• 9.374.183 stemmen

Met onder meer: Kane Hodder, Lexa Doig en Chuck Campbell

Releasedatum: 31 oktober 2002

Plot Jason X

"Evil has an upgrade."

In de verre toekomst is de Aarde niet langer bewoonbaar, en dus heeft de mensheid andere planeten gekoloniseerd. Tijdens een schoolreisje naar Aarde vindt de klas twee bevroren lichamen: een mooie vrouw en een man met een hockeymasker. Ze besluiten de twee lichamen mee te nemen voor onderzoek. Wat ze echter niet weten is dat de man de beruchte moordenaar Jason Voorhees is.

avatar van otherfool

otherfool

Suf tiende deel in de Friday the 13th serie, dat zich afspeelt in de toekomst en ruimte. Enig verhaal of spanning is ingeruild voor hitsige tieners en matige effecten. Alleen de scene waarin Jason zijn eerste slachtoffer maakt (het bevroren gezicht) is mooi gemaakt, maar toen was het budget blijkbaar al grotendeels op.

Alleen voor de echte fans: 1,5*.

avatar van 606

goede horror/ sf met zeker erg mooie momenten.

goed geacteerd en redelijk verhaal.

avatar van hellblazer93

hellblazer93

Ik vond dit een grappige film. Positief bedoeld. Ik vond het wel gaaf toen Jason transformeerde ook al was het supernep. Ik lag ook eht in een deuk toen die androide jason overhoop knalde. 2.5*

Persoonlijk vond ik de Hellraiser poging het meest geslaagde vervolg van die reeks.

Friday The 13th is met dit deel ook weer terug waar het begon. Jammer genoeg was dat het dieptepunt. Ongelofelijk zooi, compleet idioot verhaal met Jason die ongeveer 6 keer terugkomt. Vreselijke pogingen tot grappige oneliners, brak (maar dan ook écht brak) acteerwerk, dat ijzeren helmpje en echt door en door saai.

Wel één leuke kill, meteen ook de fijnste van de hele serie vond ik. Hoofd in de koelvloeistof en dan kapotmeppen. Daarmee is het positieve dan ook gezegd.

Ben blij dat de reeks bijna afgelopen is. Na dubieuze hoogtepunten in deel 5 en 7 ging het daarna weer stevig bergaf.

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Opnieuw een leuke poging om wat nieuws te doen met Jason, maar op een andere locatie en wat aardige vondsten na (een cameo voor Cronenberg, Cyber-Jason!) is het vooral business as usual. Veel doelloos geloop, makke acteerprestaties, vreselijke speciale effecten en opnieuw weinig spanning, naakt of gore.

Toch heb ik me bij Jason X niet zo verveeld als anders. Het scenario is nog steeds frustrerend knullig, en de film is soms een beetje sloom (om nog maar te zwijgen over het enorme Aliens-ripoff-gehalte), maar toch vond ik het nét iets leuker dan de meeste andere delen. Wellicht was het vooral de nieuwe setting die het hem deed. Maar daarmee is het allemaal wel gezegd. Want ook na tien films blijft Jason té eendimensioneel om er echt iets mee te kunnen.

Bij nader inzien verlaagd naar 1.5 sterren.

avatar van The Oceanic Six

Saai. Jason in de ruimte is orgineel, maar niet leuk. Het is echt allemaal veel te over the top. Nog erger dan normaal. Normaal is het leuk, maar dit niet.

Het idee is wel leuk dus en sommige kills bevielen me ook wel maar overall was het op zn zachtst gezegd geen topper.

avatar van Demoniac

Demoniac

Mjah...uberjason zag er niet uit. De hele film zag er niet uit eigenlijk. Dat ruimteverhaal past niet in de serie.

