Genre: Oorlog / Historisch
Gesproken taal: Engels, Frans en Latijn
Releasedatum: 7 september 1995
Bekijk via Disney+
Plot Braveheart
"Every man dies. Not every man truly lives."
Het einde van de 13e eeuw: William Wallace is een Schotse rebel die een verzet leidt tegen de wrede Engelse heerser Edward the Longshanks. Als klein jongetje zag William zijn vader en broer vermoord worden in een poging om Schotland te bevrijden. Als William weer een dierbare verliest begint hij aan z'n strijd om Schotland voor eens en altijd te bevrijden.
William Wallace
Campbell
MacClannough
Mother MacClannough
scruffy77
Voor mensen die deze film 1 of 2 sterren geven is het blijkbaar niet hun genre en zouden ze eigenlijk dan ook niet moeten stemmen.
Want als je echt van dit soort films houdt dan geeft je er ook wel 4 of 5 sterren voor.
Aangezien er niet zoveel films zijn in dit genre van hoog niveau.
Waarom zou het historisch correct moeten zijn?
wat een film moet doen is een paar uur je real life gedachten doen vergeten en
ingezogen worden in het verhaal in plaats van de film per frame en qua tekst te vergelijken met de geschiedenis.
Zijn blijkbaar niet zoveel films die historisch correct zijn. ;=)
Filmkriebel
Aangezien er niet zoveel films zijn in dit genre van hoog niveau.
Waarom zou het historisch correct moeten zijn?
wat een film moet doen is een paar uur je real life gedachten doen vergeten en
Zijn blijkbaar niet zoveel films die historisch correct zijn. ;=)
Ah je voelt je op de tenen getrapt omdat hij nr 2 staat in jou top 10. Je zou er best vlug aan wennen om andere meningen te respecteren. Meningen over films zijn heel erg uiteenlopend, naargelang ieders verwachtingen en de manier waarop de films bekeken worden.
Vanuit mijn standpunt heeft deze film dubbel en dik zijn 2 sterren verdiend. Ik leer graag iets bij aan een historische film. "Braveheart" heeft alleen de pretentie om zich een historische film te noemen, dit is een gewone deftig geregisseerde actiefilm die zich in de middeleeuwen afspeelt en is niet wat ik ervan verwachtte.
Oh jawel hoor. Iedereen die 'm gezien heeft moet stemmen.
Goldenskull
Die mensen moeten juist wel stemmen
Belachelijk gemiddelde nog steeds.
gizmoart
Als je niet van het genre houdt waarom kijk je het dan?? ik kijk nooit een genre waar ik niet van hou. Maar je kan niet minder dan 3 sterren geven voor het acteerwerk en de locaties. Dan ben je niet kritisch maar dan hou je gewoon niet van dat soort films. Ik hou ook niet van drama moet ik dan iedere x een 0.5 geven omdat het drama. Zwart wit kijkers zijn schijnbaar zo blind dat ze niet eens zwart of wit kunnen zien
®Tc
Ik geef alles een kans dus kijk ik naar alles. Als het dan serieus middelmatig blijkt te zijn als dit kan ik niet anders dan het 2* geven.
En je houdt niet van drama gizmoart? Waarom geef je deze film dan ook geen 0,5?
gizmoart
En je houdt niet van drama gizmoart? Waarom geef je deze film dan ook geen 0,5?
Oh ja sorry in de eerste 15 minuten is er een liefdesdrama de rest van de film (zo'n 90%) is een grote aktie scene en de laatste 10 minuten zijn gedramatiseerd dus als je dan het rekensommetje maakt zou ik de film een4.8 moeten geven. Sorry voor het verkeerd afronden
Goldenskull
Dit is anders een van de grootste sentimenteel, bombastische drama's ooit gemaakt en die '15 min' en '10 min' duren wel wat langer, daar naast dreunen ze zolang door, dat je de rest van de film al lang vergeten bent, afgrijselijk.
Lad
Dat heet verhaal, weet je wel.
De vechtscenes van deze film zijn overigens nog steeds niet geëvenaard.
Lad, fervent Braveheartfan!
Mat_
Dat heet verhaal, weet je wel.
De vechtscenes van deze film zijn overigens nog steeds niet geëvenaard.
Lad, fervent Braveheartfan!
vrijwel de lelijkste vechtscènes die ik al heb gezien. Veel geharrewar, maar eigenlijk zie je helemaal niks. Als ik zo'n vechtscènes wil zien dan kijk ik veel liever naar "300", die heeft ten minste niet zo'n sentimenteel verhaaltje
Lad
Menga, wat zeg je toch allemaal!
Gevechten van Braveheart zijn fenomenaal, met veel gehak, geweld en bloed.
300... Lang leve computer!
Menga
Inderdaad lang leve de computer. Liever op die manier dan hetgeen je ziet in Braveheart
Menga!
300-gevechten zijn goed maar kunnen toch een puntje zuigen aan die van Braveheart.
Leland Palmer
Onzin. Als de vechtscénes uit deze film al lelijk zijn, weet ik het ook niet meer. Veel geharrewar? Heb je de film met een kater zitten kijken denk ik? De vechtscénes hier zijn gewoon erg goed gefilmd.
300 is één gejatte rotzooi, dan kan je van deze film niet zeggen. En volgens mij probeert 300 ook nogal sentimenteel te zijn op sommige momenten, alleen mislukt het in die film gigantisch.
Mat_
Alleen wel jammer dat het in 75% van de gevechten niks meer is dan wat mensen die op elkaar afstormen. Zo onduidelijk als wat.
PS: trouwens wel moeilijk om een discussie te voeren als je woorden gebruikt die volgens mij niet eens bestaan
Inderdaad Harm...
Bv. Come back on your shield...
@ Mat_, Menga is Genkse citétaal.
Goldenskull
Inderdaad, nog al onduidelijk geschoten allemaal.. ik vind 300 overigens maar net iets beter dan dit.
@Lad, je bent op een NL site, dus menga praat je maar weer in huis.
Mat_
Volgens mij wil 300 niks meer zijn dan een pure actiefilm, waar de film zeker in slaagt. De eventuele sentimentele momenten storen mij alleszins totaal niet.
De vechtscènes zijn dan wel groots, maar veel meer dan wat op elkaar inlopen is het meestal niet
Lad
@Lad, je bent op een NL site, dus menga praat je maar weer in huis.
Onduidelijk? Sorry, ik wist niet da je ogen vanachter stonden...
Op elkaar inlopen? Komaan he... Zo vochten ze nu eenmaal toen...
Menga!
Half.
Leland Palmer
Jammer dat we alles 100 keer eerder hebben gezien in andere films. Veel scénes zijn gewoon erg herkenbaar uit o.a. Gladiator en Braveheart. De sentimentele scénes in die film heb ik me alleen maar aan geërgerd.
Ze krijgen ook niet echt de ruimte om even een lekkere ''move'' voor te bereiden. Hoe denk je dat die veldslagen zijn? Gewoon op elkaar inrammen.
Lad
Ik zal u zeggen hoe het in het echt is verlopen.
De Engelsen kwamen eraan met hen deftige ridderkleren. Handjes waren nog maar pas gewassen of er doken een paar halfnaakte, behaarde en last but not least stinkende Schotten uit de struiken. Je zou voor minder gaan lopen. Hun leider, de bekende Mel Wallace, was dan nog de ergste van ze allemaal. Zijn kreten om vrijheid werkten aanstekelijk waardoor hij steeds meer en meer zwijnen (lees: krijgers) aan zijn kant kreeg.
Zalig toch, zo'n dappere, wilde kerels die amper het woordje "freedom" kunnen uitspreken! Love it!
Goldenskull
Jij denkt dus echt dat dit waar gebeurd is? De film is historisch gezien echt bullshit, er klopt geen zak van.. Maar goed, daar is hier al vaak genoeg een discussie over geweest.
combi
- 20609 berichten
het enigste waar je 300 en Braveheart mee kan vergelijken is dat ze allebei net zo slecht zijn!

