• 9.377.371 stemmen

American History X (1998)

Misdaad / Drama | 119 minuten

Genre: Misdaad / Drama

Geregisseerd door: Tony Kaye

Met onder meer: Edward Norton, Edward Furlong en Fairuza Balk

IMDb beoordeling: 8,5 (1.263.232)

Releasedatum: 12 mei 1999

Plot American History X

"Some Legacies Must End."

Danny Vinyard is een tiener die helemaal onder invloed staat van zijn oudere broer, de skinhead Derek. Wanneer Danny op school een enthousiast verslag maakt over Hitlers 'Mein Kampf', stelt het schoolhoofd hem voor de keus, of een opstel schrijven over zijn broer Derek, of van school getrapt worden. Dereks haat tegen andere rassen vloeit voort uit de moord op zijn vader. Derek sluit zich aan bij een bende en belandt in de gevangenis voor moord. Weer vrij is Derek veranderd. Hij wil een aantal mensen een lesje leren, waaronder zijn eigen broertje...

avatar van as

as

krabat schreef:

Daarnaast is het is een feit dat de meeste neo-nazi's niet erg snugger zijn, maar dat ze zich opeens tegen een vriend gaan keren die opeens de rust zelve is geworden is ook discutabel.

Dat is juist ook zo goed aan de film. Derek is in dit geval wel een hele slimme man. Dat maakt de man ook zo angstaanjagend.

avatar van mister blonde

mister blonde

krabat schreef:

dat is niet van de een op de andere dag natuurlijk. naast de verkrachting door zijn 'soort' is de enige reden dat ie is blijven leven de hulp van twee zwarte mensen. het tijdsbestek is (na het ene jaar dat soepel verliep) twee jaar. wat je kort noemt. verder weet je niet of zijn denkbeelden 180 graden gedraaid zijn. het enige dat je weet is dat ie klaar is met die Nazi's.

avatar van nathan_666

nathan_666

eerdekes schreef:

primeur

komt woensdag 18 feb. op canvas

avatar van T_fuckin_montana

T_fuckin_montana

krabat schreef:

Een zeer boeiende film met toch twee grote minpunten.

De verkrachting vond ik tot daar aan toe, maar dat de denkbeelden van de hoofdpersoon vervolgens 180 graden draaien vond ik erg moralistisch. Dat je anders over dingen gaat denken in de loop der jaren is normaal, maar in zo'n kort tijdsbestek is volkomen ongeloofwaardig.

Absoluut niet ongeloofwaardig omdat hij zo slim is wordt hij juist aan het denken gezet hoe kortzichtig het is om alles te haten wat een andere mening deeld als dat hij doet.

Ik vind wel dat ze voor Daniel een wat sterkere persoonlijkheid hadden kunnen nemen en dat hij zich wat minder door zijn broer liet sturen. maar meer alleen liet beinvloeden en bijvoorbeeld op het einde wel een nazi bleef, en zich tegen zijn broer waardoor het happily ever after gevoel na die avond in de club en de ochtend dat hij naar school loopt er niet is.

avatar van Benninf

Benninf

Die krabat snapt er niet veel van zeg .. Wat hij minputen noemt, zijn juist onder andere de grote pluspunten van deze film!

avatar van krabat

krabat

Benninf schreef:

Dat ik Eraserhead niet helemaal begrijp is tot daar aan toe, maar deze is voor mij glashelder.

Voor de duidelijkheid nog een keer: ik vond het jammer dat de film een zo'n duidelijke boodschap mee wil geven dat nazistische denkbeelden slecht zijn. Dat is namelijk zo vreselijk Amerikaans, zo vreselijk morralistisch.

xangadix

IK ben het met Krabat eens. Op zich best een goede film, maar echt genuanceerd is hij niet.

avatar van feanaro surion

feanaro surion

krabat schreef:

Wat moeten ze dan zeggen? Dat negers vermoorden goed is? Beetje vage reden om de film slecht te vinden.

xangadix

Ik mag er van uitgaan dat mensen weten dat het niet de bedoeling is dat je andere mensen moet vermoorden, zwart of wit. Ik heb geen film nodig om me dat te vertellen.

xangadix schreef:

Dat is wel erg naïef. Er lopen genoeg van die mafkezen rond die daar heel anders over denken.
Het is allemaal haat dat is ingepraat op deze mensen, in dit geval door de vader in het gezin.
Als deze haat je met de paplepel wordt ingegoten dan weet je niet beter, en heb je echt een ander persoon, of misschien wel deze film nodig om er achter te komen dat je verkeerd bezig bent.

Ik heb geen film nodig om me dat te vertellen.

Ik denk dat als je deze film op een skinhead-party laat zien, zal er misschien eerst gejuigt worden bij de stoeprand-scene, maar ik denk wel dat ze daarna met een brok in de keel weer naar huis gaan. (en misschien wel een beetje wit om de neus van schaamte)
Maar ik denk niet dat ik deze film zou willen laten zien bij een skinhead-party, omdat ik dat waarschijnlijk niet zou overleven. Dat is ook juist het probleem, mensen met zulke gedachten staan niet open voor anderen. Derek is veranderd omdat het hem opgedrongen werd, hij zat in de gevangenis, en werkte samen met iemand die uiteindelijk zijn denkbeelden heeft veranderd, hij kon zich er niet voor afschermen, hoewel hij het in het begin wel probeerde. Buiten de gevangenis was dit nooit gebeurd.

