• 9.389.387 stemmen

The Usual Suspects (1995)

Thriller | 106 minuten

Genre: Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door: Bryan Singer

Met onder meer: Stephen Baldwin, Gabriel Byrne en Chazz Palminteri

IMDb beoordeling: 8,5 (1.230.062)

Gesproken taal: Spaans, Engels, Frans en Hongaars

Releasedatum: 1 februari 1996

Plot The Usual Suspects

"Five criminals. One line up. No coincidence."

In de San Pedro Baai, een haven van Los Angeles, is een chaos met vele lijken ontstaan na een enorme explosie op een vrachtschip. Douanier Dave Kujan reist af van New York naar de westkust om Verbal Kint, de enige overlevende getuige die een bijzondere deal heeft gesloten met justitie, te ondervragen. Kujan is er namelijk zo goed als zeker van dat de dood gewaande crimineel Dean Keaton een hand in de zaak heeft. Ondertussen blijkt er nog een getuige te zijn, in het ziekenhuis, die een ander licht op de zaak werpt.

avatar van Joe-K

Joe-K

Zeer vermakelijke film met toch wel een sterk plot, sterk geacteerd door iedereen maar vond Spacey er toch wel bovenuit steken, hij blijft gewoon meesterlijk. En de film ook! 4.5*

avatar van pinball

pinball

Geweldige film met een geniaal eind..

Spacey is in deze film erg goed. Aan het slot hou ik zo'n goed gevoel over dat ik hem misschien iets te hoog inschat maar ik geef m toch maar 5 sterren.

avatar van Bert1

Bert1

Ik begrijp Orbit zijn stemgedrag, door het overdreven hoog gemiddelde krijg ik ook zin om deze film 0.5 sterren te geven.

Deze film is goed, maar niet geniaal of meesterlijk.

En om het algemene gemiddelde naar beneden te halen wil je de minimumscore toekennen? Dat is hartstikke fout, man! Als deze film je wist te boeien, dan verdient hij zeker meer dan 3*. Ik geef een top250-film die ik zwaar overschat vind toch ook geen 0,5*? Je eigen mening zo zwaar doordrukken zodat de publieke opinie daaronder leidt is gewoonweg grof. Orbit daarentegen heeft zijn twijfelachtige score gemotiveerd en vond hier helemaal niks aan, dus laat jij je score maar op 3,5* staan...

avatar van Bert1

Bert1

Rustig

Ik heb hem toch op 3.5 staan, niet?

Rustig

Ik heb hem toch op 3.5 staan, niet?

Houden zo!

avatar van Phoenix

Phoenix

Even een vraagje aan de mensen die de S.E. 2 DVD van deze film hebben: Mijn snapper gaat aan de linkerkant open. Is dat bij jullie ook zo?

avatar van Finisterra

Finisterra

Een ontzettend goede film! Sterk verhaal, goede acteerprestaties, en dan... de twist op het einde. Legendarisch. Ik krijg er kippevel van, dit is één van mijn favoriete scenes uit de filmgeschiedenis.

Na het kijken van deze film was ik uit mijn lood geslagen. Zoiets had ik nog nooit gezien. Dit was overdonderend goed. Nu, na het kijken van een hele resem andere geniale films, ben ik wat meer gewend. Desalniettemin staat deze nog steeds in de top-10.

5 sterren!

avatar van hendrik119

hendrik119

een zeer mooie film vooral spacey speelt schitterend! echt een mooie film, heel heel heel sterk eind. echt een topper!

avatar van Kisje

Kisje

Heb 'm net gehuurd, en ga hem binnenkort kijken, heb al van velen gehoord dat deze film zéker de moeite is!

avatar van Vintage

Vintage

het begin is saai, ik ging liever naar een stom alto feest toe dan de film afkijken ... ik hoop dat ie nog eens op tv komt zodat ik kan zien waarom jullie deze film de hemel inprijzen...

avatar van film_kaza

film_kaza

Deze film is goed, maar niet geniaal of meesterlijk.

Er zijn zoveel topfilms waarbij dat antwoord komt: De film is goed maar niet top ofzo. Zelf heb ik hem niet gezien maar er zijn weinig die de film echt slecht vinden. Dat heb ik ook bij Saw.

