Genre: Misdaad / Drama
8,5 (1.263.990)
Releasedatum: 12 mei 1999
Bekijk via Prime Video
Plot American History X
"Some Legacies Must End."
Danny Vinyard is een tiener die helemaal onder invloed staat van zijn oudere broer, de skinhead Derek. Wanneer Danny op school een enthousiast verslag maakt over Hitlers 'Mein Kampf', stelt het schoolhoofd hem voor de keus, of een opstel schrijven over zijn broer Derek, of van school getrapt worden. Dereks haat tegen andere rassen vloeit voort uit de moord op zijn vader. Derek sluit zich aan bij een bende en belandt in de gevangenis voor moord. Weer vrij is Derek veranderd. Hij wil een aantal mensen een lesje leren, waaronder zijn eigen broertje...
Derek
Murray
Cameron
Dennis
Halcyon
Heb hem weer eens herzien en het blijft toch echt wel een verdomd goeie film.
Uitstekende monologen van een briljante Norton (misschien wel de beste rol die hij ooit gespeeld heeft en zal spelen). Genoeg drama, je leeft echt wel mee met de personages. Derek's personage is zelfs zò overtuigend dat je moet oppassen dat je hem niet zelf gaat geloven. Verder ook een oerdegelijke cinematografie met sterke zwart-witbeelden en mooie slowmotion shots van de oceaan die de dramatiek nog versterken. Bovendien is er nog een verrassend einde (ok, als je hem voor de 5de keer ziet is het niet meer verrassend natuurlijk...) dat je echt goed aan het denken zet.
Dit is zo'n film die in mijn ogen niet beter kon. In zijn genre perfect met andere woorden.
Livinovic
Kwam er geen AHX 2 uit binnekort?
Iemand zei me dat maar ik vind er nergens info over
Beek
Kwam er geen AHX 2 uit binnekort?
Iemand zei me dat maar ik vind er nergens info over
Daar werd in het forum over gesproken volgens mij een week of 2 terug. Kijk daar anders even.
moneymaker
meesterlijke film wereld gewoon. mocht je iets van rassen haat bij je dragen kijk deze film en je zult er anders over gaan denken...
Scratt
Het is nog steeds een van mijn favoriete films maar toch zit me iets dwars omv de geloofwaardigheid. Het was niet een gewone racist, maar een neonazi. Niet alleen een neonazi maar ook een koelbloedige moordenaar. Vooraleer je zoiets doet moet je niet goed meer in je hoofd zijn maar toch komt hij plots tot inkeer omdat hij eventjes bevriend raakt met een neger en dat incident in de gevangenis meemaakt. Ok, dat is erg en zet je even tot denken, maar om van zo'n crapuul tot brave burger te komen vind ik dat precies wat mager.
Maar dat was mijn eerste gedachte. Als je de film een keer of tweede bekijkt kreeg ik wel een antwoord. De haat vloeide natuurlijk voort op die moord op zijn vader maar Derek was iemand die zijn eigen zever geloofde om de pijn te verzachten. Het gaat hier allemaal om haat en liefde en die skinheads die hun klein hart verschuilen achter hun ruig imago. Het einde maakt het helemaal af en die Norton is een van de beste acteurs ter wereld ! Wil hem graag meer op tv zien.
Nog iets dat ik gelezen heb.. AHX2 ?? zou ik erg vinden..
MJ_DA_MAN
Goede film, maar niet bijzonder goed> Inderdaad, het feit dat zo'n man opeens veranderd lijkt me een beetje ongeloofwaardig
inderdaad
deze film deed me echt weinig en wist langs geen kanten te overtuigen
metaledje
niks inderdaad,er is geen dezelfde genre film als deze die zo boeit..die hele bende skinheads ware nogal suf maar de rest was gewoon enorm goed..deze film deed mij wel veel en meer dan de halve aarde denk ik ook
Anarchist
dat er geen enkele andere goede film op dit thema is maakt te deze niet daardoor goed
film is qua entertainmentwaarde wel ok...maar faalt toch wel duidelijk op het thema ''rassenhaat en neonazi's''
mister blonde
scroll wat naar boven..
Erg onrealistisch hoe derek verandert en de oorzaken van zijn haat tov andere rassen is niet voldoende uitgewerkt noch waarom hij dan juist een neonazi is geworden..eveneens onrealistisch hoe Danny verandert en waarom hij zijn ideologie opeens opgeeft.