Wel een van de allermooiste moorden uit de hele serie. Met dat bevroren gezicht, die vervolgens kapot geslagen wordt.

avatar van Spetie

Waardeloos pulp fimpje. Het valt me op dat ze in sommige horrorreeksen de gekste manieren verzinnen om een bepaalde seriemoordenaar weer tot leven te wekken. Het is allemaal standaard, voorspelbaar en van enige spanning is nooit sprake.

avatar van Zinema

Jason in outer space klinkt leuker dan dat het is. Niet het allerdiepste dieptepunt in de serie maar ook deze slaagt vrijwel alle planken mis. Matig.

avatar van rep_robert

Redelijk

Jason X is opzich wel redelijk vermakelijk om naar te kijken, ik heb slechtere delen in de Friday the 13th reeks gezien, als tiende deel doet ie het redelijk goed.
De film slaagt echter in een belangrijk deel niet, het voelt voor mij niet aan als een horrorfilm.
De film mist gewoon duidelijk spanning en moet het vooral hebben van de kills, die waren wel redelijk goed uitgewerkt en soms wel wat humor, wat ik wel kan waarderen.
Zo bijvoorbeeld in de simulatie kamer het moment dat hij de slaapzak keihard tegen de boom aan slaat. Hilarisch!

Verder zakt de film weg in de middenmaat en stijgt hij helaas niet uit boven een gemiddelde horror/actie film.

2,5 sterren voor de goede kills

avatar van Aapje81

Aapje81

Op zich best een leuk idee maar de uitvoering is helaas een stuk minder. Een aantal keren heb ik best wel gelachen maar over het geheel genomen was dit ondermaats met als absoluut dieptepunt het acteerwerk wat zelfs voor de standaard van een horrorfilm ondermaats was.

Zeer matig

avatar van Tonypulp

Tonypulp

2.19

Goed zal ik Jason X nooit durven noemen, maar leuk absoluut wel. Het idee van Jason in space is tof, de uitwerking mist echter een hoop, Jason moet té vaak terugkeren om de speeltijd te vullen, wat wel jammer is want het effect gaat snel verloren op deze manier.

Wat echter wel vermakelijk is, is het eerste uur en de kills. Paar momenten waarop je goed kunt genieten van de effecten. Helaas zit het vol met one-liners die echt nergens grappig zijn Het werd soms zelfs zo erg dat ik medelijden kreeg met de acteurs die zo krampachtig hun best probeerden te doen om het eruit te krijgen, dat het gewoon triest werd. Alleen He's screwed' vond ik wel oké.

Het einde voelt erg gerekt, de look van Jason maakt een hoop goed, erg leuk gedaan allemaal, maar de uitwerking is mager. Terwijl het idee voor het einde ook al zo kut is, de ontsnapping heb ik het dan over. Had het liever anders gezien. Werd nog wel even leuk met die slaapzak .

3*, niet slecht, oké pulp.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

De filmmakers kwamen weer eens te kort aan centen, dus ze dachten: laten we nog een film maken met Jason. Zo kunnen ze weer (na Jason Goes to Hell) centjes verdienen.

Maar ik moet zeggen de uitwerking is redelijk. In ieder geval beter dan in Jason Takes Manhattan + Jason Goes to Hell. Hoe het begon was best goed geschoten wanneer Jason opeens naar voren kwam was een goed stukje. De moorden zijn bizar maar wel redelijk geinig.

Dit viel me nog best mee eigenlijk. In ieder geval liever dit dan Jason Takes Manhattan en Jason Goes to Hell dus 2,5.

avatar van Film Pegasus

Niet zo'n slecht deel uit de reeks moet ik zeggen. Jason krijgt een upgrade en een andere setting. Verder blijft het bij het oude en moet hij geile tieners afslachten die met hun gedachten elders zitten. Een topfilm zal het nooit worden natuurlijk. Domme onliners, triestig acteerwerk, maar kom, het is entertainment en ik heb er van genoten. En dat is het voornaamste.

avatar van Elineloves

Elineloves

'' What's going on? Jason-fucking-Voorhees, that's what's going on! ''

In het begin zat ik echt met een gevoel van: 'Oh god, wat voor een onzin heb ik nu weer opgezet', maar al vrij snel trok dat gevoel weg, en vond ik het nog wel interessant ook.