Ik zie trouwens dat ik deze film veels te laag gewaardeerd had. Ik ga van 4 naar 5.

xangadix

Ik dacht het dus niet! Moet je hier en daar op forums maar eens kijken. Daar staat AHX vaak in de top tien van die racisten, juist om die scene. De rest interesseert ze (helaas) geen moer.

xangadix schreef:

Dan ben ik waarschijnlijk te naïef, ik kom ook nooit op zulke forums, ik zou er kotsmisselijk van worden.

xangadix

Dat siert je. Ik heb er onder het motto 'know your enemy' weleens rondgekeken. De standpunten daar zijn zó absurd dat het bijna grappig wordt...

avatar van gotti

Volgens mij worden Skinheads en neo-nazi's hier door elkaar gehaald...

gotti schreef:

Volgens mij worden Skinheads en neo-nazi's hier door elkaar gehaald...

...en ze hebben beiden dezelfde zieke ideeën...

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Nee hoor. Skins heb je in alle soorten en maten.

Hannibal

Dat zal allemaal best, maar ik heb nog nooit een skinhead vrijwilligerswerk zien doen in een asielzoekerscentrum. Misschien weet ik er veels te weinig van af, maar ik kan toch weinig positiefs bedenken bij het verschijnsel.

Hannibal schreef:

...en ze hebben beiden dezelfde zieke ideeën...

Wat is er mis met de ideeen van skinheads dan?? Welke zieke ideeen doel jij op?? Skin heads zijn niet per definitie nazi's! Kijk eens verder dan je neus lang is zou ik zeggen.....

xangadix

Ik heb het ook over racisten. Het kan mij niet schelen of ze kaal zijn, Lonsdale dragen of weet ik wat voor kenmerken hebben...

xangadix schreef:

Onder het motto van 'know your enemy' kun je beter kijken op de verschillende extremistische moslim fora... Dat is een dreiging die vele malen groter is dan die van die nep-nazi-lonsdale-pubers!! Maar deze hele discussie hoort hier niet!

Die groep lonsdale pubers zijn overigens te DOM om de gedachte achter deze film te snappen! Het is eenmaal niet anders...

xangadix

Ach ja, ze deugen allebei natuurlijk niet...

Relschopper schreef:

Heb ik zojuist hier gedaan, en neem mijn woorden van zieke ideeën terug. (Niet dat ik het met ze eens ben)

Ik denk dat juist door deze misvattingen veel tuig zich juist gaat kleden ed. als een skinhead, en de misvattingen alleen maar groter worden.

En dat is goed te zien op deze poster!

avatar van Edie

Edie

De film; dit vind ik een mooie film, ook zo'n film die je vastpakt en meesleurd naar het einde.. Weinig negatief's over te zeggen, en verdiend van mij 4*.

Hmm, beetje over hetgeen waarover hier eerder verteld word; Zoals Hannibal zegt; het komt juist door hun vader ja, in eerste instantie was Derek helemaal geen "neger-hater" (logisch: zo word je niet geboren, maar gemaakt..) maar heeft zijn vader dit ingepraat, enja: na zijn dood is Derek "uiteraard" helemaal erin gaan geloven, vooral doordat een -niet-blank- persoon zijn vader om het leven gebracht heeft.

Dat dan direct zijn broertje Danny meedoet is BIJNA begrijpelijk ook, en heeft absoluut alles met Derek te doen. Ook hij heeft het aanhoren moeten wat zijn vader vroeger vertelde.

Denk zelf; wil je geen problemen, met beide "groepen" niets temaken hebben, en bovendien heb ikzelf zoiets; heb geen zin om te leven met haat altijd.. Klinkt wel erg als een wijsneusje, niet? :$ maargoed, iig leuke, mooie aardige film.

Edie

avatar van Benninf

Benninf

krabat schreef:

Nazistische denkbeelden zijn ook slecht. Dat is ook een Nederlandse, Belgische, Franse, Engelse (en ga zo maar door) gedachte. Dat is echt niet typisch Amerikaans!

Hannibal schreef:

En dat is goed te zien op deze poster!

Ik neem aan dat je bedoelt dat je skinheads en skinheads hebt?

Doordat een kale kop en lonsdale geasscocieerd wordt het neo-nazisme zie je steeds meer kids er zo bijlopen! Op de poster die je laat zien staat overigens duidelijk 'neo-nazi' skinhead, het tuig dus.

Ach... Uitkomen voor je mening is tegenwoordig al zo slecht dat er de doodstraf opstaat! We moeten met z'n allen niet zo overdrijven! Zeg je iets wat een etnische groep niet aanstaat dan ben je een racist! Beetje overdreven... Ik ben zelf ook getint en ik neem echt geen aanstoot aan alles en iedereen wat mij niet zint. Kwestie van opvatting of misschien wel OPVOEDING!

Relschopper schreef:

Dat zeg ik toch juist? De poster duidelijk laat zien waardoor misvattingen over skinheads ontstaan zijn.

avatar van El Duderino

El Duderino

Je zou er haast een nieuw topic over kunnen maken; "Film Politiek X" of zoiets.

avatar van nathan_666

nathan_666

lol :d

avatar van LeiduH

LeiduH

Geweldige film!

De boodschap van de film komt egt heel duidelijk over, Edward Norton is zowiezo goed!

zielig einde

avatar van Disk