de problematiek rondom het rascisme is ook niet voldoende uitgewerkt..ik citeer hierbij even mijn commentaar bij ''crash'':
''in het rascisme..in de zin van ''vooroordelen tov andere rassen''(wat later ook tot een zekere afkeer of haat voor bepaalde rassen kan evolueren) zit vaak wel een zekere logica
als men meermaals in problemen komt met de stereotype ''gangsta'' zwarte in amerika..gaat men er ook een bepaald beeld van vormen en zwarten wantrouwen, vermijden..vooroordelen hebben....wat uiteraard zeer logsich is
het echte probleem is waarom er zoveel zwarten in de criminaliteit terechtkomen..dat is voor een zeer groot deel de fout van de maatschappij die de mens in zo n situatie(armoede..werkloosheid..universiteiten kosten geld..mensen gaan zelfs in het leger voor een studiebeurs..>zie maar naar fahrenheit 9/11) nog meer in de verkeerde richting duwt in plaats van hulp te bieden(dit zie je ook even aan het begin van cidade de deus..in amerika is het niet veel anders)
DAT moet besproken worden...daarop moet kritiek gegeven worden...je moet de oorzaken bestrijden..niet de gevolgen
dit zie ik niet in deze film,noch american history x..wat juist onmisbaar is bij het bespreken van dit probleem''
verder zie ik praktisch geen kritiek op neonazi's en hun idiote ideologie..neonazi's worden precies met rascisten vereenzelfigd in deze film..
G-Member
Deze film bevat alles wat een goede film moet hebben, prima verhaal en uitstekende acteer prestaties. Vooral die scenes in de bak zijn goed gelukt. Jammer dat veel mensen deze film alleen kennen van die scene dat er een negroide man met zijn gezicht op de stoeprand ligt en wordt gecrusht als een peanet, dit zijn dan meestal wel breezah figuren die indruk willen maken dat ze die scene zo kicke vonden en voor de rest niks meer van de film weten. Aan het eind van de film zit 1 foutje maar dit mag de pret niet drukken. Kijken dus!
4 ****
Materny
Waar ik me wel kan irriteren is dat de noobs altijd zeggen van :
Oowww, eigenlijk had de film nog een half uur langer gemoeten en had Derek moeten doordraaien om vervolgens weer skinnhead te worden
Duidelijk de boodschap van de film niet gesnapt.
Die zien niet verder dan de actie helaas
"Tony Kaye originally wanted to adopt the name "Humpty Dumpty"after having the film re-edited by its star. He then decided he wanted the "Alan Smithee" credit but DGA rules state "Smithee"cannot talk about why he wanted that credit. Tony Kaye hadalready spoken about his removal from the editing and was inthe process of filing suit."
Stanlytookie
Edwart Norton bewijst met deze film gelijk al wat een briljante acteur het is. Een film met een geweldig verhaal dat je enorm aan het denken zet. 5 ster
JJ_D
En die povere kleurenbeelden dan, in de hedenverhaallijn? Het leek wel of een stelletje b-acteurs en een afgedankte regisseur waren aan het werk. Wat een ongeloofelijke tegenstelling met de zwart/wit-beelden, die deze film waarlijk speciaal maken (4,5*). Edward Norton in een genieuze vertolking, met raar genoeg (angstaanjagend zelfs) echt geloofwaardig acteerwerk. De schitterende dialogen (vb. met de kabballa-reading-jude), gecombineerd met erg kunstzinnige zwart/wit-shots bewijzen het magnifieke dat de film in petto had. Maar de erg teleurstellende hedenverhaallijn (amper 3*) - die erg slordig gefilmd lijkt (in vergelijking met de eerdere wit/zwart-contrasten) en nonchalant geacteerd - maken van deze film géén klassieker.
Veeleer een interessant document, dat de strijd van de conservatieve Amerikaanse neo-nazi's perfect weet te illustreren, en hoe "alledaags racisme" uitmondt in haat en radicale ideeën. Mooi.
Halcyon
Niets van gemerkt...
L. luchtloper