Goede mix tussen humor en horror. Enkele ranzige scènes, maar voornamelijk een komisch ondertoontje. Het verhaal is natuurlijk belachelijk, ridicuul en over the top, maar het is wel lekkere pulp met een sci fi invloed.

Jason X neemt zichzelf nergens serieus en dat is precies zoals het hoort. Ze komen er natuurlijk altijd net wat te laat achter dat schieten geen zin heeft, want Jason is niet kapot te krijgen. And oh boy, wat heeft Jason al veel meegemaakt zegt. Geen enkele 'manier van sterven' is hem onbekend.

Fijn filmpje dat je nodig met een korreltje zout moet nemen. Wie horror verwacht komt bedrogen uit, maar wanneer je zin hebt in melige doch af en toe spannende film, is dit een aanrader.

avatar van Miszmi

Miszmi

Klaarblijkelijk staat het hier ook aangegeven als Sci-Fi, als ik dat eerder had geweten, had ik hem zeer waarschijnlijk overgeslagen. Het was echter al wel snel duidelijk, maar als ik een film eenmaal aan heb gezet, zet ik hem niet snel uit, denk er hooguit over na. Als je van het genre houdt, zal het misschien wel een aardige film zijn geweest. Het genre bungelt bij mij echter ergens onderaan en vond het dus gewoonweg verschrikkelijk. Het heeft werkelijk helemaal niets met de andere films te maken. Er wordt welgeteld één keer daadwerkelijk gerefereerd naar (Camp) Crystal Lake of überhaupt de echte wereld. Special Effects waren lachwekkend, wat volgens mij in 2001 niet echt meer nodig was. Jason ziet er opeens verdomd goed uit, als hij zijn masker op heeft tenminste. Nee, dit was absoluut niet mijn ding en kan helaas niet anders dan het 0.5* te geven.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Omdat Freddy vs Jason maar niet van de grond kwam, besloot men bij New Line om nog maar een sequel te maken om Jason nog een beetje in leven te houden. Maar om niet te kloten met de continuïteit was de taak simpel; de film moet zich in de verre toekomst afspelen. En in de ruimte. Want als Leprechaun en Pinhead al tijdens hun vierde film de ruimte in gingen, dan moet Jason dat rond hoofdstuk 10 zeker kunnen.

Jason X was een lange tijd één van mijn minst favoriete Friday-films. Maar klimt nu met gemak naar de top als één van mijn favorieten. Want Jason X is batshit crazy en enorm veel fun. De plot slaat natuurlijk van kut op Dirk, maar de uitvoering is leuk. De film heeft een cheesy eind jaren 90 science fiction gevoel met bijbehorende enorm lelijke - en hilarische - CGI. Maar verder is de film een vrij rasechte Friday: geile tieners hebben nog steeds seks en Jason is daar om ze af te maken. Sowieso een hilarisch gegeven dat Jason ontwaakt omdat een stel in de ruimte ernaast aan het vrijen is. En zo bevat Jason X een hele hoop knipogen en neemt zichzelf gelukkig nooit serieus. Dat vertaald zich soms in flauwe woordgrappen ('he's screwed'), maar tegelijkertijd een paar van de leukste grappen uit de serie. Met als hoogtepunt die opgeluchte leraar: "It's okay, he just wanted his machete back!' En ook de sequentie waarin men Jason terugzet in Camp Crystal Lake uit de jaren 80 als afleiding is fantastisch.

