• 9.389.479 stemmen

The Usual Suspects (1995)

Thriller | 106 minuten

Genre: Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door: Bryan Singer

Met onder meer: Stephen Baldwin, Gabriel Byrne en Chazz Palminteri

IMDb beoordeling: 8,5 (1.230.062)

Gesproken taal: Spaans, Engels, Frans en Hongaars

Releasedatum: 1 februari 1996

Plot The Usual Suspects

"Five criminals. One line up. No coincidence."

In de San Pedro Baai, een haven van Los Angeles, is een chaos met vele lijken ontstaan na een enorme explosie op een vrachtschip. Douanier Dave Kujan reist af van New York naar de westkust om Verbal Kint, de enige overlevende getuige die een bijzondere deal heeft gesloten met justitie, te ondervragen. Kujan is er namelijk zo goed als zeker van dat de dood gewaande crimineel Dean Keaton een hand in de zaak heeft. Ondertussen blijkt er nog een getuige te zijn, in het ziekenhuis, die een ander licht op de zaak werpt.

orbit schreef:

Als mensen deze film gaan bekijken en nog niet weten wat de plot is, zou jouw post ze wel eens een aardig eind op weg kunnen helpen...

Mijn post bestond dus uit de opmerking dat deze film niet gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Dus leg het nog maar eens een keer uit.

• 12092 berichten

Is deze film gebaseerd op een waargebeurd verhaal? Daar weet ik niets van.
Volgens mij ging het gewoon over het zogenaamde verhaal in de film wat wordt opgehangen door Spacey, en wat van a tot z door hem was verzonnen om de cops om de tuin te leiden. M.i. verder volstrekt oninteressant of er ook zo'n mythisch figuur bestond als ene keyzer soyze, dat is the pointe van de plot helemaal niet Waarschijnlijk was Spacey dat meesterbrein zelf

orbit schreef:

Is deze film gebaseerd op een waargebeurd verhaal? Daar weet ik niets van.

Pfffff...leer eens lezen joh.

Redlop schreef:

Dus jij vindt het feit dat deze film niet op een waargebeurd verhaal is gebaseerd een spoiler?

OK dan,.. JA.

Duidelijk?

Redlop

Ja...duidelijk, maar dat geldt voor 95% voor de films, dus weinig toevoegende waarde.

avatar van justR

justR

net gekeken ( ja ben een beetje laat ) maaruh goeie film zeg niet echt een topper ofzo maar gewoon sterk verhaal goeie cast zeker een aanrader.

avatar van Oosie

Oosie schreef:

Deze moet je in je collectie hebben !!! 4*

MOET??????????

Lola3

Uitstekende film met in het begin een hoge moeilijkheidsgraad door de flashback. Hoe verder in het verhaal, hoe interessanter en meeslepender het wordt. In het begin is er voor mij toch zeker een half punt verloren gegaan. De acteerprestaties waren goed, zeker van Spacey, maar dat zijn we natuurlijk, meestal, gewoon. Bijvoorbeeld zijn manke poot en zijn gekke smoelen zijn soms komisch. Ik vond het ook een zeer sterk verhaal omdat je bij sommige mysteries direct het einde kan voorspellen maar dan is er natuurlijk niet veel aan. Maar hier was het einde BRILJANT!! wie denkt er nu dat een dom, kreupel ventje een moordlustige en koelbloedige moordenaar is, die een grote misdadige organisatie lijkt. Door afwisseling van soms humor en liefde ( zie vb scene op terras) maakt het verhaal goed verteerbaar. Toch hebben ze in het begin volgens mij een steek laten vallen, maar toch was dit een film met een hoog niveau, door zijn groot acteer- en mysterie-gehalte.

4,5

Knisper schreef:
Ik vraag me bij the Usual Suspects af, of er in de film en het verhaal zelf aanwijzingen of dingen zitten waaruit je kan afleiden dat Spacey Keyser Soze is.

