Genre: Oorlog / Historisch
Gesproken taal: Engels, Frans en Latijn
Releasedatum: 7 september 1995
Bekijk via Disney+
Plot Braveheart
"Every man dies. Not every man truly lives."
Het einde van de 13e eeuw: William Wallace is een Schotse rebel die een verzet leidt tegen de wrede Engelse heerser Edward the Longshanks. Als klein jongetje zag William zijn vader en broer vermoord worden in een poging om Schotland te bevrijden. Als William weer een dierbare verliest begint hij aan z'n strijd om Schotland voor eens en altijd te bevrijden.
William Wallace
Campbell
MacClannough
Mother MacClannough
Lad
Begrijp me niet verkeerd hoor braveheat staat bij mij nr 1 van beste film allertijden probeerde alleen de film te verdedigen
No problemo hoor.
bosco
Begrijp wel dat dit niet een authentieke weerspiegeling is .
Randall Wallace die het script schreef heeft zijn inspiratie veel uit de gedichten van Henry the Minstrel (Blind Harry) een schotse dichter uit de 15de eeuw gehaald.
Er is veel controversie geweest over de acuraatheid van de film.
Breaveheart moet je daarom als geschiedenisfilm niet serieus nemen,het is meer als een roman.
Maar een absoluute prachtige film die je wel 100 keer kunt kijken.
De slagvelden zijn mooi geregisseerd,er zijn wenig films die de intensiteit van deze slagvelden kunnen evenaarden.
Nomak
Ik begrijp ook niet dat er mensen zijn die als kritiek hebben dat het niet echt zo gebeurd is als in de film wordt weergegeven.
Hallo, het is een film. In geen enkele film wordt de werkelijkheid perfect weergegeven. Behalve misschien in sommige documentaires.
Maarja, veel films zijn zogezegd waargebeurde verhalen. Maar er wordt natuurlijk altijd overdreven. Sommige gebeurtenissen of details worden extra emotioneel of spannend gebracht. Dat is natuurlijk niet geheel waarheidsgetrouw, maar dat maakt de kijkervaring enkel beter.
Laten we ons hoofd niet breken over enkele kleine details. Want in het geval van een film als Braveheart weet niemand wat er exact is gebeurd. We weten enkel dat het gebaseerd is op waargebeurde feiten en dat er waarschijnlijk wat in overdreven is, wat de spanning en de kijkervaring alleen maar ten goede komt. En zo is het bij elke film die gebaseerd is op waargebeurde feiten.
gizmoart
wel heerlaijk dat dit gewoon een klasieker is inmiddels en er nog steeds over gepraat wordt. Dus met andere woorden deze film is dus toch stiekem heel erg goed
Stephanovic
Inderdaad, hij blijft geweldig, alleen die bezieling van Mel Gibson al, en die altijd kippenvel gevende speech over Freedom doet het hem bij mij telkens weer.
lordmars
totaal niet mijn smaak, heb hem niet eens afgekeken..
yasintje
deze film vind ik een van mijn prachtigste films
het acteer werk vind ik heel erg goed
opt slagveld lijkt alles net echt en dat maakt de film ook wat leuker
echt gewoon een prachtig film wie het nog niet gezien hebben
KIJKENNNN
jiesyboy
Wat een topper de gehele film is super boeiend
Dit is gelijkwaardig aan bijv. Lotr
Menga
Inderdaad lang leve de computer. Liever op die manier dan hetgeen je ziet in Braveheart
Hiermee reageer ik op al je reakties...
Jij durft het woord misplaatst in de mond te nemen, terwijl jouw kritiek totaal misplaatst is. Als je deze film niet goed vind, kan dat zijn omdat het bijvoorbeeld niet je genre is, of niet je favoriete acteur. Maar het smakeloze afkraken wat je doet is ronduit debiel.
Het acteerwerk alsmede, het verhaal de personages, de decors, de actiescenes, de muziek, de sfeer zijn van een bijzonder hoge kwaliteit. Dit is nog steeds, smaak of geen smaak, een van de beste films ooit gemaakt.
Mat_
Ik ben juist enorm geïnteresseerd in geschiedenis. Ik vind het dan ook jammer dat er weinig goede historische films zijn. Maar Braveheart is imo gewoon niet goed.
Het acteerwerk vond ik, op een paar nevenpersonages na, gewoon ondermaats. Vooral Gibson was slecht en mateloos irritant. Het verhaal was vrij standaard. Af en toe een gevecht,wat speeches,een lovestory,... Allemaal vrij onorigineel. Waarom ik punten zou moeten geven voor een decor snap ik verder ook niet. Als je genoeg budget hebt is het niet moeilijk om wat kastelen na te bouwen. De actiescènes vond ik gewoon niet goed, ik heb al uitgelegd waarom. De muziek vond ik enorm bombastisch en lelijk hetgeen ook de sfeer helemaal niet ten goede komt
Een tweetal persoonlijke aanvallen verwijderd.
Ok nog een poging dan,
Appart hoe je alle dingen die de film goed maken, en hem ook de nodige oscars hebben bezorgd, betitelt als slecht, of ondermaats.
Maar goed je hebt er niets mee, ik wel, die speech bijvoorbeeld, heeft mij meerdere malen kippevel bezorgd, en het acteerwerk (zijn redelijk magere dialect daargelaten) toch wel.
Ook het historische aspect vind ik prima, welliswaar niet 100% accuraat, maar ik zie het dan ook meer als een ode aan William Wallace...
Maar goed ik heb niet de illusie je te kunnen overtuigen...
K@i
Vond Troy Beter / Mooier
Maar dit is ook een TOP FILM
bosco
Komop nou kerel je gaat me toch niet vertellen dat een film als TROY beter is dan Breaveheart.
Ten eerste kun je de film kwa dialoog niet vergelijken.
