• 9.378.471 stemmen

Oorlog / Historisch | 177 minuten

Genre: Oorlog / Historisch

Geregisseerd door: Mel Gibson

Met onder meer: Mel Gibson, Sophie Marceau en Patrick McGoohan

IMDb beoordeling: 8,3 (1.153.112)

Gesproken taal: Engels, Frans en Latijn

Releasedatum: 7 september 1995

Plot Braveheart

"Every man dies. Not every man truly lives."

Het einde van de 13e eeuw: William Wallace is een Schotse rebel die een verzet leidt tegen de wrede Engelse heerser Edward the Longshanks. Als klein jongetje zag William zijn vader en broer vermoord worden in een poging om Schotland te bevrijden. Als William weer een dierbare verliest begint hij aan z'n strijd om Schotland voor eens en altijd te bevrijden.

William Wallace

Mother MacClannough

avatar van ®Tc

®Tc

Al DeNiro schreef:

Met Braveheart kwam de heropleving.

Jammer. Want veel goeds zat er niet tussen, integendeel.

avatar van opa_paul

opa_paul

Goldenskull schreef:

Je hapt wel erg makkelijk zeg

Dat zei mijn ex nou ook altijd

avatar van Youp Elzing

Youp Elzing

opa_paul schreef:

Dat zei mijn ex nou ook altijd

avatar van dikkop

dikkop

Een geweldig heroïsche film. Zeer mooi verfilmd en uiteraard super geacteerd van Gibson. Hij blijft gewoon goed na meerdere herhalingen.

avatar van ik_ben_gilles

ik_ben_gilles

Vond het een zeer vermakelijke film. Sommige beelden zijn misschien een beetje over geromantiseerd en voorspelbaar maar voor de rest: echt super! Plus ik ben ook zeer grote fan doedelzakmuziek dat denk ik hielp wel.

avatar van Mindstormer17

Mindstormer17

Een van de beste ooit. Van mij krijgt die 5 wel verdiende sterren. Van die speech van krijg ik echt zoveel kippenvel. Het is ook allemaal prachtig in beeld gebracht..

van??

avatar van dijkieR

dijkieR

®Tc schreef:

Jammer. Want veel goeds zat er niet tussen, integendeel.

ik ben echt diep geschokt door deze opmerking.

ben benieuwd wat je er allemaal zo slecht aanvond.

avatar van kevinvd

kevinvd

Topfilm !

avatar van BennyZ1991

BennyZ1991

Als liefhebber van dit genre kan ik niet anders zeggen dan dit: super film! Goed geacteerd van Gibson hier en daar misschien wat geromantiseerd maar dat vond ik absoluut niet storend en idd die speech van William Wallace kippenvel, net als bij het einde van de film. Mooie veldslagen goed verhaal en schitternde doedelzak muziek.

avatar van AC/DC

AC/DC

Braveheart

Wat een geweldige film. Ondanks de aardig lange speelduur heeft het me de hele tijd weten te boeien. Een film over de Schotse held William Wallace. Heb altijd het land Schotland al mooi gevonden. Ben er ook op vakantie naar toe geweest en heb Fort William bezocht. In die omgeving moet dit allemaal gebeurd zijn. In de film krijg je het echte patriottisme te pakken. Highlanders vechten voor hun land om de Engelsen voorgoed weg te jagen. En het is ze gelukt ook nog.

Mel Gibson doet het geweldig, wat kan die man zich inleven in een rol. Verder vond ik de muziek ook heel mooi, en wat een prachtige omgeving.

Absoluut de volle 5*!

avatar van iris.vessem

iris.vessem

ik hou wel van zo'n soort films!

avatar van Pierre!

Pierre!

Vind iemand anders het ook vreemt dat Mel Gibson voor deze rol niet eens een oscar nominatie heeft gehad?

