Genre: Misdaad / Drama
8,5 (1.262.921)
Releasedatum: 12 mei 1999
Bekijk via Prime Video
Plot American History X
"Some Legacies Must End."
Danny Vinyard is een tiener die helemaal onder invloed staat van zijn oudere broer, de skinhead Derek. Wanneer Danny op school een enthousiast verslag maakt over Hitlers 'Mein Kampf', stelt het schoolhoofd hem voor de keus, of een opstel schrijven over zijn broer Derek, of van school getrapt worden. Dereks haat tegen andere rassen vloeit voort uit de moord op zijn vader. Derek sluit zich aan bij een bende en belandt in de gevangenis voor moord. Weer vrij is Derek veranderd. Hij wil een aantal mensen een lesje leren, waaronder zijn eigen broertje...
Derek
Murray
Cameron
Dennis
Jen
Prachtige film! Heel diepgaand verhaal, mooie boodschap, zeer goede acteerprestaties, toch hard. Dit is pas een film met karakter. Daarom dat ik deze, na nog eens goed na te denken, een 5 geef. Top!
rjeggens
Briljante film. Jammer van de slechte versie die in Nederland op DVD verkrijgbaar is. Doet afbreuk aan de film.
Esmee21
Dit vind ik echt 1 van de beste films die er ook gemaakt zijn. Alleen wil ik er nu achter komen hoe het lied wat in american history x word gebruikt voor white man march in het echt heet.
Loop daar al maanden lang over te denken. Wie helpt mij.
evy.V.
ik vind American history X een heel goede film omdat hij mensen (vooral racisten) aan het denken brengt!
Ook de goede acteurs geven de film een goed karakter, omdat ze zo zelfzeker overkomen, dit is nodig in deze film!
John Doe
) en over de film American History X een verslag had geschreven. Just for the record: hij is geen racist.
Wat_Jij_Wil
Valt me toch op dat deze film rare gevoelens naar boven haalt bij velen. Ik stapte eens een huis binnen met kennissen, zitten ze daar met een groep haast juichend naar de befaamde scene te kijken. Dus ik sassen, kom ik terug, zie ik weer dezelfde scene met zowaar nog meer gejuich, spoel, juich, spoel, juich. Voorzichtig vroeg ik het waarom (domheid jeukt). antwoord: 'jah das toch kickuh man' en uit andere hoeken 'vet cool gaaf heftig waus dat die bruingetinte (exacte woorden uiteraard niet) man KAPOT wordt gemaakt..... bla bla bla conclusie van de mannen was: wij zijn geen racisten, wij zijn nationalisten. Na de 7de spoeling verliet ik het pand.
Geen verband met jouw verhaal trouwens!
Diesel
Ik vind die stoeprand scène eerlijk gezegd ook geweldig.
Maar ik ben zeker geen racist.
U-96
- 2077 stemmen
Ik vind die scene ook 'interessant', maar mensen koppelen er altijd verkeerde dingen aan.
klinkvan
Dat was een keiharde scene en laat ook gelijk de ziekheid van discriminatie zien...echt mooi wordt het zodra hij in de gevangenis belandt en daar begint na te denken.
Super film hoor!
silent bob
maar als het een blanke was geweest dan had het gejuich wel gekunt, of was minder erg geweest?
Mister_Pink
Ik vind die bekering van Derek zo ongeloofelijk slecht uitgewerkt. Hij komt als Nazi veel overtuigender over dan als bekeerde nazi.
Badalamenti
Goeie film.
Maar op 17 in de top 250 is wel veel te hoog !?
Bloompje
Weet er iemand wat de muziek uit de trailer is van deze film? en dan heb ik het niet over het nummer van Live , maar de dramatische score aan het begin en einde van de trailer.
tess
Een erg harde film. Misschien maakt dat hem juist goed. Zo nu en dan dacht ik wel: ja, zo kan ie wel weer, maar misschien is ook dat wel precies de bedoeling geweest. Schokkend einde, onverwacht voor mij in elk geval.
Een heel goede Edward Norton en Edward Furlong! Alleen een beetje veel 'fuck', da's dan wel weer jammer!
Bloompje
Alleen een beetje veel 'fuck', da's dan wel weer jammer!
teveel fuck? al een Tarantino film eens bekeken?
T. valt toch nog wel mee. Ik meen dat films als Casino, Goodfellas en Scarface de meeste scheldwoorden ooit in een film gesproken hadden.
Bloompje
zou kunnen, maar kan er hier iemand op mijn vraag een antwoord vinden waar ik al jaren naar op zoek ben
Remi
Toffe film, vooral omdat ik vind dat et een soort les is (ik wil geen leraar uithangen) maar omdat et in deze tijd gewoon voor je deur kan gebeuren en als je die film hebt gezien, gaan de meeste (denk ik) er een beetje over nadenken...
GFM
Kon een jaartje of 60 geleden ook voor je deur gebeuren.....
Ik ben niet van mening dat echte rascisten na het zien van deze film "erover na gaan denken"...
Ik ken een aantal mensen die de harde rascistische stukken juist kunnen waarderen...
John Doe
Voor de opvoeding van niet echte rascisten en potentiele rascisten is de film nog wel van waarde.
John Doe
Full Metal Jacket maakt echt een grote kans. Maar je hebt ook films als Jay and Silent Bob Strike Back en South Park the Movie (waar het schelden geen serieuze toon heeft).
FisherKing
Ja, die mening deel ik, en is tevens mijn kritiek op deze film.

'American History X' verschijnt morgenavond (7 april) op TV: 'Dit is zo'n film die in mijn ogen niet beter kon'

De veelgeprezen 'American History X vanaf deze week ook te zien op HBO Max: 'Een meesterwerk'

Geprezen misdaadfilm 'American History X' vanavond (2 augustus) te zien op televisie

Deze drie klassiekers worden zeer binnenkort van Netflix verwijderd

The Shawshank Redemption
Drama, 1994