Eén van de grote nadelen van Jason X is het vrouwelijke hoofdpersonage, die samen met Jason in de toekomst ontwaakt. Haar meerwaarde ontgaat mij volkomen, na een paar minuten realiseer je je al niet meer dat ze oorspronkelijk uit het verleden komt en dit komt ook nergens terug. Je zou verwachten dat zij er is om mensen te vertellen wie Jason is, maar dan blijkt iemand anders dat al te doen. Naast dat haar personage enorm saai en eendimensionaal is, heeft ze ook geen enkele meerwaarde. Gelukkig zijn er ook nog leuke personages, waaronder een stoere Sergeant, een android, een geniepige docent en regisseur David Cronenberg in een klein bijrolletje. Het is allemaal - logischerwijs - niet eng meer en dat probeert Jason X ook niet te zijn. Jason X is heerlijk domme scifi met leuke kills en geinige knokpartijen. Met gemak één van de leukste delen uit de franchise.

Vooruit, 3,5 sterren.

avatar van Collins

Collins

Matig.

Jason goes techno. In space nog wel. Geen film die veel banden heeft met het horrorgenre. Jason is uiteraard aanwezig, maar in een geüpgradede versie. De Jason uit de beginjaren is ver weg. Jason is een efficiënte en intelligente moordmachine geworden. Een soort onaantastbare superzombie. Te machinaal. Te robotachtig. Te weinig mysterieus. Niet horrorwaardig. Niet spannend.

Gelukkig zijn de kills het aanzien nog wel waard. Bloed, gore en redelijke sfx liften de film op die momenten naar een niveau waar opwinding ontstaat en het adrenalinepeil stijgt. Zeer geslaagde momenten, die de smachtende horrorziel enigszins voeden in deze film die verder amper horror ademt.

Om de kills heen is deze Jason X gewoon een geroutineerde sciencefiction film. Waardering voor de poging om Jason te upgraden als personage en als film, maar Jason in space is het gewoon niet. De man hoort rond te wandelen in een duistere spookachtige omgeving en argeloze tieners af te slachten. Jason in een sfeerloze technohal roept geen heuse horrorsensaties op.

Pluim voor de morbide humor in woord en beeld. De humor is naast de goeduitziende reeks kills het enige andere geslaagde element.

Verder is het allemaal erg matig.

avatar van Duke Nukem

Duke Nukem

• 1985 stemmen

Jason meets Terminator meets Doom, zo lijkt het wel. Dit heeft nog maar weinig met de originele Friday the 13th verhalen te maken, maar is tenminste vermakelijker dan de vorige twee delen. En er zit ook nog wat humor in.

"I have an idea. You hold him and I'll run."

"Can't you just beam us up or something?"

avatar van joolstein

joolstein

Doordat Freddy vs. Jason grote vertragingen op liep en om niet helemaal zonder Jason Voorhees te zitten besloot men hem dan maar hem zijn werk te laten doen in de ruimte. Zo Jason is gevangen genomen door de Amerikaanse regering en vastgehouden in de Crystal Lake Research Facility en wordt ingevroren om jaren later weer te ontdooien. En zodoende krijg je in dit tiende deel, Jason die achter geile tieners aan zit op een ruimteschip. De ideeën moeten echt op geweest zijn want er wordt flink rond geshopt bij andere series en films. Veel deed me aan Star Trek denken, de aanzienlijke hoeveelheid humor met zelfreferenties was te danken aan de populariteit van de Scream en Uber-Jason leek op een goedkope versie van Terminator. Ook werd de toen nog nieuwe maar goedkopere technologie CGI toegepast in de film. Waarom had regisseur David Cronenberg een cameo in deze film? Als serieuze horrorfilm is het in elk opzicht een mislukking. Het is niet eng, het bouwt niet veel spanning op maar het was nog wel vermakelijk om te zien. De meest creatieve moord; Ondanks CGI was dat Adrienne die met haar hoofd in vloeibare stikstof wordt gedompeld, bevriest en vervolgens wordt verpletterd. Body Count: 24 zonder een stel Virtual reality-personages en de hele bevolking van Solaris.

