Genre: Oorlog / Historisch
Gesproken taal: Engels, Frans en Latijn
Releasedatum: 7 september 1995
Bekijk via Disney+
Plot Braveheart
"Every man dies. Not every man truly lives."
Het einde van de 13e eeuw: William Wallace is een Schotse rebel die een verzet leidt tegen de wrede Engelse heerser Edward the Longshanks. Als klein jongetje zag William zijn vader en broer vermoord worden in een poging om Schotland te bevrijden. Als William weer een dierbare verliest begint hij aan z'n strijd om Schotland voor eens en altijd te bevrijden.
William Wallace
Campbell
MacClannough
Mother MacClannough
van duijn
Het ergste wat je kan overkomen met films is dat je je gaat ergeren. Ik heb me 177 minuten zitten ergeren. Enige zo je wilt noemen positieve punt uit deze film is hooguit de schoonheid van Schotland, maar dat kan je zelf ook filmen...
Ja natuurlijk, Zo kun je voor iedere film wel een halve ster minder geven.
Montorsi
Dat bedenk je allemaal toch echt zelf hoor.
Je zegt 'spreek voor jezelf', wat ik al gewoon deed. Lijkt me eerder minachting van jouw kant dan van mijn kant trouwens, maargoed. Volgens mij zie je gewoon die 1* + een negatieve reactie, en verbind je er zelf de conclusie aan dat ik minachtend doe over liefhebbers van deze film. Slaat namelijk echt kant nog wal.
83Utreg!
Natuurlijk zijn de Nazi's een slecht voorbeeld, aangezien de W.O. II maar 65 jaar geleden gebeurde. Dat is makkelijker in zijn context te plaatsen, aangezien er voldoende betrouwbare bronnen over zijn.
En wat een triestig argument 'mensen die liever aan de kant van de onderdrukker willen staan'. Alsjeblieft zeg. Ik zeg juist uitdrukkelijk dat ik helemaal geen partij kies, omdat ik me niet laat beïnvloeden door een totaal manipulatieve film.
je hebt inderdaad ook mensen die passief toekijken....
83Utreg!
Het is toch wel godgeklaagd als je inderdaad gladiator in je top 10 hebt en Braveheart vervolgens niet goed vind. Gladiator is een prima film, maar alle argumenten om Braveheart slecht te vinden (zijn er niet veel) kun je ook voor Gladiator gebruiken. Daarbij is Gladiator een poging om in de buurt te komen van deze ''moeder der alle heldenepossen''.
Wat overigens wel grappig is, zijn de opmerkingen over de zelfverheerlijking van Gibson. Hij had in eerste instantie heel iemand anders voor de rol gecast. Deze viel op het laatste moment uit, waardoor Gibson de rol op zich nam. Hij zag zichzelf vooraf absoluut niet een goede wallace vertolken, maar het bleek de rol van zijn leven te worden.
De film is ook niet voor niets alom geprezen en bekroond. Maar ja de geniale criticasters op deze site weten het natuurlijk beter.
Ik weet het veel beter, ja.
Leland Palmer
Volgens mij zie je gewoon die 1* + een negatieve reactie, en ...
Montorsi
Dat heb ik toch uitgelegd, dat ging over die bewuste scene, helemaal niet over de liefhebbers of wat dan ook.
Montorsi
Ach kom, de film is van '95. Dat is hoogstens een kleindochter van iets als Ben-Hur.
Malli
Ik weet het veel beter, ja.
En dat komt dan van een moderator. Puik.
Wat ik bedoel is dat ik beter weet wat ik goed vind dan jury's (bijvoorbeeld die van de Oscars) die deze film bekronen. Ze zullen er vast wel hun redenen voor hebben. Ik vind het een vreemd argument om met prijzen te gaan schermen. Vandaar mijn snelle reactie. Iedereen heeft wel bekroonde en geprezen films die hij niet goed vind.
83Utreg!
Dat zal ongetwijfeld, maar als de film echt van het erbarmelijke niveau zou zijn als sommige hier beweren, is het toch vreemd, dat mensen die er blijkbaar verstand van hebben, hem bekronen met 5 oscars. Het is dus absoluut geen vreemd argument.
