Genre: Fantasy / Horror
Releasedatum: 22 december 1983
Bekijk via MUBI
Vanaf woensdag 4 februari in 2 bioscopen
Plot Eraserhead
"Where your nightmares end..."
Henry is een onschuldige jongeman met een zwak voor insecten en vuiligheid. Wanneer hij een meisje zwanger maakt, dwingen haar ouders hem tot een huwelijk. Zijn vrouw krijgt al snel genoeg van de echtelijke plichten en laat haar man en baby, een baarlijk monster, in de steek. Tussen vader en gedrocht groeit een groteske, tegelijk ontroerende en afstotelijke relatie.
Henry Spencer
Grandmother
The Boy
Bum
Donkerwoud
Niet te begrijpen film omdat het zoveel verschillende interpretaties toelaat en nooit clues weg worden geven welke ervan het meest plausibel is. Het maakt de film mysterieus, prettig onbegrijpelijk en welhaast magisch. De absurditeit van Jack Nance als dat koddige mannetje met het rare loopje en zijn spermatozoïde baby levert dan ook een pallet aan emoties op. Van walging naar de seksuele toespelingen en de walgelijke gore, tot een zekere ontroering naar dat schattige schepseltje en het bijna slapstickachtige van het karakter Eraserhead. David Lynch weet hier ontzettend goed een compleet bizar universum te creeeren dat tegelijkertijd ook uitlokt tot identificatie bij de kijker, alsof jij als kijker je eigen narratief uit de beelden haalt en er een betekenis aan geeft.
dr channard
Toen dat monstertje aan het lachen was kreeg ik echt kippevel en mijn hart begon steeds sneller te slaan. Wat een vreemde film is dit toch.
Angelo2
Prachtig om te zien hoe David Lynch weer z'n apart sfeertje weet neer te zetten met minimale middelen. Mooie donkere setting, rare personages,constant een brommend of zoemend geluid en een verhaal waar je richting het einde de draad kwijt bent. In het begin was ik nog bezig paralellen te leggen of verklaringen te zoeken maar daar ben ik maar mee gestopt. Het zwart-wit beeld zorgde voor de juiste sfeer. Verder ook geen surround sound maar gewoon stereo. Vaak zie je tegenwoordig dat ze een nieuwe mix maken voor een release maar dat hebben ze hier niet gedaan. Gewoon zoals Lynch het bedoeld heeft.
Quentin
Sfeervol en aardig om eens gezien te hebben, veel parallelen met het latere werk van Lynch, maar duidelijk dat het nog geen volwassen film is. Opbouw is zo nu en dan behoorlijk mak en audiovisueel is de uitwerking nogal eens gebrekkig. Blij dat ik dit op 35mm heb gezien, ben bang dat ik de film op DVD niet had uitgezeten.
melanostalgia
Hier kan ik me geheel in vinden.
Moet het alleen nog even laten bezinken voordat ik er een cijfer aan kan verbinden..
planet_of_death
Lynch heeft me nog nooit teleurgesteld. Ik heb ee nu 3 films opzitten en geen van die drie krijgt lager dan 4,0 sterren. Nu ben ik wel bang dat ik verkeerde verwachtigen bij Eraserhead krijg, aangezien dit zijn eerste film is.
Gruffalo
Deze film voelt als 1 lange nachtmerrie (wat natuurlijk ook erg de bedoeling was). Deze film is meer dan horror alleen. Horror beeldt je angsten uit. Geesten, demonen, zombie's etc. Eraserhead is daar in tegen veel subtieler.
De nadruk wordt gelegd op de sfeer, de verwaarloosde wereld, het donkere vooruitzicht. Net zoals een nachtmerrie zijn de gebeurtenissen onverklaarbaar en ze hoeven geen eens heel erg eng te zijn. Het gaat meer om het gevoel dan om wat er nu echt aan de hand is. Dat doet deze film goed: iets duisters scheppen zonder het gebruik van de reguliere angst-factoren. Naast de subtiele effecten zijn het ook zeker de normale voorwerpen die hier schrikwekkend in beeld worden gebracht (lampen, verwarming, gang, lift, bed etc).
Een geval apart, originaliteit op zijn hoogtepunt, het acteren is fenomenaal en zo niet voor de hand liggend en het verhaal (voor hoever er een verhaal in zit) is verschrikkelijk onvoorspelbaar. Dikke 5* voor dit meesterwerk.
Blijft geweldig.
Al is mijn vermoeden wel uitgekomen. De editing en het camerawerk zijn iets te laks, waardoor er toch wat van de sfeer verloren gaat. Misschien niet eens door toedoen van de leeftijd, Lynch heeft dit probleem nog steeds in recentere films.
Verder weinig op aan te merken. Visuaal knap verder, vooral de sfx blijven creepy (dit baby!). Soundtrack is heerlijk, lekker sferische industrial, acteerwerk is passable maar toch vooral goed op z'n plaats.
