• 9.378.082 stemmen

Geregisseerd door: David Lynch

Met onder meer: Jack Nance, Charlotte Stewart en Allen Joseph

Releasedatum: 22 december 1983

Plot Eraserhead

"Where your nightmares end..."

Henry is een onschuldige jongeman met een zwak voor insecten en vuiligheid. Wanneer hij een meisje zwanger maakt, dwingen haar ouders hem tot een huwelijk. Zijn vrouw krijgt al snel genoeg van de echtelijke plichten en laat haar man en baby, een baarlijk monster, in de steek. Tussen vader en gedrocht groeit een groteske, tegelijk ontroerende en afstotelijke relatie.

Henry Spencer

Beautiful Girl Across the Hall

Lady in the Radiator

Man in the Planet

Grandmother

avatar van Knisper

Knisper

Ik heb een hele tijd uitgekeken naar deze film van Lynch. In sommige kringen wordt dit als zijn beste film beschouwd. De film viel niet tegen, maar is toch niet mijn favoriet.

Het is fijn om te zien dat Lynch hier goed de vrije ruimte heeft om te experimenteren; iets wat vaak geweldige scenes tot gevolg heeft. Fascinerende situaties; moeilijk om je vinger er op te leggen, wat nou precies zo geweldig is, maar het werkt meestal wel.

Toch vind ik de weg die Lynch heeft ingeslagen naar de wat meer verhalende vorm en vooral de aanwezigheid van meer dialogen, iets beter, met als voorlopig hoogtepunt Inland Empire, die alle beste eigenschappen van de man in een film wist te verenigen.

Hoe dan ook, ga deze beslist nog een keertje kijken.

avatar van The One Ring

The One Ring

Knisper schreef:

Films die met een laag budget gemaakt zijn en het begin inluiden van de carriere van een regisseur worden vrijwel altijd door een groepje als de beste van de regisseur gezien, alsof ze alleen al onder de indruk zijn dat een regisseur met weinig geld een film kan maken. Klinkt arty of zo. Is me al bijzonder vaak opgevallen dit. Niet dat ik daarmee wil zeggen dat er soms geen kern van waarheid inzit overigens.

avatar van Knisper

Knisper

The One Ring schreef:

Het is in natuurlijk wel de ultieme test voor een regisseur om met beperkte middelen toch een goede film te kunnen maken. Films worden daardoor al vaker wat interessanter. Sommigen regisseurs blijken niet met een groot/groter budget om te kunnen gaan; Lynch gelukkig wel.

Onzin, het leidt tot creatieve oplossingen die op dat moment broodnodig zijn om het gebrek aan budget te compenseren. Anders neemt de neiging tot creativiteit vaak af, gooit men gewoon een bundeltje $$$ ertegenaan. En daar mag men niet al te gek mee doen natuurlijk, want dat bundeltje $$$ moet terugverdiend worden.

Ik heb deze film onlangs, na talloze pogingen over heel veel jaren verspreid, een keertje helemaal weten uit te zitten en het doet me nog altijd weinig. Meer dan een beetje lachen om dat vreemde wezentje zit er niet bij.

Er zitten enkele vlagen in van de brille die Lynch in latere films laat zien, maar verder komt het qua alles vooral over als een matige oefening voor het echte werk.

avatar van lesamurai

lesamurai

Dit is een meesterwerk.

Echter een van de beste films die hij ooit heeft gemaakt en de sfeer is ook erg intens en macaber.

Deze film krijgt van mij een ruime 3,5 a 4 sterren

avatar van Exploitation

Exploitation

Luguber, Vreemd, mysterieus, bizar. Heb de hele film met een combinatie van een lach en grimas zitten te kijken. 4*

avatar van niethie

niethie

Heb hier pas nog op de laatste dag dat ro-disc open was een schitterende japanse laserdisc van gekocht, ik kan hem jammer genoeg niet afspelen aangezien mijn speler alleen pal formaat afspeeld en dit een ntsc is maar hij is alleen al mooi om te hebben.

avatar van lesamurai

lesamurai

niethie schreef:

Ja het is een echt meesterwerk. Overigens is er ook een mooie box van verkrijgbaar voor 50.00,- en dan zitten daar ook nog de short-movies bij die ook erg experimenteel zijn.

avatar van weaselweasel

weaselweasel

Geweldig vreemde film. Heerlijk mysterieus. Onnavolgbaar van begin tot eind. Esthetisch ten top!! GE-NI-AAL acteerwerk van Jack Nance.