avatar van Corran

Corran

Erbarmelijkste deel uit de reeks. Het probeert eens iets anders te doen, wat ik (half) kan waarderen, maar het doet het gewoon niet erg goed. Jason in de toekomst en in de ruimte, OK, maar dan houden de goede ideeën wel op. De film probeert voor mij veel te hard, beetje moeilijk uit te leggen wat ik juist bedoel. Beetje zoals bewust een cultfilm proberen maken, dat lukt ook niet, dat kan je niet forceren. Hier probeert men dan een "zo slecht en flauw en bijeen gepikt dat het terug leuk wordt" film te maken, maar zulke films worden enkel vermakelijk indien de makers echt wel dachten met iets goeds bezig te zijn. Of indien de makers veel minder aan zelfoverschatting lijden dat deze knoeiers. Dit is gewoon traag, saai, lelijk en sfeerloos.

Trouwens, waarom ik deze andere insteek maar half kan waarderen: ik vind dat het "Jason maakt wat tieners af in een bos" concept nog niet was uitgemolken. De beste Jason is de bovennatuurlijke Jason, die pas opduikt in deel 6. In de eerste 5 delen doet Jason niet mee of is hij nog net iets te menselijk. In deel 7 is de tegenstand dan weer te bovennatuurlijk, in deel 8 zit hij vooral op een boot, in deel 9 is hij een soort slak en dan heb je dit onding nog. Er is maar 1 film van de 10 met de juiste versie van Jason in de juiste setting en met de juiste toon en dat was deel 6 (ook veruit de beste Friday-film), zo hadden er nog wel een paar mogen gemaakt worden. OK, deel 4 kwam ook nog wel in de buurt.

avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

• 2072 stemmen

Stinker alert. In het vorige deel kwam Jason in de hel terecht maar daar wilden ze er blijkbaar toch ook vanaf. Altijd al een moeilijke jongen geweest natuurlijk. Ironisch genoeg valt het dieptepunt van de reeks samen met het moment dat Jason zich fysiek op grote hoogte bevindt. Het ziet er nochtans duur uit en dan is het wel spijtig dat er met zo’n budget niets beter dan dit uit de bus kwam. Geen (aanzet tot) interessante karakters. Geen geloofwaardige crew. Met de haren getrokken hitsige jongeren om nog ergens te voldoen aan een karakteristiek van de serie. Maar het heeft domweg geen enkele functie hier. Omwille van al het voorgaande: als kijker geen betrokkenheid. Geen suspense. Slechte en geforceerde humor. Slaapverwekkende actie. Saaiheid troef. Blij toen het over was.

avatar van Shadowed

Shadowed

Todd Farmer, die onder andere instond voor het acteerwerk binnen Jason X, stelde aan de makers voor dat Jason naar de ruimte sturen de enige beschikbare optie was na het vorige deel. Met deze instelling zijn ze dus aan het tiende deel begonnen en dat resulteert, zoals verwacht, in een behoorlijk merkwaardige uitwerking. Vergeet de beangstigende wereldbeelden van Children of Men of Blade Runner, want het beeld dat deze film schept is namelijk veel enger. Over 400 jaar zijn we allemaal verandert in rokende en geile hippies en werkt het ontwikkelde communicatie-apparatuur binnen ons ruimtemateriaal maar voor de helft. Zo wordt hier al snel de noodsituatie uitgeroepen, maar krijgt enkel 50% van de bemanning dit daadwerkelijk door. Armen en benen kunnen we moeiteloos kopiëren en toepassen, elkaars leven redden blijkt echter toch te moeilijk. In ieder geval zitten er nog altijd wat scenes tussen die lollig uitpakken en de finale kent een behoorlijk hoog tempo, maar de inhoudelijke invulling van deze film slaat als een tang op een varken. Bovendien zijn enkele personages zoals die van Lisa Ryder te bizar voor woorden en slaan eigenhandig de toonzetting van Jason X volledig om. Kane Hodder had dit niet verdiend.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Aan de griezel met Jason X maar wat het allemaal inhield ontdekte ik pas na het starten, en poeh....was me dit toch een bak slecht. Niet te filmen, of toch wel, het is maar hoe je er naar kijkt.