Voor het plot moet je deze film niet kijken, wel voor het heerlijk bevreemdende sfeertje en de soms creepy vibe die doorheen de film hangt.
4.5* en een uitgebreide review
sinterklaas
Eindelijk, eindelijk eens een keer het debuut van David Lynch gezien. Het was toch echt wel beschamend dat ik dat steeds uitstelde. Nouja, moesten ze hem maar eens eerder een beetje knap op dvd laten uitbrengen.
Dit was in iedergeval een baanbrekend debuut van Lynch. We kennen Lynch al van zijn sinistere duistere manier van filmen. In zijn debuut heeft ie toch voor alle films er al een schepje boven op gedaan, want het korrelige zwartwit maakt het alleen maar nog enger. Het is ook helemaal wat we ervan mochten verwachten. De bizarre dingen zijn hier al sterk aanwezig en de manier van dingen neerzetten uit bepaalde hoeken en beelden deed ie hier ook al uitstekend en overtreffend. Al had ie der nog wel 5 jaar voor nodig want zo lang werd er dus over gedaan met het filmen van Eraserhead. Afin het verhaal: We krijgen te maken met een nogal zwijgzame buitengewone kerel Henry, die al een behoorlijk bizarre kop heeft alsof ie zijn vingers in een stopcontact heeft gestoken. We krijgen ook een beetje een sinister liefdesverhaal. Hij heeft een soort scharrelachtige relatie met een anonieme meid die hem gelijk aan zijn nogal rare ouders laat voorstellen. Alles veranderd echter wanneer het meisje (laat ik haar maar X noemen) zwanger raakt en dat het niet zomaar een baby is, maar een afzichtelijk gedrocht. De spanningen lopen erdoor hoog op en X laat Henry in de steek met het monster. Wat voor een zenuwslopende affaire zorgt.
En zo krijgen we dus het nachtmerrie achtige verhaal die met het moment bizarder en zieker word. Ook de nachtmerries tussendoor, bv met die verbrande kerel, of met dat ene danseresje zijn ook behoorlijk eng. Lynch heeft hier al een onavolgbaar verhaal gemaakt die eigenlijk ook best wel simpel is, iets wat hij later altijd al deed. De film is eigenlijk gewoon van het begin tot eind een nachtmerrie. Ook tussenin is er genoeg aan bizarre elementjes en bijverhaaltjes. Het beeld en de manier van filmen blijf ik zoals gezegd opmerkelijk vinden. Het industriele geheel past ook erg goed, je hoort regelmatig fabrieksgeluiden en goederentreinen op de achtergrond , en het industriele soundtrack maakt het plaatje ook compleet. Ook wat gore betreft is het bij deze film niet mis. Het einde is ook (natuurlijk) weer lekker eng en bizar.
Gewoon een schitterend debuut van Lynch die ik veelste laat gezien heb. Maargoed, beter laat dan nooit natuurlijk.
niethie
Al had ik niet anders verwacht dan dat jij dit hoog zou waarderen eigenlijk!
thegoodfella
De sfeer vind ik duister, sterk en pakken.
Maar dan het verhaal.....
Wat moet ik hiermee??
Zit er wel een verhaal in???
Zo ja wat is dan in godsnaam het verhaal???? ik kon er namelijk niks van maken.
Mac Hammer Fan
Henry Spencer is een Stan Laurel-achtige figuur die woont in een bijna verlaten appartementsgebouw ergens in een grauwe, industriële omgeving. (Op de achtergrond hoor je voortdurend lawaai van zware machines die ook rook voortbrengen.) Hij begint een verhouding met een meisje uit een zonderlinge familie en ze schenkt hem een kind, maar het is een waar gedrocht, dat zijn ouders slapeloze nachten bezorgt met zijn gehuil. Het monsterlijke kind wordt ziek en Henry gaat zich bezinnen over zijn vaderschap.
“Eraserhead” heb ik ervaren als een surreële nachtmerrie, die je zou kunnen krijgen wanneer je drugs hebt genomen en een bad trip hebt. Je zou hem ook kunnen zien als een kijk op een post-apocalytische wereld. Of nog als iets anders, want de film is voor vele interpretaties vatbaar, zit vol symboliek en metaforen over leven en dood, het goddelijke en het zondige. “Eraserhead” is een kaleidoscoop van bizarre, spookachtige beelden en heeft een etherische, vaak verontrustende soundtrack. Er zit ook wat zwarte humor in. Een onbehaaglijke maar toch fascineerde kijkervaring, die bijblijft. Voor het maximaal effect te bekijken na twaalf uur ‘s nachts op een stormachtige nacht, als je in een wat sombere stemming bent.
Mac Hammer Fan
Ik weet dat de film op Blu-Ray uitkomt hier ten lande, maar hij is wel momenteel voor een prikje te koop bij Amazon in de UK, met Engelse ondertitels.