avatar van DuhStaart

DuhStaart

Voor mij zijn films met een twisted-end de absolute top. Een onverwacht einde aan een film geven is niet zo moeilijk, bij teveel films komt het onverwachte einde min of meer uit de lucht vallen en moet je min of meer zelf naar dat einde toe redeneren. Wat wel echt een prestatie is van een scriptschrijver samen met een regisseur, is om een onverwacht einde aan een film te geven, zo onverwacht je even knock-out gaat en je jezelf daarna voor je kop slaat en jezelf afvraagt waarom je dat zelf niet bedacht hebt. Een film waarin je dus vakkundig op het ene been wordt gezet, waarna bij het eind dat been onder je vandaan wordt getrapt (waardoor je dus knock-out gaat, sorry voor de woordspeling). Er zijn nog wel een aantal films te noemen dit effect ook hebben (The Game, Matchstick Men, Primal Fear, Arlington Road), maar in mijn ogen was de knock-out bij die andere films niet zo heftig als bij deze (overigens wel allemaal echte aanraders van 4,5*).
Het einde alleen zou deze film niet de plaats in de absolute top geven die hij inneemt; het briljante zit hem in het feit dat in de film een perfect sluitend verhaal met harde realistische actie, zonder loose-ends, in een snel tempo wordt neergezet, zonder dat je er achter komt wat er nou precies in werkelijkheid in de film gebeurd is. Het begin en het eind van het verhaal is duidelijk (door de flash-forward aan het begin), maar wat zich daartussen heeft afgespeeld blijft voor de kijker een vraagteken. Hetgeen Verbal Kint tegen special-agent Kujan vertelt, verklaart alles dat gebeurd is, en Kujo slikt het weliswaar, maar Verbal stuurt Kujan (hoewel je denkt terwijl je kijkt dat het andersom is). Het briljante (ter plekke verzonnen?) verhaal van Verbal lijkt weer te geven wat in werkelijkheid in de film is gebeurd, maar is dat zo? Dit is meteen ook de reden dat je de film wel 5 of 10 x kan kijken. Als je de film nog niet gezien hebt: absoluut kijken!!! Als je de film al gezien hebt: kijk hem rustig nog maar een keer en probeer er maar achter te komen wat de werkelijkheid in de film is en wat niet. Iets voor intelligente mensen...
Om nog even wat over het acteerwerk te zeggen: Kevin Spacey evenaart op zijn minst zijn (latere) rol in American Beauty.
Overbodig te zeggen dat deze film voor mij de meest briljante film is die ik tot nu toe (al 10x ofzo) heb gezien. 5*****

avatar van castel

castel

geweldige film.

vooral het einde is het kijken al waard!!!

castel schreef:

geweldige film.

vooral het einde is het kijken al waard!!!

zonder de rest, zou het einde op niks trekken.

avatar van Norma

Norma

Goede film, leuk plot maar wat mij betreft toch niet de absolute topper die ik er van verwacht had. Acteerwerk vond ik wel erg goed, maar hoewel het eind wel verrassend was, had het op mij niet het gewenste effect. In deze film kon je toch wel aanvoelen dat er iets niet klopte, vond ik.

avatar van danny4826

danny4826

wat een scenario!! nooit gedacht dat het zo zou aflopen!

avatar van Fristo

Fristo

Super film!!!

je blijft zeggen, ...... who stole the.... truck

goed verhaal en grappig.

Lola3

Hoe bedoel je? Dit is toch niet echt een komedie hé

• 12092 berichten

Je zou verbaasd staan over wat mensen hier allemaal een komedie vinden

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Cop: Number 2, step forward.

McManus: Give me the fucking keys, you fucking cocksucking motherfucker, aaarrrghh.

Fenster: Hand me the fucking keys, you cocksucker, what the fuck?

Iemand die deze scene niet ontzettend grappig vindt heeft gewoon geen gevoel voor humor volgens mij

Fenster: Hand me the fucking keys, you cocksucker, what the fuck?

tuurlijk zijn er grappige momenten en scènes (dat moet gewoon in elke film zitten, behalve in drama's natuurlijk , en dan nog...) maar ik bedoelde eerder in het algemeen. Dan zie ik het eerder als een thriller/mysterie

Fenster: Hand me the fucking keys, you cocksucker, what the fuck?

Jij hebt het over één scene, wij hebben het over een heel genre

avatar van arkadi

arkadi

Die scene is toch wel erg grappig.

Goddank..ik heb gevoel voor humor.

• 12092 berichten

Mee eens, afkomstig ook van de enige acteur die van mij in deze film een dikke voldoende krijgt, Benicio Del Toro

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

arkadi schreef:

Die scene is toch wel erg grappig.

Goddank..ik heb gevoel voor humor.

Ik verwacht niet anders van iemand met The Big Lebowski op 4.5* en Fargo op 5*

avatar van hinie

hinie

Op aanraden gekeken van een vriend van me.

Hij was helemaal weg van deze film!

Pfff....moet zeggen dat deze mij toch wel teleurstelde!

Wat een makkelijk einde zeg!

hinie schreef:

Wat een makkelijk einde zeg!

Ik had het helemaal niet zien aankomen,en de meesten niet, denk ik. Jij wel of zo??

avatar van hinie

hinie

Nee ik ook niet, maar vond het wel erg gemakkelijk.

Niets in de hele film wees erop dat hij het zou kunnen zijn idd, maar het had dus ook iedereen kunnen zijn dan, en dat vind ik ....het er gemakkelijk vanaf brengen....