• 9.379.091 stemmen

Oorlog / Historisch | 177 minuten

Genre: Oorlog / Historisch

Geregisseerd door: Mel Gibson

Met onder meer: Mel Gibson, Sophie Marceau en Patrick McGoohan

IMDb beoordeling: 8,3 (1.153.291)

Gesproken taal: Engels, Frans en Latijn

Releasedatum: 7 september 1995

Plot Braveheart

"Every man dies. Not every man truly lives."

Het einde van de 13e eeuw: William Wallace is een Schotse rebel die een verzet leidt tegen de wrede Engelse heerser Edward the Longshanks. Als klein jongetje zag William zijn vader en broer vermoord worden in een poging om Schotland te bevrijden. Als William weer een dierbare verliest begint hij aan z'n strijd om Schotland voor eens en altijd te bevrijden.

William Wallace

MacClannough

Mother MacClannough

avatar van vantagev82

vantagev82

Harco is volgens mij 13 jaar oud, want Braveheart niet gezien hebben slaat nergens op. En cheesy? Nee hij zegt tegen zijn vriendin geen chick of bitch, geeft haar geen breezer en ritje achterop de scooter. Sorry

Deze film is een van de beste films allertijden. Aantal keren dat ik deze gezien heb zijn niet meer op een hand te tellen. Absolute topper!

avatar van thomas_

thomas_

Ik vond het liefdesverhaal (de tweede dan) flinterdun en zwaar storend. Daarnaast was de zit voor mij net iets te lang; dit ligt niet zozeer aan de film, maar aan mij. Al zijn er genoeg films waarbij ik wel 3 uur geboeid kan zitten kijken, maar de meerderheid niet helaas. Het verhaal zat prima in elkaar natuurlijk, mooie landschappen etc. maar ik vind het ook jammer dat het verhaal zoveel afwijkt van de werkelijkheid.

En als laatst en toch wel meest storend is, dat ik 3 uur heb gewacht op het ultieme gevecht om de vrijheid van de Schotten te bewerkstelligen tegen de Engelsen. Dit gevecht bestond echter alleen uit 1 zin van de narrator. Toch wel een fikse tegenvaller.

Al met al, een krappe voldoende

avatar van Savvaniah

Savvaniah

Toffe film die ik keer op keer kan kijken, de heldenmoed in deze film die hem zo goed maakt voor mij en dan ook de vastberadenheid van William Wallace en zijn medestrijders. Ook super gebracht de radeloosheid van de engelsen. De dood van William vond ik dan ook kippenvel opwekkend, je zag niets maar wist wel wat voor lelijk einde hij onderging. Het uitroepen van Freedom in zijn laatste ademstocht vond ik dan ook weer te gek. Je weet het is een freedomfighter epos maar vond het wel passen bij al die heldenmoed. ook tof voor de laatse veldslag het zwaard van Wallace door de lucht te zien vliegen en voor de strijd de grond zien ingaan...even zo vrij als een vogel vliegen.

Machtige film met Mel Gibson op zijn best.

avatar van hjcool

hjcool

Goede film, niks mis mee!

avatar van JustMarc

JustMarc

Dit is de beste film van Mel Gibson ooit!!!

avatar van maxroelofs

maxroelofs

Bijzonder goed.

Braveheart, een film met een filmposter die me er lange tijd van heeft weerhouden om hem te kijken. Braveheart heeft me positief verrast.

Van het verhaal zijn natuurlijk veel varianten. Ik wist dat Wallace vocht vanuit wraakgevoelens alleen de dood van zijn toekomstige vrouw zag ik niet aankomen. Prachtig uitgewerkt liefdesverhaal waarbij je meteen in het begin al sympathie krijgt voor Wallace. Van de versierpogingen van Wallace kan menig romcom nog wat leren.

De gevechten zijn erg goed in beeld gebracht. De flitsende beelden zijn hier en daar dan wel wat storend, het geweldige vrijheid gevoel maakt het allemaal goed.

De film wordt vooral gered door Gibson. Zonder heb zou de film erg weinig te bieden hebben. Hij zet een heerlijk personage neer die het erg makkelijk maakt mee te leven. Dit komt de hele film ten goede en wekt het gevoel op zelf strijder te zijn van zijn leger.

De muziek valt ook erg op, goed gekozen alleen soms was het net wat té opvallend.

Einde was erg mooi, hij houd stand tegen de martelingen en blijft zich inzetten voor de vrijheid, tot het allerlaatst.

Een film die mij erg goed is bevallen.

avatar van moviewoman26

moviewoman26

Mooie film , Zou best voor 1 dagje in die tijd een kijkje willen nemen.

Mel Gibson gewoon geweldig,de muziek top, en het verhaal gewoon super goed!!