Ik vond dit een goede film.
Veel mensen zien deze film als een pro neo-nazi film, maar dat is hij in feite niet. Hij is dus, je raad het al, anti neo-nazi film.
American history X gaat over een gebroken gezin. De vader in het gezin is vermoord door afro-amerikanen.
De oudste zoon zit vol haat door deze moord en wordt beïnvloed door White Power propaganda door ene Cameron Alexander. Hij wordt daarom een beruchte neo-nazi. In flashbacks zie je voornamelijk rellen die de skinheads veroorzaken en hoe de Derek Vinyard twee afro's vermoord.
In de gevangenis komt hij tot inkeer, door een afro-afrikaan die voor een klein misdrijf langer dan hem vastzit! Daarnaast spelen de skinheads zonder moralen in de bak een belangrijke rol en uiteindelijk wordt Derek verkracht.
Een mooie rol in de film vind ik die van Sweeney, een afro-amerikaan die de directeur is van Derek's oude school en die van Danny Vinyard, Derek's jongere broertje, die ernstig beïnvloed wordt door Danny. Sweeney helpt Derek en Danny te reïntegreren.
Sweeney heeft in feite hetzelfde meegemaakt in zijn jeugd (hij zal wel bij de black panters gezeten hebben) en hij heeft zelf ook verkeerd gehandelt.
JJ_D
Ik had nogal wat problemen met die Sweeney, vooral zijn verkeerde accent (in het begin) irriteerde erg snel. En soms lijkt hij wel zelf een crimineel, ipv de wijze schooldirecteur. Allesbehalve geloofwaardig, vond ik het.
maxcomthrilla
Nou zeg.....Je praat over deze film alsof het een b - film is. En toch geef je hem 4 sterren. Wat ik persoonlijk nog veel te weinig vind voor deze pakkende film, aan de beelden of acteurs heb ik mij absoluut niet geïrriteerd.
LOTR-lover
Prachtige film die je na het einde echt met een zwaar gevoel laat zitten. De manier waarop alles gefilmd is geeft je het gevoel er middenin te zitten en grijpt je daarom zo aan.
JJ_D
Enkel de heden-scènes vond ik minder. De zwart-wit flashbacks scoorden dan weer wel (zoals reeds eerder gezegd).
Ribera
Accent? Wie, wat, waar?
Accent? Wie, wat, waar?
Sweeney spreekt toch een gebroken Engels? Een raar soort Bronx-neger-Engels zou al raar geweest zijn voor een schooldirecteur, maar dit sloeg echt alles! Het zweefde ergens tussen niet kunnen en toch willen, en sorry maar dat haat ik!
Geef toe dat Sweeney's Engels niet voor 100% gelijk was aan dat van een blanke Amerikaan...
Grapje, ik wil helemaal geen rassen discrimineren, zoals je in al die films ziet...Jaa, natuurlijk... Ja ik zag Sweeney ook rondlopen met boksbeugels en met een 9mm en laatst liep ik zo over de straat, deed hij een drive-by. Niet meer normaal joh, die Sweeney...
grappig? Neen, eigenlijk had ik het over zijn blik en zijn woordkeuze, hoe hij met Edward Norton's personage omging in de gevangenis bv.
JorritS
afro-afrikaan
Is dat net zoiets als een Aussie-Australier?
not so_sweet
bangelijk goede film. Het is tenslotte mijn lievelingsfilm.
My eyes have seen the glorie of the tramplan at the zoo,
We washed ourselves in niggers blood and all the mocros too,
Were takin down the submachine, jew by jew by jew,
The white man marches on.
NKyou
Normaliter baal ik altijd van films die gaan over discriminatie en rassenhaat. Het zijn uiteraard belangrijke thema's, maar naar mijn smaak zeuren die films net te lang door.
Deze daarentegen kan ik niet vaak genoeg zien. norton is echt een fenomenale acteur en speelt hier echt nagenoeg perfect!
ruime 5 ster en nr2 in mijn top 10

'American History X' verschijnt morgenavond (7 april) op TV: 'Dit is zo'n film die in mijn ogen niet beter kon'

De veelgeprezen 'American History X vanaf deze week ook te zien op HBO Max: 'Een meesterwerk'

Geprezen misdaadfilm 'American History X' vanavond (2 augustus) te zien op televisie

Deze drie klassiekers worden zeer binnenkort van Netflix verwijderd

The Shawshank Redemption
Drama, 1994