Genre: Misdaad / Drama
8,5 (1.263.990)
Releasedatum: 12 mei 1999
Bekijk via Prime Video
Plot American History X
"Some Legacies Must End."
Danny Vinyard is een tiener die helemaal onder invloed staat van zijn oudere broer, de skinhead Derek. Wanneer Danny op school een enthousiast verslag maakt over Hitlers 'Mein Kampf', stelt het schoolhoofd hem voor de keus, of een opstel schrijven over zijn broer Derek, of van school getrapt worden. Dereks haat tegen andere rassen vloeit voort uit de moord op zijn vader. Derek sluit zich aan bij een bende en belandt in de gevangenis voor moord. Weer vrij is Derek veranderd. Hij wil een aantal mensen een lesje leren, waaronder zijn eigen broertje...
Derek
Murray
Cameron
Dennis
NIGHTWOLF_ONE
R1 dvd te bestellen via amazon de beste keus als je de film op dvd wil hebben ?
Halcyon
R1 dvd te bestellen via amazon de beste keus als je de film op dvd wil hebben ?
Is dit nu een vraag of een mededeling?
xangadix
Een vraagteken achter een zin wil zeggen dat het een vraag betreft.
Halcyon
Een vraagteken achter een zin wil zeggen dat het een vraag betreft.
Ja zover ben ik ook wel, maar de volgorde en de aard van de woorden lijken mij meer een mededeling.
fasca
Inderdaadeen mooie film! (4.5) Ik had hem al een tijdje geleden gedownload, maar ik was er nog niet toe gekomen. Na 25 th hour toch maar meteen gekeken.
NIGHTWOLF_ONE
Sorry als ik onduidelijk ben geweest? Maaruh was een vraag uiteraard, ik wil de film graag op dvd maar hoorde dat de R2NL uitgave niet al te best was (4:3). Vraag is dus waar ik de film het best kan bestellen!
s0njaa
Hele sterke film. Dat de flashback momenten in zwart wit zijn vind ik goed gekozen.. Voor de rest sleept de film je mee.. Het einde vind ik goed bedacht.. maar niet leuk voor de kijker
animalkrullie
Zeer geslaagde film, waarbij Edward Norton eng goed acteerd.
hinie
Is al wat langer geleden dat ik deze film heb gezien maar had toen wel indruk gemaakt.
jurriaan15
een vraagje:
op het einde nadat die donkere jongen Dany doodschoot,
trok die donkere jongen nou een gezicht van: yes , of shit wat heb ik gedaan?
Blitzer
keigoeie film, norton acteerd iedereen van het scherm, een paar harde scènes (zoals dat met die stoeprand), maar verder mooie film, dat einde had ik nooit verwacht, ik schrok me kapot toen dat joch dat pistool te voorschijn haalde...
in ieder geval, een erg realistische film die zeker tussen mijn favorieten staat!!!
The Moviefreak
Mooie film alleen sommige stukjes waren best gruwelijk..
en een heel goed onderwerp
3,5 sterren
xenne
goeie familiefilm (wel soms wat geweldadig), die het vooral van zijn sterke acteerwerk & boodschap moet hebben, 't verhaal zelf is weinig verrassend en eigenlijk ook wel een beetje voorspelbaar, maar ook wel zeer aangrijpend & meeslepend ...
het énige minpunt voor mij is dat de bekeringen van Derek & Danny beter uitgewerkt hadden moeten worden, waardoor de film aan geloofwaardigheid verliest.
de boodschap komt hierdoor ook veel minder sterk over en ik denk dan ook dat deze film niet veel verschil gemaakt heeft, als er al racisten deze film gaan bekijken zullen ze zich spiegelen aan de Derek van het begin, de neo-nazi die aangeeft wat er mis is met de samenleving ... we kregen te weinig uitleg bij de complete transformatie en dat is jammer
ik hou het voorlopig bij een 3½
Ronnievb
???
Wat een giller! Familiefilm, nou ik denk niet dat mijn ouders gezellig met mij AHX zouden gaan kijken hoor (bv. stoeprandscène)
film zelf: Simpel en matig plot, opgewardeert door Edward Norton tot klassieker.
Halcyon
En jij denkt dat omwille van die stoeprandscène de film niet geschikt is voor ouders?
JoeCabot
Film is trouwens helemaal niet simpel...
Pieter Montana
De scene's tussen Vinyard en die Zwarte clown( weet z'n naam ff niet) in de wasserette vond k werkelijk prachtig
En noodzakelijk ook.
Anarchist
niet krachtig genoeg..vrij onrealistisch,laat de absurditeit van rassenhaat niet echt goed zien en de krietik(?) op nazi's en rascisten en dergelyken is te zwakjes
ik kan best begrijpen waarom deze film door veel neonazi's geprezen wordt..het brengt hen gewoon in beeld zonder
de idiotie van hun ideologie en hun marginaliteit in beeld te brengen...
** 1/2 voor de entertainmentwaarde
- 2082 stemmen
Ik vind de kritiek juist té sterk (lees: overdreven).
Halcyon
de idiotie van hun ideologie en hun marginaliteit in beeld te brengen...
Had je dan liever een film als Pariah gehad?
Anarchist
met zwak bedoelde ik dat het niet echt overtuigend was,niet echt doeltreffend..overdreven? in welke zin dan?
- 2082 stemmen
Het kan wellicht zijn dat ik je opmerking iets verkeerd begrepen heb.
American History X toont redelijk duidelijk zo'n imago van: "Neo-nazi's denken dom, en het is goed als ze veranderen en een 'goed' mens worden." Vooral bij de laatste kijkbeurt viel me meer op dat neo's hier op een stereotype en overdreven manier worden neergezet. Duidelijk een soort vorm van kritiek op hen. Jouw opmerking vatte ik op als 'de kritiek kon wel wat sterker'. Ik vind de getoonde kritiek in de film overdreven.
Livinovic
Werkelijk een fantastische film.
Ik heb hem gisteren gekocht voor 4 € en het is zeker en vast het weinige geld waard.
Om te beginnen een dikke pluim naar de twee broertjes die echt ongeloofelijk sterk acteren. Het verhaal zit zo goed in elkaar dat je echt geen moment van de film wilt missen. Ik vind het ook wel goed dat ze de beide kanten van racisme en discriminatie lieten tonen; dus ook van zwart naar blank. 1 ding vind ik wel nogal belachelijk, die gast die daar Derek verkracht is dus een homo. Maar die homo zit toch in de film bij het groepje skinheads? En die dulden toch geen homo's? Anyway, het is gewoon een knaller van een film!
Ohja, het einde had ik absoluut niet verwacht; heel goed gedaan!
- 2082 stemmen
Volgens mij is hij geen homo hoor. Veel gevangenen hebben vaak niet genoeg aan hun rechterhand, als ze lang moeten zitten.
Remi
Nou, hij gaat in de gevangenis met de andere soort om, volgens de skinhead.. Dus ze behandelen Derek eigenlijk op een manier waar hij, volgens de skinheads, om vraagt, op een rare manier
Halcyon
Ik heb zo het gevoel dat ik hem vannacht nog eens ga kijken, 't is al te lang geleden.

'American History X' verschijnt morgenavond (7 april) op TV: 'Dit is zo'n film die in mijn ogen niet beter kon'

De veelgeprezen 'American History X vanaf deze week ook te zien op HBO Max: 'Een meesterwerk'

Geprezen misdaadfilm 'American History X' vanavond (2 augustus) te zien op televisie

Deze drie klassiekers worden zeer binnenkort van Netflix verwijderd

The Shawshank Redemption
Drama, 1994