeft ook veel te lang geduurd voordat ik deze film zag, maar oké; beter laat dan nooit. Deze film straalt vooral veel charme uit, prachtig. Geweldig die zwart-wit beelden van de jungle, de stam, het schip op het water, Kong, de bergen, de gevechten, New York en de prachtige Ann Darrow. Een lust voor het oog, deze film en dat is knap.
De film zit vol met klassieke scénes, waarvan Jackson er een paar letterlijk heeft gekopiëerd en in zijn versie van '05 heeft geplakt. Leuk om te zien. Vond vooral het moment wanneer Kong de kleren van Darrow haar lichaam afscheurt ge-ni-aal. Machtig. Sowieso vond ik de hele setting geslaagd; vaak duidelijk te zien dat het ''nep'' is, maar het werkt. Kong wordt ook op een intrigerende manier neergezet. Een monster...
... maar wel één met een hart en een ''zachte'', liefdevolle kant. De film kent een mooi tempo en zit op techisch vlak gewoon geweldig in elkaar. Dikke voldoende.
maxcomthrilla
Ik ben gelukkig nog niet vervuild geraakt met alle King Kong vervolgen. Het moet in 1933 een groot risico zijn geweest om met deze film aan te komen zetten zeg!
Ik vond King Kong tegen al mijn verwachtingen in een fijne avonturenfilm. Het eerste kwartier is weinig bijzonder, maar dient als een aardige brug naar het eilandgedeelte. De ontmoeting met de inheemse stam was interessant genoeg om te volgen. Tijdens de offering en toen King Kong voor het eerst op het toneel verscheen ( prachtige stop motion wat mij betreft ) schoot ik pas echt overeind. Ik kon ook optimaal genieten van: de andere beesten in het woud, de mooie gevechten, de nevellige mist die neerstreek op het oerwoud, de ravage in de stad en natuurlijk het klassieke einde!
Na La Passione Jeanne `d Arc (1928) en The Man with the Movie Camera (1929) toch wel mijn favoriete film van voor 1940. Een dikke 4*
Blauwdruk.
En hoeveel respect men daar ook voor dient te hebben, een film moet wel tegen de jaargetijden kunnen. Struikelblok mag niet de inmiddels achterhaalde SFX-techniek zijn die de kijker een foeilelijke stop-motion- Kong met kleigezicht voorschoteld. In 1933 waren de effecten ongekend en adembenemend mooi. Doorprikken dus.
Wat wel, ondanks enige vaart, een beetje stoort is het soms matige acteerwerk. Al is het verhaal an sich natuurlijk niet voor niets een blauwdruk. Daar schort namelijk weinig aan.
Redelijk.
simonvinkie
Mja, King Kong was een aardige film hoor, maar zeker niet zo goed als ik gehoopt had. Vooral de special effects zijn (voor die tijd) erg mooi. Kong ziet er gaaf uit! Maar helaas vond ik het toch ook wel wat gedateerd, en ook de acteerprestaties zijn matig. Gelukkig is het allemaal best vermakelijk en zitten er een paar erg leuke scenes bij. Al zaten er wel flink wat inkakmomentjes in de film.
Een sterk punt is wel weer dat King Kong niet zo overdreven romantisch omging met Ann, wat helaas wel het geval was in de remake. Hij ziet haar meer als de nieuwe ipod de hij moet hebben. Maar verder vond ik het niet heel veel bijzonders. Ben wel blij dat ik dit filmpje gezien heb, want het was allemaal wel vermakelijk. 2,5*
wibro
Deze film vanavond herzien en voor mij blijft het een van de beste films van de vooroorlogse cinema. De special effects mogen er anno 2010 misschien wel lachwekkend uitzien maar dat heeft tevens ook zijn charma. Ten slotte zaten we in het jaar 1933 en de computer moest nog uitgevonden worden.
Ik heb mij in ieder geval weer kostelijk geamuseerd met deze voortreffelijke avonturenfilm. Dat er misschien matig geacteerd werd zal mij verder een worst wezen. Ik vond deze film in ieder geval tig keer beter dan de remake van Peter Jackson. En die Fay Wray was toch best een aantrekkelijke vrouw. Ik vond haar uitstekend gecast voor de rol van Ann Darrow (The Bride of Kong). Legendarisch vind ik nog steeds de scène van King Kong en Ann Darrow bovenop de Empire State Building.
