• 9.375.496 stemmen

American History X (1998)

Misdaad / Drama | 119 minuten

Genre: Misdaad / Drama

Geregisseerd door: Tony Kaye

Met onder meer: Edward Norton, Edward Furlong en Fairuza Balk

IMDb beoordeling: 8,5 (1.262.921)

Releasedatum: 12 mei 1999

Plot American History X

"Some Legacies Must End."

Danny Vinyard is een tiener die helemaal onder invloed staat van zijn oudere broer, de skinhead Derek. Wanneer Danny op school een enthousiast verslag maakt over Hitlers 'Mein Kampf', stelt het schoolhoofd hem voor de keus, of een opstel schrijven over zijn broer Derek, of van school getrapt worden. Dereks haat tegen andere rassen vloeit voort uit de moord op zijn vader. Derek sluit zich aan bij een bende en belandt in de gevangenis voor moord. Weer vrij is Derek veranderd. Hij wil een aantal mensen een lesje leren, waaronder zijn eigen broertje...

avatar van as

as

Blijft een "Powerhouse" performance van Norton. Sterk drama dat goed blijft. Gaat tony kaye ooit nog weer een film maken denken jullie?

avatar van neo

neo

Alan Smithee, Humpty Dumpty (hoe komt ie erop) heeft nogal blijkbaar slechte ervaringen aan dit project overgehouden. Zag net dat hij in 2002 de film ''Snowblind'' heeft geregisseerd, voor zover iemand die film heeft gezien

avatar van Hobbes

Hobbes

vince schreef:
En Derek is in de gevangenis wel snel overtuigd van zijn eigen ongelijk vind ik, terwijl hij daarvoor een kille, brute moordenaar was.

Dude....six stitches :O

avatar van neo

neo

Zelfs de meest koelbloedige mensen hebben een hart. Het verschilt per persoon of diegene ooit zal veranderen. Liefde kan door een bepaalde gebeurtenis ineens omslaan in haat, en andersom ook. Er zijn mensen die nooit veranderen, er zijn er die dit pas laat in hun leven ontdekken, al heel snel, en dit alles vaak door iets wat iemand emotioneel aangrijpt. Hoe vaak hoor je wel niet dat dit soort mensen als veranderen in een mak lammetje, of niet Maar goed ik heb mijn punt gemaakt

avatar van Benninf

Benninf

Ik wilde hem gaan verhogen, maar hij had al een 5

avatar van mister blonde

mister blonde

Zavo schreef:

Dat vond ik ook iets te gemakkelijk gaan ja, ook al duurde het een paar jaar, ik vond het toch niet geloofwaardig.

hier kan ik het totaal niet mee eens zijn. het eerste jaar dat ie in de bak zat ging het vrij makkelijk. toen werd ie echter hopeloos verraden door die andere nazi's. vervolgens werd ie verkracht. erg ingrijpend moet dat zijn voor het handelen en denken van een persoon.

daarna was hij zo'n beetje ten dode opgeschreven. echter, de enige reden dat ie het in een stuk uit de gevangenis redde, waren twee negers. een leraar waar ie altijd al respect voor heeft gehad. een leraar die hem nu weer helpt, terwijl hij dat helemaal niet hoeft te doen. Sterker, hij heeft vele redenen om hem niet te helpen.
dan was er ook nog een onterecht (voor zo lang althans) veroordeelde die in feite niet zo heel anders is als hij zelf. hij wordt afhankelijk van de loyaliteit van de negers. die loyaliteit bleken zijn zogenaamde nazievriendjes niet te hebben. moet allemaal nogal wat met je doen, zeg.

vervolgens had ie 2 jaar om na te denken.
als dit te gemakkelijk is, weet ik het niet meer. vind het een erg gezocht argument.

verhoogd naar 5 sterren, btw.

avatar van Zavo

Zavo

Het voelde bij mij gewoon erg vreemd dat iemand die totaal slecht is later in z'n leven totaal goed is. En die leraar was ook al een soort heilige. Er is gewoon weinig subtiliteit in deze film.

avatar van Diesel

Diesel

Onmogelijk om jou te begrijpen Zavo.

Dionysos

Een film met een zeer goede benadering van de kwestie neo-nazisme.
Mooi geportretteerd hoe het er [ongeveer] aan toegaat in die wereld, met zijn voetbalkantinefilosofie en meeloopcultuur.

