• 9.371.614 stemmen

The Usual Suspects (1995)

Thriller | 106 minuten

Genre: Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door: Bryan Singer

Met onder meer: Stephen Baldwin, Gabriel Byrne en Chazz Palminteri

IMDb beoordeling: 8,5 (1.226.048)

Gesproken taal: Spaans, Engels, Frans en Hongaars

Releasedatum: 1 februari 1996

Plot The Usual Suspects

"Five criminals. One line up. No coincidence."

In de San Pedro Baai, een haven van Los Angeles, is een chaos met vele lijken ontstaan na een enorme explosie op een vrachtschip. Douanier Dave Kujan reist af van New York naar de westkust om Verbal Kint, de enige overlevende getuige die een bijzondere deal heeft gesloten met justitie, te ondervragen. Kujan is er namelijk zo goed als zeker van dat de dood gewaande crimineel Dean Keaton een hand in de zaak heeft. Ondertussen blijkt er nog een getuige te zijn, in het ziekenhuis, die een ander licht op de zaak werpt.

Jordy

Eén van m'n tien favoriete films. De film is ongelofelijk goed geacteerd door Spacey, die terecht met een Oscar naar huis mocht, maar ook de rest van de cast zet een perfecte rol neer. Het is op zich al een geweldig misdaadverhaal, met inmiddels klassieke namen als Kobayashi en Keyser Soze. De verassing op het einde is voor mij werkelijk het meest indrukwekkende moment OOIT in een film, ik zat hierna echt anderhalf uur met m'n onderkaak op de grond. Als je de film dan nog een keer ziet, zie je pas hoe geweldig de film eigenlijk in elkaar zit. 5 sterren.

avatar van azreal

azreal

Ik kan het alleen maar heel erg eens zijn met de bovenstaande beschrijving. Briljante film!

dttom

Elke keer weer een heuse beleving deze film. Zo briljant allemaal in elkaar gezet. De film heeft goede actie, goede grappen, goed alles!!!!!!!

avatar van geronimo

geronimo

• 1955 berichten

Na deze film ben ik compleet gevallen voor Kevin Spacey! What a performance! Heel de cast trouwens. En dan die scene met die line up. Classic!

"in English please..."

"hand me the keys cocksucker, WHAT the fuck??"

geniaal

Ik had een onbevredigend gevoel omdat ik van te voren hoge verwachtingen van de film had, die niet helemaal uitkwamen. Het scenario is me net iets te ingewikkeld/geniaal. Men zegt dat je de veel meerdere malen moet zien, dus wellicht wijzigt mijn oordeel nog bij het zien van een tweede keer.

Afgezien van het goede plot vind ik de film niet zo bijzonder. De hoge plaats in de top 250 vind ik wat overdreven.
Vandaag heb de film weer gezien. Het was de tweede keer dat ik 'm zag.
De tweede keer kijken vielen de puzzelstukken helemaal op z'n plaats.

Acteur Gabriel Byrne, in de film een van de vijf rovers, zei tijdens een filmfestival 'Tot ik de film vanavond zag dacht ik dat ík Keyser Soze was!’

avatar van neo

neo

heb em gisteren nog ff gekeken.hij is nog steeds super.

avatar van jackie

jackie

Onbegrijpelijk waarom deze film zo hoog wordt beoordeeld !

Wat een slecht vehaal en saai !

avatar van Wouter

Hele aardige film, maar wat mij betreft toch overgewaardeerd. Vond het einde nogal makkelijk.

avatar van Pieter

Pieter

Is gewoon TOP.

avatar van Obiwannes

Obiwannes

Wat een einde van de film, ga hem binnekort nog eens een 2de keer bekijken, en als hij dan nog beter is geef ik hem 5*. En nog maar eens laat Kevin Spacey blijken dat hij één van dé, zoniet de beste acteur is. Ik vond het verhaal geniaal.

avatar van Wouter

Vond het einde juist vreselijk flauw en makkelijk.

avatar van You_bastard

You_bastard

"The greatest trick the devil ever pulled was convincing the world that he didn't exist."

Een schitterende thriller van Bryan Singer, met uitstekende acteurs zoals Gabriel Byrne en Kevin Spacey. Deze film combineert de suspens van Reservoir Dogs met de misie en actie van Mission: Impossible. Bovendien stelt de filmposter het traditionele begrip film in vraag. Een absolute aanrader die smeekt om tweemaal bekeken te worden.

avatar van aburefan

aburefan

Wat ik niet snap in deze film is het volgende 'SPOILERS'!:

*edit* geen spoilers in het forum bij de film.. als je het einde van een film wilt bespreken, open dan een nieuw forum-topic met als titel "naamfilm SPOILER" - JORDY

dttom

dat is nou juist het mooie.

avatar van jeroen79

jeroen79

Zo zo wat een geouwehoer allemaal. Nou ik moet zeggen dat het einde hem voor mij zeker een 1/2 of 1 ster omhoog haalt. (4,5)