Toch miste ik in dit origineel een belangrijke scène. Toen King Kong zijn achtervolgers van de boomstam afschudde zodat ze in het ravijn belandden hebben wij van hoe de achtervolgers aan hun eind kwamen niets meer in de film gezien. Het blijkt namelijk dat zij door reusachtige spinnen verslonden werden maar dat die scène destijds er uit werd geknipt omdat hij te eng werd bevonden. Althans, dat las ik ooit in een recensie in de VPRO gids van pakweg 10-12 jaar geleden. Dit lijkt mij verder ook heel aannemelijk. Zo ver ik weet kwam die scène in de re-make van Peter Jackson wél voor.
Voor mijn waardering voor deze film maakt het hoe dan ook niets uit.
Die was 5,0* en die blijft 5,0* ondanks de gebreken.
timbo_
Net als Frankenstein had ik ook King Kong nog nooit gezien. En daar waar Frankenstein nog aardig overeind bleef is dat bij King Kong wel anders. De lange aanloop is nog prima en de decors zijn indrukwekkend maar vanaf het moment dat de wereldberoemde aap ten tonele verschijnt is het nauwelijks mogelijk om niet in lachen uit te barsten. King Kong ziet er compleet belachelijk uit en ook de dino's zien er tenenkrommend nep uit. Tot slot valt ook de relatie tussen King Kong en Ann tegen. Daar waar ik iets van compassie en mededogen had verwacht is King Kong gewoon een simpel en gevoelloos beest wat veel scénes, waaronder de eindscéne, beduidend minder memorabel maakt als verwacht. Nee, hoe raar het ook klinkt maar ik heb toch een voorkeur voor de remake.
bladonis
De bovengenoemde filmbox heb ik enige tijd geleden bij Fame Amsterdam redelijk goedkoop weggehaald... Deze film allen al is het geld al MEER dan waard!
En dan heb ik het natuurlijk over de zwart/wit versie! De rest zijn Japanse aftekseltjes, én een overbodige ingekleurde versie. Wat mij betreft blijft deze klassieker ook na 80 jaar nog staan als een huis in al zijn zwart-witte glorie!
Fay Wray is prachtig met haar gouden haar én gouden longen, zo effectief de standaard creërend waar alle future wannabe scream queens zich aan moeten meten, én nog altijd massaal hun tanden op stukbijten! De reusachtige mechanische aap is prachtig met zijn mimiek en expressie! Het stop-motion aapje is prachtig met zijn houterige maar doeltreffende bewegingen. Hoe mooi is het gevecht van Kong met de tyrannosaurus? Of de pterodactylus? En dan zal je zien dat ie af en toe tegen een achtergrond geprojecteerd wordt, met de acteurs ervoor 'verstijfd en gillend van angst', nou en??? Nu, 80 jaar later doen we NIKS anders dan gek doen voor een groen danwel blauw scherm, en we vinden het allemaal GEWELDIG! What the hell! Da's toch raar?? Dit is in 1932 opgenomen, en dat is super...
Simpelweg een van de mooiste films ooit gemaakt. Het verhaal mag bekend zijn -zie anders de omschrijving bij de poster. Het is simpel edoch zeer doeltreffend. Het viel me overigens op dat de verhaallijn grotendeels is overgenomen in de remake uit 1976 -waarin Jessica Lang een wat naardere starlet speelt, en Jeff Bridges in al zijn hippie-charme de '70s eco-warrior speelt die wij zo goed kennen én waar we van houden uit latere successen!! De 1976 versie vind ik charmant, maar qua rauwe emotie en avontuur steekt deze film er toch nog zéker met schouders bovenuit!
Staat die rare geile aap niet gewoon voro alle van (puber)hormonen overlopende tieners en ietwat oudere jongens die de bios bezoeken puur om die lieftallige Fay Wray te zien kronkelen en gillen van gemaakte en gespeelde angst? En voor de nerds is er dan nog altijd de wonderschone stop-motion, en de mooie beeldprojecties om het oldschool special-effects hart sneller te doen kloppen!
Hulde aan Schoedsack en Cooper, en aan Fay Wray en Robert Armstrong. En aan het special effects team. Voor het creëren van een speciale filmervaring die tot op de dag van vandaag weet te boeien en te ontroeren!
Voor de Koningin der SchreeuwKoninginnen, en de Koning van de Reusachtige Geile Apen, 4.5 gouden, door inboorlingen opgepoetste sterren!
