Genre: Misdaad / Drama
8,5 (1.262.921)
Releasedatum: 12 mei 1999
Bekijk via Prime Video
Plot American History X
"Some Legacies Must End."
Danny Vinyard is een tiener die helemaal onder invloed staat van zijn oudere broer, de skinhead Derek. Wanneer Danny op school een enthousiast verslag maakt over Hitlers 'Mein Kampf', stelt het schoolhoofd hem voor de keus, of een opstel schrijven over zijn broer Derek, of van school getrapt worden. Dereks haat tegen andere rassen vloeit voort uit de moord op zijn vader. Derek sluit zich aan bij een bende en belandt in de gevangenis voor moord. Weer vrij is Derek veranderd. Hij wil een aantal mensen een lesje leren, waaronder zijn eigen broertje...
Derek
Cameron
Dennis
RolfWolf
Dit alles wordt al in de eerste 10 minuten van de film duidelijk
Zo snel? En ook die bekering?
Jordy
Nou ja je ziet in ieder geval gelijk aan het begin al dat ie niet meer thuishoort in z'n oude omgeving. Mag van mij weg hoor, maar ik vind dit zo'n film waarbij je in het begin alles al weet, alleen nog niet hoe het precies gebeurd is...
hmm, ik weet niet naar wat voor tekenfilms jij kijkt, maar er zitten aardig wat gewelddadigere filmpjes bij hoor.
Eens, volstrekte onzin om het bovenstaande verhaaltje als spoiler te zien.
Phoenix
Damn, ben benieuwd of me vader voetbal wil zien...
(Phoenix weet stiekum het antwoord al lang)
sn@ke
Purmerend
voldeed aan alle verwachtingen (16 in de top 250) echt een toppertje 5 *
Phoenix
Video bood weer uitkomst
. Eindelijk weer eens herzien (misschien wel beter, dit vind ik nou echt zo'n film die je niet vaak moet zien, anders verliest hij zijn impact) en ik gooi em nog een paar plaatsjes hoger in mijn top 10 want hij imponeerde nog steeds.
jassonn
voldeed aan alle verwachtingen (16 in de top 250) echt een toppertje 5 *
14...:)
Purmerend
gestegen mooi, daarom had ik ook de positie erin gezet, om te kijken of zou stijgen!
Dollos
Wat een prachtig film zeg. Je moet stilstaan als je hoort: 6 hechtigen, auwwww. Alleen klote dat die jongen op de wc is gestorven. haha
Jordy
Kijken we even uit Dollos?? Ik heb je berichtje aangepast, zie de FAQ.
93.9
zaten een paar aardige stukjes in, maar echt heel erg goed vond ik ' m nou ook weer niet.
moet wel eerlijk zeggen dat ik niet zo' n hollywoodfanaat ben.
De Knip
Beetje vreemde reactie
WiLL
2 weken geleden voor het eerst gezien.
Ik was wel onder de indruk van de film. De zwart wit beelden vond ik ook perfect bij de film passen. Mooie opbouw met al die terugblikken en ook het einde is verassend.
Deze film is wel 4* waard.
Benninf
Beetje vreemde reactie
Ja, en laconiek ook.
Mansonite
Een echte klassebak. Je wordt van het begin al bij de strot genomen en niet meer losgelaten tot hij gedaan is. Zo maken ze er niet veel meer, en ze hebben het onderwerp eens volledig uitgewerkt met klasse acteurs.
Robbie H.
Ik vond het maar een prul, overdreven schokkend en controversieel. Edward Norton verdient voor mij de twee sterren, maar de film kon mij totaal niet boeien.
mister blonde
skinheads met hun opvattingen, discriminatie, verloedering van (delen van) de maatschappij, loyaliteit, etnische problematiek etc. zijn niet boeiend? i.a.w. dat alles laat je koud?
SSeagal
Laatst nog een tweede keer gezien, ga toch mij stem verhogen naar ***1/2, mijn god wat een goede film eigenlijk, heel boeiend en meeslepend en tevens voor sommigen misschien heel leerzaam.
Hoe heb ik deze ooit 2,5 kunnen geven
malkovich
100% oneens. Dit zou een pure verkrachting van de film zijn; eigenlijk van elke film... Scenes uitsnijden heeft ook weer het nadeel dat men een verkeerd beeld kan krijgen van een karakter, vooral in deze film.
Of men kan een bepaald beeld krijgen van een karakter door deze scene en dat beeld blijft hun bij na de film te hebben gezien. Hoeveel jongeren roepen er niet: American History X is een vette film, gaaf man hoe die gast die neger afmaakt en een supermarkt vernielt!
Een groot deel van de bevolking ontgaat de antiracistiche boodschap die in film verwerkt is, lijkt het wel....
Als ik ze vraag wat er met Derek gebeurt na de gevangenis kunnen ze geen antwoord geven (terwijl het antwoord letterlijk wordt gegeven - Because it's wrong, Danny!).
Phooze
Toch zie ik dit meer als een probleem van de samenleving, dan van de film. Maar wat je zegt is wel waar.... de film word op handen gedragen door neonazi's

'American History X' verschijnt morgenavond (7 april) op TV: 'Dit is zo'n film die in mijn ogen niet beter kon'

De veelgeprezen 'American History X vanaf deze week ook te zien op HBO Max: 'Een meesterwerk'

Geprezen misdaadfilm 'American History X' vanavond (2 augustus) te zien op televisie

Deze drie klassiekers worden zeer binnenkort van Netflix verwijderd

The Shawshank Redemption
Drama, 1994