• 9.376.236 stemmen

American History X (1998)

Misdaad / Drama | 119 minuten

Genre: Misdaad / Drama

Geregisseerd door: Tony Kaye

Met onder meer: Edward Norton, Edward Furlong en Fairuza Balk

IMDb beoordeling: 8,5 (1.262.921)

Releasedatum: 12 mei 1999

Plot American History X

"Some Legacies Must End."

Danny Vinyard is een tiener die helemaal onder invloed staat van zijn oudere broer, de skinhead Derek. Wanneer Danny op school een enthousiast verslag maakt over Hitlers 'Mein Kampf', stelt het schoolhoofd hem voor de keus, of een opstel schrijven over zijn broer Derek, of van school getrapt worden. Dereks haat tegen andere rassen vloeit voort uit de moord op zijn vader. Derek sluit zich aan bij een bende en belandt in de gevangenis voor moord. Weer vrij is Derek veranderd. Hij wil een aantal mensen een lesje leren, waaronder zijn eigen broertje...

avatar van Bloompje

Bloompje

John Doe schreef:

Full Metal Jacket maakt echt een grote kans. Maar je hebt ook films als Jay and Silent Bob Strike Back en South Park the Movie (waar het schelden geen serieuze toon heeft).

Nee, dat bedoel ik niet. Ik bedoel of iemand weet, welke muziek in de trailer wordt gebruikt.

avatar van Diesel

Diesel

FisherKing schreef:

Ja, die mening deel ik, en is tevens mijn kritiek op deze film.

Achtergronden en interview met de regisseur

Link doet het niet.

Ben wel erg benieuwd naar dat interview.

avatar van FisherKing

FisherKing

Copieeren in een nieuw scherm van je browser en dan werkt ie wel.

avatar van Diesel

Diesel

Dank. Interessante interview, denk dat we nog veel zullen horen van regisseur Tony Kaye. Enkele quotes van Kaye:

American History X is nothing to me but an embarassment. A huge embarassment. An ugly embarassment. I'm not proud of it.

In two or three years' time, Edward will look back – particularly when I have a body of work of movies I've made – and he'll really regret it. And his embarassment will increase with every film I make.

Making films is not being an artist. It's a very artistic medium. Making a chair is a very artistic medium as well. But, in my opinion, it's not a work of art. It's a film. If you're making a film that goes on in theatres, for general release, you're basically making a film – you're making a feature film that is supposed to communicate...

Diesel schreef:

Vreemd, dat klinkt alsof hij er nog meer een mainstream film van had willen maken met een nog explicietere boodschap. Terwijl ik dacht dat de man nou juist meer de arthouse kant had willen opgaan.

Fijn voor hem.

avatar van FisherKing

FisherKing

Diesel schreef:

Daar heb ik mijn twijfels bij.

Je doet het niet best als er na 6 jaar geen film van je uit is, en nog steeds ruziet over een film uit 1998.

avatar van Dionysos

avatar van U-96

U-96

• 2080 stemmen

Diesel schreef:

Ik vind Tony Kaye nou net op een puber lijken die onzeker over zijn uiterlijk doet. De film is goed, en ik ben echt niet de enige die dat vind.

avatar van JoeHallenbeck

JoeHallenbeck

Kaye is gewoon een gefrustreerd mannetje. Als hij zich nu eens ging richten op het maken van een nieuwe film i.p.v. steeds maar zo zielig zitten te zeiken...

Hoewel ik betwijfel of Hollywood nog op Kaye zit te wachten.

avatar van dope

dope

• 20064 stemmen

Topfilm! Norton (die normaal toch niet al te stoer over komt) speelt supereng met zijn tattoos en zijn ringbaardje. Ook om het gedeelte in het gevang in het zwart-wit te maken vind ik een uitstekende keus. Ook ijzersterk vind ik het gedeelte waar je kunt zien dat Derek zijn ideeën van zijn vader geërft heeft vind ik goed gefilmd. Opvoeding is de hoeksteen van de maatschappij blijkt maar weer eens (ook al is het dan maar film).