Jordy

oe! hopelijk ligt vandaag of morgen m'n superdeluxe 2-disc special edition in de bus! heb de film zeker al een jaar niet gezien, en ook de commentaatrack van Singer en McQuarrie schijnt één van de beste commentaartracks ooit te zijn

okee het was geen 2-disc, 1 disc met de extra's op de andere kant

meesterlijk... al wordt het wat minder als je alles woord voor woord kan meepraten. Interessante extra's (goede docu's... niet van die "oooeh het was zo fijn om met die en die te werken", maar een kijkje op de problemen tijdens het filmen) en een leuke commentaartrack. Ook meer respect gekregen voor de geniale rol van Del Toro, was op papier een nietsbetekenend rolletje, maar hij maakte er iets ERGS leuk van. Het moment dat Byrne aan 'm vraagt wat ie nou eigenlijk zegt (in de gevangenis) stond NIET in het script, ze verstonden 'm gewoon ECHT de hele tijd niet

dikke aanrader

"give ME the keys you cocksucker"

avatar van Goodfella

Goodfella

Eén van die lui (met het baartje) begint bij die "give me the keys.."-scène toch ook helemaal te flippen? (You cocksucker motherfucker whaaaa!! ect...), de rest zie je dan in de lach schieten, omdat ook dit moment niet in het script stond. Door dit soort dingen wordt de film nòg leuker.

Jordy

ja die scene was oorspronkelijk erg serieus bedoeld... er hing echter een komisch sfeertje op de set, met als resultaat dat na een dag schieten de scene nog steeds niet opgenomen was.. iedereen lag steeds in een deuk

uiteindelijk hebben ze de 5 leukste stukjes bij elkaar gepakt (van verschillende takes), en die samengevoegd tot 1 scene... als kijker lijkt het net alsof het gewoon 1 take is waar je nakijkt

positief effect van deze verandering: de scene is een echt "bonding"-moment geworden tussen de vijf, je snapt beter waarom ze later samen zullen gaan werken

dvd net aangeschaft en de nl versie is wel 2 discs anyhoe erg erg erg koel

avatar van Ramon K

Ramon K

Meesterlijk whodunnit misdaadthriller, die mij steeds op het verkeerde been zette en eindigt met een voor mij overdonderende finale. Alle acteurs zijn in topvorm, met name Spacey die hier een van zijn beste rollen ooit neerzet. Jammer dat ie de laatste tijd zo'n prutfilms maakt! 4,5 sterren

Yak

Waarom vindt iedereen Spacey zo goed in deze film? Ik vind dat hij zich in 'The usual suspects' (nog meer dan in 'American beauty') behoorlijk schuldig maakt aan overacting.

avatar van Jildou

Jildou

Dit is toch zeker een geweldige film?! Hoe kan je hier nou wat op aan te merken hebben?

Eén van mijn favorieten deze Usual Suspects, absoluut!

En natuurlijk is Kevin Spacey briljant, niks overacting, hoe kom je dr bij?

De rest van de cast is ook top, maar Spacey rules over de film, das duidelijk..

Nou ik neem aan dat het nu wel duidelijk is dat ik deze film een 5 sterren waardering geef, dus dat hoef ik ook niet meer te zeggen..

Oeps....

Yak

Ik vond het veel te veel een 'kiekeboe'-film. De clue besluipt je niet, zoals in 'Seven', maar bespringt je in de laatste paar minuten zonder dat je in de gelegenheid wordt gesteld te speculeren. Alsof er aan het eind van de film "Tadaa, verrassing! Kobayashi op de onderkant van een koffiemok!" tegen me wordt geroepen.

Daarnaast maken films met drugsdeals, schietpartijen, gijzelingen, koffertjes met geld (pffff!) allang geen indruk op me, omdat je als kijker murw wordt geslagen met films met deze ingrediënten.

avatar van Obiwannes

Obiwannes

okee het was geen 2-disc, 1 disc met de extra's op de andere kant

Yes, ik heb vandaag de special edition 2 disc set gekocht in speciale hoes. Het zien er erg leuke extra's uit. Goed voor een paar uurtjes amusement in de vakantie . Mazg trouwens wel 34.44€ ...

avatar van Macmanus

Macmanus

Meesterwerk.

Misschien het lullige van de film is dat je het einde zo fantastische vind en de rest van de film vergeet maar dat is ook al heel goed.

Stephan Balwin is eindelijk eens goed bezig. Maar dit zou ook de laatste keer zijn jammer.

Benicio Del Toro is heel goed.En is in Traffic ook heel sterk.

Gabriel Byrne is ook goed jammer dat hij na deze film geen goede films heeft gemaakt.

Ben er nog wel een paar vergeten met een grote rol maar die vielen na mijn mening niet echt op.

5 uit 5

{edit} hi hi geen eens kevin Spacey bij de acteurs neer gezet, super rol van kevin natuurlijk

En het verhaal rulezzzzzzzzz

avatar van Wouter

Ik vond het einde heel erg stom en makkelijk en juist daarom vergat ik de rest.

Yak

Ik vond het einde heel erg stom en makkelijk en juist daarom vergat ik de rest.

Helemaal mee eens.