Genre: Misdaad / Drama
8,5 (1.262.921)
Releasedatum: 12 mei 1999
Bekijk via Prime Video
Plot American History X
"Some Legacies Must End."
Danny Vinyard is een tiener die helemaal onder invloed staat van zijn oudere broer, de skinhead Derek. Wanneer Danny op school een enthousiast verslag maakt over Hitlers 'Mein Kampf', stelt het schoolhoofd hem voor de keus, of een opstel schrijven over zijn broer Derek, of van school getrapt worden. Dereks haat tegen andere rassen vloeit voort uit de moord op zijn vader. Derek sluit zich aan bij een bende en belandt in de gevangenis voor moord. Weer vrij is Derek veranderd. Hij wil een aantal mensen een lesje leren, waaronder zijn eigen broertje...
Derek
Murray
Cameron
Dennis
Bloompje
Full Metal Jacket maakt echt een grote kans. Maar je hebt ook films als Jay and Silent Bob Strike Back en South Park the Movie (waar het schelden geen serieuze toon heeft).
Nee, dat bedoel ik niet. Ik bedoel of iemand weet, welke muziek in de trailer wordt gebruikt.
Diesel
Ja, die mening deel ik, en is tevens mijn kritiek op deze film.
Ben wel erg benieuwd naar dat interview.
FisherKing
Copieeren in een nieuw scherm van je browser en dan werkt ie wel.
Diesel
Dank. Interessante interview, denk dat we nog veel zullen horen van regisseur Tony Kaye. Enkele quotes van Kaye:
American History X is nothing to me but an embarassment. A huge embarassment. An ugly embarassment. I'm not proud of it.
In two or three years' time, Edward will look back – particularly when I have a body of work of movies I've made – and he'll really regret it. And his embarassment will increase with every film I make.
Making films is not being an artist. It's a very artistic medium. Making a chair is a very artistic medium as well. But, in my opinion, it's not a work of art. It's a film. If you're making a film that goes on in theatres, for general release, you're basically making a film – you're making a feature film that is supposed to communicate...
I want to be The Beatles of the Film World.
Vreemd, dat klinkt alsof hij er nog meer een mainstream film van had willen maken met een nog explicietere boodschap. Terwijl ik dacht dat de man nou juist meer de arthouse kant had willen opgaan.
Fijn voor hem.
FisherKing
Je doet het niet best als er na 6 jaar geen film van je uit is, en nog steeds ruziet over een film uit 1998.
Dionysos
Hmm...
Hmmmmm....
HMMMMMMM...
*krak*
U-96
- 2080 stemmen
Ik vind Tony Kaye nou net op een puber lijken die onzeker over zijn uiterlijk doet. De film is goed, en ik ben echt niet de enige die dat vind.
JoeHallenbeck
Kaye is gewoon een gefrustreerd mannetje. Als hij zich nu eens ging richten op het maken van een nieuwe film i.p.v. steeds maar zo zielig zitten te zeiken...
Hoewel ik betwijfel of Hollywood nog op Kaye zit te wachten.
dope
- 20064 stemmen
Topfilm! Norton (die normaal toch niet al te stoer over komt) speelt supereng met zijn tattoos en zijn ringbaardje. Ook om het gedeelte in het gevang in het zwart-wit te maken vind ik een uitstekende keus. Ook ijzersterk vind ik het gedeelte waar je kunt zien dat Derek zijn ideeën van zijn vader geërft heeft vind ik goed gefilmd. Opvoeding is de hoeksteen van de maatschappij blijkt maar weer eens (ook al is het dan maar film).
*****
T®inity
*****
Geerft vind ik beetje verkeerd gekozen term. Het is programmatie van de vader. Je ouders voedde je op en leren je jouw normen en waarden aan en hij neemt die van zijn vader over zonder dat hij voor zichzelf besluit wat goed of slecht is. Programmatie dus.
gemaster
Goede film met goed acteerwerk. Jammergenoeg zag ik het einde al van heinde en verre aankomen. 4 sterretjes.
rik_kubrick02
dit vind ik nu ongelOoOofelijk! zo veel hoge stemmen maar een zeer matige fIlM. had meer van de nl filmkenners verwacht... bah
as
TheRisingSun
Prachtige film,die me vooral bij de eerste keer toch wel aan het denken heeft gezet. Maar ook na meerder keren kijken blijft dit een zeer goede film! Vond vooral Norton een geweldige rol spelen. Hoe iemand zijn hele leven kan omgooien,nadat ie de bak uit komt! (Als dat bij iedere 'racist' zo ging!) Ook een aantal schokkende scenes natuurlijk die bij iedereen die de film gezien heeft wel bekend zullen zijn Zoals de tanden op de stoeprand
.Ook de zwart wit beelden gaven de film dat beetje extra,zodat je ook de jeugd van Danny wat beter kunt plaatsen.
4,5 ster
rik_kubrick02
denk je echt dat het in t leven zo kan lopen...? als deze film je diepere gedachten geeft dan was Sneeuwwitje vast een hele ervaring
"de soep niet zo heet eten als die wordt opgediend..."

Mister_Pink
Dat doet er niet toe. Deze shit gebeurd irl ook. Dit is heus geen fictie.
Zelva
Dat doet er niet toe.
volstrekt irrelevante vraag.
Enough said
geplaatst op 4 augustus 2004, 20:44 uur
rik_kubrick02 schreef:
ken je iemand die dat overkomen is?
volstrekt irrelevante vraag. wat hij heeft gemaakt in de bak, is genoeg verantwoording voor de ommekeer in zijn leven.
=======================
dat vind ik nie zo irrelevant hoor! een goeie film heeft dat toch wel dacht ik!
mister blonde
wat heeft een goede film? ik snap niet veel van je post. wat ik wel begreep is dat jij het niet zo relevant vind dat hij door 'zijn' mensen is verraden, verkracht en in de steek gelaten, waardoor hij in feite ten dode was opgeschreven. de enige reden dat hij nog leeft, zijn twee negers. die twee jaar lang hun nek uitgestoken hebben voor hem. hij heeft daar drie jaar gezeten. dat vind jij niet relevant? als zoiets nog geen reden is om je leven te wijzigen (wat idd. helaas vaak zo blijkt) dan is niets dat.
feanaro surion
Volgens mij is het in het algemeen een vage post. Dit is realistisch vind ik, en ik vind zijn ervaringen in de gevangenis zeker een goed genoege reden. Maar voor jouw kunnen films die niet realistisch zijn niet goed zij dus? dan vind ik dat 3,5 voor finding nemo wel hoog is. PRATENDE VISSEN?! en dat alien, groundhog day, the ring en DR strangelove in je top tien staan vind ik al helemaal vreemd: DAT KAN TOCH OOK HELEMAAL NIET.
"Een goeie film heeft verantwoording voor de gebeurtenissen in de film" ... ofwel, de film moet in z'n eigen realiteit geloofwaardig overkomen.
Zo moeilijk is het toch allemaal niet ?
Mister_Pink
De kracht van story telling doet Surion blijkbaar niet veel.

'American History X' verschijnt morgenavond (7 april) op TV: 'Dit is zo'n film die in mijn ogen niet beter kon'

De veelgeprezen 'American History X vanaf deze week ook te zien op HBO Max: 'Een meesterwerk'

Geprezen misdaadfilm 'American History X' vanavond (2 augustus) te zien op televisie

Deze drie klassiekers worden zeer binnenkort van Netflix verwijderd

The Shawshank Redemption
Drama, 1994