Eraserhead [Blu-ray] (1977): Amazon.co.uk
Drie Blu-rays voor 20 EUR, verzending inbegrepen.
Keuze uit meer dan 700 titels, en er zitten beslist interessante tussen.
yorgos.dalman
Maak er een marathon van met Valhalla Rising en Inland Empire er achteraan en alle raadselen in de wereld zullen een seconde lang niet ter zake doen...
Meneer Bungel
Leland Palmer
Mooi dat deze 'Eraserhead' hier begin december op blu-ray uitkomt! Kan ik de debuutfilm van Lynch mooi een 2e kans geven. Tot nu toe bevielen die 2e kansen bij een Lynch altijd zeer goed.
Ik vind het zo'n machtige vent en hou van z'n werk.. mijn lage beoordeling voor deze film is dan ook een vreemde eend in de bijt.
sinterklaas
Had ik hem nog expres uit Engeland gehaald omdat ze het maar verdomden om deze in Nederland uit te brengen. Komt er in december toch nog een NL-release.
Rmie
David Lynch over Eraserhead:
YouTube - DAVID LYNCH: Eraserhead Stories (Full Documentary)
...wat een geweldige verteller..
Meneer Bungel
Thanks, Rmie, dat lijkt me wel wat!
dr channard
Ach zoveel wordt er niet in gezegd
Rmie
Thanks, Rmie, dat lijkt me wel wat!
Is zeer de moeite waard. Zorg wel dat je een appeltaart in huis hebt.
Stijn B.
Bizar en surrealistisch
Alsof het David Lynch eigen nachtmerrie over het gezin en huwelijk is
Mindreader
Prachtig omschreven. Mooie opsomming waarom mensen zoals wij en vele anderen van dit soort films houden. Eraserhead is 1 van de redenen waarom ik in de eerste instantie fan ben geworden van ''weirde'' (?) cinema en daarna natuurlijk van David Lynch, aangezien dit neit de eerste film was die ik van hem heb gezien. Die eer gaat naar Blue Velvet, tevens mijn favoriete film van Lynch.
Ik weet niet in hoeverre er liefhebbers zijn die hun mening/interpretatie met mij delen, maar ik heb de film altijd al gezien als een nachtmerrie die zich afspeelt in een post-apocalyptische wereld, getroffen door een nuclaire ramp. Met als resultaat natuurlijk de geboorte van dat monstertje. En wat die nachtmerrie precies inhoud, is uiteraard aan ons - de liefhebbers - om in te vullen.
unreallerke
Ik zag de film als deels waargebeurd en deels fantasie. De film begint naar mijn mening bij de geboorte van de baby. ( gesymboliseerd door de spermacel) Eerst zit Henry nog rustig thuis, niet beseffende dat hij vader is geworden. Hij kijkt naar de radiator, maar daar is (nog) niets te zien. (dit is ook nog niet nodig, want hij heeft nog geen behoefte om weg te vluchten naar zijn fantasiewereld. Hij weet namelijk nog niets van de geboorte af) Hierna volgt dan de confrontatie met de ouders, waar hij te weten komt dat hij vader is geworden. Zijn vriendin komt vervolgens samen met de baby bij hem inwonen. Deze verantwoordelijkheid wordt hem te veel, en hij vlucht in een een fantasiewereld, in de vorm van 'the lady in the radiator'. Deze vertrappelt de zaadcellen, waarmee bedoeld wordt dat henry liever geen vader was geworden. Maar, zoals in vele films van Lynch, wordt de fantasie verstoord door de werkelijkheid.Henry wordt wakker en vindt de zaadcellen' in zijn bed. Hij kan niet aan zijn vaderschap onderuit. Op de koop toe verlaat zijn vriendin het appartement, waardoor de fantasiewereld het opnieuw van de realiteit begint over te nemen. Hij tracht voortdurend aan zijn verantwoordelijkheden te ontsnappen. Hij tracht ze als het ware te wissen. ('erasen') Dat dit mislukt wordt gesymboliseerd door de baby die verschijnt, wanneer zijn hoofd er is afgevallen. Uiteindelijk draait Henry volledig door en vermoordt hij zijn eigen kind + pleegt hij zelfmoord. Hij wordt in de hemel opgewacht door the lady in the radiator. (in heaven everything is fine)
Het blijft echt een fantastische trip. 4.5*
disneystore
Aangezien Eraserhead opnieuw op Bluray is verschenen heb ik 'm ineens aangekocht, het debuut van David Lynch spreekt me toch verassend veel aan.
Gatvol
Vreemd,
Heb zoveel over deze film gehoord maar nooit gekeken.
Vanavond dus eerst Eraserhead en daarna Inland Empire.
Ik ben benieuwd...
om de een of andere reden denk ik steeds aan Pi als ik de hoes van Erasehead zie...
hmmm

Sátántangó