FREEDOMMMM (Kippenvel momentje)

avatar van Re73

Re73

Deze film was voor mij aanleiding om mijn eerstgeboren zoon als tweede naam william te geven. Dat zegt genoeg lijkt me:-)

avatar van DVD-T

DVD-T

Mel Gibson's epos over William Wallace blijft altijd een genot om naar te kijken.

Dit komt al mede door de prachtige muziek. Misschien wat te aanwezig en te opdringerig, maar krijg toch elke keer weer kippevel. Verhaal blijft eigenlijk de volledige drie uur boeien. Steeds weer andere verwikkelingen. Dit afgewisseld met een paar heerlijk in beeld gezette bloederige veldslagen. Acteerwerk is verder meer dan degelijk. Iedereen is goed op dreef. Het eindshot is er toch wel eentje die de boeken ingaat als een van de mooiste eindshots in de geschiedenis van film.

avatar van Testa-Rossa

Testa-Rossa

Elke keer als ik bij mijn zus op de kinderen moet oppassen trek ik daar het TV meubel open en zie ik de DVD van Braveheart liggen, en denk ik weer: 'he tof Braveheart, die maar weer 'ns opzetten!'

Absoluut prachtige film die me nog altijd de volle speelduur weet te boeien. Historisch gezien niet helemaal correct heb ik me ooit eens door een Schot laten vertellen, maargoed dat pretendeerd de film ook niet te zijn dus zie ik niet als minpunt.

avatar van Spetie

Braveheart is natuurlijk de film, die Gibson helemaal groot maakte. Een epos over de vrijheidsstrijd in Schotland. Historisch gezien niet helemaal even correct, maar dat is geen ramp.

Braveheart valt vooral op door de grootste gevechtstenues. Het is een geweldig spektakel en alles wordt vakkundig in beeld gebracht. Gibson speelt op passionele manier de hoofdrol van William Wallace. Af en toe roept en schreeuwt hij iets teveel en hij is er hier als regisseur ook niet vies van om richting het sentimentele te gaan, maar grotendeels werkt het. Gibson lijkt hierin ook helemaal in zijn element te zijn en stopt naast een behoorlijk portie sentiment, ook een fikse hoeveelheid geweld in de film. Het past er op zich allemaal wel goed bij. Het is hard en rauw en daardoor maakt het op sommige momenten een behoorlijke indruk.

Verder wordt er redelijk goed geacteerd. Naast Gibson speelt vooral McGoohan als koning Edward sterk. Degene die zijn zoon speelt is dan weer een stuk minder en ook de passie tussen Wallace en de koningin vond ik wat vergezocht en kwam niet helemaal geloofwaardig over. Maar verder is het een goed stuk cinema, die vooral boven de middelmaat uitstijgt, dankzij de harde en fraaie gevechten.

Sergio Leone

Het toppunt van narcisme.

Na de lange intro waarin we kleine William zien volgt dik 2,5 uur opgeklopt sentiment vol heroïsme, zo nu en dan afgewisseld met een flinke portie geweld.
Het is die portie geweld die het allemaal nog verdraagbaar maakt. Naast het geweld is er nog wat aandacht gegeven aan "politieke intriges" (oké, het beslissende verraad maakt nog wel wat indruk), maar de romantische subplotjes zijn gewoon te belachelijk voor woorden.

Mel Gibson houdt ongelooflijk veel van zichzelf. Als acteur is hij matig (dat Schotse accent ook...), maar krijgt hij wel alle gelegenheid om zich te profileren als held. Belachelijk is het.
In de bijrollen is het al even matig, maar Brendan Gleeson valt nog mee en ook Sophie Marceau - ondanks een vrij dom rolletje - laat een positieve indruk na.

Als regisseur heeft Mel Gibson veel te danken aan zijn cameraman(nen). Cinematografisch is Braveheart namelijk wél een plaatje. Niet alleen de landschappen zijn een lust voor het oog, ook de gevechtsscènes zijn goed gefilmd.
Helaas staat daar dan weer tegenover dat Gibson om de zoveel minuten een bombastisch doedelzakmuziekje onder een stoer shot van William zet. Zo hoort een film niet te zijn.

If only Mel Gibson uit het project gelaten was...

nakada

Dat is flauw, om de pluspunten te wijten aan de acteurs en cameramannen en de minpunten aan Gibson.

nakada schreef:

Dat is wat ik er van vind.

Sergio Leone

Altijd fijn wanneer men met weldoordachte tegenargumenten afkomt.

avatar van Malli

Malli

Sergio Leone schreef:

En daar heeft Mel Gibson als regisseur niks in te zeggen? Volgens mij is het nog altijd de regisseur die bepaalt hoe iets in beeld wordt gebracht, en doet de cameraman gewoon wat van hem wordt gevraagd.

