Genre: Oorlog / Historisch
Gesproken taal: Engels, Frans en Latijn
Releasedatum: 7 september 1995
Bekijk via Disney+
Plot Braveheart
"Every man dies. Not every man truly lives."
Het einde van de 13e eeuw: William Wallace is een Schotse rebel die een verzet leidt tegen de wrede Engelse heerser Edward the Longshanks. Als klein jongetje zag William zijn vader en broer vermoord worden in een poging om Schotland te bevrijden. Als William weer een dierbare verliest begint hij aan z'n strijd om Schotland voor eens en altijd te bevrijden.
William Wallace
Campbell
MacClannough
Mother MacClannough
13woutie13
nou dan hou ik denk ik van waltDisney films?
AC/DC
Voor de liefhebber van WaltDisney-achtige films.. anders gewoon laten liggen
Grapjas..
YoG
Ja ik vond 'm dusdanig slecht, ik ben bloedserieus.
De setting en kwaliteit van acteren is erg okee.. anderhalf puntje daarvoor.. voor de rest zou ik niet weten wat er nog meer punten verdient.
Dat zelfde nare cliche-gevoel als Bambi, Pirates of the Carribean enz. bekroop me tijdens het kijken van de film. Bij aanvang van zowat elke scene is te voorspellen wat er gaat gebeuren..alsof ik al die tijd naar een degelijke kinderfilm keek.
3UUR aan voorspelbaar beeldmateriaal.. en ik maar blijven hopen dat het ooit wat beter zou gaan worden. Vooral omdat de film zo hoog wordt gewaardeerd. Ja misschien door 12-jarige meisjes die samen met mams net een koopavondje bij diverse kledingzaken hebben gedaan. Daar lijkt me Braveheart in de bios een prima film voor om mee af te sluiten.
Als de film wat minder lang had geduurt had ik me in mn mening misschien wat meer ingehouden
Stroe
Geweldige film 1 van mijn persoonlijke favorieten.
Freedom!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Natasja22
gewoon weg een super film
en ik hou dan ook denk ik van walt disney films wel vreemd want er stond geloof ik geen walt disney bij maar ja
gewoon weg een super film
Nee, het is dan ook van filmstudio 20th Century Fox. De berichten sloegen op 'Disney-achtig'.
Materny
16+ Walt Disney? Ik dacht het niet.
Terwijl men doorgaans toch jonge meisjes vergiftigd en moeders in het bos afschiet.
doodah
Ik zou hem nog eens moeten herzien. Ik herinner er zo goed als niets meer van.
ohantje1
freeeeeeedom !!!!!
echt een super film de beste van mel gibson
topper !!!!
davidovvv
Ik zou hem nog eens moeten herzien. Ik herinner er zo goed als niets meer van.
dat zou je inderdaad moeten doen! vette film met prachtige beelden..
joostus
Geweldige film. Mel Gibson is egt een onwijs goede acteur, jammer dat hij steeds ouder en ouder word. Dan vergaat er een hele goede acteur. Prachtig verhaal, goede muziek, af en toe beetje humor. Gewoon heel goed.
joostus
Ja ik vond 'm dusdanig slecht, ik ben bloedserieus.
Dit is gewoon een engelsman
83Utreg!
een engelsman met een extreem laag iq, en met een oogafwijking denk ik.
Ik zie de film toch echt als een emotioneel epos. keiharde vechtscenes, opgevolgd door ijzersterke dialogen. prachtig acteerwerk, en een stukje schotse cultuur. Wat mij betreft de mooiste historische film ooit.
Don MN
Idd mooi heldenepos, maar werd 5 jaar later toch keihard overtroffen.
enyaatje
dit vind ik nou echt een TOPfilm!
een van mel gibson's beste films,als het niet al de beste is.
Zandadder
Idd mooi heldenepos, maar werd 5 jaar later toch keihard overtroffen.
Je doelt op Gladiator?
Je doelt op Gladiator?
