• 9.459.040 stemmen

American History X (1998)

Misdaad / Drama | 119 minuten

Genre: Misdaad / Drama

Geregisseerd door: Tony Kaye

Met onder meer: Edward Norton, Edward Furlong en Fairuza Balk

IMDb beoordeling: 8,5 (1.278.228)

Releasedatum: 12 mei 1999

Plot American History X

"Some Legacies Must End."

Danny Vinyard is een tiener die helemaal onder invloed staat van zijn oudere broer, de skinhead Derek. Wanneer Danny op school een enthousiast verslag maakt over Hitlers 'Mein Kampf', stelt het schoolhoofd hem voor de keus, of een opstel schrijven over zijn broer Derek, of van school getrapt worden. Dereks haat tegen andere rassen vloeit voort uit de moord op zijn vader. Derek sluit zich aan bij een bende en belandt in de gevangenis voor moord. Weer vrij is Derek veranderd. Hij wil een aantal mensen een lesje leren, waaronder zijn eigen broertje...

avatar van *Anne*

*Anne*

SUPER mooiie film... Was heeel erg onder de indruk... Maar dat stukje met die stoep was wel erg ranzig...

avatar van Louie_Anderson

Louie_Anderson

Kben 't volledig met je eens Madecineman..

avatar van chester

chester

zeer indrukwekkende en goeie film.

ik heb deze film ongeveer een week geleden gezien, maar hij spookt nog steeds door mijn hoofd.

avatar van Henkkkk

Henkkkk

Madecineman schreef:

Ik snap dus het hele punt niet waarom deze film niet relevant is. Als jij gelooft dat alle (potentiele) Mohamed B's in deze maatschappij niet meer kunnen veranderen of hun haat kunnen omzetten in iets meer constructiefs. Dan geef je eigenlijk toe aan de intolerantie en haat die toch al veel onderhuids sluimert. Vergeet niet dat de meeste Derreks en Mohamed B's in deze wereld eens ook gewone jongens waren en uiteindelijk het product zijn van hun omgeving.

Als ik je goed begrijp vind je dus dat types als Derrek en Mohammed B nog een kans verdienen, dat wij hen eigenlijk moeten helpen omdat wij (de maatschappij) hen gemaakt hebben tot wat zij zijn. Eigenlijk zijn wij degenen die gestraft moeten worden en horen zij vrij rond te lopen, zodat zij hun haat kunnen omzetten in iets constructiefs. Niet straffen (toegeven aan intolerantie en haat), maar geloven in de goede kant van deze 'gewone' jongens. Briljante filosofie, maar ik ben blij dat jij geen rechter bent!

Mijn filosofie is dat alle volwassen mensen intelligente, zelfstandig denkende wezens zijn, die heel goed in staat zijn goed en kwaad te onderscheiden en juiste beslissingen te nemen. Ze kunnen dus nooit een 'produkt' zijn van hun omgeving. Je maakt mensen zo tot domme, hersenloze kuddeschapen die niet verantwoordelijk zijn voor hun eigen daden. Gevaarlijk, heel gevaarlijk.

Welke haat sluimert er eigenlijk onderhuids bij je?

avatar van Menni

Menni

Jij haat! Nietes, jij haat! Nietes! Nietes!

'I have a friend who was a Nazi and a racist. But upon walking out of the theater after this movie he hung his head in shame.'

.. en dan hoef je het nog steeds geen geweldige film te vinden. Geloven in het goede in alle mensen betekent niet per definitie dat je kwaaie types vrij rond laat lopen of dat je verkeerden onterecht straft. Maatschappelijke omstandigheden kweken wel degelijk reakties, daarover blijven evalueren is essentieel. Kuddegedrag is geen loos begrip. Alle mensen veranderen, constant. En nog steeds voel ik niet de neiging om hier andere filmliefhebbers van haat te beschuldigen of te verkondigen dat een afwijkende mening over deze film 'gevaarlijk' is.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Henkkkk schreef:

de mens is een kuddedier en gedraagt zich daar ook naar.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Henkkkk schreef:

Als ik je goed begrijp...