De personen waar de film om draait zijn eens een keer niet karikaturale leeghoofden, maar goed en logisch uitgewerkte karakters. Daar staat weer als minpuntje tegenover enkele bijfiguren wel neigden naar stereotypes.

Waar ik me wel erg aan stoorde was het sentiment dat langzaam naar het einde toe in het verhaal sloop. Ook de doorzichtige Amerikaanse sympathie voor joods-christelijke waarden kwam weer om de hoek kijken, iets wat er totaal niet in paste en ook eigenlijk helemaal niet in een film thuishoort.

Maar de film kende ook ijzersterke momenten. Er wordt goed inzicht gegeven in het hoe en waarom; de discussie tussen Derek en zijn vader aan de eettafel vond ik vooral interessant, laatstgenoemde had zelfs een goed punt wat betreft positieve discriminatie. Jammer -maar logisch- dat-ie daar dan de verkeerde conclusies aan verbindt.

Enfin, rest mij nog een uitmuntende Edward Norton te vermelden. Ik krijg toch steeds meer bewondering voor die vent.

avatar van Zavo

Zavo

Diesel schreef:

Onmogelijk om jou te begrijpen Zavo.

Ach, ik begrijp jullie ook niet.

• 2077 stemmen

Gisteren voor de tweede keer gezien. Bijna alles is goed aan deze film; goed akteerwerk; vooral van beide Edwards, goed verhaal, mooi gefilmd. En wat deze film vooral zo sterk maakt is dat je na een paar dagen nogsteeds aan de film denkt. Echt ongelooflijk hoe Derek is veranderd nadat hij uit de bak is gekomen... Vooral de eindscene vond ik wel indrukwekkend. Ik vraag me toch wel af of Derek weer de kant van de neo-nazi's kiest, of toch blijft zoals hij nu is. Zijn broertje Danny is vermoord door iemand van het soort waar hij ooit zo'n hekel aan had.
Verhoogd naar *4.5*
Wel merkwaardig dat ik deze film van plaats 20 naar 16 heb geplaatst met verschil van 0.5 ster.

U-96 schreef:

Nou, het lijkt me duidelijk dat hij blijft zoals hij uit de bak is gekomen; hij zegt ook "What have I done?", wat aangeeft dat hij zichzelf de schuld geeft van Danny's dood.

Dus dat is zo klaar als een [wit] klontje .

Bedankt Dionysos

Wat ik wel opvallend van deze film vind, is dat je als kijker op het ene moment een beetje hekel krijgt aan die neo's (scene in supermarkt bijvoorbeeld), maar als je de goede dialogen en gebeurtenissen tussen Danny en Derek ziet, dan krijg je (hoe hard het ook klinkt) toch wel wat sympathie voor ze.
Vooral in de scenes nadat Derek uit de gevangenis komt krijg je als kijker respect voor hem, en dat hij wil dat zijn broertje ook van het neo-nazi-gedoe afgaat.
Maar inderdaad die scene waarin Danny sterft is en blijft toch wel indrukwekkend.

U-96 schreef:

Bedankt Dionysos

Ja, wat ik vooral sterk vond aan deze film is dat je als kijker door middel van de uitvoerige gesprekken een goed beeld krijgt van de gedachtegangen van dergelijke mensen. Het is natuurlijk een über-simplistisch wereldbeeld voor een beetje weldenkend mens, maar het wordt hier in ieder geval niet op even simplistische wijze aan de kant geschoven.

Het mooiste vond ik nog wel, zeker omdat het hier een Amerikaanse film betreft en men doorgaans in films moralistisch omspringt met dergelijke thema's, wat Derek tegen Danny zei nadat hij heeft uitgelegd waarom hij bekeerd is: "I don't want to tell you what to do". Hij laat hem zijn eigen keuzes maken, erg tof. Maar gezien zijn verleden zou het ook wat hypocriet overkomen als-ie dat niet zou doen, natuurlijk.