John Milton
Heerlijke film, wat een mijlpaal is dit zeg. Ik heb nooit geweten hoeveel Peter Jackson's film op het origineel lijkt... Tempo, sets, effecten, kostuums, muziek van Steiner, Fay Wray in jurkjes van dunne stof... What's not to like...
de stop-motion is voor CGI verwende ogen even wennen, maar na een paar minuten zit je ook daarin... Een zeer toegankelijke silent film die de wegen van het adventure-genre en de blockbuster behoorlijk geplaveid heeft.
Verrassend vlot.
Deze film ging als een sneltrein. Veel verschillende locaties, weinig oponthoud en ook vlotte personages. Had eigenlijk een film verwacht waar Kong wat op de achtergrond werd gehouden om te besparen op effecten, maar ook daar is geen sprake van.
Had ook geen rampzalige film verwacht, ik heb een zwak voor stopmotion en hoewel ook die techniek elk jaar vebetert staat hoekig absoluut niet gelijk aan slecht. Heb best genoten van Kong en z'n vriendjes.
Ook visueel zag het er erg gelikt uit. Heb geloof ik wel een opgepoetste versie gezien, maar best oké camerawerk en aardig ruisvrij allemaal voor een film uit '33. Zelfs aan de redelijk aanwezige muziek heb ik me niet kunnen storen bij deze film.
Enige vreemde scene vond ik de eerste ontmoeting met een dinosaurus. Als onderdeel van de JP-generatie had ik toch enige verwondering verwacht, maar het troepje zeelui ziet gewoon een groot beest dat gras staat te grazen en maakt het zonder blozen af. Met nog een nekschot van dichtbij als klap op de vuurpijl, niemand die er zich aan lijkt te storen. Niet storend verder, maar wel opmerkelijk.
Fijne, vlotte avonturenfilm wat mij betreft, met een leuk monster en schattige animatie. Het is vooral die stop-motion techniek in combinatie met de echte personen die er voor zorgt dat de film de tijd nog best goed overleefd heeft.
Movsin
Een meesterwerk voor zijn tijd. Verbluffende decors, trucage en effecten. Nog altijd zeer genietbaar.
Hoe onze "beschaving" natuur en liefde teniet doet.
BBarbie
Voorafgaand aan mijn eerste kennismaking met Peter Jackon’s versie van King Kong (2005), heb ik het origineel uit 1933 nog eens bekeken. In weerwil van de nu primitief uitziende stop-motion effecten, blijft dat een film, die –afgezet tegen de tijd waarin hij gemaakt is en de beperkte middelen die men toentertijd ter beschikking had– knap in elkaar steekt. Het is een redelijk spannende avonturenfilm, die niet gespeend is van humor. Zo lijkt het gevecht van Kong met de tyrannosaurus wel erg veel op een potje vrij worstelen en na afloop controleert Kong nog even of hij inderdaad gewonnen heeft. Idem dito met de zeeslang. Van de drie versies (1933 – 1976 – 2005), die ik nu gezien heb, vind ik dit de meest amusante, mede vanwege Fay Wray.
John Barry
King kong is een erg oude maar ook een erg goede film.
Deze film komt uit 1933, dus deze film is ruim 80 jaar oud. Ondanks deze hoge leeftijd is deze film nog steeds een spannend avontuur. Een groep filmmakers gaat filmen op Skull Island en komen daar allerlei vreemde wezens tegen waaronder King kong. King kong en de andere wezens vind ik goed overkomen in deze film. De Stop-motion vond ik overtuigend. Super mooie special effecten kan je niet verwachten van een film uit 1933 maar voor die tijd was waren de effecten heel erg goed.
Het acteren in deze film vond ik erg goed. Ik vond vooral Robert Armstrong
Als Carl Denham erg goed en de rest van de cast deed het ook goed.
Het beste stuk van de film vind ik het laatste gedeelte van de film als King kong huis houd in New York en we uiteindelijk de beroemde scene te zien krijgen waarin King kong het Empire State Building beklimt.
Ook erg goed in deze film was de muziek van Max Steiner. Zijn muziek vond ik erg goed bij de film passen.
King kong is een spannende avonturen film die ondanks zijn hoge leeftijd nog steeds leuk is om te zien.
5 sterren voor deze film
Metalfist
Yeah, blondes are scarce around here
De keren dat ik met de 1933 versie van King Kong in mijn handen heb gestaan zijn ontelbaar. De film trok me best wel aan, maar de remake uit 2005 vond ik maar zozo en ik vreesde dat het origineel niet erg veel beter ging zijn. Het toeval wou dat mijn broer blijkbaar ook al een tijd benieuwd was naar de originele versie en rond de kerstperiode heb ik hem de DVD dan maar cadeau gegeven. We zochten gisteravond iets om de wansmaak van het vreselijke Succubus door te spoelen en hoopten bij The Eight Wonder of the World aan het goede adres te zijn.