Nou Henkkkk je begrijpt me niet goed! Je verdraait mijn woorden geeft er je eigen filosofie aan en noemt mijn denkbeelden vervolgens gevaarlijk. Bovendien vraag je welke haat er bij mij sluimerd Terwijl ik je juist in mijn vorige post probeerde duidelijk te maken hoe ik over dat ondewerp denk. Op deze manier trek je de discussie wel op een heel hellend vlak.

Ik ben misschien geen rechter maar jij gelukkig ook niet. Bovendien heb ik niet het idee dat je weet hoe het rechtssysteem in een democratische samenleving werkt. Ik heb ook nooit beweert dat mensen niet voor hun daden gestraft mogen worden. Rechters beslissen in onze samenleving welke strafmaat bij bepaalde misdaden en overtredingen horen en zij zijn, als het goed is, niet blind voor maatschappelijke ontwikkelingen op dit gebied. En Henkkk als iemand zijn "tijd" heeft gezeten is hij of zij daarna weer een vrij burger net zoals jij en ik. Met dezelfde rechten en plichten. En natuurlijk kunnen mensen veranderen ze doen dat 7 dagen in de week 24uur lang, hun hele leven door. Mensen worden niet geboren als slecht dan wel goed. Als je denkt dat Mohamed B's en Derreks niet kunnen veranderen dan zie ik maar 2 soorten strafmaat en dat is ofwel levenslange opsluiting, of de doodstraf. Een samenleving die het daarvan moet hebben heeft niet mijn voorkeur.

Ik geloof dat iedere socioloog het wel met me eens zal zijn als ik beweer dat mensen zich als individu geheel anders gedragen dan in een groep. En dus bij gevolg wij inderdaad een kudde-instinct hebben. De recente geschiedenis staat bol van bloedige conflicten die enkel als oorzaak hebben dat mensen door hun "leiders" tegen elkaar worden opgehitst met angst en haat voor "die ander" (WOI, WOII, Rwanda, De oorlogen in de Balkan, 9/11, Palestijns israelisch conflict enz, enz).

En ja mensen zijn zeker het product van hun omgeving! Iets wat American History X trouwens ook laat zien. De famillie van Derrek was nou niet echt een voorbeeld gezin. Ik weet niet hoeveel artsen, advocaten, notarissen jij kent die uit een achterstandsmilieu komen en hoeveel mensen er uit de betere kringen in het gevang zitten? Maar ik kan je verzekeren dat die verhouding niet 50/50 is. Niet in onze nederlandse samenleving en al helemaal niet in de amerikaanse.

Bovendien ga je nog steeds voorbij aan mijn oorspronkelijke punt van kritiek. Ik vroeg je waarom je deze film niet maatschappelijk relevant vond. De film is zeer hoog gewaardeerd zowel hier (nummer 19) als bij de IMBD (nummer 59). De overgrote meerderheid ziet dus een goede film met een belangrijke boodschap. Kijk dat jij de film niet goed vind moet je zelf weten en dat hij niet in je persoonlijke denkbeelden past kan ook best zo zijn. Maar ga dan niet de boel omdraaien door te zeggen dat wij met z'n allen de maatschappelijk relevantie totaal missen en dat jij en nog enkele ander het wel bij het rechte eind hebben. Op deze manier maak je van diegene die de film wel relevant vinden "hersenloze kuddeschapen"!

avatar van spuit11

spuit11

Henkkkk schreef:

Allereerst wil ik zeggen dat ik het volledig eens ben met de uitleg van Madecineman.

Juist laat de film zien dat Derek wel degelijk door zijn familie en omgeving gevormd is tot wat hij geworden is. Daarna is pas gaan nadenken over de persoon die hij geworden is en tot inkeer gekomen en wil dit duidelijk maken aan zijn broertje.