Erg?
Mat_
"300" is inderdaad allesbehalve origineel, maar de actiescènes zijn alleszins veel mooier dan in Gladiator en vooral Braveheart. Originaliteit is niet meteen iets waar ik veel belang aan hecht als het een paar jaar later veel beter wordt gedaan.
Ik denk dat het toch wel wat anders was dan gewoon wat op elkaar inlopen, maar dat valt moeilijk te bewijzen. Het probleem bij Braveheart is dat dat soort vechtscènes zoveel beter is gedaan in andere films

Eensch
Even Knisper quoten:
Ik vind Braveheart ook (in de meeste aspecten) een beroerde film. Inderdaad verschrikkelijk acteerwerk, een veel te geromantiseerd plot (dat liefdesverhaal kan echt niet en die 'freedom'-roep is helemaal verschrikkelijk). Wat mij betreft wordt de film gered door de setting, de huizen en omgeving zien er best mooi uit, en ook de gevechten zijn best aardig, maar ik denk dat veel mensen zich over vijf jaar voor hun kop slaan dat dit ooit tot hun favorieten heeft kunnen behoren.

Lad
Freedom-roep kreeg ik kippenvel, dat heet de film aanvoelen, weet je wel...
Acteerprestaties erg? Komaan he, ik heb me aan niemand geërgerd!
FREEDOM!

Van Braveheart is het zeker dat het allemaal serieus bedoeld was, van 300 kan je ten minste nog aannemen dat het eerder een parodie was. Ik vind 300 trouwens ook geen geweldige film, maar de vechtscènes zijn wel erg mooi

Welke biopics mag je behalve 'Oppenheimer' nog meer niet laten liggen?

Legendarische film 'Braveheart' van en met Mel Gibson vrijdagavond (16 augustus) op televisie

Filmjaar 1995: Deze films vieren dit jaar hun 25e verjaardag

Vijf topfilms waarin de regisseur ook de hoofdrolspeler is

The Shawshank Redemption

Gladiator
Historisch / Drama, 2000

The Pianist
Drama / Oorlog, 2002
individualschotlandin love with enemyrevolutiekilt legendeindependencevrijheidepischidealismfamily clangebaseerd op een waargebeurd verhaalzwaardgevechthistorical fictionstrijdunited kingdommiddeleeuwsrevolttyrannyfalse historyhighlands13th centuryscottish highlandswarfield勇敢的心braveheart