Genre: Oorlog / Historisch
Gesproken taal: Engels, Frans en Latijn
Releasedatum: 7 september 1995
Bekijk via Disney+
Plot Braveheart
"Every man dies. Not every man truly lives."
Het einde van de 13e eeuw: William Wallace is een Schotse rebel die een verzet leidt tegen de wrede Engelse heerser Edward the Longshanks. Als klein jongetje zag William zijn vader en broer vermoord worden in een poging om Schotland te bevrijden. Als William weer een dierbare verliest begint hij aan z'n strijd om Schotland voor eens en altijd te bevrijden.
William Wallace
Campbell
MacClannough
Mother MacClannough
Asmahan
Het is ook een film om met verve te haten. Ik snap werkelijk niet dat mensen erdoor gegrepen worden. Gebeurt toch met grote regelmaat.
mister blonde
juist een van de weinige films waar ik me compleet niet kan storen aan het overdreven sentiment.
mister blonde
btw; hoe grondig je de film ook haat een ieder moet toch toegeven dat de rol van Patrick McGoohan als Edward the Longshanks geweldig was. een van de beste badguys van de laatste 10 jaar w.m.b.
Asmahan
Dat blijft een interessant fenomeen vind ik. En heerlijk discussievoer: waarom de één een film kwijlerig vindt en een ander daar totaal geen moeite mee heeft. Denk dat het er mee te maken heeft of je je in kunt leven. Bij Braveheart lukte mij dat totaal niet. Ik zat met verbijsterde ogen te kijken naar de enorme veelheid kinderlijke moraal die er op me werd afgevuurd. Dacht nog: 't is misschien redelijk tijdverdrijf voor koters, al zijn die gevechten wat bloederig. Die kunnen nog lekker meegaan in dat Braveheart is de Held gevoel. Zelf kwam ik niet verder dan: wat een sukkel die Braveheart. Ik zou 'm van m'n erf jagen.
Asmahan
Nou ik me zo bedenk: het is eigenlijk een soort Rambo avant la lettre. Er wordt weer een dierbare omgelegd en dan.... oeioeioei wordt ie écht boos!
mister blonde
het is natuurlijk wel het ultieme motief om gepassioneerd te vechten...
Asmahan
Da kan ik natuurlijk met hetzelfde gemak omdraaien. Totaal verblind door liefde. Titania met de Ezelskop of iets in die geest.
mister blonde
onzin. zo 'verliefd' ben ik niet op deze film. vind het gewoon een goede film, meer niet. jij geeft notabene toe dat je de film haat. ik kan zo tien uiterst valide redenen noteren waarom hij een van de beste badguys van de laatste 10 jaar is...
de insteek was; het lukt me toch niet bepaalde mensen te overtuigen van de kwaliteiten die deze film heeft. laat ik dus beginnen met de meest in het oog springende en dan verder bouwen.
Asmahan
Kijk, jij kunt zonder moeite tien valide redenen geven waarom het voor jou de beste bad guy van de laatste tien jaar is. Die validiteit betreft dan ook jou.
Ik kan het lijstje oplezen en denken: tja, daarom denkt mister Blonde dat het dé slechterik van het afgelopen decennium is. Denk ik dat nu ook? Welneen. Want de betreffende booswicht raakte mij niet. Sterker nog, hij is me nauwelijks bijgebleven. En als hij zo'n top villain was, had ik me dat zeker kunnen herinneren.
Bovendien heb ik nog nooit een lijstje van schurken opgesteld. Trouwens, nu ik mag kiezen zet ik Mel Gibson zelf op 1! Manipuleert zich suf om zichzelf als Superheld te kunnen neerzetten.
mister blonde
is leuk zo'n verdekte opmerking 'over smaak valt niet te twisten', maar blijft staan dat de rol van Patrick McGoohan ijzersterk was. dat jij hem je nauwelijks kan herinneren vind ik vreemd. Hij speelt na Gibson de belangrijkste rol in een film die je tot de grond afbreekt.
Zavo