Daarbij is het wel zeker zo dat mensen zich laten leiden door de massa en hun opvattingen, het zijn juist vrij weinig mensen die daar aan weten te ontsnappen. Mensen zijn kuddedieren en gedragen zich de meeste tijd ook zo.

avatar van Hannibal

Hannibal

Henkkkk schreef:

Als die jochies van het volgens jou wel realistische "City of God" op dezelfde school hadden gezeten als Jan-Peter Balkenende, hadden ze niet eens geweten hoe je een trekker moet overhalen.

avatar van mister blonde

mister blonde

wat een vervelend ventje zeg, die Henk...

avatar van JOLIEN*

JOLIEN*

American History X

Ik was al een antiracist en deze film bevestigde mijn juiste mening namelijk dat racisme leidt tot geweld .

Ik vind het een prachtige film , die erg grof wordt vertelt en dit komt de film alleen maar ten goede. Ik denk dat we allemaal wel genoeg hebben van die films met de goeie zwarte die de blanke slechte kan verslaan en meestal redt hij hierdoor nog zijn zoon.

Hier krijg je een veel duidelijker en realistischer zicht beeld van waar in die skinheads echt geloven en hoe ze hierin geraken.

Het is niet weer één van die clichés films van de onschuldige zwarten.

Hier worden beide partijen bekritiseert en dat vind ik vooral goed aan de film.

Ook het terugblikken naar het verleden in deze film word zeer goed weergegeven ( zwart-wit).

Het goede aan de film is dat de racistische jongeren niet als stereotype “domme” mensen worden neergezet : de film maakt goed duidelijk dat het erg makkelijk is om in de praat van iemand als Derek te gaan geloven als je in een uitzichtloze situatie zit .

De film laat erg mooi zien hoe Derek zo geworden is , en hoe hij uiteindelijk “bekeerd” werd in de gevangenis.

De film is erg hard , met een aantal zeer indrukwekkende scenes, waardoor de boodschap goed en duidelijk overkomt.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Henkkk is ben wel een beetje klaar met jou! Je blijft mijn woorden verdraaien en ze in contexten plaatsen die ik helemaal nooit beweerd heb en die ook nog eens totaal niet in de het idee van mijn posten past. Je luistert alleen naar jezelf en verder naar niemand anders, moet je helemaal zelf weten maar ik ga er mijn tijd niet meer aan verdoen. En als we het over steken onder de gordel gaan hebben... Aan dat soort onzin ga ik geen woorden vuilmaken. Dag Henk!

avatar van Henkkkk

Henkkkk

Dag medicijnman!

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

mister blonde schreef:

wat een vervelend ventje zeg, die Henk...

ik heb het gevoel dat wij het met elkaar eens zijn

avatar van cherislee

cherislee

Ik heb deze een paar jaar geleden voor het eerst op school gezien tijdens maatschappijleer. Ik was er toen al heel erg van onder de indruk. Nu een paar jaar later, heb ik hem al meerdere keren gezien, en ik blijf bij mijn standpunt. De film laat idd zien, wat haat met mensen kan doen. op het moment dat Derek begrijpt dat wat hij allemaal heeft gedaan, niet goed is..(al vindik dat ie dat wekl wat eerder had mogen bedenken)..probeert hij zijn leven en dat van zijn broertje te veranderen. Jammer genoeg, zijn er meerdere mensen op de hele wereld die deze film idd als een slecht voorbeeld voor de kinderen zien. Zo is het juist niet. De film laat zien, dat het nooit te laat is om je leven te beteren. ook laat hij zien, dat niet alle mensen hetzelfde zijn. Je hebt er overal rotte appels tussen zitten. deze film krijgt van mij dan ook een 4*

avatar van as

as

Henkkkk schreef:

Nee, jij wel? Heb je niets beters te melden?

nee wel iets beters te doen dan al die onzin die jij uitkraamt te lezen. Tjonge, wat ben jij opgefokt.