Terwijl Russel Crow met een gelijkwaardige rol een oscar binnen sleepte... ik vind eigelijk Mel Gibson beter acteren in deze film

avatar van iris.vessem

iris.vessem

Pierre! schreef:

hmmm... russell crowe is toch wel beter...

avatar van bauwens

bauwens

geweldige film, ook mooi wat wallace dood gaat, anders zou het te veel een hollywood film worden.

avatar van AC/DC

AC/DC

spoiler..?

avatar van Don MN

Don MN

Braveheart

Het heeft ontzettend lang geduurd voordat ik deze film wilde proberen. Door uitlatingen van de hoofdrolspeler die me niet aanstonden en vele teleurstellende rollen van films op televisie, de Mad Max-films en What Women Want vond ik totaal niks, werd dit historisch epos genegeerd. Door de hoge notering, het genre en een beetje research gisteren dan eindelijk geprobeerd.

Om door te gaan op het acteren van Gibson is dit de eerste film waar hij een goede rol neerzet. De man moet goedheid zelf spelen en d.m.v. het stukje waar hij klein is leef je al snel met hem mee. Wat hij graag wil en waarom zijn overduidelijk en de kwelling na het afnemen ervan geloofwaardig.

Vervolgens begint waar de film om draait, Wallace strijd tegen de Britten voor de vrijheid van Schotland. De Schotten worden meer als mannen die voor elkaar vechten dan als perfecte bloeddorstige krijgers afgebeeld wat me wel aanstaat. Vaak heb je bij dit soort films echt het gevoel dat ze voor andermans hebzucht vechten i.p.v. eigen redenen.

Sterke vechtscènes, gruwelijk en in hoe verre je dat kan zeggen realistisch. Om maar eens een voorbeeld te nemen doen een Troy en King Arthur die tien jaar later gemaakt zijn het aanzienlijk slechter.

Conclusie

Het mooie verhaal, prachtige natuuropnames en nette actie leiden alledrie tot een spannend heldenepos. Al kan ik me wel voorstellen dat mensen geheel idolaat zijn van Braveheart, vind ik toch te weinig overtuiging in het acteerwerk, en een vaak niet uitgediepte relatie tussen hoofdrolspelers, waar zeker de tijd voor was. Vooral omdat omdat dit bij Gladiator wel is zal hij altijd alleenheerser in dit genre blijven, voor mij althans.

13woutie13

mel gibson had zelf niet persee de hoofdrol hoeven hebben.

Neem bijvoorbeeld een russel crowe zou echt niet misstaan in deze film.

Maar mel Gibson is als regisseur wel een hele goede keuze.

avatar van Markie

Markie

Meest boeiende film aller tijden!!

avatar van opa_paul

opa_paul

Helemaal mee eens! Beste soundtrack ooit!

avatar van K@i

K@i

avatar van Nomak

Nomak

K@i schreef:

klopt het dat die acteur met verminkte gezicht ook in gladiator speelt ?

Ja, dat is Tommy Flanagan.

micheal

Een van de beste films ooit gemaakt.

Deze film is in mijn top 10.

Mel gibson acteert geweldig als de schotse rebel.

echt een film die je een keer moet zien.

alles is heel mooi in beeld gebracht.

speelduur was meer dan 2 uur maar maakt niks uit want je verveelt je geen minuut.Vooral van het einde kreeg ik kippenvel.

5* welverdiende sterren

avatar van raafmau

raafmau

sloom komt de film op gang.

Maar de laatste 2 uur maakt het eerste uur weer goed.

Geweldig acterende Mel Gibson.

avatar van Nicholas

Nicholas

K@i schreef:

klopt het dat die acteur met verminkte gezicht ook in gladiator speelt ?

Ja, speelt volgens mij Cicero in Gladiator.

avatar van dumble

dumble

geweldig acteur die mel gibson!

avatar van michelletjuuh

michelletjuuh

een zeer goeie film van mel gibson

het verhaal was goed en goeie vechtscenes

deze film verdient een 5,0

avatar van zapkap

zapkap

dit was echt een perfecte film alleen jammer dat hij de hele tijd verraden werdt door de edelen maar wat een moedige man en vol zelfvertrouwen

avatar van YoG

YoG

Voor de liefhebber van WaltDisney-achtige films.. anders gewoon laten liggen