En wees daar maar zeker van! Er wordt vaak gezegd dat King Kong verantwoordelijk is voor veel dingen. De film zou onder andere RKO van een faillissement hebben gered, zou een standaard hebben gecreëerd voor de monsterfilm in het algemeen, en zou vooral erg goed zijn. Hoewel de grote aap de studio zeker geen windeieren heeft gelegd, blijkt na wat Googlen dat het redden van RKO blijkbaar toch net iets teveel eer is. Maakt op zich natuurlijk niets uit en gelukkig kan er op de twee andere categorieën volmondig ja worden geantwoord. Kong is vandaag de dag zo'n dikke 80 jaar oud de effecten blijven indrukwekkend. Ik ben persoonlijk ook wel een fan van dit soort stop motion fantasietjes, maar de film houdt er een erg hoog tempo op na en de vele interacties tussen Kong en een ander wild beest zijn heerlijk om te zien. Ze hebben weliswaar wat weg van een worstelwedstrijd, beide regisseurs hebben een wrestler verleden en speelden de gevechten na zodat de animators iets hadden om de scènes op te baseren, toch stoort het zeker niet.
Oorspronkelijk had regisseur Cooper enkel het einde bedacht. Hij had een beeld van een aap die aan één van de grootste gebouwen in de wereld hing en volop in de weer was met zich te verdedigen tegen vliegtuigen, waarschijnlijk geïnspireerd door het een jaar eerder uitgekomen Murders in the Rue Morgue met Bela Lugosi, waarop hij het verhaal achterwaarts vanuit dit punt begon uit te werken. Of dat de reden is waarom Kong eigenlijk pas zo laat in de film komt (de film is al halverwege eer je de aap ziet), dat weet ik niet, maar ik vind het op zich wel goed dat er aandacht wordt gegeven aan de reis zelf. De film steekt dan nog eens een tandje bij wanneer Kong in New York aankomt en dan is het helemaal genieten. Blijft trouwens ook nog altijd een film met één van de treurigste eindes die ik ooit heb gezien.
Je zou denken dat alle aandacht naar de grote aap gaat, maar King Kong kan nog rekenen op een aantal erg sterke acteurs. Fay Wray gilt zich de longen uit haar lijf en weet het met een zekere uitstraling te doen waardoor ze zich de titel van grootmoeder der scream queens kan toe-eigenen. Robert Armstrong is uitstekend als de arrogante Carl Denham en Bruce Cabot maakt het geheel af als de norse Jack Driscoll.
Ik had het eerlijk gezegd niet verwacht om hier 4.5* aan uit te delen. Een voldoende zat er sowieso in, maar ik moet toegeven dat ik gisteren ben weggeblazen door King Kong. Het hoge tempo, een uitmuntende cast en voornamelijk de heerlijke effecten zorgen ervoor dat dit één van de mijlpalen van cinema is.
VincentL
King Kong
Eens heb ik mij aan de remake van Peter Jackson gewaagd. Dat was echter op een vrijdagavond, vermoeid na een hele week, op een commerciële zender. Een film die dan van 19:30 tot 00:00 was niet ideaal, en ik verveelde mij dus ook stierlijk en heb hem nooit af gekregen. Mijn affiniteit met oude meuk, en het feit dat dit origineel maar één uur en 40 minuten duurt sprak mij een stuk meer aan. Natuurlijk heb ik mij een beetje in de achtergrond van de film verdiept, dat is soms nog het mooiste aan de film. Merian C. Cooper en Ernest B. Schoedsack hebben met stop-motion een gewaagde zet gedaan. Ging deze film er wel uitzien? Uiteindelijk ga je dan toch met een iets ingedamd enthousiasme de film in...
Aan het verhaal valt weinig tot niets te morren. Die is hetzelfde zoals we alle King Kong verhalen kennen. Desalniettemin verloopt het verhaal zeer vlot, in tegenstelling tot PJ's versie, waarin het geneuzel en de tijdvulling niet te harden is. Een werkelijk schitterende Ann Darrow is daarbij een lust voor het oog. Wat een allure straalt die vrouw uit! Tevens zijn de conversaties van een bijzonder gemakkelijk en prettig niveau. De dialogen zijn, vind ik, in de meeste oudere films toch te gemaakt.
