Genre: Fantasy / Horror
Releasedatum: 22 december 1983
Bekijk via MUBI
Vanaf woensdag 4 februari in 2 bioscopen
Plot Eraserhead
"Where your nightmares end..."
Henry is een onschuldige jongeman met een zwak voor insecten en vuiligheid. Wanneer hij een meisje zwanger maakt, dwingen haar ouders hem tot een huwelijk. Zijn vrouw krijgt al snel genoeg van de echtelijke plichten en laat haar man en baby, een baarlijk monster, in de steek. Tussen vader en gedrocht groeit een groteske, tegelijk ontroerende en afstotelijke relatie.
Henry Spencer
Grandmother
The Boy
Bum
Knisper
Ik heb een hele tijd uitgekeken naar deze film van Lynch. In sommige kringen wordt dit als zijn beste film beschouwd. De film viel niet tegen, maar is toch niet mijn favoriet.
Het is fijn om te zien dat Lynch hier goed de vrije ruimte heeft om te experimenteren; iets wat vaak geweldige scenes tot gevolg heeft. Fascinerende situaties; moeilijk om je vinger er op te leggen, wat nou precies zo geweldig is, maar het werkt meestal wel.
Toch vind ik de weg die Lynch heeft ingeslagen naar de wat meer verhalende vorm en vooral de aanwezigheid van meer dialogen, iets beter, met als voorlopig hoogtepunt Inland Empire, die alle beste eigenschappen van de man in een film wist te verenigen.
Hoe dan ook, ga deze beslist nog een keertje kijken.
The One Ring
Films die met een laag budget gemaakt zijn en het begin inluiden van de carriere van een regisseur worden vrijwel altijd door een groepje als de beste van de regisseur gezien, alsof ze alleen al onder de indruk zijn dat een regisseur met weinig geld een film kan maken. Klinkt arty of zo. Is me al bijzonder vaak opgevallen dit. Niet dat ik daarmee wil zeggen dat er soms geen kern van waarheid inzit overigens.
Knisper
Onzin, het leidt tot creatieve oplossingen die op dat moment broodnodig zijn om het gebrek aan budget te compenseren. Anders neemt de neiging tot creativiteit vaak af, gooit men gewoon een bundeltje $$$ ertegenaan. En daar mag men niet al te gek mee doen natuurlijk, want dat bundeltje $$$ moet terugverdiend worden.
Ik heb deze film onlangs, na talloze pogingen over heel veel jaren verspreid, een keertje helemaal weten uit te zitten en het doet me nog altijd weinig. Meer dan een beetje lachen om dat vreemde wezentje zit er niet bij.
Er zitten enkele vlagen in van de brille die Lynch in latere films laat zien, maar verder komt het qua alles vooral over als een matige oefening voor het echte werk.
lesamurai
Dit is een meesterwerk.
Echter een van de beste films die hij ooit heeft gemaakt en de sfeer is ook erg intens en macaber.
Deze film krijgt van mij een ruime 3,5 a 4 sterren
Exploitation
Luguber, Vreemd, mysterieus, bizar. Heb de hele film met een combinatie van een lach en grimas zitten te kijken. 4*
niethie
Heb hier pas nog op de laatste dag dat ro-disc open was een schitterende japanse laserdisc van gekocht, ik kan hem jammer genoeg niet afspelen aangezien mijn speler alleen pal formaat afspeeld en dit een ntsc is maar hij is alleen al mooi om te hebben.
lesamurai
Ja het is een echt meesterwerk. Overigens is er ook een mooie box van verkrijgbaar voor 50.00,- en dan zitten daar ook nog de short-movies bij die ook erg experimenteel zijn.
weaselweasel
Geweldig vreemde film. Heerlijk mysterieus. Onnavolgbaar van begin tot eind. Esthetisch ten top!! GE-NI-AAL acteerwerk van Jack Nance.
Onverbeterlijk.
Absoluut meesterwerk, en verreweg de beste en meest originele horrorfilm ooit.
medansavamhel
Ik ben totaal geen fan van David Lynch's werk. Zijn films zijn vaak vrij psychologisch en de dialogen zijn onrealistisch. Het zorgt allemaal voor een bepaalde sfeer waar ik niet van houd. Echter is Eraserhead geen slechte film; Je moet er maar net van houden.
Halcyon
Maar eens besteld. Film is me al die tijd bijgebleven, ondanks m'n negatieve eerste kennismaking. Maar wil hem nog een kans geven omdat ie is blijven hangen en omdat m'n smaak door de jaren heen toch wel geëvolueerd is. Binnenkort een review.
VanRippestein
Gister heb ik m nog een keer gekeken... En ja, het is toch echt de vetste film die ik ooit gezien heb. Alles klopt aan de film: de montage, mise-en-scene, acteerwerk en de meest lijpe soundtrack...
Het is echt meer een ervaring dan een film: binnen een minuut werd ik weer echt mijn tv "ingezogen".
Ik heb nu de gerestaureerde versie gekeken (te koop op de website van Lynch) en ik moet zeggen, het is een dikke meerwaarde voor de film. Ik dacht dat de korrel de film een extra dimensie gaf, maar de cleane versie is toch gewoon veel beter. Ook qua geluid.
Dikke 10!
Vooralsnog is Eraserhead enkel in zwart/wite te bewonderen, en het blijft wachten tot Pixar de ingekleurde versie uitbrengt. Zijn ze toch al 10 jaar aan bezig denk ik.
Halcyon
@ sabsabsab: Eraserhead is in zwart-wit geschoten, bewust gekozen als stijlmiddel. Geen kleurenversie met andere woorden. Als je hem wil kopen, in zwart-wit dus, zie je de film gewoon zoals de regisseur hem bedoeld heeft.
Rancid
Ik vind de kerel op de poster nog steeds veel lijken op Brendan Fraser haha.
*Nientjah*
Ha eindelijk krijg ik eens de kans om deze te zien!
Zondag was het toch, als Zomergastenfilm?
Die Hard,Willis
Zondag op Nederland 2 inderdaad, ook nog zonder reclames.
3,63 met 387 stemmen. Ben benieuwd welke invloed de uitzending op tv vanavond heeft.
Van Nunen
Ik vind de kerel op de poster nog steeds veel lijken op Brendan Fraser haha.
Ik vind 'm nog meer op Geert Wilders lijken, en ''Eraserhead'' zou ook nog eens goed bij 'm passen...
bozzy
erg benieuw naar deze film.ga er maar eens lekker voor zitten.
Zomergasten overgens ook een top programma
niethie
Ga zeker kijken ben al zolang benieuwd naar het debuut van Lynch en dan ben ik ook nog met Twin Peaks bezig.

Sátántangó
Drama, 1994