Malli schreef:

Inderdaad. En zodoende is hij verantwoordelijk voor de 'stoere' shots van William Wallace, waarbij dan nog eens een bombastisch doedelzakmuziekje wordt ondergezet (ook de verantwoordelijk van de regisseur, neem ik aan).

De oorlogsscènes zijn dan wél weer in het voordeel van Mel Gibson, maar dat weegt niet op tegen al het negatieve (simpelweg omdat het aantal geslaagde oorlogsscènes een pak lager ligt dan de dosis heldendom).

nakada

Wat is er mis met de dosis heldendom ? Is dit dan niet de verfilming van het leven van een held ?

avatar van Thorongil

Thorongil

Éen van de beste soundtracks ooit. Geweldige cast, landschappen, goede gevechtschoreografie.

Historisch correct is het allemaal niet, maar deze film is duidelijk met liefde gemaakt en niet puur om er geld uit te kloppen zoals vele Historische drama's hierna. Heeft het genre terug op de kaart gezet.

Onlangs op tv weer eens van genoten.

nakada schreef:

Er is op zich niets mis met heldendom, maar daarom moet nog niet iedereen daar van houden.

nakada

Maar dan heeft het dus helemaal niets met Mel Gibson te maken, jij houdt gewoon niet van helden. Waarom dan :

Het toppunt van narcisme.
Als regisseur heeft Mel Gibson veel te danken aan zijn cameraman(nen).
If only Mel Gibson uit het project gelaten was...
Dat doet namelijk vooral vermoeden dat je een probleem met Gibson hebt en niet zozeer met helden.

Sergio Leone

Mel Gibson speelt een Schotse held. Da's één. Dat hij zichzelf als regisseur in zowat elke scène heroïsch tentoonstelt is twee.

Ik heb geen problemen met heldenverhaaltjes, maar wél als ze zoals hier vol bombasme en eigenliefde worden voorgesteld.

avatar van Thorongil

Thorongil

Tuurlijk zit hij in zowat elke scène, hij is de hoofdrolspeler. Vindt dat hij één van de weinige acteurs is die ook een goede regisseur is. Snap niet wat je tegen Gibson kunt hebben, hij is iemand met een eigen, creatieve visie, financiert vaak zijn eigen films, schrijft ze en in dit geval acteert er in.

Moet je echt lef voor hebben om zulke risico's te nemen en telkens zeer goede films af te leveren. Iemand die durft buiten te lijntjes durft te kleuren in cliché-Hollywood.

Sergio Leone schreef:

Rare redenatie. Hij speelt een held, die mag je toch wel heroisch neerzetten ? En eigenliefde ? Ik dacht dat ie in de film toch echt Wallace heet en niet Gibson.

Thorongil schreef:

Tuurlijk zit hij in zowat elke scène, hij is de hoofdrolspeler.

Daar heb ik dan ook geen commentaar op.

Thorongil schreef:

Vindt dat hij één van de weinige acteurs is die ook een goede regisseur is..

Dat vind ik dus niet. Dat maakt dat dan a en b, daarover discussiëren kan eindeloos doorgaan.

Thorongil schreef:

Snap niet wat je tegen Gibson kunt hebben.

Tsja.

Thorongil schreef:

Lef staat niet gelijk aan talent.

En ik vind Braveheart anders ook behoorlijk cliché en met het nodige Hollywoodsausje erover.

nakada schreef:

Rare redenatie. Hij speelt een held, die mag je toch wel heroisch neerzetten ?

En dáárin verschilt onze mening.

Een held mag inderdaad heroïsch neergezet worden, maar moet zich dat vertalen in bombasme ten top? Naar mijn goesting maakt Mel Gibson het allemaal veel en veel te sentimenteel door meer dan eens een close-up van Wallace te nemen en er een stevig doedelzakmuziekje onder te zetten. Dat staat wel érg in contrast met het bloederige geweld. En net dát vind ik spijtig.

nakada

Bij heroisme komt toch altijd een wat overdreven ( bombastische ) manier van vertellen kijken ?

Maar goed, de mate waarin men het nog acceptabel kan vinden is natuurlijk erg persoonsgebonden. Ik kan me niet herinneren dat het in deze film zo overdreven aanwezig was. Ik zal eens opletten bij een volgende kijkbeurt.

Sergio Leone

Je zegt zelf dat het persoonsgebonden is (zo is het inderdaad), dus denk ik niet dat een volgende kijkbeurt je mening zal veranderen.

Smaken zijn er om te verschillen, zo is het nu eenmaal. We kunnen er over blijven doordrammen, maar of dat veel zin heeft laat ik in het midden..

avatar van Re73

Re73

Moet je ook niet doen deze persoon heeft bij voorbaat al de pest aan Gibson en heeft niks beters te doen.