Welja, naast de talloze subtiele aanwijzingen voor 'the cop' (oa. "......, en dan zal je nooit meer iets van hem horen...") zegt hij bv. ook tegen zijn kompanen: "They're hungarian." terwijl hij dat (denk ik) niet van de advocaat (K.) had vernomen... Dusja, nu ik net na een drietal jaar voor een tweede keer heb gekeken ontdek ik her en der wel wat subtiele hints.
Daarom loont een tweede keer kijken ook, het is geen één-keer-gezien-en-de-prullenmand-in wegwerpfilm ofzo... Dat is één van de redenen waarom deze hoge score oververdient is.

orbit schreef:
Dan is het weinige interessante aan deze film ook al voor ze verpest

orbit toch... Ofwel heb je de grootste afkeer voor het mystery-suspense-genre ofwel heb jij geen smaak (wat je mij ook verweten hebt). Ga je ontkennen dat 'The Usual Suspects' een erg originele plot, goede acteerprestaties (een perfecte casting dus) en puik filmwerk bevat? Ga je ontkennen dat je benieuwd was naar de afloop van dit verhaal? Ga je ontkennen dat dit een geslaagde film is? Jawel, want een 0,5* toekennen aan een top 10 film is al even non-conform als kicken op motorfietsen ( dat zeg ik om te lachen)... En ja, er zijn al talloze discussies gevoerd over dat niemand objectief naar een film kan kijken (vanwege voorkennis, hoge verwachtingspatronen en andere), maar iedereen die hierin een zware teleurstelling in terugvindt stel ik sterk in twijfel...
Film is nog steeds te doen om ontspanning, en als je nog eens een dik anderhalfuur op het puntje van je stoel dit verhaal zit mee te volgen dan besef je dat goed. 'The Usual Suspects' klopt als een bus, en is een ode aan het genre. De bevestiging dat Hollywood het ook nog kan.

JJ_D schreef:

orbit toch... Ofwel heb je de grootste afkeer voor het mystery-suspense-genre ofwel heb jij geen smaak (wat je mij ook verweten hebt). Ga je ontkennen dat 'The Usual Suspects' een erg originele plot, goede acteerprestaties (een perfecte casting dus) en puik filmwerk bevat? Ga je ontkennen dat je benieuwd was naar de afloop van dit verhaal? Ga je ontkennen dat dit een geslaagde film is? Jawel, want een 0,5* toekennen aan een top 10 film is al even non-conform als kicken op "alternatieve films" (wat ik tevens ook doe) of motorfietsen ( dat zeg ik om te lachen)... En ja, er zijn al talloze discussies gevoerd over dat niemand objectief naar een film kan kijken (vanwege voorkennis, hoge verwachtingspatronen en andere), maar iedereen die hierin een zware teleurstelling in terugvindt stel ik sterk in twijfel...
Een (klein) meesterwerk.

Had jij het van de eerste keer al door???

Lola3 schreef:

Had jij het van de eerste keer al door???

Door wat komen zou of door wat er (toen) kwam?

JJ_D schreef:

Door wat komen zou of door wat er (toen) kwam?

ja

Een (klein) meesterwerk.

Ehm, jij geeft ook minder dan 1 punt voor één van mijn grootste favorieten en lult daarover maar wat, terwijl het een briljante psychologische en fysieke overlevingsstrijd is (deliverance) die ongeveer 100 keer meer sfeer en interessante beelden biedt dan dit gemiddelde gangster/ misdaadfilmpje wat als enige onderscheidende waarde een leuk aan elkaar geluld plotje heeft

Met andere woorden: wie ben jij om mijn stem in twijfel te trekken?

orbit schreef:

Met andere woorden: wie ben jij om mijn stem in twijfel te trekken?

Niemand, maar ben ik enig beargumenteer waard? (Ik heb toch een poging ondernomen...) (Verdient een gemiddeld filmpje geen 2,5*?)

Lola3 schreef:

ja

Het was geen ja/neen vraag...

Had ik wat door?

JJ_D schreef:

Ik vond hem geheel niet sterk, eerder erg flauw en benedenmaats de tweede keer dat ik hem zag. Het enige bekijkbare is Benicio Del Toro, daar zou ik hem nog wel voor naar een 1.5* willen tillen, maar verder boeit dit me geen reet.

Prudh

Tjonge jonge ik lees zo'n beetje bij alle goede films negatief commentaar van jou, orbit.. Je mag best een mening verkondigen en ik respecteer je mening ook, dus begrijp me niet verkeerd. Alleen hoogst merkwaardig dat je zoveel geniale films beschrijft als bagger... Evenals dit meesterwerkje...

• 12092 berichten

Misschien zijn dat dan ook wel geen goede films...

Prudh

Aangezien je redelijk outnumbered bent in je oordeel durf ik dat wel tegen te spreken

• 12092 berichten

Och, cijfers en statistieken zeggen mij niet zoveel.. de grote massa heeft over het algemeen geen smaak

Prudh

Juist, zwem maar tegen de stroom in! Het leven is ongetwijfeld mooier aan de andere kant van de beek, maar vast ook een stuk eenzamer En zoals ik al zei: je mag er best een andere mening op na houden, vroeg me alleen af waarom je zo graag tegen alles aan schopt ^

Prudh schreef:

Juist, zwem maar tegen de stroom in!