Ten tweede er wordt vele malen beter geacteerdt in Breaveheart.
Ten derde Breaveheart bevat geen CGI waar het in Troy vol mee zit.
Als,als je de film wilt gaan vergelijken dan is Troy niets anders als een holle kruik met mooie special effects.
Als je hierover wilt disscucieren...? Dan maar al te graag.
83Utreg!
Helemaal waar, Bosco. Troy is op geen enkel front gelijkwaardig of beter te noemen. Ook en vooral qua emotie en acteerwerk. Misschien omdat braveheart uit 1995 komt ziet het er íets gedateerder uit als troy. maar dit is slechts een ondergeschikt detail.
Het blijft gewoon, een van (de) mooiste film(s) ooit gemaakt. Echt een prachtig epos.
De film is met name bekend door de gevechten, en de prachtige speech van william wallace, en natuurlijk zijn ''freedom'' kreet. Wat veel mensen echter vergeten is dat het qua akteerprestaties, muziek, en vlijmscherpe dialogen, eveneens een uniek exemplaar is.
83Utreg!
Even over de historische accuraatheid van de film.
Het is bewezen dat een aantal punten niet kloppen, maar wat aan het begin van de film word gezegd dient ook in acht worden genomen. Namelijk: history has been written by those who hanged hero's.
Filmkriebel
Hupsakee, een halfje erbij. Cinematografie was wel mooi en verdient geen buis bij nader inzien.
History has been written by those who hanged hero's?? Ja, gemakkelijke uitleg van mijnheer Gibson om zijn onwetendheid te verbergen.Hij wist wel waarom hij dit vermeldde ...
Braveheart has been written by americans who don't like to read history books.
83Utreg!
onwetendheid? ik denk dat jij nog wat moet leren over de schotse geschiedenis, en de engelse bezetting...
Filmkriebel
Hoe kun jij nou weten of ik goed geschiedenis ken of niet? Dit terzijde gelaten begrijp ik wel dat niet iedereen geïnteresseerd is in historische feiten hoor. Ieder zijn ding.
83Utreg!
Dat kan ik weten, doordat je de kant van de engelsen kiest. En ontkent dat de overheersers de geschiedenis hebben geschreven.
Filmkriebel
Nee, het zou verkeerd zijn van mij om een kant te kiezen. Is niet mijn bedoeling. Geschiedenis dient objectief te zijn.De Schotten verdedigden hun land op een voor die tijd legitieme manier tegen de Engelsen.
De Engelsen hebben wellicht de geschiedenis van de overheersing in Schotland het eerst neergeschreven, maar inmiddels is in de eeuwen nadien de geschiedenis herschreven en aangepast aan de waarheid door Schotse historici en hebben de Schotten hun rechtmatige plaats heroverd in de boeken.
Dus de scriptwriters van de film kunnen zich niet achter dit argument gaan verbergen.
83Utreg!
Ze hebben niks te verbergen. William Wallace wás een schotse held, de leider van de schotse opstand. Een gewone man die door heldendaden op het slagveld, zijn status heeft verworven. Dit is verreweg het belangrijkste gegeven.
Daarom is de exacte accuraatheid van de film ook van ondergeschikt belang. Braveheart is een ode aan william wallace, en de dappere schotten, die opstonden tegen de tiran.
Geschiedenis dient objectief te zijn, maar objectief gezien waren de schotten de goede, en de engelsen de slechte.
Handsome Bill
Dat vind ik wat ver gaan maar zeer zeker een sterke film.
Lexcoaster
Een van de weinige films die genadeloos met de emoties van de kijkers omgaat. Dat is de reden dat het aan de ene kant een van de beste films is die ik ooit heb gezien, maar aan de andere kant dus niet in mijn top 10 staat. Aan de ene kant is het geweldig betovert te worden en te worden meegevoert naar de tijd van William Wallace, aan de andere kant is het ook moeilijk kijken wanneer er expliciet gruwelijke dingen gebeuren met filmpersonage's om wie je op een gegeven moment bent gaan 'geven'. En hoewel niet alle gebeurtenissen zullen kloppen met de historische feiten, is het verhaal wat verteld wordt in elk geval meeslepend en is dat Hollywood sausje eerder iets goeds. Behalve die dingen valt er niet veel op deze film aan te merken, het is een bijzonder stuk cinematografie.
Bovenal is de film enorm sfeervol en sleurt hij je mee in een episch avontuur, en is dus zeker een aanrader, maar is ook zeker niet voor gevoelige mensen. 4*
SusanneR
Deze film is ook gigantisch goed. Hier huil ik ook iedere keer bij. Gewoonweg super.
FREEDOM!!!
Filmkriebel
Man, ik kan me ergens wel vinden in jouw uitleg. Misschien is dit wel een film waar je niet te veel op details moet gaan letten, en die alleen maar het entertainingsgehalte bederven als je dat doet. Ik geef hem nog 's een kijkbeurt.

Welke biopics mag je behalve 'Oppenheimer' nog meer niet laten liggen?

Legendarische film 'Braveheart' van en met Mel Gibson vrijdagavond (16 augustus) op televisie

Filmjaar 1995: Deze films vieren dit jaar hun 25e verjaardag

Vijf topfilms waarin de regisseur ook de hoofdrolspeler is

The Shawshank Redemption

Gladiator
Historisch / Drama, 2000

The Pianist
Drama / Oorlog, 2002
individualschotlandin love with enemyrevolutiekilt legendeindependencevrijheidepischidealismfamily clangebaseerd op een waargebeurd verhaalzwaardgevechthistorical fictionstrijdunited kingdommiddeleeuwsrevolttyrannyfalse historyhighlands13th centuryscottish highlandswarfield勇敢的心braveheart