Henkkkk schreef:

Nogmaals: waar woon je eigenlijk, dat dit voor jou normaal alledaags geweld is? Ik zie de link met de Nederlandse maatschappij totaal niet, laat staan dat je film hier op scholen moet laten zien.

Als ik het goed begrijp wil jij alle ellende die er bestaat op scholen laten zien? Dat zullen de kids leuk vinden: kinderporno, dierenverkrachters, drugsbendes, etc.

Beetje overdreven om deze film te betitelen als een fenomenale film met een grote historische waarde.

Waar gaat dit allemaal over zeg?

Het gaat erom dat je het over films hebt en niet over de zaken die erin voorkomen.

In de Nederlandse maatschappij komt dat inderdaad gelukkig niet voor, maar dat betekent niet dat je je hoofd in het zand moet steken.

In heel veel films komt iets voor, waarin je iets veel makkelijker over kan brengen ipv het te vertellen.

Dit hoeft toch niet te betekenen dat je iemands mening over een film moet bekritiseren.

Grow Up!

Esje schreef:

Das ook gek, jij doet nu precies hetzelfde.

Esje

Das ook gek, jij doet nu precies hetzelfde. [/quote]

Oh ja joh, vind je dat.

Ik geloof dat ik iedereen in zijn waarde laat.

Iedereen mag een mening hebben.

Als het jouw mening is dat je vind dat ik dat ook doe. Prima Joh!

avatar van HiLL

HiLL

huh esje hij zegt toch ook niks over niet in waarde laten?

Esje

Volgens mij gaat het sommige mensen meer om de discussie en het op elkaar aanspreken, dan om de films die besproken worden.

Toch jammer he?

Daar heb je vast ook andere sites voor hoor!

gemaster

Ik constateerde slechts dat je jezelf tegensprak in 1 zin, dat vond ik toch wel het vermelden waard.

gemaster schreef:

Nou knap hoor dat je dat geconstateerd hebt.

Toch een hele eer dat je jouw energie erin gestoken hebt

Bovendien wilde ik alleen maar zeggen dat ik het interessant en belangrijk vind om naar iets te kijken wat misschien niet in Nederland voorkomt of in het verleden is voorgekomen.

Iemand anders hoeft niet te vertellen dat je dat niet moet kijken, omdat dat niet voorkomt in de Nederlandse Maatschappij.

Dat maakt iedere filmkijker zelf wel uit.

gemaster

Je sprak jezelf tegen omdat je zei dat mensen zich hun kop niet in het zand moeten steken. Jij doet dat nu zelf ook, want dingen als neo-nazisme komen in Nederland ook gewoon voor hoor. Je moet voor de gein is naar een schuurfeestje gaan in een dorpje in Groningen.

avatar van HiLL

HiLL

gemaster schreef:

of naar Venlo.

HiLL schreef:

of naar Venlo.

Voor de gein???

Wat is daar geinig aan dan?

Kijk en dit bedoel ik nou met een verkeerd gedeelte uit mijn zinnen pakken en het verkeerd opvatten. Hopelijk snappen jullie nu waardoor iets anders kan overkomen, dan dat je het bedoelt!!

gemaster

Ja dat komt omdat jij het niet duidelijk formuleert.

Esje

Gefeliciteerd hoor jullie mogen het laatse woord hebben. Jullie lijken wel een stel kleine kinderen zeg bah!

avatar van Don Gertus

Don Gertus

Esje schreef:

Jullie lijken wel een stel kleine kinderen zeg bah!

Hoe kom je bij dat punt?

Esje

Ik was het absoluut eens met Spuit11. Ik heb dat geprobeerd te verwoorden, maar ja er zijn altijd mensen die je op je vingers willen tikken. Ik kom een aantal van deze mensen verder ook nog tegen op deze site. Ze hebben commentaar op iedereen z'n mening en spreken werkelijk iedereen aan op de dingen die ze van een film vinden. Iedereen heeft een eigen smaak en mening en dat hebben ze te respecteren vind ik...