Zijn er überhaupt pluspunten? Ja zeker, die zijn er altijd wel. Zo is er een flinke schare mooie vrouwen aanwezig, is het korte moment van de planeet met de zandstorm best oké en in die zin een interessante omgeving, en zijn er kleine momentjes van redelijke humor en heeft Jason nog wel een paar leuke kills Maar dat is het dan ook wel in een film die bij fasen bedroevend slecht is en totaal overbodig.

Zo zagen we slasher/monster/ gevaar wel vaker in ruimteschepen dus ondanks de claustrofobische omgeving is het clichematig, is Kane Hodder de beste acteur waarmee ik niet bedoel dat hij zo goed acteert maar hij geen dialoog heeft en de rest zo waanzinnig slecht, dan het personeel van het ruimteschip met hun techpraat en androïde die van een erg hoog Galaxy Quest gehalte is. Dan nog maar te zwijgen van het gevecht tussen de androïde en Jason en de revisie van Jason, het is allemaal zo flauw. Dan heb ik de sneuige soundtrack nog niet eens genoemd, en lees ik tot mijn verbazing overwegend positieve comments. Hebben we hetzelfde gezien? Ik vond dit in ieder geval bedroevend slecht en kan dan ook niet op een voldoende rekenen wat mij betreft.

avatar van 80&90’s Nostalgia

80&90’s Nostalgia

Ook dit tiende deel na jaren herzien op de nieuwe 4K uitgave van Arrow met DolbyVision. Ik had alleen een oude dvd versie, dus dit was wederom een enorme upgrade. De packaging is misschien het beste wat deze release te bieden heeft, met name de eenheid qua artwork.

Ik wist al dit niet best was, maar nu ik deze terugzag vielen de spuuglelijke special effects nóg meer op. Veruit de slechtste van de franchise met irritante z-acteurs die alleen als slachtvoer in het ruimteschip dienen. Beroerd script, misplaatste humor, maar bovenal sfeerloos. Romance met een androïde, really? Deed me aan DragonballZ denken. Tot slot dachten ze, we stoppen er gewoon een beroemde regisseur (Cronenberg) in (die nog geen minuut in beeld is), om publiek te trekken..

Enige pluspunt is Kane Hodder in zijn allerlaatste rol als Jason, correctie Über Jason, die zich mag uitleven op een stel horny tieners. Aantal keer moeten grinniken, vooral die virtuele scene met die twee sletten in die slaapzakken. Gelukkig neemt de film zichzelf niet al te serieus en ik raad ook aan om dat vooral niet te doen, want dit was echt een clownfest.

Ik bewaar hem wel voor de collectie, maar ik zal deze niet snel meer opzetten. Nu is het afwachten tot de laatste 4K release van New Line Cinema: Freddy vs Jason. Bring it on Arrow.

avatar van ibendb

ibendb

Hard getwijfeld of ik deze zou kijken aangezien ik vorige Horrorchallenge deze reeds gezien had. Ik dacht voor de full experience te gaan bij mijn Friday-binge dus ik waagde me nog eens aan het avontuur met Jason Voorhees... in space!

Erg goed is dit alweer niet maar ik ben wel blij dat men eens wat helemaal anders doet. De campy toon zit er wel in en eigenlijk valt dit helemaal niet serieus te nemen, de film doet dat ook niet. Sommige kills zijn lekker bruut maar de meeste zijn niet memorabel. De CGI is verschrikkelijk gedateerd en de sets zien er te plastic uit.