Zou het zelfde zijn dat de hele voetbal wereld Messi goed vind, inclusief alle toptrainers, en jij gaat lopen verkondigen dat het eigenlijk een hele slechte voetballer is. Dat mag best, want alles mag tegenwoordig onder het mom van ''mening'', maar ga dan niet verwachten dat je serieus genomen word, of nog erger, dat je doet of de rest van de wereld gek is, en jij als enige het licht ziet.
Timmy757
Het feit dat bijvoorbeeld zowel de nummer 1 als de nummer 3 uit de top 250 hier geen enkele oscar hebben gewonnen, zegt eigenlijk al dat oscars een waardeloos argument zijn.
moviemafketel
- 19752 berichten
Zijn vaak dezelfde mensen die deze film en TSSR en TGM bashen.
Misschien zaten er die jaren mensen in de jury die een andere smaak hadden of misschien was er gewoon net een nog betere film dat jaar.
Als een film 5 oscars wint is het in ieder geval geen stuk vuilnis.
Het is je ding niet klaar.
Kijk gerust 2001: A Space Travesty en kijk of je die beter vind dat Braveheart. Kijken of je dan nog hetzelfde piept
Vascago
Mja. Die film kijk jij elke week reppie, dus ik kan me wel voorstellen dat jij daar fan van bent. . Alleen wordt dat jaartal dan elke keer verandert.
van duijn
Als je deze film met het gedrocht Alatriste (2006) vergelijkt. Vind je dit een geweldig epos. Althans...Het kan helpen.
chevy93
Cliché op Cliché, personages die op zachtst gezegd nogal zwart/wit zijn.
Naomi Watts
Gladiator maakt het nog niet zo bont als hier. Bovendien merk je aan alles aan Gladiator dat Scott een zeer kundig regisseur is. Cinematografisch ook stukken sterker. Bovendien weet je niet of Timmy Gladiator zo goed vindt om zijn personages.
13woutie13
Het gaat erom dat hij Gladiator 5* en braveheart 0,5* geeft.
Wat je zegt kan natuurlijk kloppen, maar dan nog kan het verschil niet het maximale zijn. Zoek maar is tussen de 114.809 een andere gebruiker die Gladiator 5* geeft en Braveheart 0,5* geeft, of andersom. Het verhaal blijft gewoon hetzelfde, een held die tegen alle onrecht strijd en daarmee ook in slaagt. Braveheart is de grote Gibson show en Gladiator de grote Crowe show. Beide films hebben gewoon hetzelfde moraal.
AGE-411
En Gladiator heeft niet zo'n geweldige soundtrack als deze film.
Neen, geef mij maar deze
chevy93
Het gaat erom dat hij Gladiator 5* en braveheart 0,5* geeft.
dominion
they may take our lives but not our freedom
eefke123
ik kreeg echt zin om naar schotland te gaan!
misschien af en toe iets té bloederig,
maar ik ga hem zeker nog eens bekijken.
Minotaures
Achja. de Schotten waren nu ook eenmaal geen heren tijdens een veldslag
Timmy757
De freedom scene
AGE-411
Doe maar.
TrickySmalls
Jullie vragen ook echt om reacties heh...
Nee, maar die scene is op zichzelf staand al heel wat.
Naomi Watts
Eén van de meest tenenkrommende scene die ik ooit gezien heb die freedom scene. Die wordt ook niet voor niks in veel films geridiculiseerd.

Welke biopics mag je behalve 'Oppenheimer' nog meer niet laten liggen?

Legendarische film 'Braveheart' van en met Mel Gibson vrijdagavond (16 augustus) op televisie

Filmjaar 1995: Deze films vieren dit jaar hun 25e verjaardag

Vijf topfilms waarin de regisseur ook de hoofdrolspeler is

The Shawshank Redemption

Gladiator
Historisch / Drama, 2000

The Pianist
Drama / Oorlog, 2002
individualschotlandin love with enemyrevolutiekilt legendeindependencevrijheidepischidealismfamily clangebaseerd op een waargebeurd verhaalzwaardgevechthistorical fictionstrijdunited kingdommiddeleeuwsrevolttyrannyfalse historyhighlands13th centuryscottish highlandswarfield勇敢的心braveheart