• 2077 stemmen

Ik vond die scene waarin de vriendin van Derek zich tegen hem keerde, nadat ze erachter kwam dat Derek is bekeerd ook goed; dat laat al zien wat voorn ongevoelig persoon zij is.... Je merkt als kijker ook dat Derek gewoon slim is, en dat hij altijd het beste met zijn familie voor heeft. Die scene met die discussie tijdens het diner, wat uitliep op een vechtpartij, was ook heel sterk; ook hoe de vriend van Derek's moeder ermee omging. Dat zijn moeder zegt: "I'm ashamed that you came out of my body" dat was ook wel indrukwekkend; eigenlijk vroeg Derek ook wel een beetje om zo'n opmerking...
Vandaag op school werd er zelfs over deze film gediscusieërd, terwijl dat het onderwerp films vrijwel nooit op (mijn) school voorkomt...

avatar van Nick Kang

Nick Kang

Meestal moet ik op school niet dat soort discussies over films beginnen. Het enige waarom ze het meestal een goede film vinden, is het feit dat er conflicten in beeld worden gebracht tussen verschillende rassen.

avatar van Phoenix

Phoenix

Bij ons op school ook al. Alleen ging het toen meer om de kwestie of het goed voor je was om vaak het soort gruwelijke scènes als de stoeprandscène te kijken...

avatar van Diesel

Diesel

Damn, die look van Norton.

avatar van 11501150

Inderdaad, ik had het er laatst met vrienden ook nog over dat het in de huidige maatschappij (zonder moralistisch te willen zijn ) misschien verstandig zou zijn om scene's zoals de stoeprandscene uit films te snijden die op tv verschijnen. Als je kijkt naar de incidenten de laatste tijd.....

11501150 schreef:

100% oneens. Dit zou een pure verkrachting van de film zijn; eigenlijk van elke film... Scenes uitsnijden heeft ook weer het nadeel dat men een verkeerd beeld kan krijgen van een karakter, vooral in deze film.

avatar van De Knip

De Knip

Incidenten van de laatste tijd wil ik niet meteen herroepen op deze film. Die vergelijking gaat bij mij nogal mank.

avatar van reveal

reveal

Ik heb de film gezien toen hij uitkwam, een hele poos geleden dus. Ik heb hem dan ook punten gegeven zonder even de discussie of de samenvatting te lezen. Dat deed ik net echter wel en om heel eerlijk te zijn vind ik de samenvatting nogal onthullend. De hele film is er bijna in verteld. Terwijl de kijker misschien liever zelf uit wil vinden welke richting de neo-nazische visie van de personages uit gaat gaan.

avatar van 11501150

Het is inderdaad "verkrachting" van de film. Maar uit onderzoek is toch echt gebleken dat veel dingen die in films gezien worden nagedaan worden. Ik zei ook niet dat ik het er mee eens was om dat soort scenes uit films te snijden. Wat ik bedoelde was, dat het misschien wel stof is om te onderzoeken of vaker over te discusieren. Gezien de reacties is het laatste gelukt

avatar van yodek

yodek

Bijzonder tragisch, beklemmend verhaal, uitstekend uitgewerkt.

Niet te vaak kijken idd, buiten schijnt de zon en zoemen de bijtjes

avatar van deniro

deniro

Vind na Robert de Niro Edward Norton de beste acteur allertijden (ja nog beter dan Pacino) en in deze film is hij gewoon subliem.

Is alleen jammer dat hij de hele film moet dragen, het verhaal is ook erg goed maar het niveau verschil tussen Norton en de rest van de cast is in deze film gewoon erg duidelijk aanwezig.

Nevertheless een topper.

11501150 schreef:

Als we dit soort films/scénes censureren/weglaten, dan kunnen we beter alleen nog maar tekenfilms gaan vertonen.

avatar van eerdekes

eerdekes

primeur

komt woensdag 18 feb. op canvas

avatar van RolfWolf

RolfWolf

reveal schreef:

Inderdaad, het complete verhaal wordt hier in een notendop weggegeven: adoratie oudere broer, racistische moord, gevangenis en ten slotte bekering.

avatar van Benninf

Benninf

Ja daar moet verandering in komen. Er worden wel meer films voor een groot deel verklapt in die verhaaltjes.

avatar van Jordy

Jordy

RolfWolf schreef:

adoratie oudere broer, racistische moord, gevangenis en ten slotte bekering.

Dit alles wordt al in de eerste 10 minuten van de film duidelijk