Ik vond 'm ook maar een stereotype "evil king" hoor. McGoohan speelt het niet slecht, maar zeker geen legendarische rol of zo.
mister blonde
opmerkelijk. ik vind Braveheart zeker geen groots meesterwerk of een legendarische film. de rol van McGoohan echter wel. puur genieten. zoals ik al zei heb ik in deze film geen moeite met de stereotyperingen en sentimenten. vond het wel goed passen zelfs...
Asmahan
Ik herinner me het personage wel, maar ik herinner me geen opmerkelijk spel. Zoals Zavo al zegt, de stereotype slechterik. Moet ook wel, tegenover de stereotype superheld. Eén van de redenen waarom ik deze film niet gunstig gezind ben, is dat ik hem zo langdradig en saai vind. Er komt weer een Bijlen Henkie in beeld en Braveheart en de zijnen maaien 'm om. Af en toe worden er voor de vorm ook wat manschappen van onze Wallace afgeknibbeld. En dat dan een paar uur lang. Ik tel nog liever schaapjes.
Over smaak valt wel degelijk te twisten, ik mag dat dan ook graag doen. Maar de kans dat ik mijn smaak aanpas omdat iemand anders met kunstige lijstjes komt is gering.
Stephan
Wat mij hier wel stoort is dat als er overduidelijk een mening gegeven is, elke enthousiaste reactie van anderen met niets-vernieuwende uitspraken wordt gedenigreerd.
De film staat nota bene in de top 100, dus voor voldoende mensen was het een prima ervaring. Als tegengeluiden uiteindelijk stinkende drollen worden begint het mij een beetje onder de huid te kruipen.
mister blonde
precies ook de scherpe insteek waar ik mee schrijf. klinkt als onvriendelijk, is bedoeld als tegengas.
dat mensen daarvan moeten gapen, is alleen maar illustratief.
xangadix
Mijn insteek is net zo scherp als die van jou, maar jij reageert erop door te zeggen dat ik me aanstel. Mijn reactie daarop is gapen.
mister blonde
mwah. die van mij werd ook ondersteund door een stukje inhoud.
Asmahan
Tja zoals jullie een kruistocht houden voor de verdedigers van de film, zo is mijn missie het tonen van de gemeenplaatsen en het valse sentiment. Dat hebben er al meer gedaan, net zoals er al velen voor de prent opkwamen.
Die top honderd plaats stemt mij ook een beetje droevig. Waar moet dat heen. Ik ben zo bang dat dit niet het einde is voor Gibson. Welke historische figuur is straks aan de beurt om door hem onder handen genomen te worden? Paus Johannes Paulus 2?
xangadix
Die top honderd plaats stemt mij ook een beetje droevig. Waar moet dat heen.
Nergens, we zijn er al. Film die best thuishoort in deze top 100 vind ik, gezien de rest van de films.
]Alsjeblieft zeg...
mister blonde
Die top honderd plaats stemt mij ook een beetje droevig.
je moet het wel in het juiste perpecftief plaatsen. Het blijft een hitlijst. dat met name populaire films vertegenwoordigd zijn, is alleen maar logisch. bovendien vind ik 80% van de films die er instaan goed. beter dan veel andere toplijsten die je op het net tegenkomt.

Welke biopics mag je behalve 'Oppenheimer' nog meer niet laten liggen?

Legendarische film 'Braveheart' van en met Mel Gibson vrijdagavond (16 augustus) op televisie

Filmjaar 1995: Deze films vieren dit jaar hun 25e verjaardag

Vijf topfilms waarin de regisseur ook de hoofdrolspeler is

The Shawshank Redemption

Gladiator
Historisch / Drama, 2000

The Pianist
Drama / Oorlog, 2002
individualschotlandin love with enemyrevolutiekilt legendeindependencevrijheidepischidealismfamily clangebaseerd op een waargebeurd verhaalzwaardgevechthistorical fictionstrijdunited kingdommiddeleeuwsrevolttyrannyfalse historyhighlands13th centuryscottish highlandswarfield勇敢的心braveheart