Onverbeterlijk.

Absoluut meesterwerk, en verreweg de beste en meest originele horrorfilm ooit.

avatar van medansavamhel

medansavamhel

Ik ben totaal geen fan van David Lynch's werk. Zijn films zijn vaak vrij psychologisch en de dialogen zijn onrealistisch. Het zorgt allemaal voor een bepaalde sfeer waar ik niet van houd. Echter is Eraserhead geen slechte film; Je moet er maar net van houden.

avatar van Halcyon

Halcyon

Maar eens besteld. Film is me al die tijd bijgebleven, ondanks m'n negatieve eerste kennismaking. Maar wil hem nog een kans geven omdat ie is blijven hangen en omdat m'n smaak door de jaren heen toch wel geëvolueerd is. Binnenkort een review.

avatar van VanRippestein

VanRippestein

Gister heb ik m nog een keer gekeken... En ja, het is toch echt de vetste film die ik ooit gezien heb. Alles klopt aan de film: de montage, mise-en-scene, acteerwerk en de meest lijpe soundtrack...

Het is echt meer een ervaring dan een film: binnen een minuut werd ik weer echt mijn tv "ingezogen".

Ik heb nu de gerestaureerde versie gekeken (te koop op de website van Lynch) en ik moet zeggen, het is een dikke meerwaarde voor de film. Ik dacht dat de korrel de film een extra dimensie gaf, maar de cleane versie is toch gewoon veel beter. Ook qua geluid.

Dikke 10!

avatar van sabsabsab

sabsabsab

bestaat deze film alleen maar in zwart wit?

Vooralsnog is Eraserhead enkel in zwart/wite te bewonderen, en het blijft wachten tot Pixar de ingekleurde versie uitbrengt. Zijn ze toch al 10 jaar aan bezig denk ik.

avatar van Halcyon

Halcyon

@ sabsabsab: Eraserhead is in zwart-wit geschoten, bewust gekozen als stijlmiddel. Geen kleurenversie met andere woorden. Als je hem wil kopen, in zwart-wit dus, zie je de film gewoon zoals de regisseur hem bedoeld heeft.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Onzinnige discussie /slowchat verwijderd.

avatar van INSTITUT777

INSTITUT777

deze komt binnenkort (2 weken) weer op tv

avatar van Rancid

Rancid

Ik vind de kerel op de poster nog steeds veel lijken op Brendan Fraser haha.

avatar van *Nientjah*

*Nientjah*

Ha eindelijk krijg ik eens de kans om deze te zien! Zondag was het toch, als Zomergastenfilm?

avatar van Die Hard,Willis

Die Hard,Willis

Zondag op Nederland 2 inderdaad, ook nog zonder reclames.

avatar van Hando

Hando

Welke zomergast heeft deze film dan uitgekozen?

avatar van stephan73

stephan73

Junkie XL

avatar van Reinbo

3,63 met 387 stemmen. Ben benieuwd welke invloed de uitzending op tv vanavond heeft.

avatar van Van Nunen

Van Nunen

Rancid schreef:

Ik vind de kerel op de poster nog steeds veel lijken op Brendan Fraser haha.

Ik vind 'm nog meer op Geert Wilders lijken, en ''Eraserhead'' zou ook nog eens goed bij 'm passen...

avatar van Fikret8

Fikret8

Vanavond op tv.

avatar van bozzy

bozzy

erg benieuw naar deze film.ga er maar eens lekker voor zitten.

Zomergasten overgens ook een top programma

avatar van Uncle_Junior

Uncle_Junior

Dat wordt kijken vanavond!

avatar van niethie

niethie

Ga zeker kijken ben al zolang benieuwd naar het debuut van Lynch en dan ben ik ook nog met Twin Peaks bezig.

avatar van Fonzie

Fonzie

He, eindelijk op TV.... deze ga ik zeker meepikken!