Non-confomisme, zoals ik al zei... (Ik zal er maar niet van uit gaan dat dit orbit's drijfveer is.)

Prudh schreef:

Jammer dat je waarschijnlijk ontgaat dat ik bij allerlei hooggenoteerde films in de heilige MoMe top-nogwat wél positieve kritieken (lovend soms) heb gezet?

Je kijkt alleen maar door je eigen bril en je pikt alleen die films eruit die je zelf wel hoog acht en ik blijkbaar niet. Hoe beperkt

En wat stel jij trouwens voor ipv. je eigen stroom Met zijn allen elkaar gezapig naar de mond praten en er dezelfde mening op nahouden..? Ik mag toch hopen van niet

Je commentaar raakt kant noch wal, en ik zal het maar beschouwen als verbazing over kritiek op jouw lievelingsfilms..

Prudh schreef:

Je begrijpt mijn post(s) blijkbaar toch niet goed. En nergens zeg ik dat je alle hooggenoteerde films afkraakt. Mijn enige punt is dat ik erg veel negatief commentaar van je vindt bij goede films als deze. Het lijkt zelfs een missie om anderen te overtuigen van jouw gelijk.

En om mijn metaforisch taalgebruik te handhaven: iedereen zwemt in zijn eigen stroom, maar soms komen die stromen bij elkaar uit, waardoor het gezellig samen zwemmen wordt

Prudh schreef:

Ik begrijp je niet goed omdat je jezelf zo slecht weet uit te drukken. Nu ook weer: je zegt dat ik negatief commentaar lever bij "goede" films als deze. Voor jou staat dus al vast dat deze film goed is. Waarom eigenlijk? Waarom beschouw je de mening van de meerderheid als zaligmakend? Bekijk jij wel eens films uit de top100 die je niet bevallen? Bovendien probeer jij mij net zo goed te overtuigen van jouw gelijk door dat soort opmerkingen

En ik lever "negatief" commentaar op een film omdat ik hem hetzij slecht vind, hetzij erg gemakzuchtig en te weinig uitdagend (en daardoor een gemiste kans). Dat is de bedoeling ook van een forum toch ook? Misschien dat sommige mensen zich erin herkennen of dat het in ieder geval een discussie omtrend een film opleverd. Om overal dan maar "goed", "matig", "slecht" bij te gaan zetten is ook weer zoiets

avatar van 007

enorm goeie film. Als je het mij vraagt, Singer's meesterwerk. Erg mooi geschoten met een erg mooie belichting in elke scene.

De beginscene vond ik 1 van de beste. Ook hier prachtig belicht en enorm goed in beeld gebracht.

Het verhaal, was enorm sterk. Lang geleden dat ik nog zo'n onverwachtte ontknoping heb gezien in een film. Het was gewoon fantastisch. hoewel ik moet toegeven, ik wel al vrij snel door had wie nu die keyser was, maar daar draaide het eigenlijk ook niet om.

Het verhaal op zich bleef boeien en verveelde nergens, hoewel je toch wel je hoofd erbij moet houden (ironisch genoeg, blijkt uiteindellijk van niet, als ik het goed doorheb).

De acteerpresataties mochten er best zijn en de muziek was ook erg goed.

'The Usual Suspects' is een UNusual meesterwerk en krijgt 4.5 sterren van mij.

avatar van CasperH

CasperH

viel mij een beetje tegen...misschien iets te hoge verwachtingen. zeker geen slechte film maar ook niet 1 van de beste...

avatar van suzynatascha

suzynatascha

Deze film is echt supergoed, een echte klassieker die iedere filmliefhebber moet gezien hebben.

Het is bij mij een tijdje geleden dat ik hem heb gezien maar ik wou toch even kwijt dat dit een absolute topfilm is.

Kevin Spacey in waarschijnlijk zijn best rol ooit!

5 sterretjes!

avatar van glennton

glennton

heb deze film destijds in de bioscoop gezien en is absoluut een aanrader voor liefhebbers van dit genre.

Deze film boeide mij van minuut tot minuut en de vele verhaallijnen zorgde voor een fantastisch gevonden plotwending, ik was verrast en de (meeste)bioscoop gangers toen ook.

5!!