Na de aankomst op Skull Island gaat het verhaal in sneltreinvaart door. Hier krijg je met de echte stop motion te maken die er bijzonder goed uit ziet. Over de realiteit van Kong kun je discussiëren, maar in de tijdsgeest van 1933 vind ik het bijzonder knap. Niet alleen Kong maar ook alle dinosaurussen en mythologische wezens als Log Ness zien er bijzonder goed uit. Ik was even bang dat het gevecht met de T-Rex door de stop motion ingekort en karig zou zijn, maar Cooper en Schoedsack hebben dat ten volste benut! Schitterend gedaan.
Zoals ik al opmerkte was de film lekker vlot en vloeiend. De acteurs spelen naar hun tijd uitmuntend. Fay Wray speelt werkelijk een schitterende blondine. Ze zet haar rol met verve neer. In het begin had ik een beetje mijn twijfels. Daar speelt ze te erg. Daarna komt ze echter lekker in haar rol en is het verzorgt en overtuigend.
Robert Armstrong is natuurlijk de onbezonnen avonturier in dit geheel. Ook hij weet zijn enthousiasme natuurlijk en goed op je over te brengen. Erg goed gedaan. Bruce Cabot, de grote liefde van Ann natuurlijk, is zeker een charmante man die ook zijn rol goed vertolkt. Ik vond echter dat hij het in de conversaties liet hangen.
De uitstraling van deze film was natuurlijk fenomenaal. Alle scènes zijn goed geschoten, het is naar de tijdsgeest bijzonder modern. Ook de stop motion zie je, maar is geen enkel punt van ergernis. PJ bereikt geen enkel moment in zijn uitwerking van het verhaal dit niveau. Ondanks de moderne technieken en dergelijke streven Cooper en Schoedsack hem voorbij. Ver voorbij. Mijn passie voor oude films is week heerlijk opgelaaid en ik kan niet wachten tot ik de volgende klassieker kan opzetten:)
Sanderkeuh
Aangename verrassing.
Zo'n 8 jaar geleden zag ik de King Kong remake van Peter Jackson uit 2005, maar het origineel had ik tot nu nooit gezien.
Peter Jackson had maar liefst 3 uur nodig om het verhaal van de gigantische gorilla te vertellen terwijl het origineel na minder dan 2 uur al voorbij is.
Het hoge tempo zorgt voor een vlotte film, en hoewel King Kong zijn intrede maar halverwege de film maakt vervelen ook de scènes zonder hem niet.
De acteurs doen het niet slecht maar ook niet memorabel. Het dialoog en de effecten zijn soms wat oubollig en veel van de dramatische scènes wekken nu vooral hilariteit op maar het heeft zeker zijn charmes. Het is ook nu nog bewonderenswaardig hoe vernuftig de effecten in elkaar zitten.
King Kong zelf ziet er, net als Godzilla in zijn debuutfilm, eigenlijk best schattig uit. Zijn mimiek is fantastisch, vooral de bewegende wenkbrauwen zijn schitterend. Ook de andere wezens op het eiland zijn tof om in actie te zien.
De soundtrack draagt eveneens veel bij aan de film.
Zeker de moeite om eens gezien te hebben.
mjk87 (moderator films)
Toch een tegenvaller, echt zo een film die de tand des tijds niet heeft doorstaan. Dat ligt nog niet eens aan de effecten, want die stop motion is best aardig en de illusie die gewekt wordt is nog best sterk - je went er snel genoeg aan. Nee, het is het script, het stijve acteren. de haast naïeve instelling die de film geen goed doen. Het heeft deels charme, een bepaald plezier dat eruit spreekt, maar bij deze film vond ik het vooral storen. Het leek op het betere schooltoneel. Hoe dat meisje van straat wordt opgepikt, hoe men omgaat met elkaar, die inboorlingen, hoe men van een afstandje de rite film achter zo een bosje. Tja. 2,5* omdat de film nog best redelijk wegkijkt.

The Son of Kong

Father and Daughter
Animatie / Drama, 2000

Deliverance
Avontuur / Thriller, 1972
new york cityscreenplayfilm bedrijfexotic islandeilandschipgrote depressieunsociabilityking kongdinosauruszwart en witpre-codesea voyagedamsel in distressempire state buildinggiant apeanimal horrorgreat ape adapted into stage play or musicaladapted into play or musicalking kongpre-unix