Jazeker. Ik vind het gevecht van Gladiator veel persoonlijker en daarmee iets sterker en de hoofdpersonages hebben zowel duistere als lichte kanten, waar Bravehearts Wallace pure goedheid is. Het is maar wat je zoekt/wilt zien.
Nomak
Braveheart en Gladiator zijn zowieso niet te vergelijken.
Totaal verschillende films.
Don MN
Dat vind ik niet, beide hoofdpersonen worden door de liefde voor, het verlies van hun geliefden en een zeker verantwoordelijkheidsgevoel tot hun daden geleid.
MovieHolic
Juist... maar als ik moest kiezen zou ik toch mooi voor Braveheart gaan.
Voor mij persoonlijk zijn er maar weinig films die uberhaubt in de buurt komen. Heb hem natuurlijk ook niet voor niets op #2 staan he
Baldur
Had hem vroeger weleens gezien, maar kon er weinig van herinneren behalve dan dat ik hem toen wel kon waarderen. Nou, zojuist herzien, en het viel me helaas zwaar tegen. In dit soort films geniet ik altijd van de landschappen, de sfeer en de veldslagen, waar het in Braveheart ook allemaal best goed mee zit. Ik kwam echter niet echt goed in het verhaal. En met die Gibson in de hoofdrol heb ik ook niet veel. Het eerste uur kon me totaal niet boeien, vooral dat zeikerige gedoe is echt niet aan mij besteed. Skip die troep toch eens in dit soort films; het doet in veel films echt afbreuk aan de genietbare momenten. Daarna werd het gelukkig iets beter, maar bevat het nog steeds redelijk wat ergerlijke momenten, langdradige stukken en saaie dialogen. Het duurt allemaal te lang en het overdramatische element is in Braveheart nogal storend. De veldslagen en de actie zijn dan wel weer prima in beeld gebracht, maar de momenten die de film voor mij overeind houden zijn vrij schaars te noemen.
83Utreg!
Gladiator is ook een geweldige film maar qua emotie is Braveheart onovertroffen.
Don Dijk
Ik vind qua emotie deze film juist zo overdreven. Die blatende Mel Gibson voor zn leger, ik kan er alleen om lachen.
Voor de rest een leuke versnapering, af en toe mooie beelden ook!
Filmkriebel
Precies. Hij lijkt meer op een rugbyspeler van de All Blacks
K@i
Heb liever Gladiator Sparacus Troy
maar dit is beslist geen slechte film
83Utreg!
Voor de rest een leuke versnapering, af en toe mooie beelden ook!
Een beeje een respectloze dooddoener, als je het over de mooiste en meest emotionele scene ooit hebt.
Een geweldige opzwepende, kippevelopwekkende toespraak is het, nooit eerder en daarna ook nooit meer zo mooi neergezet als in Braveheart.
Maar goed, misschien moet je dan wel enige binding voelen met de hoofdpersonage en de schotten.
Don Dijk
Nou ja, met alle respect, dat is ook slechts jouw mening. Ik heb een andere mening, niet respectloos bedoeld, ik vind het gewoon overdreven, heldhaftig geblaat.
Dat zal het wel zijn dan. Volgende keer doe ik mn kilt aan en blaas wat op mn doedelzak, bij het kijken van deze film.
Stephan
Daar wil ik dan graag een foto van zien.

Welke biopics mag je behalve 'Oppenheimer' nog meer niet laten liggen?

Legendarische film 'Braveheart' van en met Mel Gibson vrijdagavond (16 augustus) op televisie

Filmjaar 1995: Deze films vieren dit jaar hun 25e verjaardag

Vijf topfilms waarin de regisseur ook de hoofdrolspeler is

The Shawshank Redemption

Gladiator
Historisch / Drama, 2000

The Pianist
Drama / Oorlog, 2002
individualschotlandin love with enemyrevolutiekilt legendeindependencevrijheidepischidealismfamily clangebaseerd op een waargebeurd verhaalzwaardgevechthistorical fictionstrijdunited kingdommiddeleeuwsrevolttyrannyfalse historyhighlands13th centuryscottish highlandswarfield勇敢的心braveheart