*****

avatar van T®inity

T®inity

dope schreef:

*****

Geerft vind ik beetje verkeerd gekozen term. Het is programmatie van de vader. Je ouders voedde je op en leren je jouw normen en waarden aan en hij neemt die van zijn vader over zonder dat hij voor zichzelf besluit wat goed of slecht is. Programmatie dus.

avatar van gemaster

gemaster

Goede film met goed acteerwerk. Jammergenoeg zag ik het einde al van heinde en verre aankomen. 4 sterretjes.

avatar van miss_suus

miss_suus

echt een hele goeie film!

rik_kubrick02

dit vind ik nu ongelOoOofelijk! zo veel hoge stemmen maar een zeer matige fIlM. had meer van de nl filmkenners verwacht... bah

avatar van as

as

rik_kubrick02 schreef:

Had in dit geval meer van jou verwacht. Bah!

avatar van TheRisingSun

TheRisingSun

Prachtige film,die me vooral bij de eerste keer toch wel aan het denken heeft gezet. Maar ook na meerder keren kijken blijft dit een zeer goede film! Vond vooral Norton een geweldige rol spelen. Hoe iemand zijn hele leven kan omgooien,nadat ie de bak uit komt! (Als dat bij iedere 'racist' zo ging!) Ook een aantal schokkende scenes natuurlijk die bij iedereen die de film gezien heeft wel bekend zullen zijn Zoals de tanden op de stoeprand .Ook de zwart wit beelden gaven de film dat beetje extra,zodat je ook de jeugd van Danny wat beter kunt plaatsen.

4,5 ster

rik_kubrick02

denk je echt dat het in t leven zo kan lopen...? als deze film je diepere gedachten geeft dan was Sneeuwwitje vast een hele ervaring

"de soep niet zo heet eten als die wordt opgediend..."

avatar van Zelva

Zelva

denk je echt dat het in t leven zo kan lopen...?

En waarom niet?

Mister_Pink

Dat doet er niet toe. Deze shit gebeurd irl ook. Dit is heus geen fictie.

avatar van Menghini

Menghini

Check de discussie bij "das experiment" maar...

avatar van mister blonde

ken je iemand die dat overkomen is?

volstrekt irrelevante vraag. wat hij heeft gemaakt in de bak, is genoeg verantwoording voor de ommekeer in zijn leven.

avatar van Zelva

volstrekt irrelevante vraag.

Enough said

avatar van Derek Vinyard

Derek Vinyard

Hoort veel hoger te staan in de Top 250 !

Grapje zeker?

geplaatst op 4 augustus 2004, 20:44 uur

=======================

dat vind ik nie zo irrelevant hoor! een goeie film heeft dat toch wel dacht ik!

avatar van mister blonde

mister blonde

wat heeft een goede film? ik snap niet veel van je post. wat ik wel begreep is dat jij het niet zo relevant vind dat hij door 'zijn' mensen is verraden, verkracht en in de steek gelaten, waardoor hij in feite ten dode was opgeschreven. de enige reden dat hij nog leeft, zijn twee negers. die twee jaar lang hun nek uitgestoken hebben voor hem. hij heeft daar drie jaar gezeten. dat vind jij niet relevant? als zoiets nog geen reden is om je leven te wijzigen (wat idd. helaas vaak zo blijkt) dan is niets dat.

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Volgens mij is het in het algemeen een vage post. Dit is realistisch vind ik, en ik vind zijn ervaringen in de gevangenis zeker een goed genoege reden. Maar voor jouw kunnen films die niet realistisch zijn niet goed zij dus? dan vind ik dat 3,5 voor finding nemo wel hoog is. PRATENDE VISSEN?! en dat alien, groundhog day, the ring en DR strangelove in je top tien staan vind ik al helemaal vreemd: DAT KAN TOCH OOK HELEMAAL NIET.

"Een goeie film heeft verantwoording voor de gebeurtenissen in de film" ... ofwel, de film moet in z'n eigen realiteit geloofwaardig overkomen.

Zo moeilijk is het toch allemaal niet ?

Mister_Pink

De kracht van story telling doet Surion blijkbaar niet veel.